BosnienTV-bolaget BHRT har meddelat att Bosnien och Hercegovina inte kommer att delta i Eurovision Song Contest 2020. Sanktionerna som infördes mot landet p.g.a. stora skulder till EBU ligger kvar och lär inte att hävas förrän skulden är betald. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta:
Bosnien och Hercegovinas deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1993 – deltagit 19 gånger – vunnit 0 gånger

Bosnien och Hercegovinas senaste ESC-bidrag:

“Ljubav je”, Deen, Dalal, Ana Rucner & Jala (live i Stockholm)

Bosnien och Hercegovinas ESC-bidrag och resultat
sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2019:
2018:
2017:
2016: Ljubav je“, Dalal & Deen
feat. Ana Rucner and Jala
Internval 11:a i semifinal 1
2015:
2014:
2013:
2012: Korake Ti Znam“, Maya Sar Internval 18:e i finalen
2011: Love In Rewind“, Dino Merlin Internval 6:a i finalen
2010: Thunder And Lightning“,
Vukašin Brajić
Internval 17:e i finalen
2009: Bistra Voda“, Regina Internval 9:a i finalen
2008: Pokušaj“, Laka Internval 10:a i finalen

Schlagerpinglan: Sanktioner har tidigare drabbat både Rumänien (2016) och (Nord)makedonien (2018) så vi vet ju från det sistnämnda fallet att det går att få sanktionerna lyfta i tid för att underlätta ett ESC-deltagande. Tyvärr så hänger ju allt på betalningsviljan/förmågan och av rapporterna som kommer från BHRT så ser det inte alltför ljust ut då TV-bolaget brottas med en hel del svårigheter för tillfället. Vi får m.a.o. fortsätta att hoppas på ett mirakel.

All rapportering vad gäller eventuella ESC 2020-deltagande får naturligtvis tas med en nypa salt då inget är klart förrän EBU sammanställer den slutliga deltagarlistan, men det skadar ju knappast att hålla koll på TV-bolagens inställningar. Så här långt så är det tre länder som meddelat att de inte har några planer på att delta i ESC 2020: Bosnien och Hercegovina, Andorra och Slovakien.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Bosnien och Hercegovina deltar (förmodligen) inte i ESC 2020!”

 1. Adri

  Trist. B&H bidrog verkligen under tiden de deltog. Jag menar… 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2011 och 2012 är ju odödliga ESC-låtar för min del 🙂

  Trist att vi på sju tävlingar bara sett dem en gång – med en fruktansvärd låt nonetheless. Hoppas på det bästa såklart! 🙂 Men good to know var de står ungefär.

 2. Craxman4

  Det tråkiga är ju att de ska tydligen inte återvända inom snaraste framtiden… (enligt vissa källor)

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Kan bara instämma. Speciellt “Call Me” (2005), “Bistra Voda” (2009) och “Love In Rewind” (2011) finns med bland de klassiker som spelas relativt ofta här hemma och jag håller tummarna för att landet återvänder så snart som möjligt.

  @Craxman4, Mmm… de verkar ha rejäla finansiella (och andra) problem som inte ser ut att gå att lösa inom det snaraste… så det där miraklet lär behövas.

 4. Craxman4

  Det konstiga är att ingen hjälper dom… segt som fan, iaf tv-bolagens problem skulle kunna att få bukt på med andras hjälp

 5. Micke

  Räcker egentligen att nämna bidraget från 2009 för att inse hur saknade de är. De har serverat mycket bra genom åren men 2009 är ett av Esc-historiens tre bästa bidrag överhuvudtaget. Har faktiskt inte hört någon som inte gillar den. Möjligen Adri då om man kollar hans uppräkning. Jädrar så jag saknar detta landet i Esc.

 6. Craxman4

  @Charlotte Perrelli gillade inte Bistra Voda… 😉

 7. Adri

  “Bistra Voda” väcker ingenting hos mig. Det är absolut en helt okej låt, topp 25 från 2009 i alla fall 🙂 Men i konkurrens från B&Hs andra låtar finns där absolut låtar som klår den.

  Jag tänker främst på tävlingens kanske mest underskattade balkanballad (jag gillar äntligen en balkanballad, men då skiter tydligen alla andra i den): nämligen Bosniens “Rijeka bez imena” från 2007. Oerhört fin.

  https://www.youtube.com/watch?v=b2h52r1oOYA

  Sen då alla ovan nämnda. Den tidlösa visan från 2011, glädjepillret från 2005, den konstiga låthybriden från 2008. De gav oerhört mycket, så jag anser inte att “Bistra Voda” är nämnvärd i sammanhanget 🙂

 8. Schlagerpinglan

  Jag älskar Balkan-ballader och har “Bistra Voda” bland mina favoriter medan “Rijeka bez imena” inte lämnat något större avtryck hos mig (nu när jag lyssnar på den så gillar jag naturligtvis det jag hör… men det är inget som jag själv markerat som något speciellt). Intressant att se att det finns de som har en totalt annorlunda upplevelse. Finns kanske fler intressanta Balkan-ballader jag missat.

  @Craxman4 😀

 9. Micke

  Balkanballader är en av de saker jag saknar mest av allt i Esc. Det var ju en av anledningarna till att jag älskar ESC

 10. Micke

  Craxman4 ok var det Perrelli som inte gillade den i inför programmet 2009 🙂 Minns hur Bistra voda hyllades av hela panelen innan det plötsligt dök upp en person med tvivelaktig smak. Jaså det var hon då 🙂

 11. Craxman4

  Micke, japp. Alla gav fyror och femmor medans Charlottes omdöme lät som en sågning men sedan gav en trea

 12. Cmn

  Den bosniska låten som de hade debut året
  Typ 1993/94 eller när deras debut var. Men vet det var på 90talet. Var bra tyvärr verkar alla glömt den. Det varven gripande video som visade krigets fattigdom..men låten var bra.

 13. Cmn

  Jag vill också nämna den vackraste låten som ngn sin varit med i esc det var Kroatiens låt också från debut året samma år som Bosnien-hersigovina gjorde debut.
  Kroatiens låt det året hette Dont heter cry.
  Verkar tyvärr med våra en bortglömd låt. Men inte för mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se