sverige Schlagerpinglan: I dag avgjordes den första deltävlingen av Melodifestivalen 2015. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar till svt.se där man nu kan lyssna och titta på inte bara de bidrag som åkte ur Göteborgs deltävling utan även (nytt för i år) de som gick till Andra Chansen.

Till Final:
“Sting“, Eric Saade
“Can’t Hurt Me Now“, Jessica Andersson

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
Hello Hi”, Dolly Style
Det rår vi inte för“, Behrang Miri feat. Victor Crone

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “One By One”, Elize Ryd & Rickard Söderberg
6. “I’ll Be Fine”, Molly Pettersson Hammar
7. “Pappa”, Daniel Gildenlöw

Mellanakter m.m.:
Anställd” – Sanna Nielsen och Robin Paulsson nytolkar “Uno”
Vilket år” – Mellanakt av Robin Paulsson och Sanna Nielsen
Robin Paulsson är en Stalker
Filippa Bark i greenroom
Filippa Barks påhopp på Eric Saade i greenroom
Programledarnas tuffa löneförhandling

1. “I’ll Be Fine“, Molly Pettersson Hammar (blev 6:a) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: När startordningen presenterades så blev jag förvånad över att de lät ett (för mig) okänt namn öppna hela tävlingen. Nu förstår jag bättre, för det var en perfekt showöppnare med allt som behövdes för att starta festen inklusive Carolafläktar och guldregn. Den klarade dock inte av att övertyga mig på alla plan utan jag tycker nog att alla inför-hyllningar varit något överdrivna. En Andra Chans hade hon dock varit värd enligt mig.
Betyg: 3+/5

2. “Pappa“, Daniel Gildenlöw (blev 7:a ) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag förstår ju varför man envisas med att satsa på nakna vardagsdrama-låtar i Melodifestivalen, för trots att det oftast är några riktiga humörsänkare så är ju chansen trots allt stor att många känner igen sig och grips av det de hör. Lyckligtvis så tillhör jag inte dem utan nöjer mig med att påpeka att de i alla fall fått till ett snyggt nummer.
Betyg: 2/5

3. “One By One“, Elize Ryd & Rickard Söderberg (blev 5:a) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Efter en lite trevande start så hamnade låten på rätt köl och därifrån växte den sig allt starkare tills de nådde det storslagna slutet. Detta var min överlägsna favorit både inför och efter deltävlingen och hur den kunde missa finalen kan jag inte förstå. Lämnade hela Sverige soffan samtidigt för att fylla på chipsskålen och därmed missade Söderbergs imponerande röst och låtens underbar uppbyggnad? Någon annan förklaring har jag inte till denna “röstningsskandal” (för att leka lite kvällspress). Detta är ju Eurovision när den är som bäst. Det lär kräva mer än en god natts sömn för att komma över denna chock.
Betyg: 4+/5

4. “Hello Hi“, Dolly Style (till Andra Chansen) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Njae… visst var det glatt och färgglatt och refrängen har väl en viss tendens till att vilja bosätta sig i hjärnan. Jag tillhör dock inte de målgrupper som kan tänkas tilltalas av gulliga dockor som springer runt och vill lekas med. Nej, det här var alltför mycket “image-byggande” för min smak och jag känner att jag lär behöva väldigt mycket tid för att förstå vad som hände. Förhoppningsvis har det klarnat innan Andra Chansen.
Betyg: 2/5

5. “Det rår vi inte för“, Behrang Miri feat. Victor Crone (till Andra Chansen) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Denna typ av musik är inte alls i min smak, nästa tack… hade jag tänkt skriva. Nu märker jag att de på något konstigt sätt fått ihop en låt som verkar fungera även på mig. Med ytterligare några lyssningar så kan jag kanske t.o.m. börja gilla den så därför lägger jag undan sågen som jag planerade att använda. Visst, det är inte mitt förstaval till Andra Chansen, men jag är inte lika oförstående inför detta som till många andra underliga resultat som presenterades denna premiärkväll.
Betyg: 2+/5

6. “Can’t Hurt Me Now“, Jessica Andersson (Till Final) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag hoppades intensivt att Jessica skulle gå vidare i tävlingen (i alla fall fram tills det stod mellan henne och mina favoriter) för hon bjöd på ett strålande nummer. Hela den guldiga inramningen och hennes sätt att sjunga höjde verkligen denna något medelmåttiga ballad till en nivå där den egentligen inte hörde hemma. Att det skulle räcka till final var dock en överraskning, men det unnar jag henne.
Betyg: 3+/5

7. “Sting“, Eric Saade (Till Final) SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Även om låten kanske inte har riktigt allt det som man skulle önska sig av en överlägsen final-låt så är det inget som spelar någon större roll. Inte heller det faktum att sången får stå tillbaka till förmån för de avancerade dansstegen stör mig denna gång. “Sting” får så pass många poäng vad gäller den överdrivna scenshowen att den likväl blir en värdig finalist i mina ögon. ESC är ju, på något konstigt sätt, inte bara sånginsatser och bra låtar utan man kan komma långt på rent underhållningsvärde och det fanns det mängder av här.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Oj, nu vet jag inte riktigt hur jag ska sammanfatta mina intryck efter den här första deltävlingen. Det hela var ju tänkt att bli en hyllning till de utmärkta programledarna som ledde showen med säker hand och med glimten i ögat, men slutresultatet gjorde att feststämningen helt kom av sig.

Jag håller dock fast vid att Sanna och Robin gjorde ett fenomenalt jobb samt att Filippa Bark fick in en del poänger även hon (trots att jag tyckte att hon till största delen var mer än lovligt dryg). Fortsätter de i den här stilen så kommer det att bli ett bra MF-år, i alla fall vad gäller själva show-delen. 🙂

Hur resultat-delen kommer att utveckla sig vill jag däremot inte tänka på just nu utan låter resultatet sjunka in i lugn och ro innan jag försöker att formulera mina tankar om tittarna och sättet de röstar på. Lindrigt uttryckt så kan jag ju avslöja att de inte står så högt i kurs hos mig just nu, men mer om det efter en god natts sömn. 😉

Se även: “MF-Veckoschema” – “Mello-FAQ” – “Sverige i ESC 2015” – “Melodifestivalen 2015

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2015: Deltävling 1”

 1. Hannes

  Håller för det mesta med, tycker programledarna sammt Fillippa Bark gjorde ett väldigt bra jobb. Att Saade skulle vidare för förutspott men blev väldigt glad över Jessicas och Dolly Styles skull 😛

 2. Rayman

  Sanna och Robin passade riktigt bra som programledare, och innehållsmässigt tyckte jag att det var en lyckad kväll. Flera överraskningar resultatmässigt, som att mina två favoriter “I’ll Be Fine” och “One By One” åkte ut, och att Jessica roligt nog nådde ända till finalen.

  Men jag kunde inte tro mina öron när de läste upp röstningssiffrorna. Över en miljon röster! Det är mer än förra årets final! Radiohjälpen fick in ungefär lika mycket kr som vanligt i en deltävling, så jag gissar att röstningsappen blev en stor succé (om inte det varit röstrobotar i farten igen). Har en deltävling någonsin fått så här mycket röster?

  Det här hör inte till ämnet, men jag är överraskad av Danmarks vinnare och både överraskad och väldigt besviken att Regina Ósks bidrag på Island missade finalen. Nu kommer jag deppa resten av kvällen :/

 3. Daniel

  Hej! Rätt artister gick vidare tycker jag. Men flera saker som jag la märke till bland nytt rekord i antal röster i en deltävling, cirka en 1,2 miljoner röster. Kan det ha varit melodifestivlsappenom gjorde att det blev röstningssrekord? Men också att melodifestivalsappen fungerade dålig, exempelvis så registerade appen noll röster på eric saade trots att jag är säker på att jag gav honom två röster. Tror du ev tekniska problemet med appen kan ha påvärkat resultatet?

 4. Schlagerpinglan

  @Daniel, Det spekuleras väldigt mycket om huruvida appen kan ha varit anledningen till att Molly inte gick vidare, men det är så klart endast spekulationer. Som med allt annat tekniskt så kan det ju bli felaktigheter så jag hade ju inte blivit förvånad om det blev lite konstigheter tack vare den, men om de kommit fram till att det fanns något bevisat fel vet jag inte. Tråkigt i så fall.

 5. Schlagerpinglan

  Det är för övrigt trevligt att läsa att de finns de som glädjer sig åt resultatet, för här är det deppigt värre. Både p.g.a. att min favorit i Sverige åkte ut direkt men även för att andra favoriter runt om i andra uttagningar också fick lämna. En olycka kommer sällan ensam, som de säger.

 6. Nathalie

  Filippa Bark var det enda positiva för mig.
  Programledarna var inte mycket att hurra för.
  Och så låtarna:
  1. Molly Pettersson Hammar (4/10) Den sade mig inte mycket. Men bra röst däremot!
  2. Daniel Gildenlöw (0/10) SNARK!!!!
  3. Elize & Rockard (8/10) Trodde inte att det skulle vara något för mig, men blev positivt överraskad. Utan tvekan kvällens bästa akt, riktigt besviken att de inte tog sig vidare.
  4. Dolly Style (2/10) Var det enbart femåringar som ringde och röstade? Arma föräldrar!!!
  5. Behrang & Victor (6/10) Jag är inte mycket för rapp. Men refrängen var överraskande bra!*
  6. Jessica Andersson (2/10) Hon har en bra röst, men jäklar så tråkigt!!! Blev inte det minsta berörd.
  7. Eric Saade (1/10) För mig utan tvekan 2000-talets mest överreklamerade artist. Fjantig låt, fjantigt uppträde. Men målgruppen 2-7 samt en och en annan klimakteriekärring tycker troligtvis annorlunda.

  Ber om ursäkt för mitt raka språk, men det är sådan jag är!

 7. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Det är bra om man kan stå för vad man tycker och det uppskattas att ni delar med er av era åsikter. Jag tog dock bort en av dina meningar som var lite väl påhoppigt.

  (Jag vill inte vara någon nitisk språkpolis, men försöker hålla en viss nivå på kommentarerna för att undvika onödiga påhopp. Hoppas du inte tar illa upp (vilket många verkar göra) för det är inget personligt.)

 8. Rayman

  @Schlagerpinglan, Kati Wolf gick iallafall vidare i Ungern. 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Rayman, Ja och Satin Circus i Finland, så det fanns ju trots allt en del solstrålar i ösregnet. 🙂

 10. André

  Ja….för mig var gårdagens resultat verkligen en besvikelse. Mina två favoriter var Molly samt Rickar Söderberg och Elize Ryd, och trots att jag trodde båda låtarna skulle gå vidare så gjorde ingen av de det. Att Saade skulle gå till final var ju självklart och Behrang Miris andra chans är inte heller sensationell men att Jessica Andersson och Dolly Style avancerade på bekostnad av deltävlingens absolut bästa låtar förstörde kvällen för mig. “One By One” var en unik och mäktig låt som jag kände var en typisk ESC låt och Mollys låt var en riktigt soulig uptempolåt i Adele-stuk vilket är toppen. Inte bara var de två låtarna bäst enligt mig, utan de framfördes även av kvällens bästa sångröster.

  Sen kan jag även tillägga att jag absolut tror att den där appen har haft en stor inverkan på resultatet, för det känns inte som en slump att det var de tre första låtarna som åkte ut och att det var de två sista som gick till final. Jessicas låt var ett sömnpiller för mig men tydligen har hon lika många fans som Saade i det här sammanhanget…mycket tråkigt resultat. 🙁

  Programmet i sig var dock mycket bättre än förra årens program och både Sanna och Robin var bra programledare så det är åtminstone ett gott tecken! Jag hoppas det fortsätter på det spåret och så hoppas jag att jag blir mer nöjd med resultaten i kommande deltävlingar.

 11. Schlagerpinglan

  @André, SVT hävdar att röstningen gått rätt till men med tanke på att många haft problem med röstningen under de första bidragen och att det var just de som åkte ut så är det svårt att bli övertygad av SVT:s förklaringar.

  Det lär ju inte bli någon ny omröstning så det är väl bara att hoppas att röstningen fungerar bättre i fortsättningen, för själva programmet i sig har ju förbättrat sig väldigt i jämförelses med förra året. Tråkigt om allt jobb de lagt ner ska fördärvas av en slarvigt testad app. :/

 12. Jan-Åke

  Jag hittade ingen låt som blev någon riktig favorit här i första deltävlingen. Att Erik Saade skulle gå vidare till final tyckte jag nästan man anade redan innan tävlingen. Låten tyckte jag inte var något om fastnade. Då var hans “Manboy” bättre om man ska jämföra med tidigare bidrag.

  Jag sätter väl i alla fall betyg på en skala 1-5 på vad jag tycker om låtarna som helhet:

  “I´ll Be Fine” 1/5 – Inte alls en låt i min smak. Minns inte ens hur den gick nu.
  “Pappa” 2/5 – Nästan ovanligt med låtar på svenska i Melodifestivalen nu för tiden.
  “One By One” 3/5 – Ingen låt som fastnade, men bra sångröster.
  “Hello Hi” 3/5 – Glad låt, fast den blev lite tjatig mot slutet. Den enda av låtarna som
  jag minns något av i alla fall.

  “Det Rår Vi Inte För” 1/5 – Ingen låt i min smak. Jobbig att lyssna på.
  “Can´t Hurt Me Now” 3/5 – Hyfsad låt. Bra sångröst.
  “Sting” 3/5 – Inte hans bästa låt, men den räckte långt i den här deltävlingen.

  Programledarna Sanna och Robin skötte sig mycket bra tycker jag.

 13. Schlagerpinglan

  @Jan-Åke, Av Eric Saades bidrag så tycker jag själv att “Manboy” var det klart bästa, men när det gäller honom så verkar det som att det är showen som är det viktigaste. Men det fungerar ju. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se