Danmarks Eurovision-bidrag 2020

2020-03-08 (söndag)

DanmarkI går kväll, lördagen den 7:e mars, valde Danmark ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2020 genom den nationella uttagningen “Dansk Melodi Grand Prix 2020” som sändes med live-orkester men utan publik i arenan p.g.a. corona-utbrottet.

Tio tävlingsbidrag framfördes och sedan var det upp till 50/50 jury- och tittarröster att utse tre superfinalister innan tittarna röstade ytterligare en gång för att få fram vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan:

Lyssna på Danmarks bidrag till Eurovision Song Contest 2020 här:

“Yes”, Ben & Tan final-framträdandestudioversion
(text & musik: Emil Adler Lei, Jimmy Jansson, Linnea Deb)

Resultatet av Danmarks “Dansk Melodi Grand Prix 2020”, 7:e mars:

Resultatet av super-finalen Tittarröster
1. “Yes“, Ben & Tan 61%
3. “Screens“, Sander Sanchez 20%
3. “Ville ønske jeg havde kendt dig“, Emil 19%

Resultatet av den första röstningsomgången:
Vidare till superfinalen: (i startordning)
Yes“, Ben & Tan
Ville ønske jeg havde kendt dig“, Emil
Screens“, Sander Sanchez
Ej vidare till superfinalen: (i startordning)
Bølger“, Isam B
Den eneste goth i Vejle“, Maja & De Sarte Sjæle
Faith“, Benjamin Kissi
Honestly“, Sys Bjerre
Bye Bye Heaven“, Jamie Talbot
Forget It All“, Kenny Duerlund
Human“, Jasmin Rose feat. RoxorLoops
(Källor: dr.dk och wikipedia)

Schlagerpinglan: Om Sverige och Finland bjöd på rejäla överraskningar i sina nationella finaler på lördagskvällen så gjorde Danmark precis tvärtom. Jag hade ju en klar favorit (Emil) samt en reserv-favorit (Sys Bjerre) medan storfavoriterna (Ben & Tan) återfanns ganska långt ner på min DMGP 2020-topplista – det var m.a.o. upplagt för en klassisk final där mina favoriter förlorar och jag aldrig riktigt förstår storheten i det vinnande bidraget. 🙂

Det finns en sorts igenkännande trygghetskänsla i hela händelseförloppet vilket gör att jag inte känner någon större besvikelse, endast att det är lite småkomiskt “typiskt“. Jag önskar Ben & Tan och DR lycka till i Rotterdam och hoppas att jag vid det laget fått rätsida på det danska bidraget. 😀

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Danmark i ESC 2020“ medan de utvalda ESC 2020-bidragen samt ländernas ESC 2020-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Danmarks Eurovision-bidrag 2020”

 1. Adri

  Danmark – enda landet som inte fullständigt gjorde bort sig igår 🙂

  Är jag då nöjd? Nej. För detta var ändå sämsta låten av de bästa + det visade sig att tjejen inte sjöng vidare bra.

  ”Human” borde vunnit. Och stora event borde inte ske i tomma arenor i fortsättningen.

 2. JOHANNA

  Min nya etta som jag inte vågade hoppas på. Hade denna förlorat hade nog jag tagit en break från ESC ett tag. Det hade varit lika illa som Finlands tabve 2013 och Estlands tabbe 2014. Tack och lov valde grannlandet rätt låt och jag kommer absolut att heja på den här i maj!

 3. Marcus

  Njae, det här var ju rätt blekt. Låten är inget att hänga i grannen, och sånginsatsen lämnade en del att önska.

 4. Anton

  Jag tycker att detta är Danmarks bästa bidrag sedan Only Teardrops och även topp 4 från Danmark sen jag blev inbitet Eurovision-fan 2005. Twist of Love, New Tomorrow, Only Teardrops och nu också Yes. Hade jag tvingats göra en Dansk topp 5 2005-2020 hade nog Soldiers of Love och Higher Ground fått slåss om femteplatsen. Men Danmark generellt är ju Eurovisions tråkigaste land.

 5. Engsla

  Det här soundet har ju visat sig gå hem i (åtminstone de nordeuropeiska) stugorna i flera år nu, så kanske kommer det att gå bra för Danmark i år 🙂 Dock måste sången sitta bra mycket bättre i maj, för här lät det väl skakigt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se