ESC2015 Schlagerpinglan: När jag studerade skillnaden mellan tittarnas och juryns röster i finalen av Eurovision Song Contest 2015, se här, så märkte jag att det inte räckte med att konstatera att 12-poängarna var fördelade på 12 länder, se nedan, då det ofta var väldigt stor skillnad mellan juryns och tittarnas smak.

Därför har jag här nedan gjort en sammanställning över hur de 40 12-poängarna fördelade sig i finalen, samt vem tittarna och juryn i varje land egentligen ville ge sin toppoäng till:

Hur de 40 toppoängen fördelades vid finalen av Eurovision Song Contest 2015:
Antal mottagna 12:or Från Tittarnas
favorit
Juryns
favorit
12 st Sverige Sverige: “Heroes
Måns Zelmerlöw (blev 1:a)
♥ Norge Sverige Sverige
♥ Danmark Sverige Sverige
♥ Australien Sverige Ryssland
♥ Island Italien Sverige
♥ Storbritannien Litauen Sverige
♥ Lettland Ryssland Sverige
♥ Belgien Italien Lettland
♥ Finland Estland Lettland
♥ Italien Albanien Norge
♥ Slovenien Serbien Lettland
♥ Schweiz Albanien Norge
♥ Polen Italien Australien
9 st Italien Italien: “Grande Amore
Il Volo (blev 3:a)
♥ Albanien Italien Italien
♥ Grekland Italien Italien
♥ Malta Italien Italien
♥ Portugal Italien Norge
♥ Rumänien Italien Ryssland
♥ Ryssland Italien Sverige
♥ Spanien Italien Ryssland
♥ Israel Ryssland Italien
♥ Cypern Grekland Sverige
5 st Ryssland Ryssland: “A Million Voices
Polina Gagarina (blev 2:a)
♥ Azerbajdzjan Ryssland Ryssland
♥ Vitryssland Ryssland Sverige
♥ Armenien Ryssland Georgien
♥ Estland Ryssland Ungern
♥ Tyskland Italien Lettland
3 st Lettland Lettland: “Love Injected
Aminata (blev 6:a)
♥ Litauen Lettland Lettland
♥ San Marino x Lettland
♥ Irland Litauen Sverige
3 st Belgien Belgien: “Rhythm Inside
Loïc Nottet (blev 4:a)
♥ Nederländerna Belgien Sverige
♥ Frankrike Italien Lettland
♥ Ungern Italien Lettland
2 st Australien Australien: “Tonight Again
Guy Sebastian (blev 5:a)
♥ Sverige Australien Australien
♥ Österrike Italien Australien
1 st Serbien Serbien: “Beauty Never Lies
Bojana Stamenov (blev 10:a)
♥ Montenegro Serbien x
1 st Azerbajdzjan Azerbajdzjan: “Hour Of The Wolf
Elnur Huseynov (blev 12:a)
♥ Tjeckien Armenien Sverige
1 st Montenegro Montenegro: “Adio
Knez (blev 13:e)
♥ Serbien Montenegro Montenegro
1 st Rumänien Rumänien: “De la capăt / All Over
Again
“, Voltaj (blev 15:e)
♥ Moldavien Rumänien Rumänien
1 st Armenien Armenien: “Face The Shadow
Genealogy (blev 16:e)
♥ Georgien Armenien Sverige
1 st Albanien Albanien: “I’m Alive
Elhaida Dani (blev 17:e)
♥ Makedonien Albanien x

Schlagerpinglan: De 12:or som delades ut under finalen fördelade sig enligt följande: Sverige 12 st, Italien 9 st, Ryssland 5 st, Lettland 3 st, Belgien 3 st, Australien 2 st samt en var till Serbien, Azerbajdzjan, Montenegro, Rumänien, Armenien och Albanien.

Dessa 12 länder lyckades bäst av alla med det som tävlingen för tillfället går ut på: att tilltala både jury och tittare. Jag vill dock även uppmärksamma Norge (som övertygade tre jurygrupper om att de förtjänade 12:an), Litauen (som var tittarfavorit i två länder), Ungern och Georgien (som hade vars en jurygrupp bakom sig) samt Grekland och Estland (som blev tittarfavoriter i vars ett land).

Det var m.a.o. väldigt många länder som “stod ut” ur mängden på ett eller annat sätt och lyckades övertyga tillräckligt många att ge dem sina röster, vilket jag anser tyder på ett riktigt bra Eurovision-år, men i slutändan är det alltid ett land som lyckas lite bättre än de övriga… och i år var det uppenbarligen Sverige. 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision 2015: Fördelningen av tittarnas och juryns 12-poängare”

 1. Johan

  Alltid kul att studera mönstren i röstningen! Det här året verkar tittarna ha haft större spridning i sina 12or, och inte bara på grund av grannlandsröstning misstänker jag. Svårt år att tippa 🙂

  Har du förresten sett att hela 17 länder redan bekräftat sitt deltagande till nästa år? Brukar det inte dröja till en bit in i sommaren innan så många bekräftat? Ukraina verkar mer eller mindre klara och Turkiet har väl börjat öppna dörren mot att återvända också. Skulle vara riktigt kul om vi kom upp i 42-43 deltagarländer igen.

 2. Johan

  Och vilka länder borde vi hålla ett vakande öga på till nästa år? Det brukar ju finnas tendenser att länder som det går lite dåligt för och plötsligt får en framskjuten placering får lite segervittring och kämpar på extra hårt året därpå.

  Belgien och Lettland känns som två länder som kan vara intressanta att följa till 2016. Får se hur Nederländerna hanterar detta bakslag om de faller tillbaka i mellanmjölksfällan eller om de kommer tillbaka starkare!

 3. Schlagerpinglan

  @Johan, Speciellt roligt tycker jag att det är med Lettlands framgång, för även om jag inte stod bakom vinnarlåten så var deras nya uttagning väldigt underhållande och nu när det gick så bra så ökar förhoppningsvis chansen att de fortsätter på det spåret. 😀

  Nederländerna blir riktigt intressanta, då deras nya succérecept visade sig ha ett bäst-före-datum. Kanske lyckas de förnya det på något sätt så att det blir intressant igen.

  Det är roligt att se att så många länder redan nu bekräftat deltagande… även om jag föredragit att de drog ut på det tills det var lite mer nyhetstorka. 😉 Jag tar upp ESC-2016-planer lite längre fram för att fylla ut de dagar då det inte finns något annat att skriva om. Det brukar inte finnas så många som kommenterar under lågsäsongen och det händer kanske inte så jättemycket, men på något sätt så brukar jag alltid hitta något att skriva om. 😀

 4. Kerstin

  Schlagerpinglan, jag för lite statistik på de toppoängen varje år och mina noteringar stämmer inte med dina. Någon av oss har fel men jag har fått det till att Italien fick 9 tolvor och Lettland 3st. Gav inte Israel sin tolva till Italien? Det kanske är jag som missat.

 5. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Hmm… enligt mina anteckningar så stämmer det… men mina anteckningar visade sig vara fel. :/ Jag tackar så mycket för påpekandet, man vill ju ha de rätta sifforna. Jag ska ta en titt på det och uppdatera. Tackar. 😀

 6. Schlagerpinglan

  Så där… nu stämmer det… förhoppningsvis. 😉

 7. Kerstin

  Schlagerpinglan, jag får tacka dig för att du kollade upp det för då vet jag att mina anteckningar stämmer.

 8. Micke

  “Det brukar inte finnas så många som kommenterar under lågsäsongen”

  Nej jag vet inte när jag började skriva på din blogg men på den tiden var vi flera som fortsatte skriva efter tävlingens slut. Finns ju massor att skriva om och diskutera. Till viss del är det nästan roligare och intressantare då. Något hände dock med åren och till slut var jag nästan ensam kvar att skriva efter tävlingen var över, vilket ju även har fått mig att dra ned på det hela. Jag menar det blir så självklara svar om det bara är jag själv som tjatar på 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se