Malta: “Warrior” – Amber

2015-04-26 (söndag)

Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Malta
Land: Malta deltagit 27 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: PBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1971 Joe Grech kom 18:e av 18 med “Marija L-maltija

Maltas ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Coming Home“, Firelight 23:a i finalen
2013: Tomorrow“, Gianluca 8:a i finalen
2012: This Is The Night“, Kurt Calleja 21:a i finalen
2011: One Life“, Glen Vella 11:a i semi 1
2010: My Dream“, Thea Garrett 12:a semi 1
2009: What If We“, Chiara 22:a i finalen
2008: Vodka“, Morena 14:e semi 2“Warrior”, Amber

Lyssna på Maltas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Warrior officiell video (ny ESC-version)final-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i MoskvaMESC-video
Artist: Amber wikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av eurovision.tv (1:12 – 6:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (5:49 – 24:e april)
Intervju av Eurovision Ireland (8:36 – 22:a november)

Startnummer: nr 5 i Semifinal 2 (21:a maj)
Låtskrivare: Elton Zarb (m), Matt Muxu Mercieca (t)
Uttagning: 20 bidrag deltog i semifinalen av Maltas nationella uttagning den 21:a november och av dem gick 16 vidare till finalen kvällen därpå. Där fick Amber inte bara juryns fem tolvor utan även tittarnas tolva och vann därmed en övertygande seger. Läs mer om finalen av Malta Eurovision Song Contest 2015 här: “Maltas Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-04-26): Vidare till final (plats 10 av 17) & nedre halvan (plats 28) av de 40


Åsikter och spekulationer om Maltas bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MaltaMaltaMaltaMaltaMalta Betyg: 2+ / 5
Vissa låtar tar man till sig med en gång, andra kan ta god tid på sig innan de växer till sin fulla potential och sedan finns det de som man aldrig riktigt får grepp om. I mitt fall så tillhör Maltas “Warrior” den sistnämnda kategorin, för hur jag än går in för det så berörs jag inte alls av den. Jag gillar grundidén och texten så rent teoretiskt så borde det vara en låt för mig.. men något gör att den i mina ögon förblir ganska intetsägande och absolut ingen final-kandidat.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
I årets ESC så finns det ett antal bidrag som belyser kraften att kämpa vid motgång och som framförs av solist-kvinnor, så på den punkten så står knappast Malta ut från mängden. Amber tävlar dessutom i den, enligt mitt tycke, lite svårare semifinalen och har därmed ytterligare en sak som talar emot bidraget. På plussidan får man väl räkna att hon kan sjunga och att låten faktiskt har ljuspunkter som uppskattas av en hel del (hon fick ju full pott vid uttagningen, av både tittare och jurygrupper) så tillsätter man ett spektakulärt framträdande så kan hon kanske ta sig vidare till finalen trots allt. Min gissning är dock att hon inte gör det.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Malta: “Warrior” – Amber”

 1. Hannes

  Överskattad, tycker inte om den, och hennes röst är inte SÅ bra, enligt mig :p

 2. Kerstin

  Maltas bidrag är verkligen en låt som jag får anstränga mig för att ens komma ihåg att den deltar. Den är inte dålig men den är så väldigt intetsägande. Den berör mig överhuvudtaget inte utan rinner bara av mig som vatten. Sen har sångerskan det där dansbandsdarret vid vissa toner som jag är starkt allergisk mot. Nej Malta är definitivt ingen favorit i tävlingen för mig och jag tycker inte dom borde ha någon plats i finalen. Betyg 2-/5.

 3. Adri

  Hade de deltagit med samma version som vann finalen så skulme jag både hoppas och tro på en 100% sannolikhet att Malta skulle avancerat till final. Men dem gjorde om låten till det sämre och jag tror numera att de kan möjlitvis kämpa om den tionde finalplatsen. Jag tycker dock numera inte att den hör hemma där. Verkligen synd att de gjorde om den.

 4. Johanna

  Jag har aldrig gillat den här låten och den har inte växt till sig på vägen, jag tycker inte att hon kan sjunga live utan låter väldigt skakig i samtliga liveversioner jag hört (lyssnar inte på studioversioner om det finns live för det är helt irrelevant hur en studioversion låter före tävlingen)(jag lyssnar däremot gärna och mycket på de efter tävlingen) Och samtliga låtar i den här stark-tjej-med-“viktigt”-budskap-sjunger-en-låtsasballad-i-midtempo-kategorin hör hemma i nedre regionerna av min ranking. Denna ligger sämst till av alla i den genren. Jag tror ändå att detta skrikande lyckas ta sig till final på något vis tyvärr. På min ranking plats 38/40 Synd fär både 2013 och 2014 har Malta varit en av mina 5 favoriter i tävlingen.

 5. Lukas

  Den här gillade jag väldigt mycket i början, men efter ett tag tappade den lite. Konkurrensen blir hård, även om Amber fick fullt stöd från alla som röstade då det ändå är många låtar av just denna genre. Gränsfall om denna når final eller inte. Det är nånting som saknas för att jag ska ge mitt fulla betyg till denna, men jag vet inte riktigt vad det är. Men jag kan va generös och ge denna en (visserligen svag) fyra av fem.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se