SerbienTV-bolaget RTS har bekräftat att Serbien planerar att delta i Eurovision Song Contest 2017. Någon information om hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de däremot inte delat med sig av. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Serbiens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2007 – deltagit 9 gånger – vunnit 1 gång: 2007

Serbiens samtliga bidrag och
resultat i Eurovision Song Contest:

2016: Goodbye” (Shelter)“, ZAA
Sanja Vučić
(Internval) 18:e i finalen
2015: Beauty Never Lies“, Bojana
Stamenov
(Odbrojavanje
za Beč
)
10:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko
Joksimović
(Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
2010: Ovo Je Balkan“, Milan
Stanković
(Tri pa jedan
za Oslo
)
13:e i finalen
2009: Cipela” (ej ESC-framträdandet),
Marko Kon & Milaan
(Beovizija 2009) 10:a i semi 2
2008: Oro“, Jelena Tomašević
feat. Bora Dugic
(Beovizija 2008) 6:a i finalen
2007: Molitva“, Marija Šerifović (Beovizija 2007) 1:a i finalen

Serbien och Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2006: Landet skickade inget bidrag
men deltog vid omröstningen
(Evropesma 2006) – – –
2005: Zauvijek Moja“, No Name (Evropesma 2005) 7:a i finalen
2004: Lane Moje“, Željko Joksimović (Evropesma 2004) 2:a i finalen

Schlagerpinglan: Då jag är väldigt svag för välgjorda Balkan-ballader så håller jag en tumme för att det slutar med att Serbien skickar en sådan till Kiev, helst med en artist i Željko Joksimović-klass. Frågan är om de klarar av att leverera något sådant 2017 utan att det känns som en ointressant upprepning. Jag hoppas det i alla fall.

Om de dessutom skulle lägga upp valet som en mini-uttagning med tre valbara bidrag så vore det ännu lite bättre. Så länge de inte presenterat några fakta så kan ju fortfarande allt hända. 🙂

Mer om Serbiens förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Serbien i ESC 2017“.

Så här långt har esctoday.com 39 länder på sin lista över (helt eller preliminärt) klara ESC-2017-länder medan wikipedia har 40 länder på sin, se hela sammanställningen här: “Eurovision 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2017: Serbien bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Just vad gäller Balkan är jag lite kluven.

  Jag uppskattar ofta när länder visar lite egna sound i låtarna (Min favorit i år var Armenien och där fanns det ganska rejält med traditionella sound i mellanspelet)

  Men just balkanballader är jag extremt trött på. Ska det funka för mig så måste det ha något extra; “Moj Svijet” och “Adio” är exempel på balkanballader som verkligen inte funkat alls på mig.

  Jag ser gärna att de arbetar in traditionella sound i pop-, eller rocklåtar. “Lighthouse” och “Goodbye” i år tycker jag gjorde det bra. Det var lote traditionella influenser men fortfarande brett nog för att alla skulle kunna ta till sig dem.

 2. Micke

  När det gäller Serbien är vi på helt samma linje Schlagerpinglan. Jag älskar balkanballader. En mycket stor del av ESC. Alltså musik som normalt inte ingår i det jag lyssnar på. Det är detta som är ESC för mig variation, musik över alla gränser och åldrar. Adri är trött på balkanballader och det respekterar jag självklart. På samma sätt är jag såååå less på alla dessa dunka-dunka dansbidragen som tycks ta över hela ESC. Så illa är det tack och lov inte än det där gäller enbart MF men tendenserna finns tyvärr även i ESC. Snälla ge oss variation och alla tänkbara musikstilar. Skiter fullständigt i om det var populärt på 900-talet, 1700-talet eller 2010-talet. Jag vill ha allt 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Som jag ser det så är nog det största problemet vad gäller Balkanballaderna att låtskrivarna / artisterna känner att de måste modernisera dem för att de ska gå hem och då kan det gå väldigt fel. Allt behöver inte vara supermodernt, om det träffar rätt så är det bra – även om låtar i samma genre varit med och tävlat förr. 🙂

 4. Adri

  Jag vill såklart också ha variation mellan de 40+ låtarna 🙂

  Att höra 40 “dunka dunka”-låtar skulle ju varit jättetråkigt. Att ens höra 5 “dunka”-låtar så tätt in på varandra är lite jobbigt i mitt huvud så jag uppskattar också variation (sen tycker jag personligen att både MF och ESC redan är väldigt bra på att erbjuda variation 🙂 )

  Jag tycker det är fint att Balkan (och många andra bl a Portugal) vill skicka traditionella sound. Men jag tänker att det borde finnas fler alternativ än att bara vända sig till balkanballader. Där tycker snarare jag variationen brister då alla balkanballader i ESC verkar vara utformade från samma mall. 🙂

 5. Micke

  @Adri jag tror det handlar om vad man själv tycker om. Något säger mig att du inte är så förtjust i balkanballader och då blir det lätt så att man tycker allt låter likadant. Självklart likadant när det gäller mig och dunka-dunka dans stuket.

  Men grejen är att jag inte vill ha bort det trots att jag tycker illa om men jag oroas över att det dominerar mer och mer för varje år. Dessutom tycker jag det är sååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå tråkigt att 95% av alla länder numera väljer att sjunga på engelska. När t.o.m Italien med sitt vackra språk slänger in engelska då förstår man hur lågt vi sjunkit. Italien var min favvis 2016 efter Ungern men efter de slängt in den engelska refrängen blev det en så oerhört mycket tunnare låt.

  Förstå mig rätt adri det finns ingen musiksort jag vill få bort från ESC inte ens gospel,rap och techno som är det tråkigaste jag vet. Varför skulle jag ha bort det? Jag har inte ensamrätt på musiksmak och vill inte heller ha det. Jag vill ha ett utbyte mellan musiksorter och stilar från nytt till gammalt. Jag vill ha ett utbyte mellan generationer vilket inte finns någon annanstans än i ESC. Definitivt inte i MF numera.

  Har sagt det många gånger tidigare och gör så igen. När jag lyssnar på musik i vanliga fall lyssnar jag på musik jag älskar. När jag lyssnar på musik i ESC släpper jag det där och försöker hitta pärlor utanför min vanliga sfär. Musik jag aldrig skulle lyssna på annars.

  Skulle jag ranka de 50 bästa bidragen genom tiderna skulle det givetvis vara låtar jag verkligen gillar men jag kan garantera att högst 10 av dem skulle jag lyssna på även i mitt vanliga liv. Det här är ingen hittävling för mig. Det finns mängder med sånt i övrigt. Det här är en tävling där allt ska kunna hända, där musikstilar blandas och där vi helt enkelt ska ha kul med alla tänkbara stilar, traditioner och allmänt ha kul.

  Jag ska ge ett exempel. Ett bidrag från Kroatien som om jag hört den utanför ESC bara hade struntat helt i. Hade inte ens ägnat den en sekund. Jag hörde den i ESC och gillade den jättemycket. Sen slutar ESC och jag kan inte ens tänka mig att ägna den en sekund. ESC startar upp igen och plötsligt hör jag den igen och älskar den åter igen. Sen blir det samma rundgång igen. Det är ESC för mig 🙂

  Ha nu en riktigt trevlig helg alla ni här 🙂

 6. Micke

  Glömde visst lägga ut bidraget jag pratade om 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=UuEcT_SzfuQ

 7. Adri

  Jag förstår absolut vad du menar Micke 🙂 (håller dock inte med angående det där med MF, men men…)

  Det finns absolut bra balkanballader som deltagit i tävlingen… tyvärr är det dem som ofta ignoreras. “Lane Moje”, “Adio” och “Nije ljubav stvar” är alla ganska tråkiga låtar för mig.

  Men… “Lijepa Tena” (Kroatien 2009), “Neka mi ne svane” (Kroatien 1998) och “Oro” (Serbien 2008) är riktigt kanon! 🙂

  Och “Crno i Belo” (Makedonien 2012) om det räknas som en balkan-ballad… det är en ballad i alla fall. En GRYM ballad.

  Baserat på erfarenhet håller vi ibland med varandra, ibland inte alls. Verkligen 50/50. Men “Mizerija” från 2013 är definitionen av sömnpiller för mig tyvärr. Tillsammans med Makedonien och Armenien det årets sämsta låtar (och tänk då att det var ett ganska svagt år, för mig i alla fall). Så där håller jag inte alls med. Men som sagt förstår jag vad du vill få sagt 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se