Ännu ett diskat MF-bidrag

2009-11-27 (fredag)

Ett av de tänkta tävlingsbidragen till Melodifestivalen 2010, “Åt helvete för sent” av Lina Eriksson, Mårten Eriksson och Susie Päivärinta, har blivit diskvalificerat.

Anledningen är att upphovsmännen inte kan komma överens med SVT om vilket artist som ska framföra låten och eftersom det är SVT som har sista ordet vad gäller artistval så blev det som det blev. Ersättningsbidraget meddelas senare.
(Källa: esctoday.com)

Uppdaterad 09-11-27: Ni kan lyssna på låten på expressen.se.

Schlagerpinglan: Efter att ha läst samma nyhet på aftonbladet.se så blir man lite uppgiven. De försöker att vinkla det till något negativt och flikar in något om toppstyrning o.s.v.. Väldigt tröttande.

Själv tycker jag att det är bra att SVT inte bara visar klart och tydligt vilka regler som gäller utan även efterföljer dem. Synd på det diskade bidraget men helt klart nödvändigt för att undvika kaos.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Ännu ett diskat MF-bidrag”

 1. Pierre

  Hmm… nog måste man kalla det toppstyrning? SVT har rätten till sista ordet och utnyttjar den i det här fallet genom att köra över upphovsmännens önskan. De kan ha välgrundade orsaker till det, men de vet vi inget om.

  Genom att inte redovisa de skälen undergräver SVT trovärdigheten i de beslut som tas, så nog finns det anledning att vara kritisk.

 2. rosenblom

  Pierre, det är odiskutabelt. Anmäler man sig till tävlingen accepterar man reglerna. Man kan inte skriva på ett avtal och sedan ignorera det. Jag tycker skälen framgår med all önskvärd tydlighet. SVT ville ha en annan artist.

  Vad Aftonbladet glömmer redovisa är vilka artister det stod emellan. Usel journalistik som vanligt. Ett rykte, vars trovärdighet kanske kan diskuteras, säger att upphovsmännen ville ha Sara Löfgren och SVT ville ha Rikard Wolff. Det måste säga sig självt vem av dem som passar bäst om man hör låten. De ligger inte direkt nära varandra i stil. Som upphovsman skulle jag nog också riva avtalet och ta mitt bidrag ur tävlingen om man försökte tvinga på mig Wolff.

 3. Pierre

  Jadå, det är odiskutabelt att reglerna gäller – men det ÄR reglerad toppstyrning. Det är också odiskutabelt. Jag förstår att regeln finns – när den används för att undvika fullständigt godtycke. Inte när den används för att köra över upphovsmännen.

  Vad som verkligen är fakta i det här fallet känns långt ifrån uppenbart ännu. Vi får vänta och se.

  Låten finns för övrigt på Expressens hemsida (och på min blogg) om man är sugen på att bedöma vem den kan tänkas passa.

 4. Schlagerpinglan

  Pierre, Nu var det inte själva ordet “toppstyrning” jag reagerade på utan att de vinklade det hela negativt. Reglerna är tydliga och antingen följer man dem eller så håller man sig borta. Börjar man ändra på reglerna mitt i så blir det ju rena rama Webbjokern. 😉

 5. Pierre

  Haha… ja webjokercircus vill vi inte ha igen. 🙂 Jag menar inte alls att man ska ändra reglerna – men jag tycker det är värt att diskutera om det är rätt att SVT, som det verkar, kan tillämpa regeln precis som de vill.

 6. Schlagerpinglan

  Pierre, Ja, det kan man ju ha synpunkter på. Absolut makt kan missbrukas men det är nog en risk man får ta för att inte få en alltför tungrodd produktion. Förhoppningsvis så är de så pass proffsiga att de har Melodifestivalens bästa i tankarna när de tar sina beslut.

 7. Genjor

  Efter mina erfarenheter av SVT under webbjokern där SVT sonika struntade blankt i att följa sitt regelverk så har jag inte mycket över för att de nu helt plötsligt ska följa sina regler.

  Det ÄR svt som har sista ordet i val av artist så det är enligt regelverket. Men detta öppnar för ojusta metoder. Låt oss säga att Björkman och/eller Hall är missnöjda med att juryn tagit med ett bidrag då kan de sonika säga att de vill ha en “udda, konstig, eller “helt galet fel” artist till just det bidraget så att låtskrivarna helt enkelt inte ser något annat val än att låta svt diska bidraget.

  Har man skrivit en låt åt en artist blir hederskänslan hos de flesta låtskrivarna avgörande. Att man faktiskt i första hand skrivit låten år en artist, i detta fallet Sara löfgren. Om sen SVT kräver att Rickard Wolf (som troligen e polare med CB?) ska ha låten så kan det bli ett väldigt tufft val om man är nöjd med svt:s artist att “svika” sin egen artist som faktiskt lyckats övertyga juryn om att den låten ska vara med bland de 27. Men just i situationen att svt:s artist känns fullständigt åt pipan fel så finns inget annat att göra än att insistera och låta svt diska bidraget.

  På detta sätt kan Cb och Hall styra lite som de vill. Och detta är inte det första fallet.

  Hittills har 2 bidrag av de 27 blivit diskade inför 2010.

  Och “Åt helvete för sent” då? Ja nog är Saras tolkning suverän och det kommer nog bli en hit ändå nu. Och personligen föredrar jag verkligen Sara före Rickard. Men vore kul att få höra Rickards version också. Melodin är mycket känslosam men lite tjatig men melancholiskt melodiöst vacker. Texten har en story och bra för att vara en svensk text i Melodifestivalen. Seriös och bra. Värdig topp 27 även förra året om man ska göra en sån bedömning/värdering.

  Så SVT fy på er. (igen)

 8. Genjor

  För upplysning. Man skriver inte på något avtal. Man får bara info om att man har regler att följa. Så om någon part bryter mot reglerna kan man varken överklaga eller på laglig väg kräva skadestånd från någon sida. Om upphovsmännen gör ett regelbrott kan SVT välja att diska enligt reglerna eller låta den vara med trots reglerna. Om SVT gör ett regelbrott…ja då händer ingenting.

  Men sådana är förutsättningarna. Och ger man sig in i den leken får man den leken tåla. Men inte är det ett juridiskt avtal inte.

 9. Genjor

  Men lite spännande kan det bli med diskade bidrag eftersom 2007 så diskades en låt och det “ersättningbidrag” som då fick en plats tack vare det var “Cara Mia” som sen sjängs av Måns elmerlöw. För mig helt OBEGRIPLIGT att den INTE var i topp 28 redan från början.

 10. Hola

  Både Sara och Mathias gjort fler bra låtar. Lina och Mårten har gjort många bra låtar tillsammans
  Men ärligt talat är inte “Åt helvete för sent” lite väl slätstruken?
  Tycker även att Rikard Wolf är duktig, framförallt som skådespelare.
  Det är nog bra att SVT styr upp programmet. I det här fallet har inte SVT ändrat på reglerna, eller ändrat på tolkningarna av reglerna som dom gjorde i webbjokertävlingen.
  Det säkert ett “smutsigt rävspel” handlar bakom kulisserna, men det gäller väl inte bara musikbranschen?
  Det handlar givetvis om pengar och marknadsföring.
  Värdet på en plats i MF går det att sätta ett värde på i kronor. Precis som det gör det för de städer som ansöker och får MF deltävlingar.
  Den här branschen är väl knappast smutsigare än andra, så gäller som vanligt att stå på god fot med “rätt personer”.
  “Rövslickeri”?? En del kallar det så…….jag tycker det är ett väl starkt ord.

 11. rosenblom

  Genjor:

  Det var väl jag som slarvigt använde mig av ordet “avtal”.

  Jag ville bara poängtera att om man anmäler sitt bidrag får man underkasta sig reglerna.

  Men som du nämner. Är man inte nöjd med reglerna kan man ju se till att få sitt bidrag diskat.

  Hola:

  Precis som du avlsutar… Och visst är det trist men nog gäller det att hålla sig på god for med rätt personer. Läste en rapport för inte så länge sedan att av alla rekryteringar går 80% via kontakter. Så då är väl hela samhället byggt av rövslickeri.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se