ESC 2020 Schlagerpinglan: Även om ESC 2020 ställts in så fortsätter ESC-säsongen som vanligt här på bloggen. Vi har ju trots allt fått 41 nya ESC-bidrag att lyssna på och de är ju kvar, vad som än händer. 🙂

Här följer en presentation av ett av de bidrag som var tänkt att få tävla i Eurovision Song Contest 2020, inklusive länk till bidraget, låttexten, intervju, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam (om tävlingen genomförts). Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Belgien i Eurovision Song Contest:

Belgien
Land: Belgien deltagit 61 gånger – vunnit 1 gång: 1986
TV-bolag: VRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Fud Leclerc kom delad 2:a av 14 med “Messieurs Les Noyés De La Seine

Belgiens tio senaste ESC-bidrag och resultat:
2019: Wake Up“, Eliot (RTBF – internval) 13:e i semi 1
2018: A Matter Of Time“, Sennek (VRT – internval) 12:a i semi 1
2017: City Lights“, Blanche (RTBF – internval) 4:a i finalen
2016: What’s The Pressure“, Laura Tesoro (VRT – nationell uttagning) 10:a i finalen
2015: Rhythm Inside“, Loïc Nottet (RTBF – internval) 4:a i finalen
2014: Mother“, Axel Hirsoux (VRT – nationell uttagning) 14:e i semi 1
2013: Love Kills“, Roberto Bellarosa (RTBF – internval / låtuttagning) 12:a i finalen
2012: Would You?“, Iris (VRT – internval / låtuttagning) 17:e i semi 1
2011: With Love Baby“, Witloof Bay (RTBF – nationell uttagning) 11:a i semi 2
2010: Me And My Guitar“, Tom Dice (VRT – internval) 6:a i finalen

Belgien i Eurovision Song Contest 2020:


Belgiens ESC 2020-bidrag: “Release Me”, Hooverphonic

Lyssna på Belgiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Release Me officiell musikvideotext
Fler tolkningar: studioversion
se även: “Making of Release Me
Låtskrivare: Alex Callier (t&m), Luca Chiaravalli (m)
Semifinal: Semifinal 1 (var planerad att sändas den 12:e maj)
Uttagning: Internval: TV-bolagen VRT och RTBF turas om att utse Belgiens ESC-bidrag och inför 2020 var det VRT:s tur. Precis som förra gången, då valet föll på Sennek, så utsåg de sitt bidrag internt. Den 1:a oktober presenterade de den internvalda gruppen Hooverphonic. Själva tävlingsbidraget, “Release Me”, presenterades däremot inte förrän den 17:e februari. Läs mer här:
Hooverphonic för Belgien 2020!” – “Belgiens Eurovision-bidrag 2020
Artister: Hooverphonic
Gruppmedlemmar: Alex Callier, Luka Cruysberghs, Raymond Geerts
Hooverphonic
(Foto: VRT, Zeb Daemen)
Sociala medier:
youtubeinstagramfacebook
twitterspotifywikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervju m.m.:
Interview with Hooverphonic (av wiwibloggs.com)
Hooverphonic will represent Belgium!
(av eurovision.tv)
Eurovisioncalls (av NikkieTutorials / eurovision.tv)
♥ Se: “10 facts about Hooverphonic” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “In the spotlight: Hooverphonic” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2020)
Slutligt Odds (2020-03-18): topp-20 (plats 17) av de 41


Åsikter och spekulationer om Belgiens bidrag och chanser i Eurovision 2020:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien Betyg: 3 / 5
Betyg: 6 / 10
Även om “Release Me” inte tillhör mina absoluta favoriter så finns den likväl med där på den tionde platsen när semi-1-finalisterna ska räknas in, i alla fall just idag. Låten är välskriven, doftar Bond och Cardigan, har ett trevligt vemod i sig som, när humöret är det rätta, kan vara ganska behagligt att lyssna på. Det där lilla extra som jag söker i ballader, det där som berör och som får mig att känna lite extra för det, hittar jag däremot inte. Kanske hade ett känslostarkt live-framträdande på semifinalskvällen kunnat få mig lite mer engagerad i låten, men det är ju tyvärr en av många frågor som aldrig kommer att få sitt svar.
Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Om semifinalen hade genomförts så tror jag att Hooverphonics framträdande resulterat i höga kvalité-poäng från många men uppfattats som ganska segt och händelselöst av andra. Risken finns dock att de riktigt höga poängen uteblir då det finns många andra välskrivna, halvdeppiga låtar som förväntas framföras på ett stabilt och kompetent sätt i denna semifinal. Därför hade en belgisk finalmiss inte förvånat mig speciellt mycket. Jag gissar likväl att de (om de fått chansen) hade klarat av att övertyga tillräckligt många för att (med nöd och näppe) ta sig vidare till finalen.

Belgien i Eurovision Song Contest 2021:
Hooverphonic finns med bland de ESC 2020-artister som fått klartecken för ESC 2021

Fler ESC 2020-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2020“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2020: Belgien – “Release Me” – Hooverphonic”

 1. Adri

  Varje år finns det en låt som gör denna resan. I år är det Belgien. Jag blev så glad när jag hörde denna låt. Den var fin, finstämd, nice uppbyggnad etc. etc. Och jamen visst hör jag att detta är fint och kvalitet fortfarande.

  Men tyvärr har låten också gått över och mestadels förknippas den nu med gnäll och tjat för mig. Det är en väldigt gnällig liten sak. Och det är tråkigt.

  Jag tror inte denna hade varit chanslös, men likväl tror jag väl inte den hade blivit garanterat en finalplats. Jag tror ödet hade bestämts där och då på semifinalskvällen. Måste jag välja så… nae… då tror jag ändå det väger över lite tyngre på utslagning 🙂

  Men, jag är väldigt glad över att Hooverphonic är en av akterna som bekräftats återkomma 2021 🙂 Jag, som den pessimist-monsieur jag är, vågar inte tro att allt kommer vara “a ok” 2021, men man får väl ändå utgå från det i skrivande stund! 🙂

 2. Micke

  En av de mysigaste låtarna i årets startfält. Lätt topp 10. Inte ofta det i ESC känns i hela kroppen att en låt är mysig 🙂

 3. Micke

  Måste erkänna att jag har lite svårt att engagera mig i alla grejer som kommer just nu men det kommer kanske. Tänkte däremot försöka haka på lite i omdömen om bidragen. Sen om nån förutom mig och pinglan gör det får vi väl se. Jag tycker dock det är kul så jag kör 🙂

  Belgiens bidrag i år är av hög mysfaktor. Sångerskan Luka för oss in i en både musikalisk och visuell uppdatering av allt det som Bondfilmerna betytt för så många generationer genom åren. Från första ton lindas vi in i en sömnsjuk mist. Det känns som att slumra på en båt, i tät dimma och inte veta vad som lurar bakom nästa våg. Men ändå, i detta töcken, hoppas på någonting bättre. Jag har själv upplevt något liknande och i denna låt återupplever jag delar av detta. Tre minuter av drömsk, avstressande tillstånd som återvinner flera gamla knep, men inte utan att låta inspirerad och på jakt efter någonting nytt.

  Jag älskar den här låten En låt av drömsk, nostalgisk melankol som bara får en att bara koppla av från allt och bara vara där. Finns det då inget negativt att säga om den? Jodå! När jag ger mitt omdöme så är det som alltid inom ramarna för ESC-bubblan. Glöm aldrig det 🙂 Det som vissa stunder kan få en att tappa lite av den känsla man befinner sig i är just upprepandet av “Release me”. Vissa stunder kan jag uppleva känslor av att det blir lite för mycket.

  Men ett mycket starkt bidrag som jag ger (8/10) Hade de spetsat refrängen lite hade det blivit än högre.
  ————————————————————————–

  Tänkte göra en Topp 5 för Belgien i ESC kryddat med en nominering av deras sämsta bidrag.

  TOPP 5

  1. “Sanomi”, Urban Trad – 2003
  (Wow det här är verkligen ESC. Älskade detta från sekund ett)
  2. “Quand tu reviendras”, Claude Lombard – 1968
  (Så jädra vacker att det nästan gör ont)
  3. “Release Me”, Hooverphonic – 2020
  (Har redan sagt en massa)
  4. “City Lights”, Blanche – 2017
  (Hade varit än högre om liveframträdandet matchat bättre)
  5. “Rhythm Inside”, Loïc Nottet – 2015
  (Så udda och så jädra skönt att se och höra)

  BELGIENS SÄMSTA BIDRAG:

  62. “J’aime la vie”, Sandra Kim – 1986
  (Nästan lika illa som Carola. Need I say more)

 4. Adri

  Micke: Jag känner mig bara lite osynliggjord (jag har ju redan hakat på – jag med). But it’s cool, bro 😉

  Nej naturligtvis inte. Nu är det så att det krävs mer än en pandemi för att stilla mitt ESC-intresse. I alla fall denna tid av året. Så jag är kvar! Planerar också ge omdömen på samtliga. Ger mig också en chans att lyssna på låtarna igen, för har i sanningens namn knappt hört en av låtarna en gång sen mitten av mars 🙂

  Ibland hakar jag på topplista, ibland inte.

  Belgien har en klar topp 2 – om inget annat.

  1. ”City Lights” (2017)
  – Magiskt, filmiskt, mörkt. Detta hör hemma i ett film-soundtrack!

  2. ”Sanomi” (2003)
  – Copy Paste från Micke! 🙂

 5. Schlagerpinglan

  Min topp-fem av Belgiens bidrag (just i kväll i alla fall)

  1. “Macédomienne”, Philippe Lafontaine (1990)
  2. “Soldiers Of Love” Lilianne St.Pier (1987)
  3. “Je t’adore”, Kate Ryan (2006)
  4. “J’aime La Vie”, Sandra Kim (1986)
  5. “City Lights”, Blanche (2017)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se