Italien Efter att Francesco Gabbani vann Campioni-kategorin av Sanremofestivalen 2017 med låten “Occidentali’s Karma” så fick han erbjudandet av TV-bolaget RAI att representera Italien i Eurovision Song Contest 2017. Francesco tackade ja och uppgav att han ska tävla med samma bidrag i Kiev som i Sanremo.

Originalversionen var däremot mer än tre minuter lång, vilket inte är tillåtet enligt ESC-reglerna, och därför presenterades i dag en förkortad, Eurovision-version:

Lyssna på Italiens bidrag till Eurovision Song Contest 2017:
Bidrag / Artist: “Occidentali’s Karma”, Francesco Gabbani
Länkar: officiell video: Eurovision-versionmusikvideofinal-framträdande
Sanremo-Kväll-4-framträdandeSanremo-Kväll-2-framträdande
Låtskrivare: Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Fabio Ilacqua, Luca Chiaravalli

Schlagerpinglan: Occidentali’s Karma har haft en säker förstaplats på mina ESC-2017-listor under hela försäsongen och därför har jag sett fram emot den nya versionen med skräckblandad nyfikenhet. Även om jag inte är helt nöjd med att de klippt bort delar av den andra versen så inser jag ju att de var tvugna att göra något, och då de inte översatt delar av låten till engelska så är jag mer lättad än något annat av slutresultatet. 🙂

Kortfattat: Italiens bidrag är fortfarande nummer ett på min lista och jag önskar Francesco Gabbani lycka till i Kiev. 🙂

Mer om Italiens förberedelser inför ESC 2017 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Italien i ESC 2017“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Italien 2017: Eurovision-versionen av “Occidentali’s Karma””

 1. hej

  Det märktes ganska tydligt att det var klippt, och det gick ganska abrupt från refräng till nästa refräng, men huvudsaken är att de inte bytte språk, som Frankrike gjorde nu, och Italien gjorde förra året.
  Heja Italien!

 2. Micke

  Ska lyssna senare men TACK ITALIEN för att ni inte skitade ned er som Frankrike. RESPEKT

 3. Mr A

  Känns inte som nån större skillnad speciellt inte för den som hör den första gången.

 4. Mr A

  Den är ju klippt bara och inte helt revampad som Albanien tex.

 5. Marcus

  Han är smart som inte översätter texten, då är det färre som förstår vilket enorm långfinger rakt upp i nyllet på oss alla som det är.

  För övrigt börjar jag kapitulera inför melodin, och jag är svag för klassiskt raspiga italienska röster. Synd att de envisas med den o-ironiska fuldansen och den kränkande texten bara.

 6. Adri

  Jag verkar vara minoritet men texten stör mig inte alls. Med det sagt uppskattar jag dock ändå italienskan 🙂 (2016 tyckte jag ändå de gjorde rätt som gjorde en halv-engelsk version)

  Vad som jag inte förstår är att folk tycker detta är sååå annorlunda och unikt. Missförstå mig inte, jag gillar låten men den är ju inte direkt unik 🙂

  Gillar hans röst, Italien befinner sig på sextondeplats just nu hos mig 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag förstår inte riktigt vad det är du har emot texten och varför du tjatar om att det skulle vara ett långfinger åt “alla”, en tolkning som jag inte tycker håller utan endast låter som en upprepning av vad jag läst på ett forum där det inte fanns så mycket fakta men väldigt mycket hat. Du har all rätt att tolka saker precis som du vill, men jag tycker det är intressant att du ofta verkar välja en negativ/aggressiv vinkel medan jag oftast ser saker på ett helt annat sätt. Jag säger inte att min tolkning är den rätta utan pekar endast på det faktum att vi har helt olika tolkningar av samma låt, och det är lika konstigt som intressant. 🙂

 8. Marcus

  Nåväl, alla västerlänningar i alla fall:
  “Flocken ropar mantran,
  Evolutionen snubblar,
  Den nakna apan dansar,
  Västerlänningars karma”

  Han målar ut varenda en av oss som ointelligenta flockdjur utan mening eller mål med våra liv, och skuldbelägger oss sedan för det. Jag är så allergisk mot sånt översitteri och bättreförrmentalitet att jag nästan får utslag.

  Världen går framåt, vi människor går framåt. Vi lever i den bästa av världar och det blir bara bättre.

  Jag är aktiv politiskt, och jag är det just för att jag är positiv, och oavsett hinder på vägen så blir allting bättre med tiden. Dagligen hör man “dessa lata ungdomar”, “det var bättre förr”, “människan kommer utplåna sig själv”. Det är såna attityder som leder till politikerförakt, det är sånt som leder till Brexit och Trump, och det är sånt som leder till ett rått debattklimat där åsikter blir fakta. Vi är tamigfan bättre än det, och jag vill inte se en charmig sångare intala Europa något annat.

 9. Marcus

  För övrigt var det mest absurda ögonblicket på tv i år från hans framträdande på San Remo, när de filmar hur publiken sjunger med leende just under frasen “la folla grida un mantra”. Så fullkomligt genialt och ondskefullt! ^^

 10. Schlagerpinglan

  @Marcus, Men han har ju rätt i att många idag är flockdjur som aldrig skulle få för sig att tänka efter själva eller gå efter sina drömmar utan endast verkar leva för att få flockens gillande. Det räcker med att ta en snabb koll på Facebook för att få det bekräftat.

  Att det påpekas har jag inte uppfattat som vare sig översitteri eller skuldbeläggning utan endast en vardagsbetraktelse och ett välment budskap om att vägen till lycka inte nås genom genvägar som att t.ex. att “leka” yoga och rabbla mantra utan för att få ut något av de österländska ideerna (som egentligen är ganska enkla) så får man studera dem på riktigt och inte bara köpa de tillhörande klädesplaggen och modesakerna.

  Jag tackar i alla fall för förklaringen, alltid intressant att se hur andra tänker. 🙂

 11. Micke

  Får jag lägga mig i ert tugg Marcus? Hoppas det 🙂 Marcus min vän jag arbetar med tjejer som har hamnat snett i samhället. Mer säger jag inte om det men tro mig det påverkar stora delar av mitt liv. Men samtidigt jag måste särskilja detta från andra delar av mitt liv. Jag kan inte läsa in detta i allt jag gör och intresserar mig för. Jag älskar mitt arbete men jag älskar också att leva. Jag har full förståelse för hur du ser på saker och ting med tanke på att du är aktiv politiskt men är det inte tråkigt att läsa in det i allt? Vill du inte ibland bara släppa allt och bara njuta av det du får dig serverat i livet.

  Jag känner till texten till det italienska bidraget och min åsikt är att det är en öppen tolkning. Det är väldigt lätt att läsa in betydelse av en text utifrån det man har med sig i bagaget. För mig är hela ESC-bubblan fri från allting. Den är inte det men jag vill se den så. Jag ser så mycket elände i mitt jobb så jag behöver det helt enkelt. Jag behöver få luft för att kunna ladda mina batterier för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Kan inte du också känna så ibland? Hoppas du inte tar illa upp nu men för din egen skull Marcus försök släppa sånt som påverkar dig i övriga livet. Njut av ESC. Både du och ditt jobb kommer att tjäna på det. Även jag och andra här som uppskattar ditt skriveri här 🙂

 12. Marcus

  Tack för omtanken Micke, men Eurovision för mig är en så stor del av mitt liv, av mitt själva väsen, att jag inte kan frikoppla den från allt annat. Det är ingen bubbla jag kliver in under några veckor om året.

  Att jag får gåshud av att höra Umm Kulthums gamla stenkakeinspelningar av klassisk arabisk musik beror på att Marockos bidrag 1980 gjorde mig nyfiken på de exotiska tongångarna.

  Att jag är språkbegåvad beror helt och hållet på att jag från unga år letat upp texterna till låtarna som tävlat genom åren och översatt dem. Jag hade inte kunnat föra ett samtal på maltesiska utan Marija L-Maltija eller L-Imhabba.

  Att jag är aktiv inom det mest europavänliga partiet och brinner för jämställdhets- och integrationsfrågor beror till stor del på att tävlingen visat alla ser olika ut, klär sig olika, låter olika – och det är helt okej!

  Mer än vad världen utanför påverkar min syn på Eurovision, så påverkar Eurovision min syn på världen. Jag varken vill eller kan se på tävlingen som en isolerad händelse utan sammanhang eller betydelse. Då hade jag slutat kolla för längesen, med tanke på vad jag i regel tycker om musiken numera. Att jag blir passionerad och frustrerad är ett friskhetstecken för mig, ett bevis på att musiken och tävlingen fyller en funktion. Och precis som jag älskar livet älskar jag tävlingen, men jag kan bli jävligt trött på båda ibland. Det är en del av vad det innebär att vara människa – och det njuter jag av! 🙂

 13. Adam

  Är riktigt oroad efter det frukansvärda klippet efter första refrängen, låten tappar all fart bara där…
  Fortfarande med i toppen för mig, och borde inte vara borta ur toppstriden, men ändå….det låter riktigt illa i mina öron…

 14. Mikaela

  Jag kan inte se det genialiska i låten. Tänkvärd text måhända, men melodin tycker jag på sin höjd är småtrevlig. Tycker inte den ska vinna.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se