ESC2016 I dag meddelades det att Big Five-länderna, se nedan, och värdlandet (i detta fallet Sverige), d.v.s. de sex länder som är direktkvalificerade till finalen av Eurovision Song Contest 2016, kommer att få visa upp sitt framträdande även i den av semifinalerna de lottas att rösta i.

Frankrike, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Italien och Sverige kommer därmed att få uppträda live inför generalrepetitionspubliken vid respektive semifinal och sedan visas framträdandet i förkortad form i en av semifinalerna. Länderna är dock fortfarande garanterade en plats i finalen.

Vilka semifinaler som de sex länderna ska rösta och uppträda i lottas vid den traditionella Semi-Final Allocation Draw som genomförs i slutet av januari 2016. Klart är redan, av schematekniska skäl, att Tyskland kommer att tillhöra den andra semifinalen, den 12:e maj. (Källor: eurovision.tv, svt.se och esctoday.com)

Big Fives ESC-placeringar i finalen sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

År: Frankrike
Frankrike
Spanien
Spanien
Storbritannien
Storbritannien
Tyskland
Tyskland
Italien
Italien
2015: 25:a 21:a 24:a 27:a 3:a
2014: 26:a 10:a 17:e 18:e 21:a
2013: 23:a 25:a 19:e 21:a 7:a
2012: 22:a 10:a 25:a 8:a 9:a
2011: 15:e 23:a 11:a 10:a 2:a
2010: 12:a 15:e 25:a 1:a – – –
2009: 8:a 24:a 5:a 20:e – – –
2008: 19:e 16:e 25:a 23:a – – –

Klicka på placeringarna ovan för att lyssna på respektive tävlingsbidrag.
Klicka på flaggorna ovan för att läsa om respektive lands ESC-2016-planer.

Schlagerpinglan: Av sammanställningen ovan att döma så kan man ju lugnt påstå att det inte gått så bra för Big Five-länderna i Eurovision Song Contest den senaste tiden. Undantag finns givetvis, som t.ex. Italiens flesta resultat, Tysklands vinst och Storbritanniens fina 5:e-plats, men överlag så verkar det inte vara en fördel att tillhöra denna grupp, trots fördelen att vara garanterade en finalplats, så man kan ju förstå varför förändringen genomfördes.

Jag är övertygad om att det är till ländernas fördel att de får visa upp sig i semifinalerna, även om det säkert ändå finns de som av principskäl inte vill rösta på de som tävlar på olika villkor. Hur som helst så tycker jag att det är en stor fördel även för publiken som får se alla de tävlande bidragen framföras på ESC-scenen innan det är dags för den stora finalen. Om inget annat så blir det så mycket roligare att spekulera om vinnaren då man för en gångs skull kommer att veta hur alla finalnummerna ser ut på förhand. 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se