ESC2015 Schlagerpinglan: I dag, lördagen den 14:e februari, kommer Sverige att fortsätta “Melodifestivalen 2015” genom den andra deltävlingen. Det kommer även att avgöras inte mindre än tre finaler inför Eurovision Song Contest 2015, d.v.s. i Italien, Litauen och Island. Utöver det fortsätter de nationella uttagingarna i Ungern, Estland och Finland medan det körs en inledande presentationsshow i Serbien.

Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällen beträffande tider och länkar till webbsändningar. Vill ni veta ytterligare lite mer om uttagningarna eller lyssna på de tävlande bidragen och se vad jag själv givit dem för betyg är det bara att klicka på snabblänkarna nedan eller använda er av flaggorna för att komma till samlingssidorna.


Lördagen den 14:e februari

Italien Italien: “Sanremofestivalen 2015″, “Campioni”-Final:
Tid: kl. 19:35Plats: rai.tv, rai1.rai.it och/eller sanremo.rai.it
Förutsättningar: 30% expertjury-, 40% tittar- och 30% publikjuryröster utser en vinnare, som får erbjudande om att tävla för Italien i ESC, av 16 tävlande bidrag
Tävlande bidrag:Allt inför Sanremofestivalen 2015

Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2015″, Deltävling 2:
Tid: kl. 20:00Plats: svt.se, SVTPlay, SVT1 och SVT Europa
Förutsättningar: 100 % tittarröster utser 2 finalister & 2 Andra Chansen-bidrag
Tävlande bidrag:Lyssna på 2:30 av de sju tävlande bidragen
Extra info:Snabbkoll på genrepet” – “Mello-2015-FAQ” – “Melodifestivalen 2015

Finland Finland: “UMK 2015”, Semifinal 2:
Tid: kl. 20:00 CETPlats: YLE TV2 och yle.fi
Förutsättningar: 100% tittarröster utser 3 finalister av 6 tävlande bidrag
Tävlande bidrag: Allt inför den andra UMK 2015-semifinalen

Litauen Litauen: “Eurovizija 2015”, Låt-final:
Tid: kl. 20:00 CETPlats: lrt.lt och/eller lrt.lt
Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster utser vinnarlåten bland 3 bidrag
Tävlande artister:Resultatet av Show 6
Tävlande bidrag:Lyssna på de tre finallåtarna

Ungern Ungern: “A Dal 2015”, Semifinal 1:
Tid: kl. 20:25 CETPlats: M1, Dunaworld och adal2015.hu
Förutsättningar: Tittar- och juryröster utser 4 finalister av 9 tävlande bidrag
Tävlande bidrag: Allt inför den första A Dal-semifinalen

Estland Estland: “Eesti Laul 2015”, Semifinal 2:
Tid: kl. 20:35 CETPlats: ERR och err.ee
Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster utser 5 finalister av 10 tävlande bidrag
Tävlande bidrag: Allt inför den andra Eesti Laul-semifinalen

Island Island: “Söngvakeppnin 2015”, Final:
Tid: kl. 20:45 CETPlats: RUV och ruv.is
Förutsättningar: 50/50 tittar- och juryröster utser två superfinalister av 7 tävlande bidrag, sedan utser 100% tittarröster vinnaren
Tävlande bidrag: Allt inför Söngvakeppnin-finalen

Serbien Serbien: “Odbrojavanje za Beč”, Presentationsshow:
Tid: kl. 21:00 CETPlats: RTS 1 och rts.rs
Förutsättningar: De tre tävlande bidragen presenteras inför morgondagens final
Tävlande bidrag: Bidragen presenteras i showen

Schlagerpinglan: I kväll så ska jag försöka att hålla mig till främst Melodifestivalen, Islands final och Litauens låt-final under sändingarnas gång och nöja mig med att se resten i efterhand. En vettig plan som förmodligen inte kommer att hålla, men det är ju tanken som räknas. 😉

För mig så hade de perfekta resultaten i de olika tävlingarna sett ut så här:
Island skickar “Piltur og stúlka“ med Björn and friends till Wien.
Litauen bestämmer sig för att skicka “This Time” till den nationella finalen.
Sverige skickar Magnus Carlsson och Mariette till final medan Linus Svenning och Neverstore får en andra chans.
Ungern låter “Wars for nothing” och “Time is now” gå vidare till finalen. Vilka av “Homelights”, “Woke Up This Way” och “Keep marching on” som sedan tar de sista två finalplatserna spelar ingen större roll för mig.
Estland ger sina finalbiljetter till “Goodbye to Yesterday“, “This Is Our Choice“, “Kolm päeva tagasi“, “Minu päike“ och “Burning Lights“.
♥ I Finland räcker det att “Lions and Lambs“ och “Mustelmat“ går vidare. Den sista finalisten kan de få överraska mig med.
♥ Vad gäller Italiens uttagning så kan jag inte säga att jag har någon favoritartist utan även där ser jag gärna att jag blir (positivt) överraskad.

Ovanstående lista visar hur jag önskar att de olika showerna slutar, hur det sedan egentligen blir återstår att se. Förhoppningsvis går det bättre än förra lördagen, då den ena besvikelsen avlöste den andra.

Vilken uttagning ni än väljer att följa så önskar jag er alla en riktigt trevlig Eurovision-kväll och må bästa artister/bidrag vinna/gå vidare. 😀

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Snabbguide till kvällens MF- & ESC-shower”

 1. Adri

  För ovanlighetens skull så är det Litauens nationella uttagning som engarerar mig mest i år (förutom Sveriges då). Är så nöjd med hur det gått hittills 😀 mina topp 3 artister är i finalen och med 2 av mina 3 favoritlåtar under året. De har tre val att skicka som kommer göra så att de ligger etta på min lista över ESC-kandidater hittills och det är.

  1. Monika & Vaidas – This Time (vet dock inte hur möjligt det är att denna versionen skickas med tanke på att artisterna tävlar mot varann och därför känns det lite oklart hur en duett skulle kunna vinna, men den har framförts under veckorna och resultatet var super!)

  2. Vaidas – This Time (Om duett-versionen inte skickas så är detta det rätta tycker jag. Vaidas och låten passar som handen i handsken)

  3. Monika – Dangerous (Först tyckte jag att låten lät allt för simpel, och att den lät som ett utkast eller en demo men nu har den växt och nu tycker jag också att detta är riktigt, riktigt grymt bra!)

  Något av dessa tre skulle vara helt utmärkt av Litauen att skicka, men om de skickar till exempel Mia med “The Right Way” blir jag inte direkt ledsen för jag tycker att alla tre låtar är bra och alla tre artister också! (Även om Mia är den svagaste av dem, om jag säger mitt)

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag fick endast med en av mina favoriter till final och hoppas därför på Vaidas, vilken låt det än blir men helst då This Time som helt klart var den kombination jag tyckt bäst om så här långt. Skulle det bli någon av tjejerna som vinner så hoppas jag på Monika, då jag inte tycker att Mia fått till någon av sina låtar än.

 3. Hannes

  “Mustelmat” åkte ut…ok :I

 4. Micke

  Adjö för i år från mig Finland.

 5. Adri

  Jag till skillnad från er där ovan är rätt nöjd att “Mustelmat” åkte ut. Trodde den skulle vinna allt i Finland, och nu är den ute. Jag gillade den aldrig och kunde därför inte förstå hypen. Trodde dock aldrig att hon skulle åka ut.

 6. Adri

  Hejar snarare på “Crossroads” eller “Love it all away” 😀

 7. Schlagerpinglan

  Hmm… “Mustelmat” var ju, enligt mig, en av de bästa låtarna och blev bara bättre och bättre för varje lyssning. Kanske ett misslyckat framträdande som låg bakom? Annars är det väldigt obegripligt. (Jag har ännu ej sett deltävlingen.)

 8. Schlagerpinglan

  Om någon missat kvällens resultat så var det följande som vann/gick vidare:

  Island:
  María Ólafsdóttir – Unbroken (Lítil Skref)

  Ungern:
  Boglárka Csemer – “Boggie” – Wars For Nothing
  Ádám Szabó – Give Me Your Love
  Zoltán Mujahid – Beside You
  Spoon – Keep Marching On

  Estland:
  Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday
  Daniel Levi – Burning Lights
  Triin Niitoja & John4 – This Is Our Choice
  Kali Briis Band – Idiot
  Luisa Värk – Minu päike

  Litauen:
  “This Time”

  Finland:
  Shava – Ostarilla
  Opera Skaala – Heart of Light
  Jouni Aslak – Lions and Lambs

  Sverige:
  Till Final:
  Mariette – Don’t Stop Believing
  Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla Stan
  Till Andra Chansen:
  Linus Svenning – Forever Starts Today
  Samir & Viktor – Groupie

  Mer utförliga genomgångar av de olika deltävlingarna kommer imorgon (eller inom de närmaste dagarna) efterhand som jag hunnit gå igenom dem i lugn och ro. Förutom besvikelsen med “Mustelmat” i Finland så tycker jag nog att resultaten överlag var väldigt glädjande. 😀

 9. Micke

  Rätt låt vann i Island

  I Estland var det spel mot ett mål och självklart gick Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday vidare. Nu är båda mina favvisar i final. Den andra är mysiga men tyvärr chanslösa “Üle vesihalli taeva“, Maia Vahtramäe. Estland är ju kända för att ha bra låtar varje år men samtidigt vara champions på att välja märkliga bidrag som representant för landet. Kolla bara förra året. Eller vad säger alla fans till Sandra Nurmsalu förra året? 🙂

  Även i Finland var det spel mot ett mål men där tycks de ha satt upp en osynlig vägg som motade all självklarhet och som på något märkligt sätt fick bort “Mustelmat“, Siru från finalen. Det händer iofs ofta i ESC att man blir väldigt överraskad över resultat men här är jag mer chockad än förvånad. Vad har Siru gjort för ont? Har hon nåt mörkt förflutet som vi inte känner till eller är det låtskrivarna som har någon dold agenda? Alltså jag fattar absolut ingenting. Det var ju för tusan som om ett landslag mötte yngre juniorer eller något liknande. Nu börjar jag faktiskt nästan tro på historien om Davids kamp mot Goliat.

  När det gäller MF vet jag inget men ett stort jubel från Regeringen och vänner ifrån vardagsrummet när Samir & Victor missade final säger mig att den troligen inte var någon höjdare 🙂

  Slutligen då Ungern: Ja vad ska man säga? Jag hade fyra låtar jag ville ha vidare och fyra jag inte ville ha vidare. Tre av de jag inte ville ha vidare gick vidare och det känns definitivt inget vidare om man säger så. En av mina fyra gick vidare och tyvärr den jag är mest osäker på. Har inte sett framträdandet än men om inte Boggie och hennes polare lyckades framträda utan halleluja-stuk så önskar jag att den missat den istället. Hur de kunde missa “Gyémánt“, Vera Tóth, “Woke Up This Way“, Timi Antal och “Homelight“, New Level Empire begriper jag inte.

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Visst har Estland visat sig kunna göra underliga val men att de skulle sumpa en låt de har chans att få en pallplats med i ESC vore ganska konstigt. Någon måtta på galenskaperna måste det ju finnas, även i ESC. 🙂

  Jag tyckte dock att Samir och Viktor gjorde ett förvånansvärt bra jobb och förtjänade sin Andra Chans, men håller med din Regering om att den inte skulle till final. Jag är dock rädd att den tjänar enormt på att kunna spelas fritt fram till finalen, men alltid roar det någon.

  Vad gäller “Mustelmat” så är jag ett stort frågetecken och ser fram emot att gå igenom framträdandena som förhoppningsvis ger en del svar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se