Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 3 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:e av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens samtliga ESC-bidrag och resultat:

2009: Aven Romale“, Gipsy.cz 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát 28:e i semifinalen“Hope Never Dies”, Marta Jandová and Václav Noid Bárta

Lyssna på Tjeckiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Hope Never Dies officiell videolive-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i London
Artister: Marta Jandová and
Václav Noid Bárta
officiell webbsida: Martafacebook: Martawikipedia: Marta
officiell webbsida: Václavfacebook: Václavwikipedia: Václav
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av eurovision.tv (2:21 – 20:e april)
Intervju av ESCKAZ.com – del 1 (9:05 – 26:e april)
Intervju av ESCKAZ.com – del 2 (3:38 – 26:e april)
Marta & Václav rehearse for Vienna (3:15 – eurovision.tv – 1:a maj)

Startnummer: nr 8 i Semifinal 2 (21:a maj)
Låtskrivare: Václav Noid Bárta (m), Tereza Šoralová (t)
Uttagning: Den 31:a januari avslöjade TV-bolaget ČT att de internt utsett Marta och Václav att representera Tjeckien i ESC 2015 med Václavs egen “Hope Never Dies”. Det dröjde dock tills den 10:e mars innan tävlingsbidraget spelades upp för allmänheten. Läs mer om internvalet här: “Marta Jandová och Václav Noid Bárta för Tjeckien 2015!” – “Tjeckiens Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-05-04): Ej vidare till final (plats 15 av 17) & botten-tre (plats 38) av de 40


Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Till final TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 4 / 5
“Hope Never Dies” tillhör en av mina absoluta favorit-låtar i årets ESC och då jag även är väldigt förtjust i artisterna (både personligheterna och rösterna) så är det inte helt oväntat en klar finalist för mig. Här finns i princip allt jag önskar i ett ESC-bidrag: en låt där i princip varje sekund berör och ger både nostalgiska och behagliga rysningar, en duo vars röster är helt underbara ihop och vars scen-närvaro och -glädje är väldigt påtaglig. Kort sagt, ett bidrag som tävlar om de absolut främsta placeringarna på min personliga topplista.
Schlagerpinglan tror: Till final
Med tanke på min hyllningstext till bidraget här ovan så är det med viss förvåning jag ser att oddsen talar för att landet kommer att missa finalen, trots att det är deras i särklass bästa bidrag genom tiderna. Jag väljer dock att inte tro på oddsen utan är i stället övertygad om att duon kommer att imponera på såväl tittare som jurygrupper med sina röster, sitt samspel och framför allt med sin otroligt välgjorda låt. Jag är dock väldigt nyfiken på vad det är som gör att oddsen ser ut som de gör, för uppenbarligen finns det något som talar emot bidraget, även om jag inte kan se det.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Tjeckien: “Hope Never Dies” – Marta Jandová and Václav Noid Bárta”

 1. Johanna

  Trots att jag gillar deras röster och tycker det är en helt ok låt har jag svårt att tro att den tar sig till final. Det är många (bättre) duetter i semi 2 och t.o.m i samma halva. Tror att högst två av de går vidare och då har denna ingen chans…på min ranking plats 30/40. Tycker den är lite överhypad av fansen o jag ska vara ärlig. Men den kan likaväl hamna tio som sist så ingenting är omöjligt trots allt…

 2. Hannes

  Hoppas den går till final, De förtjänar det verkligen, lite orolig eftersom det är så många bra låter i just den semi finalen

 3. Adri

  Detta känns som en låt som kan tävla om bottenplaceringarna i semifinalen. Inte för att den är dålig för det är den inte men jag tror att det är en låt som många har på platserna 6-9 och man röstar ju bara på typ sin favorit, eller allra högst sin topp 3. Jag hoppas dock väldigt mycket på framträdandet och att den ska övervinna de nuvarande oddsen.

 4. Lukas

  När jag såg att det skulle ha blivit Marta och Václav blev jag förväntansfull då båda har rockbakgrund, och att detta skulle bli en ny “Don’t Close Your Eyes” (och den var min favorit av alla 2012, hoppades verkligen att Slovakien skulle få sin bästa placering men ack ack ack). Så det blev en mild besvikelse att det blev ännu en släpig ballad. När många nämner att det blir hård konkurrens pga många duetter tycker jag dock att detta är den bästa duetten efter Mørland & Debrah Scarlett, Marta har fin Nightwish-röst, och man hör att Václav också har en “rockraspig” röst som jag gillar. Huruvida Tjeckien går vidare eller ej är svårt att säga, men de kommer onekligen få sin bästa placering. 3/5

 5. Lukas

  Och med det sagt kommer jag nog förmodligen ge en röst till Tjeckien också just för att jag unnar dem lite framgång så de blir motiverade att stanna kvar i tävlingen.

 6. Kerstin

  Jag tillhör dom som inte förstår det här bidraget överhuvudtaget. En trist ballad med en tjej och en kille med en röst som för mig inte är ett dugg behaglig in denna ballad. Den här låten ger mig absolut ingenting och jag orkar inte ens lyssna på de tre minuterna den pågår utan hoppar raskt till nästa bidrag. Ingen final för mig. Betyg 2/5.

 7. Schlagerpinglan

  Ojsan, här har vi åsikter från många håll men jag verkar likväl vara ensam om att få gåshud av låt/röst-kombinationen… vilket gör att jag förstår oddsen lite bättre… men fortsätter att tro på finalplats. 😉

 8. hej

  Du är inte ensam när det gäller Tjeckiens låt… Den börjar nästan gå före Montenegro som är min favorit i andra semin. Men vem är din favorit av de som ska recenseras i inför esc ikväll.

 9. Schlagerpinglan

  @hej, Lustigt att du skulle ställa den frågan nu, för jag håller på att försöka lista ut det själv. (Skriver ett inlägg om Inför ESC-del 3 just nu.) Det står mellan Italien, Montenegro och Tjeckien… som alla har bidrag som jag vill placera överst. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se