ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Cypern
Land: Cypern deltagit 33 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: CyBC se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1981 Island kom 6:a av 20 med “Monika

Cyperns ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Alter Ego“, Minus One (Internval) 21:a i finalen
2015: One Thing I Should Have
Done
“, John Karayiannis
(Eurovision
Song Project
)
22:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: An Me Thimasai“, Despina
Olympiou
(Internval) 15:e i semi 1
2012: La La Love“, Ivi Adamou (Internval +
A Song for Ivi
)
16:e i finalen
2011: San Aggelos S’Agapisa“,
Christos Mylordos
(Performance
+ Internvald låt
)
18:e i semi 2
2010: Life Looks Better In Spring“,
Jon Lilygreen & The Islanders
(Eurovision 2010:
Epilogi tis Kipriakis
Simmetohis
)
21:a i finalen
2009: Firefly“, Christina Metaxa (Nationell final) 14:e i semi 2
2008: Femme Fatale“, Evdokia Kadi (Nationell final) 15:e i semi 2


Cyperns ESC-2017-bidrag: “Gravity”, Hovig

Lyssna på Cyperns Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Gravity officiell videotext
Fler tolkningar: framträdande vid Greklands ESC-uttagninglive i Amsterdam
live i Madrid – “7th Heaven Epic Mix
Artist: Hovig (Hovig Demirjian)
hovig-music.comtwitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av Eurovision Radio International (3:06 – 27:e april)
Intervju av ESC+Plus (1:06 – 24:e april)
Intervju av EuroVisionary (2:27 – 20:e april)
Intervju av escYOUnited TV (3:45 – 9:e april)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 15 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Thomas G:son (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Precis som 2016 så valde TV-bolaget CyBC att inför ESC 2017 satsa på ett internval signerat Thomas G:son samt en av artisterna som tävlade i Cyperns ambitiösa ESC-uttagning 2015. Den utvalda artisten, Hovig, presenterades den 21:a oktober medan tävlingsbidraget “Gravity” inte presenterades förrän den 1:a mars, då i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Hovig för Cypern 2017!” – “Cyperns Eurovision-bidrag 2017


Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-01): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & botten-9 (plats 34) av de 43


Åsikter och spekulationer om Cyperns bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final CypernCypernCypernCypernCypern Betyg: 4 – / 5
Förra året så tillhörde G:sons Cypernbidrag “Alter Ego” ett av mina personliga favoriter så när han nu byter stil och skriver till en artist som jag aldrig riktigt gillade i Eurovision Song Project 2015 (där han kom 4:a med “Stone In a River“) så blir resultatet, inte helt oväntat, inte riktigt lika bra.

I grund och botten så är det en supermysig låt, men det som förmodligen är menat att vara det speciella med låten (att det är så infernaliskt segt) är precis det som gör att jag måste vara på exakt rätt humör för att kunna njuta av den. Jag gillar ju gunget i låten och tycker att det är en trevlig liten kärlekslåt, men oftast så upplever jag den som rejält frustrerande och vill bara att Hovig ska få loss fötterna ur klistret och öka tempot en aning. Nåja, med ett framträdande som får låten att visa sig från sin bästa sida så kan det bli hur bra som helst. En självklar finalist för mig oavsett.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Jag kan tänka mig att det är många som kommer att uppskatta “Gravity” när den framförs i semifinalen, men från att gunga med i soffan till att ta steget och verkligen rösta på något är ibland ganska stort och jag tror inte att “det lilla extra” kommer att finnas här. Senare idag kommer de första repklippen att presenteras och skulle det då visa sig att de har något spektakulärt att wow:a publiken med så kanske jag får ändra mig. Fram tills dess så ser jag detta som ett trevligt men lite harmlöst bidrag som jag tror kommer att missa finalplatsen med en mycket liten marginal.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2017: Cypern – “Gravity” – Hovig”

 1. Kerstin

  Den här låten tycker jag börjar riktigt bra men refrängen är ganska platt. Med en bättre refräng hade den här låten lätt tagit sig till final nu är jag mer osäker. Jag ser den dock gärna i final. Betyg 3+/5.

 2. Adri

  Jag vet inte vad jag tycker om den här låten. Det finns något för mig här, men det finns också något riktigt irriterande. Detta är en sådan låt jag inte bryr om hur det går för den. Kommer den sist i semifinalen, eller mot förmodan tvåa i finalen så spelar det ingen roll. Låten väcker inget hos mig.

  Kollar man historiskt tycker jag Cypern är ett extremt underskattat land i tävlingen, de förtjänar oftare bättre än vad de får (förutom 2015 och 2016 då de borde varit i botten av sina respektive semis)

  Bästa från Cypern genom tiderna: Hmm… det blir faktiskt tre låtar som får dela på denna kaka:
  1994 – Eimai anthropos ki ego
  2004 – Stronger every minute
  2012 – La la love

  Sämsta från Cypern? Tre låtar får också dela på denna mindre smakfulla kaka:
  2002 – Gimme
  2013 – An me thimase
  2015 – One thing I should have done (Denna låt var egentligen inte såååå dålig, men jag kan inte “förlåta” denna då den tog en finalplats från flera mer förtjänta. Sömnpiller tyvärr.)

  Glädjepiller? 1997 års “Mana mou”

 3. Mikaela

  Den är liksom trevlig men väldigt ospännande. Har inget mer att säga.

 4. Micke

  Ett av de bidrag i år där jag verkligen har svårt att bestämma mig för vad jag egentligen tycker om den. Absolut att den har något men jag vill nog se den live först innan jag riktigt uttalar mig om klassen på bidraget och artisten. Hade nog hoppats att du skulle ta detta bidrag längre fram Pinglan 🙂

  Jag har elva bidrag jag gillar skarpt och ytterligare åtta som skuggar. Just nu är Cypern det bidrag som ligger närmast dessa arton men som sagt, det känns som det kan gå åt vilket håll som helst. Jag gillar gunget i bidraget och oftast har jag ganska positiv känsla när jag lyssnat igenom den men andra känns det knappt som jag orkar igenom. Allt avgörs live 🙂

  Tidernas bästa Cypriotiska:
  Svider något jävligt i ESC-själen att utse ett bidrag med svensk upphovsman som Cyperns bästa låt genom tiderna. Många skönhetsfläckar i bidraget men i det stora hela ett starkt bidrag. Men till största delen blir det deras bästa bidrag på grund av att jag inte hittar några kanonbidrag.
  https://www.youtube.com/watch?v=k8LcNrqiIFE

  Tidernas sämsta Cypriotiska:
  Jag har som jag sagt bara satt fem nollpoängare genom alla tider. Ett av de bidragen som var närmast att bli den sjätte nollan kom från Cypern. En sångerska som om man byter kön är allt det Robin B är för mig och det är inte positivt. Säger inte mer. En refräng som matchar Greklands i år om att vara ett av tidernas mest idefattiga monster jag någon sett. Snacka om mantra helt utan DET.
  https://www.youtube.com/watch?v=hlkng-5nhIM

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Ett av de bidrag jag aldrig någonsin kommer att glömma. Inte så mycket för bidraget egentligen utan mer för de två syskonen som framträdde med den. Deras spontanitet, glädje och fullkomliga charm mot allt och alla veckan innan och över hela finalen är nästan ett unikum. De fick alla som kom i deras närhet att falla pladask för dem. Minns en reporters uttalande om dem “Om alla var som dem hade hat varit utrotat för länge sedan till förmån för kärlek.” Vet inte ens om jag hade kommit ihåg bidraget utan dem och vad de gjorde under vekan men nu är det skit samma. De och bidraget var ett och därför är det mitt glada humör bidrag.
  https://www.youtube.com/watch?v=Fw6pHabuXzM

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 5. Johanna

  Det enda bidraget i år jag fortfarande inte kommer ihåg hur det går trots måååånga lyssningar. Jag gillar det när det pågår men glömmer det direkt efteråt. Det är kompetent men extremt strömlinjeformat för mig. Har svårt att tippa hur det går men tror kankse den kniper en finalplats men jag själv rankar den på plats 29 så jag hoppas inte!

 6. Micke

  Första gången jag ändrar mig om bästa bidrag. Blev påmind av en polare om ett bidrag som doftar Cypern lång väg och det är definitivt ett plus. Dessutom är den jag utnämnde till bäst i Cypern inget kanonbidrag. Dessa två är jämna men enormt olika i stil. Detta vinner just på att det doftar Cypern

  https://www.youtube.com/watch?v=o-kKTRp2LO4

 7. Micke

  Va knäpp jag är. Ser nu att Adri har den som favvis här. Han kanske inte har så dålig smak ändå 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Ditt första “bästa bidrag” finns med på min Cypern-topp-tre och din nya “bästa bidrag” finns med i form av rätt artist. Det absolut bästa har du dock fortfarande missat. 😉

  1. “Milas Poli” 1990 https://www.youtube.com/watch?v=fGFb9Dngosg
  2. “Alter Ego” 2016 https://www.youtube.com/watch?v=idUxTqmCFR0
  3. “Comme Ci, Comme ça” 2007 https://www.youtube.com/watch?v=bLpM5gMpUkI

 9. Micke

  Ok men jag bytte mest för att de är likvärdiga med plus för min nya som är på eget språk med eget stuk 🙂

  Lustigt med ditt tredje bidrag där. Hade man bara fixat till dutt dutt versen till mer lyssningsbar hade den varit min favvis för i övrigt gillar jag den 🙂

 10. Lukas

  Den här har faktiskt potential, men jag skulle ha velat ändra lite saker… en annan text + ändring av tempot. Låten går i 75 bpm som det är nu, jag hade gärna velat höja den till 150, och ha en drum ‘n’ bass-rytm i refrängen istället. Men i min betygsskala blir det en fyra vilket ändå är ganska bra.

  Bästa låt från Cypern? En riktig doldis, “San Aggelos S’Agapisa” av Christos Mylordos (2011). Två saker som jag gillar paketerat i en låt, lokal förankring i instrumenten i första delen, sen kommer de tunga gitarrerna in och jag sitter och stampar (och till och med headbangar lite). Allt detta på grekiska. Mycket vackert!

  Sämsta? Skulle kunna ha varit La La Love (EDM går ju inte hem för mig). Men det finns något värre. “Ela Ela” av Constantinos Christoforou (2005). Kan inte säga mer än att den var bara obehaglig.

  Lyckopillret? “Femme Fatale” av Evdokia Kadi (2008). Kan i skrivande stund inte komma på nån motivering dock.

 11. Micke

  Jisses var på ut här men måste bara svara Lukas först 🙂 Vet du jag försöker vara jädrigt noga med att lyssna igenom alla länderna innan jag utnämner till de tre kategorierna. Uppenbarligen har jag slarvat med Cypern. Delvis beroende på att jag sällan hittat något där och kanske att det dessutom finns ett bidrag där som retar gallfeber på mig 🙂 Sånt vill jag inte veta av 🙂

  Men du Lukas tack för det du nu skrev. Undrar om två personer någonsin varit så överens på Pinglans blogg 🙂 Glöm de jag hade utnämnt till bästa bidrag. Ditt bidrag är även mitt. Hade helt glömt det. Så går det när man slarvar. Slut med sånt nu med resten av länderna.

  Inte nog med det. Ditt sämsta bidrag är mitt näst sämsta så där ha vi samma två värsta bidrag. Och vet du vad det kommer mer. Ditt lyckopiller är mitt nummer två så om du nu skulle ha Mana Mou som två så är det ju nästan för mycket 🙂

  Nu blir det mer noga igen

 12. Johanna

  Bästa cypriotiska bidrag är för övrigt John Karayiannis från 2015. jag kommer aldrig att förstå hur det vackra bidraget kunde få så mycket hat på sociala medier. Och jag har ALDRIG varit så skadeglad när ett bidrag gått vidare till finalen (som jag trodde hela tiden) Jo, det skulle möjligen vara Georgien förra året (som också är Georgiens bästa)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se