Sverige Precis som varje år mellan 2011 och 2016 så kommer svenska folket att ha 50% av makten vid finalen av Melodifestivalen 2017 medan resten av makten ligger i händerna på elva internationella jurygrupper.

Vilka länder dessa kommer ifrån ser ni här nedan tillsammans med statistik om vilka bidrag de givit sina tolvor till genom åren samt skillnaderna mellan juryns och svenska folkets smak de senaste sju åren.

Värt att nämnas är att det i år är ett eller två nya länder som kommer att hjälpa oss att utse vårt Eurovision-bidrag: Tjeckien och ev. Polen. (Enligt svt.se låter det som att Polen varit med förr, men jag hittar ingen info om det utan får återkomma.)

Se även: “De internationella jurygruppernas röstuppläsare

De elva internationella jurygrupperna vid Melodifestivalen 2017 (+ röstningshistorik):
2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
Armenien: Måns
Australien: Ace
Wilder
Frankrike: Frans Måns Alcazar Ulrik Danny Eric
Saade
Salem Al Fakir
Israel: Wiktoria Mariette Ace
Wilder
Robin
Italien: Ace
Wilder
Ace
Wilder
Ulrik
Malta: Måns Helena David David Eric
Saade
Norge: Wiktoria Loreen Swingfly Salem Al Fakir
Polen:
Storbritannien: Jon
Henrik
Alcazar Ulrik Danny Eric
Saade
Tjeckien:
Ukraina: Ralf Danny Sanna
Vinnare: Frans Måns Sanna Robin Loreen Eric Saade Anna
Int. juryns val: Oscar Zia Måns Ace
Wilder
Robin Loreen Eric Saade Salem Al Fakir
Tittarnas val: Frans Måns Sanna YOHIO Loreen Eric Saade Anna

Schlagerpinglan: Som vanligt när det gäller inlägget om de internationella jurygrupperna så gör jag en snabb återblick på hur den internationella juryns makt förändras genom åren:

2009: Förutom de elva svenska jurygrupperna så infördes en tolfte, internationell jurygrupp. De fick även i uppgift att utse en extra finalist. Försöket fungerade inte så bra och slopades redan nästa år. “Alla” med Sofia fick nämligen endast 4 poäng av de svenska jurygrupperna och inga alls av tittarna. I finalen var Sarah Dawn Finer den int. juryns favorit medan de svenska juryn föredrog Måns Zelmerlöw. Vann gjorde dock tittarnas favorit Malena Ernman.

2010: De internationella jurygrupperna ökades till 6 stycken medan de svenska jurygrupperna minskades till 5 stycken. Trots att den int. juryn hade jurymajoritet så fick de se sin favorit Salem Al Fakir slagen av Anna Bergendahl, som var både tittarnas och den svenska juryns förstahandsval.

2011: Nu slopades de svenska jurygrupperna helt och systemet vi har idag med 11 internationella jurygrupper infördes. Vilka länder som är med skiftar dock från år till år. 2011 var både juryn och tittarna överens om att Eric Saade skulle vinna.

2012: Även detta år var juryn och tittarna överens om vinnaren. Denna gång ledde det t.o.m. till seger i ESC för Loreen och “Euphoria“.

2013: Detta var första året som den internationella juryns vilja segrat över det svenska folket och juryns Robin Stjernberg fick åka till Malmö i stället för tittarnas favorit YOHIO.

2014: Detta var första året, när 50/50-regeln tillämpats, som svenska folkets vilja segrat trots att den internationella juryn hade en annan favorit och Sanna fick åka till Köpenhamn i stället för juryfavoriten Ace Wilder.

2015: Precis som tre år tidigare så var juryn och tittarna överens om vinnaren och det ledde till ännu en seger i ESC, denna gång för Måns Zelmerlöw och “Heroes“.

2016: För andra gången, efter införandet av 50/50-regeln, segrade svenska folkets vilja, vilket betydde att Frans fick representera Sverige på hemmaplan i stället för juryfavoriten Oscar Zia.

2017: Vem som blir juryns och tittarnas favorit och vem som till slut vinner av de tolv finalbidragen är något som vi fortfarande har att se fram emot att få reda på. 😀

Vill ni själva kolla lite på hur de internationella jurygrupperna röstat genom åren hittar ni resultaten här: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 och 2016.

Se även: “Melodifestivalen 2017” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2017

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Melodifestivalen 2017: De internationella jurygrupperna”

 1. Oskar O

  Hej:)

  En liten reflektion angående hela röstningssytement,
  här tycker jag att makten sedan appen fallit över allt mer åt att det är juryns röster som väger tyngre. Sedan 2015 utökades finalfältet från 10-12 bidrag. De svenska folkets ­tittarpoäng som tidigare på alla bidrag, men på samtliga tolv låtar. Däremot får varje jurygrupp möjligheten att nolla fem av bidragen och därmed en ­större påverkan på vilka som får de högsta poängen i årets final.

  Jag vill sedan hävda att appen leder till utslätat resultat. Förra året observerade vi hur liten skillnad det blev i poängen från tittarna för de olika låtarna. Frans var ju given vinnare med 68 poäng. Men David Lindgren som var var 12:a och sist hos tittarna och fick 28 poäng, 10 placeringar bättre och 2:a hos tittarna var Wiktoria med 45 poäng. Alltså en diff på 17 poäng. Annat var det året innan 2015 då appen havererade i finalen,vilket gjorde att telefonröstningen gällde till 100%, Poängen spreds brett från 4 poäng för tittarnas jumbo JTR till 2:an Jon-Henrik Fjällgren som fick 88 poäng. Sen segraren Måns hela 166 för tittarnas etta Måns.

  Det jag vill säga är att om juryn har en tydlig favorit till skillnad från folket så blir det svårt att med appen för tittarna att påverka resultatet. Att svt skulle ändra på detta system finns inte på kartan, de vill ju varje vecka stå och säga: “VI HAR ETT NYTT RÖSTNINGSREKORD,” vilket inte är så konstigt då tittarna typ har 35 gratis röster att fördela i varje deltävling, (ja hur många har man totalt?) till skillnad mot att ringa ett telefonsamtal…som man gjorde innan.
  Rätta mig om jag har fel, visst, ett i-landsproblem, men jag tycker det ska nämnas. Vad tycker ni andra härliga schlagerälskare?

 2. Oskar O

  Fick visst Ingen reaktion om mitt inlägg ovan, men bekräftat fick jag allt att även igår blev resultatet det att appens gjorde att folkets röster och påverkan av resultatet var marginell. Diffen i poängen från Owes sista plats till Nanos förstaplats blev 27 poäng i tittarröster. Måns Diff med telefonröstning var 162 poäng till Jtrs sistaplats 2015. Och vad kommer hända med faktan jag just skrev? -jo INGENTING
  Men jag är inte bitter, rätt låt vann

 3. Schlagerpinglan

  @Oskar O, Med tanke på resultatet så är det svårt att argumentera mot ditt inlägg. 😀 Likväl så kommer jag fram till samma slutsats – rätt låt vann… men det skulle nog inte skada om de gjorde en viss tweekning av sättet som slutresultatet beräknas på.

 4. Adri

  Oskar O: Liten rättelse bara 🙂 Det var Lisa Ajax som fick folkets sista plats i år, inte Owe 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se