ESC2015 Schlagerpinglan: I mars, efter att alla ESC-bidragen valts ut, så rangordnade jag dem i en semi-1-lista och innan repetitionerna på plats i Wien startade så presenterade jag min topp-40-lista. Nu när vi sett alla bidragen i den första semifinalen repat två gånger så hade jag tänkt att ta en närmare titt på dem och se om min uppfattning av dem förändrats något.

Här nedan ser ni hur jag personligen rankar bidragen i den första semifinalen (placeringen innan repen samt direkt efter valen inom parentes), länkar till både första och andra reptillfället samt en liten kort beskrivning av mina intryck av bidragen så här långt. 🙂

Schlagerpinglans topplista av Semi-1-bidragen i ESC 2015 – 15/5 (10/5 + 18/3):
Estland 1. (1-1) Estland – “Goodbye To Yesterday“, Elina & Stig 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Min favoritlåt i den första semifinalen verkar ha fått till en riktigt snygg scenutsmyckning som förstärker den lite dystra men ändå hoppfulla känslan. Rösterna är fortfarande så speciella och intressanta som jag hoppas på så Estland får behålla förstaplatsen, även om den nu delas med Ryssland.
Ryssland 1. (2-7) Ryssland – “A Million Voices“, Polina Gagarina 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Jag är väldigt imponerad av hur snyggt denna powerballad presenteras. Risken finns ju alltid att det blir “för” perfekt och därmed stelt och opersonligt, men gåshuden jag fick när jag såg rep-klippen säger mig att det inte lär bli något problem här. Precis som med Estland så är en andraplats alltför missvisande och därmed blir det två ettor här.
Belgien 3. (4-6) Belgien – “Rhythm Inside“, Loïc Nottet 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: En unik och speciell låt behöver ett lika speciellt framträdande för att allt ska klaffa och i ärlighetens namn så har jag tvivlat på att det skulle gå att ordna. Nu ser jag dock att de verkar vara inne på helt rätt spår och kommer troligvis att ha ett intressant nummer som höjer låten vid semifinalen.
Moldavien 4. (9-8) Moldavien – “I Want Your Love“, Eduard Romanyuta 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Med tanke på att detta i mina ögon är ett ukrainskt bidrag så hade jag stora förväntningar på framträdandet och även om det inte kommer upp i Loboda-klass på tycker jag att det är ljusår bättre än det som bjöds i Moldavien. Jag förstår de som plockar fram motorsågen, för jag kan inte säga att det är “bra” rent teoretiskt, men jag gillar det. 🙂
Vitryssland 5. (3-2) Vitryssland – “Time“, Uzari & Maimuna 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Jag är fortfarande lite besviken över att det inte verkar finnas någon specialeffekt eller överraskning i det vitryska numret, men överlag så såg det väl bra ut så förmodligen kommer det att bli en fungerande helhet trots allt. De ovanstående bidragen imponerade dock mer på mig under repen så därför får “Time” klättra ner några steg på listan, tiden lär utvisa om det bara är tillfälligt.
Nederländerna 6. (6-3) Nederländerna – “Walk Along“, Trijntje Oosterhuis 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Från början tillhörde “Walk Along” mina absoluta favoritlåtar men allt eftersom så har jag börjat att tröttna på den. För att det återigen ska bli ett toppbidrag (enligt mig) så krävs det att det jag först föll för, d.v.s. värmen och den svängiga takten, kommer fram. Det jag såg var tyvärr inte alls i den stilen utan snarare tvärtom – väldigt dystert och allmänt konstigt. Vi får väl se, det kanske kan fungera det med.
Georgien 7. (10-14) Georgien – “Warrior“, Nina Sublatti 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Sakta men säkert så har denna låt vuxit sig allt starkare och nu när jag ser att den presenteras på ett snyggt och stilrent sätt så stiger den ytterligare lite på min lista. Nu är jag riktigt nyfiken på hur det kommer att se ut vid semifinalen.
Rumänien 8. (7-9) Rumänien – “De la capăt / All Over Again“, Voltaj 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Låten fortsätter att låta allt bättre i mina öron och det ska mycket till för att den inte ska hamna bland mina tio favoriter på tisdag. Skulle jag få en önskan uppfylld så skulle det dock vara att sångaren valde andra kläder till semifinalen, för denna cirkusdirektörs-utstryrsel hjälpte knappast till för att få en i rätt stämning för bidraget.
Makedonien 9. (5-4) Makedonien – “Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Styrkan hos “Autumn Leaves” (för mig) ligger i den speciella känsla som originalversionen ger mig och min förhoppning var att den skulle förstärkas av ett lämpligt framträdande. Nu verkar Daniel valt att framföra den på ett helt annat sätt samt att improvisera ganska fritt sångmässigt, vilket gör att den inte längre finns med bland mina favoriter i semifinalen.
Danmark 10. (8-5) Danmark – “The Way You Are“, Anti Social Media 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Njae… det danska bidraget har tappat ganska mycket mark hos mig efter att jag sett rep-klippen. De har nog inte gjort något fel egentligen, men jag känner att jag blir ganska uttråkad… och det är ju knappast ett gott tecken.
Albanien 11. (12-13) Albanien – “I’m Alive“, Elhaida Dani 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: “I’m Alive” tillhör en av de låtar som jag inte riktigt fått grepp om än, även om det går åt rätt håll. Intrycket jag fick av repet var att det knappast blir några problem röstmässigt samt att allt runt omkring är “snyggt” utan att sticka ut åt något håll. Jag vill inte skriva “ointressant” för det är det absolut inte… även om jag inte hittar så mycket för tillfället att bli upprymd över.
Serbien 12. (11-10) Serbien – “Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Med tanke på låtens uppbyggnad så kan jag förstå att de vill inleda showen lite dystert, mörkt och med stela poser för att effekten ska bli så stor som möjligt när väl dansen och färgerna gör entré men tyvärr… jag tror att det blev lite väl dystert för min smak.
Grekland 13. (13-12) Grekland – “One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Här har vi ett bidrag som nästan kvalar in att vara “perfekt” på alla fel sätt. Stark röst, dramatisk låt med gripande text samt en vacker inramning som gör att jag inte har något att klaga på här. Jag blir bara så förundrad över hur något så “bra” kan bli så fullständigt ointressant.
Ungern 14. (14-11) Ungern – “Wars For Nothing“, Boggie 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Sättet de valt att framföra låten på, minimalistiskt och med en vacker tanke på vapen som förvandlas till livets träd, är i och för sig väldigt passande. Men tyvärr kan inget framträdande i världen rädda låten för mig, då jag fortfarande uppfattar den som alltför “mycket”.
Finland 15. (15-16) Finland – “Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Inga överraskningar här inte utan jag håller fast vid mitt första omdöme: Detta är inte (och kommer förmodligen aldrig att bli) något bidrag för mig.
Armenien 16. (16-15) Armenien – “Face The Shadow“, Genealogy 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: De har konceptet, rösterna och tydligen även en snygg förpackning till sitt Eurovision-projekt, men jag fortsätter att tycka att de glömt det viktigaste: låten. Jag gillar dock en del av låten (“Time is ticking and you keep thinking that you are tricking your heart”) … men det räcker inte på långa vägar för att rädda den från Jumbo-platsen.

Schlagerpinglan: Som synes så har det skett en del förändringar på listan bara under de här senaste dagarna och förmodligen så kommer det att att hända ytterligare lite till efter att jag sett de slutliga semifinal-framträdanden. Detta är i alla fall hur jag uppfattar bidragen i den första semifinalen så här långt. 😀

Ännu fler klipp från repetitionerna i Wien (rep, bilder, intervjuer m.m.) hittar ni här:
dag 1dag 2dag 3dag 4dag 5

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “En titt på den första semifinalen efter andra repet”

 1. Hannes

  Tycker inte Stig i Estlands bidrag håller det live dock…

 2. Josef

  Intressant att få höra fullversionerna idag om än fortfarande klanderligt ljud. Här är min första spontana lista för de samtliga bidragen i semifinal 1.

  1. Belgien: Vilken glädje att få meddela att kören lät bra och Loic sjöng OK i detta rep.

  2. Finland: Stabilt och erfaret framfört med ett gäng riktigt coola killar. 🙂

  3. Grekland: WOW vad hon kunde få fram passion och inlevelse i denna allmänt trista låt.

  4. Rumänien: Det lät som väntat i denna fina låt.

  5. Serbien: Dagens andra utropstecken! 🙂 Vilket tryck hon har i rösten, och dessutom bra engelska! 🙂

  6. Georgien: Låten är ju riktigt tjatig men hon är hur bra som helst!

  7. Ryssland: En klar finalist. Men, hör hennes uttal så blir man lite irriterad. Versen lite bättre än väntat.

  8. Estland : Jag höll på att glömma Estland vilket man inte får göra. Stig’s röst är lite ett ?

  9. Moldavien: Fartfylld och trevlig men dock ganska orena röster.

  10 Holland: Hon sticker ut med att vara lite äldre och ha bättre och tryggare stämma än många yngre.

  11 Danmark: De faller precis på målsnöret. Refrängen är för dålig tycker jag.

  12 Makedonien: Varför låter han sin kör överrösta hans eget soloframträdande? Svår att identifiera.

  13 Albanien: En liten uppryckning sedan Amsterdam men jag tror inte detta lockar röster.

  14 Ungern: Så vackert så segt och så tråkigt. 🙁

  15 Vitryssland: Nej tyvärr hittar inte låten fram till mig i en ganska anonym och lite naken show?!

  16 Armenien: Det andra vita trädbidraget får inte en uppspelt. Man kollade på klockan mest…

  Jag ser fram emot morgondagens rep och då även få se hela Måns show framförallt! 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Hannes, Stigs röst låter lite skakig (och kanske är det en Eurovision-skada hos mig efter alltför intensivt lyssnande på diverse alternativa sångröster) men jag gillar sättet den blir lite ansträngd i de mörkare partierna. 🙂

  @Josef, Mmm… intressant minst sagt. Nu börjar man att ana hur det kommer att se ut i slutändan och i vissa fall känns det som helt nya låtar. Jag tänker främst på Makedonien, där sångaren reducerat sig själv till en bisittare och där kören står i centrum.

  Ryssland och Estland må toppa min semifinal-ett-lista, men det är i den andra semifinalen som de riktigt intressanta länderna tävlar så jag ser väldigt mycket fram emot dagens repetitioner. Förutom det självklara, att det ska bli intressant att se hela Måns rep, så är jag otroligt nyfiken på Slovenien, Tjeckien, Montenegro, Israel, San Marino, Norge och en del till. Mycket att se fram emot. 😀

 4. Kerstin

  Så här ser min lista ut av bidragen i semi 1 nu när man sett dom i sin helhet.

  1. Belgien- En snygg och unik låt i de här sammanhanget fick ihop ett lika snyggt och unikt scenframträdande. Jag hoppas verkligen att det går bra för min favorit på tisdag och att detta inte upplevs allt för speciellt för eurovisionpubliken. Jag älskar det i varje fall.
  2. Ryssland- Vad gäller uttalet på vissa ord så kan det också irritera mig men i det stora hela en mäktig låt och jag hoppas folk kan sätta den urtrista politiken åt sidan om så bara för några kvällar. Gåshud!!
  3. Vitryssland- I det korta klippet så såg det verkligen tråkigt ut men det tog sig åtminstone lite i den fulla versionen. Men låten är så bra så jag kan ha överseende med den något fattiga showen.
  4. Moldavien- Fräckt, provokativt och väldigt mycket eurovision.
  5. Nederländerna- Låten var en stor favorit i början men har tappat lite för mig med tiden men den är fortfarande bra och hon framför den bra. Håller med dig Schlagerpinglan om att låten och framträdandet inte riktigt matchar varann.
  6. Estland- Betydligt bättre i den här längre versionen men låten kommer aldrig bli mer än ok för mig. Jag gillar Stig men har väldigt svårt för Elina.
  7. Ungern- Jag vet inte vad det är men jag kan inte låta bli att tycka om det här.
  8. Danmark- En ok låt och killarna gör ett bra jobb.
  9. Makedonien- Dom har lyckats förstöra en bra låt.
  10. Grekland- Jag gillar inte låten men hon sjunger bra och framträdandet är helt ok.
  11. Georgien- Jag har absolut inget emot låten den är faktiskt rätt bra men den här tuffa nästan arga attityden fungerar inte det minsta på mig och jag tvivlar att publiken ute i Europa kommer tilltalas av den här något ilskna attityden.
  12. Rumänien
  13. Albanien
  14. Serbien
  15. Armenien
  16. Finland

 5. Johanna

  MIn ranking i denna semin är lite annorlunda mot din men inte lika avvikande som i andra semin:-)

  1. EStland
  2. Ryssland

  3. Vitryssland
  4. Rumänien
  5. Belgien

  6. Serbien
  7. Grekland
  8. Nederländerna
  9. Armenien
  10. Albanien

  11. Danmark
  12. Makedonien
  13. Ungern
  14. Georgien
  15. Finland
  16. Moldavien

  Ja denna är svårare att utse finalisterna i tycker jag. Dels för att det bara finns två låtar jag verkligen gillar men också för att det är så många låtar jag känner mig helt likgiltig inför. Jag hade hellre haft med min plats 11 och 12 i andra semin istället för min nr 9 och 10 här t.ex. Sedan är jag övertygad om att både Georgien och Finland som jag har i bottenskiktet tar sig till final. Och Danmark hade inte heller förvånat mig alls.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se