ESC2015 Schlagerpinglan: Som utlovat så kommer här några (vad som var menat att vara kortfattade) åsikter om gårdagens semifinal och dess 16 tävlande bidrag:
Moldavien 1. Moldavien – “I Want Your Love“, Eduard Romanyuta BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: “I Want Your Love” var en perfekt start på Eurovision då man med en gång fick en rejäl dos av sådant som inte fungerar på så många andra ställen än just Eurovision. Tyvärr så visade det sig att det inte ens fungerade här, utan Eduard fick lämna tävlingen redan efter semifinalen. Själv har jag hela tiden gillat själva låten men tyckt rejält illa om hans framträdande i Moldavien, som var i slibbigaste laget. Här var det dock så överdrivet att jag fick göra en total pudel. Finalen hade behövt ett fartfyllt spektakel som detta och jag har fortfarande inte riktigt förstått hur det kunde gå så fel. Det är ju ändå ESC. 😉
Armenien 2. Armenien – “Face The Shadow“, Genealogy BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Vi tar det positiva först: Ingas del i det hela var faktiskt lite givande och intressant och det såg stundtals riktigt snyggt ut med den fina bakgrunden och artisternas matchande kläder…. men hur jag än försöker så kan jag inte få det till en fungerande helhet. Låten har så många olika delar och ingen av dem passar ihop med de andra, i alla fall inte om ni frågar mina öron. Sjunga kunde de i alla fall och då de även hade en imponerande röd tråd i hela sin ESC-satsning så är kanske inte finalplatsen helt orättvis, även om jag själv önskat något annat.
Belgien 3. Belgien – “Rhythm Inside“, Loïc Nottet BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Precis som väntat så bjöd Loïc Nottet på ett nummer som inte liknar något annat man sett på Eurovision-scenen genom tiderna. Jag hade svårt att föreställa mig hur man skulle kunna få koreografin att gå i samma stil som låten men det visade sig att det inte bara gick att genomföra utan även att det kunde göras riktigt bra. Speciellt körens förflyttningar över scenen är något jag kommer att minnas med glädje från denna semifinal. En blivande klassiker som välförtjänt gick vidare till finalen där den blir en välkommen frisk fläkt.
Nederländerna 4. Nederländerna – “Walk Along“, Trijntje Oosterhuis BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Från att (väldigt tidigt på för-säsongen) ha varit en vinnarkandidat hos mig så har “Walk Along” stadigt ramlat nedåt på mina listor och på tisdagskvällen så gjorde den ett sista, fritt fall. För mig är låten en glad och hoppfull låt där tjejen till slut får den hon suktar efter genom att vara självsäker. Låten i Trijntjes tolkning visade sig i stället vara en sorglig sak där tjejen bönar och ber och framstår som allmänt patetisk vilket fick mig att väldigt snabbt förlora intresset. När sånginsatsen inte heller var helt 100 så var den missade finalplatsen ganska given. Så synd på något som kunde ha blivit så bra.
Finland 5. Finland – “Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 1/5]
Schlagerpinglan: Eftersom varken låten eller scenshowen faller mig i smaken så kan jag inte ge något annat betyg än en etta till våra finländska grannar. Visst tycker jag lite synd om gruppen (och alla andra som åkte ut) men samtidigt så är jag lite lättad över att se att systemet fungerar och att det inte bara är hjärtat som styr vid röstandet. Det ska m.a.o. bli riktigt intressant att se uppdelningen av jury- och teleröster och se om mina fördomar om att det var juryn som “fällde” dem stämmer eller ej.
Grekland 6. Grekland – “One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4-/5]
Schlagerpinglan: Maria-Eleni Kyriakou var utan tvekan kvällens största positiva överraskning för mig. Jag förväntade mig en sömnig, men vacker, powerballad men spenderade i stället i princip tre minuter med hakan nere vid knävecken och undrade vad som hänt. Jag tar tillbaka allt jag skrivit om bidraget och konstaterar att jag visst berörs av låten samt att Maria-Eleni tydligen är fenomenal på att fånga sin publiks intresse. En självklar finalist som förmodligen kommer att hamna riktigt högt upp på den slutliga resultatlistan och det helt rättvist.
Estland 7. Estland – “Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Min absoluta favorit inför semifinalen övertygade med ett snyggt nummer där jag älskade i princip allting. Låten, artisternas röster och samspel samt bakgrunden med sitt effektiva dörr-sken gjorde att jag fortfarande håller detta bidrag riktigt högt, även om det aldrig uppstod samma gåshudskänsla som när Rysslands ballad framfördes.
Makedonien 8. Makedonien – “Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Jag kommer nog aldrig riktigt förstå hur man tänker när man först går igenom besväret att skriva en vacker låt med underbar text… och sedan låter den dränkas totalt av vad som förmodligen är menat att vara “coola moves”. Då jag gillar både Daniel som artist och låten i studioversion så är jag övertygad om att jag hade kunnat beröras av låten och vilja ge den en plats i finalen om de bara lagt fokuset på det viktigaste: låten. Nu blev det i stället ett stort frågetecken och både Blackstreet och deras sidekick missade inte helt oväntat finalen.
Serbien 9. Serbien – “Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Ibland är det roligt att se hur saker som verkar tveksamma på repen visar sig fungera riktigt övertygande när det väl gäller. Att det skulle vara färglöst och halvtråkigt större delen av låten märkte jag inget av utan det flöt på riktigt bra fram till färgexplosionen som effektivt gav ytterligare en växel åt låten. Med allt det, och Bojanas imponerande röst, i bakhuvudet så är jag inte förvånad över Serbiens finalplats… även om jag själv kanske inte hade valt att rösta på dem.
Ungern 10. Ungern – “Wars For Nothing“, Boggie BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 1+/5]
Schlagerpinglan: Varje ESC-show brukar ha ett eller flera bidrag som lämpar sig som en naturlig paus att fylla på chipsskålen eller annat nödvändigt och i mitt fall så gick den äran till Ungerns bidrag. För mig spelar det ingen roll hur vacker låt man än har, hur snyggt man än sjunger eller hur behjärtansvärd text man än knåpat ihop – om man inte kan hålla uppe intresset hos publiken under tre minuter så är det inget finalbidrag. Smaken visade sig återigen vara väldigt delad och på något sätt så fick Ungern en plats i finalen.
Vitryssland 11. Vitryssland – “Time“, Uzari & Maimuna BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Eftersom jag är väldigt förtjust i studioversionen av “Time” så hoppades jag innerligt att liveframträdandet skulle övertyga så pass många att Vitryssland skulle kamma hem sin tredje finalplats på raken. Nu lyckades de tyvärr inte ens övertyga mig med sin lite svaga sång och avsaknad av något litet extra till showen. Trots bristerna så var det enligt mig ett av de tio bästa bidragen och “borde” tagit sig vidare till finalen. Kvällens största besvikelse, i alla fall vad gäller resultatet.
Ryssland 12. Ryssland – “A Million Voices“, Polina Gagarina BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Otroligt vackert framfört, både vad gäller Polinas fantastiska röst och hur de valt att presentera bidraget rent visuellt! Just i det ögonblicket så kändes det som en fullfjädrad Eurovision-vinnare. Jag kan hålla på hur länge som helst och ösa lovord över det ryska bidraget men jag nöjer mig med att konstatera att jag hittat en ny semifinal-1-favorit. En värdig finalist och kanske även en utmanare till totalsegern.
Danmark 13. Danmark – “The Way You Are“, Anti Social Media BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Danmarks bidrag var ett av de som jag inte riktigt visste var jag hade då det å ena sidan svängde på ganska bra men inte gav så mycket rent showmässigt. Jag misstänkte att semifinalsframträdandet skulle ge alla svaren… och det gjorde det med råge. Kort sagt: jag gillade inte sångarens röst och det fördärvade hela upplevelsen för mig. (Har den varit så gäll hela tiden eller var det något speciellt för kvällen?) Hur som helst så var finalmissen varken förvånande eller speciellt orättvis.
Albanien 14. Albanien – “I’m Alive“, Elhaida Dani BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Inför semifinalen så hoppades jag på en aha-upplevelse så att jag äntligen kunde förstå varför så många verkar gilla just denna låt. Tyvärr så infann sig inte detta utan nu undrar jag i stället varför låten gick vidare när andra, i mina ögon betydligt bättre, fick lämna tävlingen. Visst, det känns som ett säkert kort med bra sångerska och stark text men ack så ointressant för en person som ännu inte fått grepp om låten.
Rumänien 15. Rumänien – “De la capăt / All Over Again“, Voltaj BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Även om “De la capăt / All Over Again” aldrig befunnit sig i nivå med mina absoluta favoriter så gick det inte att blunda för att den är riktigt behaglig att lyssna på, speciellt den rumänska delen av låten. När de nu även fick rätt på sina scenkläder (repkläderna stal allt fokus från låten) så fanns det ingen anledning att hoppas på annat än final för Voltaj, och så blev det också. Inget att klaga på här inte.
Georgien 16. Georgien – “Warrior“, Nina Sublatti BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Som jag påpekat många gånger förr så har “Warrior” växt flera storlekar sedan jag hörde den första gången men frågan är om den inte gjorde sitt största kliv uppåt i går kväll. Med rätt attityd, scenkläder och ljussättning så kan man tydligen uträtta underverk och det är verkligen detta ett bevis på. Här är fortfarande något som hindrar mig från att tycka att det är ett absolut topp-bidrag (kanske att hennes blick inte är lika övertygande som attityden och kläderna) men en finalist är det helt klart. Hur långt det sedan räcker där får finalframträdandet avgöra, kanske har Nina ytterligare en växel att lägga in?

Schlagerpinglan: Så här dagen efter så får jag väl anse mig relativt nöjd med resultatet, även om jag fortfarande inte riktigt kommit över besvikelsen vad gäller Moldaviens och Vitrysslands alltför tidiga uttåg ur tävlingen. Ryssland och Estland gick vidare i alla fall och det är trots allt det som är viktigast.

Själva showen väntar jag nog med att ge något omdöme om tills jag sett den andra semifinalen. Dels för att ge programledarna en chans att bli varma i kläderna och dels för att jag är lite osäker på vad jag just bevittnat. Det är ju trots allt ett jublieumsprogram och att då förvänta sig något “extra” trodde jag inte var helt fel väg att gå… men de har kanske sparat godbitarna till finalen. 😀

I morgon är det dags för den andra semifinalen och då har jag ännu högre förväntningar då det inte bara är Sverige som tävlar utan även mina personliga favoriter Tjeckien, Slovenien, Israel och Montenegro. Fem bidrag som bara “måste” gå vidare – det är som upplagt för ännu en nagelbitare. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision 2015: Några tankar om den första semifinalen”

 1. Max

  Kort (frågan är om det kommer bli det…) sammanfattning av alla bidragen: 😀

  Moldavien (Betyg 2+): Bara jag som inte hörde vad han sjöng under refrängerna? Ett nummer som jag förstår valdes bort, för när man inte hör artisten så förstår man inte låten.
  Armenien (Betyg: 3-): Låten förstår jag mig inte på och lär aldrig göra det, men ett skitsnyggt nummer och sjukt bra röster!
  Belgien (Betyg: 4-): Loïcs röst höll live, spännande nummer även fast det kanske var lite för estetiskt för min smak. 😉 Men detta drog till sig mina ögon ganska rejält, och snyggt illustrerat till en annan tråkig låt.
  Nederländerna (2+): Håller med dig fullt ut, låten är riktigt glad, men hon framförde denna som om det var en begravningslåt. Fram med glädjen, både Trijntje och de som jobbat med numret. Hade hon framfört den som hon gjorde första gången live i Nederländerna, med glädje och energi så hade detta varit en solklar finalist. Läste att denna kom sist i hela semifinalen, det kanske inte var rättvist ändå.
  Finland (Betyg 1+): Låten är under all kritik, någon stor sångröst hör jag ju inte, så den borde ju inte gått till final. Men just igår fick jag sån väldig sympati och respekt för dessa killar, så innerst inne hoppades jag att den skulle gå vidare ändå. 😉
  Grekland (Betyg: 4): Hon sjunger gudomligt, snyggt nummer och en sjukt bra låt. Självklar finalist!
  Estland (Betyg: 4): Jättesnyggt nummer, Elina sjöng gudomligt. Jag har fortfarande problem med Stigs uttal, framförallt när han sjunger enough. Men helheten var riktigt bra! 😀
  Makedonien (Betyg: 2-): Usch usch usch, låten hade kunnat gå långt om man inte tog in dessa “cool kids” i numret. De passar ju inte in där över huvud taget! Tänk om, tänk rätt Makedonien!
  Serbien (Betyg: 3): Roligt och intressant nummer, men konstig låt men en bra röst. Helheten är mellanmjölk.
  Ungern (Betyg: 4): Jag vet, det låter sjukt konstigt. Men efter ett ganska konstigt nummer från Serbien så var detta perfekt. Rösten sitter till 99%, låten är tydlig och det är väldigt snyggt med rösterna som kommer fram, en efter en. Denna förtjänade helt klart final, även fast jag inte trodde den skulle lyckas ta sig dit. 😉
  Vitryssland (Betyg: 3-): Jag tror man såg låten som bra, sångaren som bra, numret som bra. Detta gjorde detta tråkigt och intressant. Det tror jag i alla fall att Tv-röstarna tänkte, att det är bra, men inte mer. Och då blir det ingen favorit, även fast man kanske inte har något emot det egentligen. Men det fanns bättre bidrag.
  Ryssland (Betyg: 5-) Wow, wow, wow! Polinas röst och värme berör verkligen, detta kom ifrån hjärtat verkligen. Nej, jag tror faktiskt att det kan bli Moskva 2016.
  Danmark (Betyg: 1-): Detta är bara löjligt, särskilt när han sjunger “it’s the way you ahhhh”. Jag hör inte att han sjunger are, vilket blir smått irriterande. Sorry Danmark, men detta var inget finalbidrag.
  Albanien (Betyg: 3-): Låten är perfekt, numret är snyggt, hennes röst är perfekt i vanliga fall. Men när nerverna spökar blir det fel. Men jag är glad att låten nu kan få en “andra chans” i finalen. 🙂
  Rumänien (Betyg: 4): Hans röst var bra, det kom likt Ryssland ifrån hjärtat. Hade de bara skippat den engelska delen och sjungt på rumänska rakt ut hade det blivit 4+.
  Georgien (Betyg 3+): Detta nummer visade verkligen på att hon var en warrior, bra röstmässigt och helheten var ett finalvärt bidrag.

  Som vanligt när jag ska skriva “kort” blir det längre än jag tänkte mig. 😉 Vad det gäller showen var programledarna varken bu eller bä, showmässigt var det liknande. Conchita briljerade i greenroom och var fantastisk! Generellt är jag dock lite besviken, det är jubileumsår och det blir istället en ganska vanlig Eurovision…. Men det är nog svårt att göra en show efter att vi två år i rad fått två fantastiska år. 😉

  Tidigare idag hade tittarnas röstordning på något sätt läckts ut (fanns bl.a. på wikipedia, det är borttaget nu). Där var Ryssland i topp, följt av Estland och Belgien. Enligt tittarna skulle Nederländerna varit i finalen, men det måste varit riktigt låga jurypoäng för att låten skulle få den 16 plats den fick.

 2. Johan

  Moldavien (++) – Trots att jag inte alls tycker om bidraget behövdes detta för att inte semi-finalen skulle bli för platt och tråkig. Det är ändå Eurovision och då ska sånt här löjligt och överdrivet ta plats! Dock befriande att slippa det i finalen kanske om ni frågar mig.

  Armenien (+++) – Det mest progiga som stått på eurovision-scenen med undantag för Georgiens bidrag ifjol? Många tycker låten är schizo men jag tycker både den är logiskt uppbyggd med vers, brygga, refräng och samtidigt väldigt tilltalande. Dock är engelskan väldigt knakig hos killarna vilket förstör lite för helhetens skull.

  Belgien (++++) – En av de tre som verkligen glänste igår! Trots Loics taskiga engelska ryktes jag med i hela konceptet och kunde pusta ut när han knep den sista finalplatsen. Annorlunda och rolig koreografi och ett bidrag som sticker ut i mängden. Mycket inlevelse och driv från en annars så blyg kille!

  Nederländerna (+) – Det här föll verkligen platt ner i marken. Fruktansvärd scenshow som fick henne att framstå som en jobbig gnällspik, vilket inte hjälptes av refrängens hook. Falsksång gjorde det inte bättre heller.

  Finland (+) – Jag älskar killarna i PKM, men låten faller mig inte alls i smaken, likaså scenframträdandet.

  Grekland (++++) – Precis som så många andra växte det här rejält för mig. Från att ha varit tävlingens mellanmjölk till att verkligen platsa i samma krets som andra storslagna ballader är imponerande! Otroligt säkert framfört, mäktig ljussättning och otroligt driv i crescendot. Heja Grekland!

  Makedonien (++) – Åh… jag älskade verkligen den här låten i sitt orginalformat. Hemlig balkankänsla, fantastiskt snygg refräng och en duktig artist. Sen började den sakta dala med översättningen och elimineringen av stråkpartiet, och nu detta. Makedonien tar priset i att förstöra en top 10-kandidat till detta. Lita av magin finns kvar i textens budskap och i han (som känns väldigt äkta), vilket ger den 2 poäng istället för 1.

  Serbien (++) – Serbien har klättrat ordentligt på bettinglistorna ser jag nu och fansen verkar älska både henne och låten. Själv tycker jag att texten är uruselt skriven (eller översatt kanske är rätt ord), ingen refräng som tilltalar mig och kanske århundradets märkligaste låtbyte mitt i allt. 2 poäng för att hennes röst och att upptempot kontrasterade mot alla femtielva ballader.

  Ungern (+) – Jag älskar stämsång, men det här är för mig årets sömnpiller. Den växer inte för mig utan ligger istället och skvalpar kombinerat med cliché efter cliché i lyriken. Det här hade kunnat göras bättre.

  Vitryssland (++) – Jag måste erkänna mig extremt kluven till detta bidrag. Jag gillar verserna och fiolslingorna och det är för mig Vitrysslands bästa bidrag på många många år. Däremot är refrängen inget jag hänger i julgranen och textraden “Time is like thunder, ha ha!” tävlar nog om årets sämsta. Men jag hade nog velat ha den vidare om jag fick bestämma.

  Ryssland (+++++) – Jag säger bara: se upp Måns. Det jag älskar med Polina är att hon lyckas nå ut till alla. Gayrörelsen, fansen, rysshatare och allt mellan himmel och jord. Hon känns genuin och vilken jäkla pipa! Hon sjöng brallorna av alla i den här semi finalen och det här är helt klart det bästa bidrag som Ryssland skickat någonsin enligt mig.

  Danmark (++) – Jag skulle kunna tycka om detta då jag älskar den här typen av musik i vanliga fall. Det här känns dock farligt mycket som en parodi och sångaren lämnar mycket att önska. Glädjepiller och feel good, men det måste vara bättre än så här för att man ska knappa på telefonen.

  Albanien (+++) – Låten är enligt mig en av årets allra bästa. Hon känns väldigt involverad i låten och i framförandet och med en så fantastisk utstrålning att mitt hjärta hoppar lite glädjeskutt. Tyvärr var hon extremt nervös vilket märktes i såväl sång som i hennes ögon och kroppsspråk. Är väldigt glad att hon får en ny chans på lördag för hon kan sjunga, det tvivlar jag inte en sekund på.

  Rumänien (+++) – Också en genuin artist (eller grupp kanske, tänker mest på sångaren), och jag blir glad när jag hör den här trots vad låten faktiskt handlar om. Det är vackert på något sätt, och storslaget utan att bli pompöst och överdrivet. Given finalist.

  Georgien (++) – Den här lämnar mig faktiskt helt oberörd. Hon är skicklig men uttalet är gräsligt, och den följer verkligen någon sorts mall för hur ett ESC-bidrag ska låta. För mig blir det 3 minuter manglande utan att jag rycks med eller lockas att rösta.

  Sen till det övriga:

  Programledarna (+) – Dålig personkemi och urtrist manus. Dock bra engelska (ping Azerbajdzjan 2012) eller massa slams (ping Ryssland 2009). De behöver kanske bli lite varma i kläderna för detta kändes sjukt stelt och trist. Var är värmen? Glädjen? Är det bara en vanlig dag på jobbet för dem? Jag tror för övrigt att de slog något slags rekord i att avslöja de kvalificerande bidragen under kortast möjliga tid. Ingen känsla för dramaturgi över huvudtaget.

  Pausunderhållningen (-) – Det är jubileumsår. Kom igen. Videon med djuren var så fantastiskt katastrofal att den inte ens hade platsat i en deltävling i melodifestivalen. De historiska liknelserna var så långsökta och tråkiga att jag var nära att byta kanal till de sista 10 minuterna då resultatet skulle presenteras.

  Conchita (++++) – Charmig, underhållande och proffsigt! Som en Green Room-värd ska vara, något som många ofta misslyckas med.

  Samlat betyg för showen (+) – Trots Conchitas briljans så var hon ju faktiskt bara med en liten del av det hela. Enligt mig känns det här sjukt amatörmässigt för att vara ett jubileumsår.

 3. Nathalie

  1. Moldavien (2/5)- Låten i sig tycker jag är helt okej, men live var det inte bra. Sen var ju inte så begeistrad av själva showen heller.

  2. Armenien (2+/5)- Väldigt vackra röster live. Men låten säger mig fortfarande inte särskilt mycket.

  3. Belgien (4/5)- En låt som växt rejält för mig. Showen kanske inte var den bästa. Men jag gillar sångaren, och jag tycker låten är fräsch och modern. Stark 4:a!

  4. Nederländerna (2/5)- Som radiopop fungerar den helt okej. Sångerskans röst var det inte heller något fel på. Men showen var bedrövligt tråkig. Och vad tusan hade människan på sig?

  5. Finland (-1/5)- Kan inte komma på något positivt att säga. Jo förresten. De gick inte vidare!

  6. Grekland (4+/5)- Håller helt med alla er andra angående Grekland. Vilken röst! Låten växte något enormt för mig!

  7. Estland (4+/5)- Jag älskar låten, tycker väldigt bra om både Stig & Elinas röster. Personligen föredrog jag dock showen i Tallinn framför denna.

  8. Makedonien (2/5)- Låten i sig tycker jag är helt okej, även Daniels röst. Men vad tusan gjorde de svarta farbröderna på scenen egentligen? Otroligt dåligt.

  9. Serbien (4+/5)- Åter ett riktigt glädjepiller för mig. Var tveksam tidigare, men föll pladask för Bojanas glädje och fantastiska röst!

  10. Ungern (1/10)- Söt tjej med ett fint budskap. Men otroligt tråkig!

  11. Vitryssland (3+/5)- Jag gillar ju låten, men showen kändes väldigt sparsmakad. Och jag retade mig på Maimuna på scenen. Men låten är riktigt bra!

  12. Ryssland (5/5)- Wow! Fantastisk sångerska och showen var utmärkt!

  13. Danmark (-1/5)- Pinsamt dåligt, med en bedrövlig sångare som tycktes vara hämtad från Nickelodeon. Glad att de ej gick vidare!

  14. Albanien (4+/5)- Trots en extremt nervös sångerska så har jag verkligen börjat ta till mig av låten. Därför hoppas jag att hon har fått nerverna under kontroll på lördag!

  15. Rumänien (3+/5)- Jag gillar sångaren, kändes trygg och stabil på scenen. Dock hade jag föredragit om hela låten framförts på rumänska. Bra men ingen vinnarkandidat direkt!

  16. Georgien (4/5)- Snygg show, härligt tuff & kaxig brud. Låten är skaplig, åter igen ingen vinnarkandidat. Men jag gillar sångerskan!

  / Conchita Wurst (3/5)- Tyckte “han” var helt okej!
  /Programledardamerna (-1/5) Men vilka idioter har gått & anställt de här kärringarna? Ryssland programledare -09 var inga höjdare, men jag hörde åtminstone vad de hade att säga. Fungerade inte mikrofonerna eller vad var det frågan om? Skicka tillbaks de till studion och ta fram några som kan föra sig & tala inför en stor publik! Eller gör Conchita till ensam programledare. Han skulle troligtvis klara det betydligt bättre än damerna.

  Sen tycker jag faktiskt inte riktigt att showen med tanke på att det är 60-års jubileum var någon direkt höjdare. Köpenhamn, Malmö & Baku gjorde ett betydligt bättre jobb enligt moi. Men det kanske kan komma att ändra på sig!
  Who knows?

 4. Adri

  Mina tankar om finalisterna:

  Estland – Bäst av alla i år enligt mig. Elina är en fantastiskt sångerska och numret var så snyggt och kemin mellan de två sångarna är så fruktansvärt bra bara.

  Ryssland – Bästa rösten igår. Väldigt snyggt nummer rent visuellt. Problemet ligger i låten som känns lite “Frozen” tycker jag. Men absolut topp 3 bland de tävlande i går.

  Georgien – Detta är en låt som åker bergodalbana hos mig. Ibland är den på plats 32, ibland på plats 11. Men igår hände nåt. Nu kommer den absolut hålla sig kvar på topp 20. Extremt snyggt nummer rent visuellt och melodin kom fram bättre under live-versionen.

  Grekland – Jag har sagt att de andra låtarna var snygga rent visuellt, här var det tvärtom. Jag tänker hela tiden att scenen ska bli helt röd och eldig när refrängen kommer igång vid 02.20-stadiet men istället blir det ingen skillnad och jag blir lika besviken varje gång. Men som låt var den absolut(!) värd en finalplats.

  Belgien – Jag brukar sällan bry mig om hur artisterna ser ut men Loic behöver en stylist tycker jag (eller en ny, om han redan har en). Låten var lika bra igår som den alltid vart och Loic har en imponerande röst. Framträdandet var kanske inte underhållande men det hör hemma i finalen.

  Albanien – Många klagar på hennes röst, men jag hörde faktiskt inget falskt (men sen har jag väl inget musiköra då kanske). Detta hör verkligen hemma i finalen.

  Rumänien – Låten kom verkligen till sin rätt igår. Innan dess hade den bara vart en låt som gick in i ena örat och förvann ur det andra sen men igår lyckades Voltaj verkligen. Bravo!

  Serbien – Jag har alltid trott på Serbien, även i början när den var bottentippad så jag känner mig stolt att jag hade rätt. Bojana har en imponerande röst och showen är underhållande. Låtbytet är fortfarande märkligt och texten är riktigt cliché men en finalplats är den väl värd antar jag.

  Ungern – Nja… Det var väldigt vacker atmosfär under framträdandets gång i arenan tycker jag, men mer än så var det inte. Som låt är det inget speciellt för mig.

  Armenien – Alla (förutom den första kvinnan som sjunger) hade fantastiska röster och låten har en snygg uppbyggnad så för mig var det en självklar finalist.

  MINA TANKAR OM DE UTSLAGNA:

  Finland – Jag har så mycket respekt för PKN, men låten var bara ingenting för mig och det var helt rätt att denna åkte ut.

  Moldavien – Åh vad jag blev glad när denna låt inte avancerade… Showen var så billig och låten hör hemma på ett skoldisko 1998.

  Danmark – Låten må vara medryckande och versen är faktiskt riktigt bra. Det hela sabbas dock av en röst som inte håller alls.

  Nederländerna – Här är ett perfekt exempel på hur showen (eller snarare brist på show) kan fälla ett bidrag (tror det var det som hände Israel 2014 också). Låten och rösten var bra. Men allting som gällde presentationen på scenen var bara så fel. Trijntje hade ingen glädje, kläderna var fula, scenen var mörk även om låten inte är så sorglig etc. Synd för som sagt är ju både artisten och låten väldigt kompetenta.

  Makedonien – Allt som skrevs om Nederländerna kan skrivas här också, bara att presentationen på scenen var lite (mycket LITE) bättre.

  Vitryssland – Studioversionen har power och fiolen var lika bra som alltid igår. Men gud vad platt det blev när det väl gällde.

  Här är min gissning på hur resultatet blev:

  1. Ryssland
  2. Georgien
  3. Estland
  4. Belgien
  5. Grekland
  6. Serbien
  7. Rumänien
  8. Albanien
  9. Armenien
  10. Ungern

  ———-

  11. Makedonien
  12. Danmark
  13. Finland
  14. Vitryssland
  15. Moldavien
  16. Nederländerna (tyvärr…)

 5. Hannes

  @Nathalie Tänk på den goda sidan, programledarna är inte Rysska programleadare 2009 i semi 1 och 2 nivå 😛

 6. Daniela

  Jag håller med dig Schlagerpinglan gällande väldigt mycket här; speciellt Nederländerna och Grekland kunde jag inte ha sammanfattat bättre själv! 😉 De bidrag som vi är mest oense om är nog Vitryssland och Ungern. Vitryssland för att jag aldrig förstått mig på den låten, och semifinalens live-framträdande bidrog tyvärr inte till någon förbättring i det fallet (även om jag kanske lite har mig själv att skylla där eftersom jag valde att ta tillfället i akt och göra en toa-paus… 😉 ). Ungern har däremot låtmässigt varit en av mina stora favoriter från första början, och klippen från repetitionerna gjorde att jag också hade väldigt höga förväntningar på live-framträdandet. Boggies något osäkra solo-inledning fick mig dock att befara att Ungern kunde vara i fara för att missa finalen, men glädjande nog fick de sin andra chans och kan nu förhoppningsvis bjuda på ett ännu bättre framträdande på lördag. Din favorit Moldavien (som funnits väldigt lågt ner på mina inför-listor) överraskade faktiskt också mycket positivt på mig och jag måste erkänna att jag både hade unnat och tippat dem en finalbiljett. Ryssland steg precis som du skriver till en vinnarkandidat, även om jag är rädd för att faktorer som egentligen inte ska påverka ESC ändå kommer att göra det i negativ bemärkelse i det fallet… Och slutligen mitt hemland Finland då… Ja, det är ju alltid svårt att förhålla sig objektiv till sitt “eget” bidrag, och just den här gången har det varit ännu svårare för mig eftersom jag utanför ESC på många plan är väldigt engagerad i funktionshinderfrågor. Någonstans är jag ändå glad för att det ändå gick som det gick för PKN, för ESC är och ska ju trots allt i första hand vara en musiktävling, så det är skönt att ibland få se bevis på att den fortfarande också är det.

 7. Schlagerpinglan

  @Daniela, Då står det m.a.o. 1-0 till dig i paus-nummer. 😉 (Ungern, som jag använde som paus, gick vidare medan Vitryssland, som tydligen var din, inte gjorde det.) Nåja, när det gäller de nationella bidragen så tror jag däremot att Sverige kommer att lyckas lite bättre än Finland. Men man ska nog inte vara alltför självsäker, för går man enbart efter låten så tycker jag faktiskt inte att den är så imponerande och i ESC kan ju allt hända…

 8. Kerstin

  Då var man tillbaka igen efter några dagar av hårt arbete men så klart har jag sett två semifinaler också. Eftersom mina största favoriter Belgien och Ryssland fanns i den första semin så var den av personliga skäl den mest intressanta för min del men givetvis var gårdagen med Sverige också oerhört spännande även om det i det fallet var rätt självklart att Sverige skulle ta sig till final. Här kommer mina betyg och tankar om bidragen i den första semifinalen.

  1. Moldavien 3+/5- Ett år som detta då jag personligen törstar efter lite fart och fläkt på eurovision scenen så var detta perfekt och ett bra öppningsnummer. Moldavien har varit så nederlagstippat ända från början så att den inte tog sig till final var ingen större överraskning men jag hoppades ändå på en skräll men tråkigt nog uteblev den. Istället hamnade en trist låt från Armenien i final.
  2. Armenien 1/5- Som sagt trist så klockorna stannar och att den tog sig till final är för mig en gåta särskilt när man vet vilka som kunde varit där istället.
  3. Belgien 5/5- För mig en självklar finalist men jag visste att den här låten och framträdandet var väldigt speciellt i ESC och bra låtar har förr stannat i semin. Det blev några enormt nervösa sekunder när endast ett land återstod, jag tappade nog fattningen lite och skrek Neeeej, det blir Finland. Vilken lättnad och glädje när jag hörde Belgium, ett Neeeej blev ett Jaaaa!!!! En läcker och snygg show som matchade låten. Min favorit från första gången jag hörde den och inget har förändrats. Nu hoppas jag den får fina poäng i finalen också.
  4. Nederländerna 3/5- Jag satt mest och tänkte på vad hon hade på sig och det är väl knappast ett gott betyg. Framträdandet ska ju förstärka låten men här blev det tvärtom, låt och framträdande matchade inte alls, synd dom inte fick till en fungerande helhet för låten i sig är av finalklass.
  5. Finland 1/5- Hade jag bara följt min magkänsla och inte blivit påverkad av annat så hade jag aldrig tippat Finland till final. Hur som helst ganska oväntat men också bra för det visar att det är låten som tävlar i första hand och det här var absolut inte någon bra låt. Hoppas killarna ändå hade kul och fick en fin upplevelse.
  6. Grekland 3+/5- En av kvällens stora positiva överraskningar. Men sånt här älskar jag att bli övertygad och positivt överraskad av bidrag jag först inte riktigt gillat. Jag tippade Grekland till final enbart för att dom är just Grekland men nu tycker jag dom är i final av rätt anledning så att säga.
  7. Estland 3+/5- Nu får Estland ett något högre betyg av mig och det är för att jag verkligen gillar Stig och hans röst, när Elina sedan kommer in och tar över med sin något gälla röst så tar tyvärr mitt välbehag slut. Det ska vara kyligt mellan dom och det lyckas dom väl få fram men nog tycker jag Elina försöker en aning för mycket. En självklar finalist i alla fall.
  8. Makedonien 2+/5- Om Grekland var en positiv överraskning så var Makedonien motsatsen. Skillnaden mellan studioversionen och liveversionen är väldigt stor. En bra låt i grunden som fullkomligt förstördes och de där trenchcoat jackorna tillförde inget positivt.
  9. Serbien 2/5- Jag gillar inte låten och jag trodde faktiskt inte på någon final inte ens efter jag såg framträdandet.
  10. Ungern 3+/5- Jag har hela tiden gillat den här enkla fredslåten med fina stämmor och trodde på en finalplats. Sångerskan är trovärdig och jag kan inte värja mig från det här.
  11. Vitryssland 3+/5- Härligt med en mera fartfylld låt men framträdandet var väldigt torftigt. Ett framträdande med lite eld och explosioner som också fått igång publiken hade kanske hjälpt det här bidraget till final där jag tycker det hörde hemma.
  12. Ryssland 5-/5- Gåshud, behövs egentligen inte sägas så mycket mer. Vore det inte kul om Ryssland vann och framförallt väldigt intressant. Dessutom en av tävlingens mest värdiga vinnare.
  13. Danmark 2+/5- En sångare som inte alls levererade när det väl gällde. Låten är ok men inte mer.
  14. Albanien 2/5- Det här är en av några låtar i årets tävling som inte riktigt vill fastna. Jag hade på känn att Albanien skulle ta sig till final men hellre hade jag sett exempelvis Vitryssland ta Albaniens plats.
  15. Rumänien 3/5- En ok låt och ett ok framträdande men ingen favorit hos mig men en värdig finalist
  16. Georgien 3-/5- En svartklädd tjej som tror hon är stentuff. Jag tycker bara det ser ut som en upprorisk tonåring som är arg på det mesta. Låten däremot är rätt bra och jag gillade ljussättningen men sångerskan är bara för mycket.

  Jag var självklart mer än nöjd med tisdagens semi då jag fick med min etta (Belgien) och min tvåa (Ryssland). Tankar om den andra semin kommer senare under kvällen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se