Belgien Redan några dagar efter att årets ESC avgjorts meddelade TV-bolaget VRT att de kommer att utse Belgiens bidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom en nationell uttagning centrerad kring fem tävlande bidrag.

Det flamländska VRT och franska RTBF turas ju om att välja ut landets tävlingsbidrag, se sammanställning nedan, och denna gång är det återigen dags för uttagning i VRT:s regi. De som är intresserade av att skicka in ett bidrag kan maila eurosong@een.be för mer information. (Källa: eurovision.tv)

Uppdaterat: “Deltagarna i Eurosong 2016 + Schemat
Uppdaterat: Smakprov från deltagarna i Eurosong 2016
Uppdaterat: Dags för första “Eurosong”-showen
Uppdaterat: Resultatet av Show 1
Uppdaterat: Dags för andra “Eurosong”-showen
Uppdaterat: Lyssna på finalbidragen i sin helhet
Uppdaterat: Allt inför Eurosong-finalen den 17:e januari
Uppdaterat: Belgiens Eurovision-bidrag 2016

Snabbfakta: Belgiens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 57 gånger – vunnit 1 gång: 1986

Belgiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Rhythm Inside“, Loïc Nottet (RTBF – internval) 4:a i finalen
2014: Mother“, Axel Hirsoux (VRT – nationell uttagning) 14:e i semi 1
2013: Love Kills“, Roberto Bellarosa (RTBF – internval / låtuttagning) 12:a i finalen
2012: Would You?“, Iris (VRT – internval / låtuttagning) 17:e i semi 1
2011: With Love Baby“, Witloof Bay (RTBF – nationell uttagning) 11:a i semi 2
2010: Me And My Guitar“, Tom Dice (VRT – internval) 6:a i finalen
2009: Copycat“, Copycat (Patrick Ouchène) (RTBF – internval) 17:e i semi 1
2008: O Julissi“, Ishtar (VRT – nationell uttagning) 17:e i semi 1

Schlagerpinglan: Som synes av sammanställningen ovan så är det främst med internvalen som Belgien haft sina framgångar den senaste tiden. Jag kommer dock ihåg att jag uppskattade vissa utvalda delar av Belgiens nationella uttagning 2014, där “Mother“ med Axel Hirsoux och “One“ med Bandits stod i en klass för sig, och ser gärna att de ger det formatet en chans till, med vissa förändringar förstås. 🙂

I stora drag så tyckte jag att VRT lyckats riktigt bra med både artistvalen och de underhållande showerna 2014, så det var egentligen bara en punkt som det föll på och det var tyvärr den viktigaste, d.v.s. tävlingsbidragen. Med tanke på att de nu verkar rikta in sig på endast fem bidrag så ökar chansen att de denna gång även ska lyckas hålla hög kvalité på låtarna och i förlängningen bevisa att Belgien inte bara kan få till en uttagning med alla komponenter utan även ta sig till ESC-finalen via en sådan. Man kan ju alltid hoppas. 🙂

Vad gäller artisterna i 2016-uttagningen så har jag endast en önskan och det är att Kate Ryan får chansen att ta revansch efter sin lite snöpliga (men inte helt orättvisa) finalmiss 2006 med “Je T’adore“. 🙂

Mer om Belgiens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Belgien i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Belgien satsar på nationell uttagning inför Eurovision 2016”

 1. Johanna

  Jag älskade Belgiens uttagning 2014 där jag tyckte samtliga finalbidrag utom just “Mother” var bra. Lyssnar fortfarande på “What’s the time in Tokyo” ofta. Hade den vunnit det året hade den varit min absoluta favorit i hela ESC förra året. Nu vann den ju tyvärr inte och Belgien skickade en av 2014 års sämsta låtar. Tycker att Tom Dice och Loic Nottet har varit i en klass för sig. Samtliga andra låtar från Belgien har inte varit finalvärdiga för mig och jag kommer aldrig fatta hur Roberto Bellarosa kunde göra så bra ifrån sig.

 2. Micke

  När jag såg att Belgien var nästa land du tog upp här började min lilla hjärna genast fundera över deras åtta senaste bidrag. Det värsta var att jag, förutom årets, inte kunde komma ihåg ett enda av dem. Klickade då på dina länkar men vad tusan hjälpte det. Inte ens då kände jag igen dem med få undantag. Då insåg jag plötsligt att Belgien definitivt inte tycks ha varit något av mina favvisländer i ESC.

  Bidragen 2008-2014 lämnar inga som helst spår kvar hos mig. Tom Dice 2010 kan väl få lite plus i alla fall då låten hade potential men inte nådde riktigt fram som jag ser det. Bidraget 2014 lämnade mig ganska oberörd förutom att jag blev chockad över all skit den fick för att det var en man som sjung en hyllningssång till sin morsa. So what? Skulle det vara något fel med det då? Hur fel har vi kommit i den här världen egentligen. Jag var en allt annat än lättstyrd tonåring. Rebell är ett lindrigt ord men jag ärade min mor när jag föddes, i 10 års åldern, i 20 års åldern, nu i 30 års åldern som jag snart lämnar. Jag kommer att fortsätta ära henne om jag så blir 123 år gammal. Jag ärar alla människor som betytt något för mig. Gud så trött jag blir på hur kall den här världen har blivit.

  Nog om det. Men finns det då inget positivt alls hos Belgiens åtta senaste bidrag? Jo det gör det och glädjande nog var det i år. Ett bidrag som jag först såg som stelt och slätstruket med en kall sångare med en sångröst som inte tycktes höra hemma någonstans. Den var så långt definitivt på min botten 5 lista.

  Men jisses vad min åsikt skulle förändras. Förändringen började när jag märkte att snubben ju trots allt hade utstrålning och scennärvaro. Plötsligt fastnade refrängen hos mig men det mest överraskande var att även versen och rappa paandet sakta men säkert etsade sig fast hos mig. Till slut var det bara tjej/kille rösten hos sångaren som jag inte riktigt greppade. Men hur som helst gick den från botten 5 till topp 5. Belgiens klart bästa av dessa åtta.

 3. Schlagerpinglan

  @Johanna, Vad gäller Roberto Bellarosas bidrag så kan jag naturligtvis bara tala för mig själv men jag tror att många, precis som jag, blev lite förtrollade av helheten kring Robertos bidrag där allt egentligen kretsade kring de båda bakgrundsdansarna, som verkligen gick in för uppgiften. En helt OK låt med lite svajig sångare där dansarna stal showen och gjorde det hela till ett charmigt nummer som i alla fall jag själv höll en liten tumme för. 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Av de åtta belgiska bidragen så hamnar hälften av dem bland ESC-bidragen som jag aldrig känt någon önskan om att lyssna på igen. Tre av dem hamnar däremot ganska högt upp:
  1. “Rhythm Inside“, Loïc Nottet (2015) – En fräsch fläkt på alla sätt och vis.
  2. “Love Kills“, Roberto Bellarosa (2013) – Lättsmält och charmigt.
  3. “Me And My Guitar“, Tom Dice (2010) – Enkelt och ärligt.

  Sedan har vi min fjärde favorit, som jag egentligen inte vill kalla favorit för jag vet inte riktigt var jag placerar den. Ibland får jag gåshud av den, ibland är jag helt oberörd och ibland har jag svårt att förstå vad jag ser i den. Klart är i alla fall att det är ett bidrag som når fram när jag är på rätt humör:
  4. “Mother“, Axel Hirsoux (2014)

  Resten är helt enkelt inget för mig och det mest positiva med det är att de är från 2012 och bakåt, vilket visar att Belgien verkar vara på rätt spår vad gäller ESC. 😀

 5. Adri

  Jag gjorde nyligen en topp 46 lista på alla länder som deltagit i ESC sedan 2011 (baserat på deras snittplaceringar på mina årslistor asså). Belgien kom på plats 44 så det är ju riktigt långt ifrån att vara ett av mina favoritländer. Rättare sagt så är det de senaste åren det nästnästsämsta landet i tävlingen (endast bättre än Moldavien och Malta).

  Men 2015 skickade de en toppenlåt så kanske kan de fortsätta i rätt riktning. (lite som Nederländerna 2013, även om den positiva trenden bara varade i två år). Historiskt sett har Belgien skickat några riktigt härliga låtar (min absoluta favorit från dem är ju utan tvekan 2003) så jag håller tummarna för att dem börjar göra det igen 🙂 Loic Nottet’s “Rhythm inside” kan ju vara en början i alla fall 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se