IrlandTV-bolaget AVROTROS har avslöjat att Nederländerna kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018 i Portugal. Hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de ännu ej bekräftat men troligtvis blir det genom ytterligare ett internval. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Nederländernas deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 58 gånger – vunnit 4 gånger: 1957, 1959, 1969 och 1975


Lights and Shadows“, OG3NE (Nederländernas ESC 2017-bidrag)

Nederländernas ESC-resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Lights and Shadows“, OG3NE (Internval) 11:a i finalen
2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
2011: Never Alone“, 3JS (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i semi 2
2010: Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)“,
Sieneke
(Internvald låt +
Nationell final
)
14:e i semi 2
2009: Shine“, The Toppers (Internvalda artister +
Nationell final
)
17:e i semi 2
2008: Your Heart Belongs To Me“, Hind (Internval) 13:e i semi 1

Schlagerpinglan: Efter fyra ESC-vinster för Nederländerna, den senaste 1975 med Teach-Ins “Ding-A-Dong“, så fick de sakta men säkert inse att tävlingen förändrades steg för steg och om man inte anpassar sig så hamnar man på efterkälken.

Det krävdes dock åtta år i rad utanför finalen innan landet tog tag i saken och fick en nystart när de började med internval 2013. Satsningen visade sig vara riktigt lyckad och så här långt har det givit en andraplats som bäst, The Common Linnets “Calm After The Storm“.

Alla internvalen har naturligtvis inte visat sig vara lika framgångsrika, men misstag lär man sig av och förhoppningsvis fortsätter de tills de får till den där riktiga fullträffen. Lycka till, Nederländerna. 😀

Mer om Nederländernas förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Nederländerna i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Eurovision 2018: Nederländerna bekräftar deltagande”

 1. Micke

  Jag minns stunder då jag lyssnat tillbaka i tiden på gamla bidrag i ESC både från min egen livstid och längre tillbaka. Känslan är att Nederländerna en gång i tiden hade koll på den här tävlingen och låg i främre led. Något hände, vet inte vad, men allt tappades bort och för varje år blev det bara mer och mer blekt det vi fick oss till livs från Nederländerna. Inte blev det bättre på 2000-talet utan snarare sämre. Det gick så långt att ja nästan inte ens orkade höra på deras bidrag längre.

  Plötsligt en dag dök det upp en lite osäker tjej med gitarr som någon hade lurat på att ha en märklig grej minst sagt på huvudet. Hon började sjunga och ingenting tydde på att jag skulle bry mig det minsta om Nederländernas bidrag detta året heller. Men någonting hade satt sig på min högra axel och knackade på mitt musiköra och försökte övertyga mig om att lyssna mer. Min vänstra hand tog ett stadigt grepp och försökte skyffla bort den lilla tönten som satt sig på min axel men vid varje försök lyckades hon hoppa undan och hennes övertygelse om att jag trots allt borde lyssna stod fast och till slut gav jag upp.

  Jag begrep ingenting. En urtöntig låt med en kvinna med urtöntig utstyrsel men sakta men säkert började tönten på axeln alltmer övertyga mig om att den här har något trots att den sannerligen inte var bra. Joan Franka hade lyckats med något som ingen från Nederländerna lyckats med på en otrolig mängd tid- att lyssna och sjunga med. Det enda jag fortfarande inte klarar är när hon går upp i falsett “in the morning…..” And so on. Inte ens den lille jäkeln på axeln klarar av det. Kul tänkte jag Nederländerna har skickat något jag orkar lyssna och se på. Men jag var inte förberedd på vad som skulle komma de två närmsta åren.

  Vi var nu framme vid året 2012 och vi möttes av beskedet att Nederländerna skulle ha ett Internval och att man hade valt Anouk. Minns så väl hur jag tänkte “Typiskt ESC att slänga in en avdankad stjärna som hade sina bästa år 10-15 år tidigare.” Jag tyckte verkligen om hennes “Nobodys wife” plus några till med henne. Sedan gick min skadade hjärna vidare i sin förutfattade position: “Fy fan vilket fiasko detta kommer att bli när hon dyker upp med något de skrapat upp från något som blivit över.”

  Den högersläggan Anouk gav mig när hon svepte in på scen och fick mig att framstå somdetta årets största jävla tönt. Hade det funnits något sådant pris hade jag varit solklar vinnare av det. Det Anouk visade var att hon var allt annat än slut. Hon svepte in på scen med en av ESC-historiens vackraste bidrag. Så fort hon öppnade munnen förstod jag att den rösten skulle omfamna bidraget och ge oss en helt fantastisk upplevelse. Hur den bara kunde bli elva kommer jag aldrig att kunna greppa. Kanske var ESC-publiken fortfarande inne i att Nederländerna inte presterar i ESC och helt enkelt glömde den. Tror inte det men det är enda förklaringen med substans.

  Nu hade Nederländerna hittat hem igen och året därpå gav de oss en av tidernas mysigaste bidrag i ESC. Förstod redan vid första lyssningen att den här skulle komma högt och hade någon annan sjungit Österrikes bidrag det året med allt som följde i dess spår så är jag helt övertygad om att Nederländerna vunnit 2013 med sin underbara “Calm after the storm.”

  Två år i rad var då Nederländerna outstanding bäst. Skulle det fortsätta så eller skulle de gå tillbaka in i dimman med tråkiga bidrag som man inte ens orkar bry sig om. Svaret har väl blivit ett mellanting. De har varken varit i närheten av den klass de hade 2013, 2014 lika like som de ointressanta de gav oss under årtionden innan. Alla de tre senaste årens bidrag från Nederländerna har i mina ögon varit helt ok som man delvis tagit till sig utan att de glänser.

  Behöver jag säga mer än att jag önskar Anouk eller The Common Linnets kommer tillbaka 2018 🙂

 2. Adri

  Under min livstid har Nederländerna oftast inte kunnat skryta vidare om sina prestationer.

  Om vi går igenom några “best and worst” från Nederländerna i modern tid.

  •2000 – Ok, jag vet att många ogillar denna låt men jag kan bara inte ogilla detta! Denna typ av musik är ju min underbara barndom (lite sorgligt att vissa får rock från Queen och Led Zeppelin som barndomsmusik, jag får datorproducerad eurodance…). Visst, framträdandet var väl ok som bäst, och jag avskyr klädbyten live. Men Linda och låten är så jävla likeable.

  •2004 – Med tanke på vilka låtar NL sen skulle missa finalen med så fattar jag NOLL hur denna tog sig dit. En mer irriterande refräng har kanske aldrig deltagit. Nederländernas sämsta bidrag någonsin.

  •2005-2008 – Alla dessa fyra låtar förtjänade final. Jag fattar lite varför folk inte gillade 2006 och 2007 även om jag personligen gjorde det, men HUR kunde 2005 och 2008 få se sig utslagna? Stort mysterium.

  •2009-2011 – Ok här börjar Nederländerna officiellt tappa det. Bottennivån kom för mig med 2010, jag minns ilskan när låten presenterades (fortfarande bättre än 2004 dock). Här började jag tappa tron på Nederländerna.

  •2012! NU händer det grejer! Nederländerna har, enda sedan då för fem år sedan, varit min andraplats 2012 efter vår egna Loreen. Denna låt är så himla mysig. Visst, utstyrseln var dum men jag gillade denna. Och tittarna ville ha den i final? Typiskt juryn att va sådana glädjedödare (men jaja får tacka dem för de tog Ukraina till final samma år. Alltid nåt.)

  •2013 fortsatte deras magiska resa. Och denna gång ännu högre upp då “Birds” är min vinnare från 2013. Väldigt Lana Del Rey och det är en av de största komplimangerna man kan få i min bok. Efter det här visste jag att det skulle bli svårt för Nederländerna att leva upp till detta 2014. (Den kom dock nia, inte elva. Så det blev en välförtjänt topp 10-placering iaf).

  •2014. Jag fick rätt, detta var inte lika bra som 2013. Men det var förbaskat nära. Ännu ett jäkla mysigt bidrag från två riktiga talanger. Denna låt tippades inte ens ta sig till final, men jag hade en känsla att den skulle segla dit ändå. Och jag fick rätt! Detta är helt klart topp 3 från 2014. Nederländerna lyckades för mig få tre Topp 3-platser i rad. 2012-2014. Enda minuset här är att det tyvärr syns ganska tydligt att de två sångarna inte alls gillar varandra (något båda två har bekräftat, de gillar inte varandra alls).

  • 2015. Låten var helt ok. Men de gjorde två fatala misstag. De presenterade låten i december vilket gjorde så att den gnälliga och tjatiga refrängen hade tröttat ut sig redan i januari. Det andra misstaget var liveframträdandet? Det var tyvärr en musikalisk motsvarighet av en tågolycka. Inte ens sånginsatsen höll vidare nivå.

  • 2016. Av någon anledning får jag Paul Simon-vibbar här. Det är helt ovettigt för Simon har vad jag vet aldrig någonsin sysslat med country. Men detta är en låt som verkligen växte live! Precis som 2015 var den liiiite för tjatig. En refräng mindre hade inte skadat.

  • 2017. Här var jag jäkligt hård från början. Jag älskar ostig 90-talsmusik, men det här gav mig ganska mycket “talangjakt”-känsla och tyvärr glömdes låten bort ganska enkelt. Men så kom liveframträdandet i finalen (semifinalens framträdande var bara okej). Plötsligt hörde jag vilka grymma röster de hade, framför allt tvillingarna, och hörde känslan i låten. Fick precis innan finalen också reda på att de sjöng för en väldigt sjuk förälder något jag tyvärr där och då också kunde relatera till. Alla de komponenter gjorde så att låten faktiskt reste från att inte ens var på topp 30 till att vara på övre halvan över 2017 🙂 Ganska knapp marginal där på 20-21:a plats men den är ljusår(!) bättre nu än vad jag tyckte där i mars när den först introducerades för mig.

  Som alltid hoppas jag på ett nytt och färskt namn för Nederländerna. Men vill de satsa tryggt så… jag vet inte. Kanske Anouk eller Ilse från “The common linnets”.

 3. Micke

  Detta handlar ju om Nederländerna så varför inte lägga ut en fråga om jag fick för ett antal månader sedan på min blogg angående tävlingen från 1969. Det året delade fyra länder på bidrag och jag fick nu frågan om vad jag tyckte om Nederländernas och Frankrikes bidrag. Övriga vinnare var Storbritannien och Spanien. Jag har faktiskt ganska klar åsikt om alla fyra och hör gärna andras åsikt om detta. Främst då Frankrike och Nederländerna som var den “uppgift” jag själv fick på min blogg. Vilken var bäst vinnare och vilken var sämst 🙂

 4. Adri

  Micke: Frankrike och Nederländerna från 1969 är mina “mitten-vinnare”. Den bästa vinnaren för mig det året var Storbritannien och Lulu.

  Detta medan Spaniens “Vivo cantando” är solklart sämst av vinnarna för mig.

  Nederländerna: Min pappa avskyr denna låt, och han och jag är oftast (hyfsat) överens ändå. Men jag gillar denna. Den är småtrevlig bara. Finns inte mycket mer att säga.

  Frankrike: Denna är lite svår för mig. Jag gillar låten verkligen medan den pågår. Men jag kan än idag inte tänka på låten för jag vet inte hur den går. Jag minns den inte. Jag kan inte sjunga med. Men den är fantemej bra 🙂

  Storbritannien: Lulu är ju jäkligt charmig. Lekfull och medryckande låt! Jättebra!

  Spanien: Nej det här är… tramsigt bara. Musik behöver absolut inte vara överseriöst, tvärtom kan det vara uppfriskande med lite skoj ibland. Men det här är en jäkligt löjlig låt tycker jag. Jag har hört att hennes kläder vägde 14kg. Är det sant så kan hon få credd i alla fall för att framföra stabilt (och dansa vilket inte var tillåtet då). Bara låten som är usel.

 5. Micke

  @Adri för ett halvår sedan ungefär gjorde jag en topp 10 från alla årtionden. Så också från 60-talet. Tror den säger en del om vad jag anser om vem som var den riktiga vinnaren 1969 🙂 Skriver lite mer om det efter listan.

  1. 1969 – “De Troubadour”, Lenny Kuhr – Nederländerna
  2. 1968 – “Quand Tu Reviendras”, Claude Lombard – Belgien
  3. 1965 – “Poupée de cire, poupée de son”, France Gall – Luxemburg
  4. 1968 – “Boom Bang a Bang”, Lulu – Storbritannien
  5. 1964 – “Non Ho L’Età”, Gigliola Cinquetti – Italien
  6. 1967 – “L’Amour Est Bleu”, Vicky Leandros – Luxemburg
  7. 1968 – “Det börjar verkar kärlek banne mej”, Claes-Göran Hedenström – Sverige
  8. 1967 – “Puppet on a string”, Sandy Shaw – Storbritannien
  9. 1969 – “Due Grosse Lacrime Bianche”, Iva Zanicchi – Italien
  10. 1967 – “Anouschka”, Inge Brück – Tyskland

  Nederländerna från 1969 har alltid varit min favvis från 60-talet. Vet inte vad det är med den som knockar mig så. Förmodligen Lennys äkthet. Hon är, hon förställer sig inte. Älskar hennes röst och den fantastiskt vackra versen. Sedan dippar det en del i la la la refrängen me t.o.m den knockar mig. I synnerhet i slutet.

  Den här har varit solklar etta för mig enda fram till alldeles nyss då jag kom i kontakt med den oerhört vackra Belgiska sången från 1968. Den här typen av traditionell musik lyssnar jag mycket på idag på 2010-talet. Blir aldrig gammalt. Ledsen Lenny men just nu får du lämna din så länge självklara förstaplats. Inte nog med det. Topp 10 överhuvudtaget från ESC får börja se sig om med stor oro i blicken. Jädrar så vacker den är. Vad tycker ni Pinglan, Adri mm?

  https://www.youtube.com/watch?v=fqk8ZOvluhw

 6. Adri

  Micke: Först och främst, tack för den länken 🙂 Jag hade aldrig hört den låten förr. Som tidigare sagt så älskar jag ESC men jag är både väldigt lat och väldigt på riktigt upptagen (jobb, flytt, sjuk förälder, hund osv.) så jag har inte tagit mig tid att höra alla låtar från alla år pga tiden det kommer ta. Men när man kommer över en låt såhär så tar jag mig tid att lyssna, absolut 🙂 Förhoppningsvis kommer jag ha hört alla låtar någon dag. Jag är beredd att påstå att jag hört… 75-80% av låtarna idag i alla fall 🙂

  Så då till din låt, vad tyckte jag? Blandade känslor.

  Låten var väldigt fin, och as usual så älskar jag franska språket (något jag insett typ nu i vintras). Men jag vet inte om resten. Hennes röst lät lite för “osäker” för mig men absolut godkänd. Men ESC var kanske fel forum, jag personligen tror jag skulle uppskatta låten mer som typ en bakgrundslåt i en ganska grå och allvarlig scen i en franskspråkig film (när jag nu skulle kolla på det) för det kändes inte som en fullträff där.

  Men på en betygskala 0-10 så… amen en 7+/10 i alla fall för mina intryck är överlag positiva! 🙂

 7. Micke

  @Adri. det är just hennes lite sköra men samtidigt övertygande röst som bär stora delar av det bidraget för mig. Den eviga kärleken vet du 🙂 Hon har blivit lämnad av sin älskade och kan inte bära det utan sitter i sin fantasi och drömmer om att han ska komma tillbaka 🙂

  Då kanske du inte är som jag då Adri. Vad jag än gör av ditt (jobb, flytt, sjuk förälder, hund) och allt annat jag gör på den här jorden så lyssnar jag samtidigt på musik. Det är något som är lika naturligt för mig som at äta och sova. Ja mer naturligt än att sova för det har jag tyvärr inte mycket tid för, vilket tyvärr känns ibland.

  Tillbaka till den belgiska låten. Jag hade heller inte hört den förut. Fick höra den för ett tag sedan. Tyckte först “söt liten låt” men jädrar så den har växt med fler lyssningar

  Jag är språkidiot Adri och det är en stor anledning till varför jag älskar när man sjunger på sitt eget språk. Har läst många språk, får aldrig nog. Tycker precis som du att franskan är vacker i språk men italienskan regerar 🙂

 8. Micke

  inte vacker i språk utan vacker i musik givetvis 🙂

 9. Adri

  @Micke: Nja vi är nog rätt lika på den punkten. Kan jag ha på musik så kommer jag ha på musik! Måååånga timmar om dagen (jag har, helt seriöst, blivit dumpad delvis pga jag kan inte ha tyst runt mig) 🙂 men när jag lyssnar igenom ESC-musik så vill jag mer sätta mig ner och ta mig igenom låtarna noga för att kunna ha en ordentlig åsikt 🙂 Det är det mer det (sätta sig ner och aktivt ta sig tid) som just nu är svårt 🙂 men musiken finns alltid där! Och då menar jag alltid 🙂

  Jag har fortsatt lyssna på låten en del under timmarna sen kommentaren skrevs. Den växer. Det är en fin text, fint språk, fin röst men som än en gång är lite för skör. Så den växer absolut (men stannar ändå på 7/10) 🙂 Jag tror än en gång att den hade varit grym som en del av ett film-soundtrack 🙂

 10. Micke

  Kul att du tog dig tid att lyssna på det gamla belgiska bidraget. Alltid kul när någon reagerar på det man frågar och lägger ut här. Alltid bättre med en reaktion än ingen 🙂 För mig är det en 8/10 även om den vissa stunder när den riktigt tar tag i mig för mig över gränsen till en nia. Tyckte det var väldigt kul när Pinglan slängde ut tävlingen från 197 här. Av naturliga skäl är man inte lika insatt i de gamla tävlingarna men musikidioten i mig tar till sig allt 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se