ESC2015 Schlagerpinglan: I mars, efter att alla ESC-bidragen valts ut, så rangordnade jag dem i en semi-2-lista och innan repetitionerna på plats i Wien startade så presenterade jag min topp-40-lista och nu när vi sett alla bidragen i den andra semifinalen repat två gånger så hade jag tänkt att ta en närmare titt på dem och se om min uppfattning av dem förändrats något.

Här nedan ser ni hur jag personligen rankar bidragen i den andra semifinalen (placeringen innan repen samt direkt efter valen inom parentes), länkar till både första och andra reptillfället samt en liten kort beskrivning av mina intryck av bidragen så här långt. 🙂

Schlagerpinglans topplista av Semi-2-bidragen i ESC 2015 – 15/5 (10/5 + 19/3):
Tjeckien 1. (2-2) Tjeckien – “Hope Never Dies“, Marta & Václav 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Även om jag egentligen tycker att det räcker med EN lugn och sansad vers innan de drar igång den lite mer improviserade delen av låten med all sin lekfullhet och underbara energi så är detta helt klart min största personliga favorit så här långt. Som väntat passerar den inte bara Slovenien utan även Ryssland och Estland och är nu ohotad etta på min topp-40-lista. En underbar låt som framförs av två karismatiska artister som både kan konsten att underhålla på scen och ge mig gåshud med sina röster. Att den fortfarande har skamligt dåliga odds är en gåta jag fortfarande inte förstår mig på.
Slovenien 2. (1-3) Slovenien – “Here For You”, Maraaya 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Marta & Václav ovan så tycker jag att Slovenien fått rätt på alla punkter. Jag älskar både artisterna, sångerskans röst, låten, texten och den lite speciella scenshowen. Jag har inget att anmärka på här men det blir likväl endast en andraplats eftersom den tjeckiska duon lyckas locka fram mer engagemang hos mig.
Israel 3. (3-4) Israel – “Golden Boy“, Nadav Guedj 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Wow, visst hade jag förhoppningar om att de skulle få till en koreografi som förstärkte den glada och lite komiska känslan i låten, men jag trodde aldrig att det skulle kunna bli så här bra. Fortfarande en av mina absoluta favoriter i semifinalen.

Montenegro 4. (4-1) Montenegro – “Adio”, Knez 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: En del av magin som jag upplevde när jag hörde låten för första gången har försvunnit men mycket av den kom tillbaka här i det andra repet. En underbart vacker Balkanballad som framförs säkert av Knez och som höjs av den vackra inramningen, som jag först upplevde för mörk men det var nog en förhastad sågning. Fortfarande dåliga odds men likväl en säker finalist i mina ögon.
Cypern 5. (8-7) Cypern – “One Thing I Should Have Done”, John K… 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Om man har en enkel ballad med stark, gripande text och den framförs så bra som John gör… ja då behöver man ingen vilseledande scenshow eller viftande dansare. Det räcker att han går upp på scenen och framför sin låt så blir det höga betyg från mig. Innan repen var jag lite orolig för att jag eventuellt skulle tröttna efter halva låten, men i stället märker jag att Cypern gör ett skutt uppåt på min lista. Mycket snyggt framfört.
Sverige 6. (6-6) Sverige – “Heroes“, Måns Zelmerlöw 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Det är alltid svårt att bedöma sitt eget bidrag och när jag nu märker att jag hänger upp mig på saker som att kören verkar vara lite gäll och andra lite mindre positiva saker så tror jag att det är bättre om jag väntar tills efter semifinalen att bedöma intrycken. Detta var ju trots allt bara ett rep så vid själva live-showen så är nog alla små detaljer fixade och behöver därför inte vara någon anledning till oro i nuläget… hoppas jag.
SanMarino 7. (5-5) San Marino – “Chain Of Lights”, Michele and Anita 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Ganska ofta så känner jag mig delad inför bidragen och San Marinos låt är nog den som gör mig mest förvillad. Å ena sidan tycker jag att låten är alltför gammalmodig och lättuträknad, att artisterna är alltför Junior-ESC-aktiga samt att texten går över gränsen vad gäller helylle-smörigheter. Trots alla dessa “varningstecken” så märker jag dock att jag gillar både artisterna och låten och om det inte blir en alltför övertydlig “fred-på-jorden”-känsla i slutframträdandet så kommer jag att hoppas på en finalplats för duon på torsdag.
Schweiz 8. (7-8) Schweiz – “Time To Shine“, Mélanie René 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Under hela för-säsongen har jag tyckt riktigt bra om Schweiz bidrag men efter det första rep-klippet så skrämdes jag rejält av den väldigt skrikiga del som presenterades. Jag vet ännu inte riktigt var jag har denna låt men det verkar som att helheten fortfarande är en naturlig och peppande låt med trevlig markerad takt… så om Mélanie bara kan låta bli att “dra iväg” alltför mycket mot slutet så är det nog fortfarande en finalist i mina ögon.
Island 9. (11-9) Island – “Unbroken“, Maria Olafs 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: För mig är detta en lite svårbedömd mellan-låt som visserligen är bra, utan att imponera, och som framförs helt OK på ett lite naivt, gulligt sätt. Jag skulle aldrig placera bidraget bland mina favoriter men inte heller bland de jag räknar bort. Ett trevligt inslag i Eurovision-tävlingen som jag gärna ser i final, men förmodligen inte hade saknat om det inte tar sig dit.
Malta 10. (17-17) Malta – “Warrior“, Amber 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Till min stora förvåning så har det “kantiga” i låten (det som störde mig oerhört mycket i den nationella uttagningen) mystiskt försvunnit så nu finns det egentligen inget som motiverar den låga placering “Warrior” haft på mina listor så här långt. En helt OK låt med bra text och som nu presenteras på ett snyggt sätt. Vare sig det blir en finalist för mig eller ej i slutändan, så har den i alla fall tagit ett väldigt stort kliv uppåt.
Norge 11. (9-10) Norge – “A Monster Like Me“, Mørland & Scarlett 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Jag har nu väntat i flera månader på att denna speciella duett ska ta klivet upp och beröra mig, men det verkar inte bli något av det. Jag gillar texten, låten, artisternas röster och tycker att det ser väldigt vackert ut rent visuellt… men det stannar vid att vara ett vackert musikalnummer som jag står utanför och betraktar och inte riktigt känner någon samhörighet med.
Irland 12. (10-13) Irland – “Playing With Numbers”, Molly Sterling 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Att välja en mystisk och vacker skogsbakgrund till denna lika mystiska och vackra ballad känns som ett riktigt bra val, för låten kan inte riktigt hålla kvar mitt intresse under hela de 3 minuterna och då beundrar jag bakgrunden i stället för att börja tänka på något helt annat. Fokuset ligger därmed hela tiden på bidraget, vilket måste ses som en prestation med tanke på omständigheterna. M.a.o. hur mycket jag än imponeras av Mollys låt och röst så blir det i slutändan inte något jag personligen skulle rösta på.
Polen 13. (14-15) Polen – “In The Name Of Love”, Monika Kuszyńska 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Rent musikaliskt så uppfattar jag “In The Name Of Love” som en traditionell pop-ballad utan några egentliga överraskningar men tack vare den vackra bakgrunden och artistens starka anknytning till texten så fungerar det betydligt bättre än det egentligen borde göra. Ingen självklar finalist i mina ögon, men dock ett bidrag som jag kommer att uppskatta när det framförs.
Litauen 14. (13-12) Litauen – “This Time”, Monika and Vaidas 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Litauens lilla glädjepiller sänkte sig rejält efter att jag sett det första rep-klippet men lyckligtvis så visade det sig att det var det svagaste partiet av låten som visades då. I det stora hela tycker jag att de verkar ha lyckats med sin scenshow. Detta är för mig en må-bra-låt som inte ska överanalyseras utan det räcker att de kan locka fram några leenden och underhålla för stunden, men det vet vi inte förrän på semifinalskvällen om det fungerar.
Lettland 15. (16-14) Lettland – “Love Injected“, Aminata 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Här är det svårt att ge ett sammanfattande omdöme då det är både högt och lågt. Sångerskan sjunger riktigt bra och själva ljussättningen är helt fantastisk. På många punkter så blir det m.a.o. riktigt höga poäng till Lettland från mig, men på den viktigaste punkten (låten) så håller jag fast vid att det är alltför många och långa toner för att jag ska kunna uppskatta det.
Portugal 16. (15-16) Portugal – “Ha Um Mar Que Nos Separa“, Leonor A… 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: I grund och botten så tycker jag att Portugal ställer upp med en hyfsad låt som dock är lite svår att förstå sig på. Ett framträdande som lyfter fram låten och rätar ut en del frågetecken hade uppskattats, men i stället så verkar Leonor bjuda på ännu fler mysterier. T.ex. så förstår jag inte hur kombinationen av helsvarta kläder och dämpad belysning (som ger mig signalen av en allvarlig låt) går ihop med att sångerskan stundtals skakar loss… för att sedan stelna till igen. Inget fel med att gå sin egen väg… men det blev inga pluspoäng från mig i alla fall.
Azerbajdzjan 17. (12-11) Azerbajdzjan – “Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov 1:a repet2:a repet
(esckaz.com-rep-klipp)
Schlagerpinglan: Snygg bakgrund, väldigt snygg bakgrund t.o.m. men det är väl i princip det enda positiva jag kan säga om bidraget just nu. I början av säsongen tyckte jag att låten nästan var i final-klass men sakta men säkert har den sjunkit hos mig och nu när de valt att dansa sönder det lilla intresse som fanns kvar så känns det ganska otroligt att jag skulle ha Azerbajdzjan bland mina finalister på torsdag. Skulle jag gissa så är jag däremot övertygad om att de går till final, men det är ju som alltid två helt olika frågor.

Schlagerpinglan: Precis som efter den första semifinalen så har min lista rörts om en del och kommer förmodligen att fortsätta att skakas om ända fram till finalen. Detta är i alla fall hur jag uppfattar bidragen i den andra semifinalen så här långt. 😀

Ännu fler klipp från repetitionerna i Wien (rep, bilder, intervjuer m.m.) hittar ni här:
dag 1dag 2dag 3dag 4dag 5dag 6

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “En titt på den andra semifinalen efter andra repet”

 1. Johanna

  MIn ranking av denna semin är typ så långtifrån din man kan komma (5 av dina favoriter är inte ens med i min topp 10)

  Här kommer min ranking av semi 2

  1. Slovenien
  2. Cypern
  3. Norge
  4 .Litauen

  5. Irland
  6. Azerbajdzjan
  7. Montenegro
  8. Sverige

  9. Israel
  10. Portugal

  11. Polen
  12. Tjeckien
  13. Island
  14. Lettland
  15. Schweiz
  16. San Marino
  17. Malta

  Egentligen är jag inte speciellt förtjust i Portugal heller men den ligger före skriklåtarna från Malta, Schweiz och Lettland (även om den ändå höjt sig lite för mig nu) Jag har ännu inte alls fattat grejen med din favorit Tjeckien heller. För mig är den en av årets svagaste duetter även om de sångmässigt är riktigt bra! Och San Marino tror jag har häng på jumboplatsen faktiskt (och jag är väl medveten om att Island, Lettland och troligen minst en till av de jag inte gillar kommer komma till finalen)

 2. Hannes

  fgsjkgbnjkfbndjLETTLANDbnisdlfbusdilf :3

 3. Josef

  Gränsen mellan en kraftfull stämma och gapigt skrikande är egentligen hårfin. Vi har flera exempel på det i dagens repetition 2. Men oj vad det händer saker med vissa bidrag.

  1. Tjeckien: Jag sa förra året att Conchita vinner ESC efter semi 2 den 8 Maj 2014. Vi kanske inte riktigt är där än men oj, när de på slutet höll i varann och fick in en nästan teatralisk känsla i interagerandet! 🙂

  2. Lettland: Solklar tvåa med dagens bästa röst. Versen i låten är lite sådär men vilken smäll man får i övergången till refräng från vers. Häftig scensättning! Blodrött som kärleken?!

  3. Israel: Eftersom jag egentligen tror att de två ovanstående bidragen inte alls lyckas med tanke på hur höga oddsen är och att de har såpass svåra låtar så kanske Israel lyckas med en topp 5 i år! 🙂

  4. Norge: Äntligen satt det Debrah! Men då verkar oddsen bli högre för Norge, ofattbart!?

  5. Montenegro: Jag har svårt att bedöma denna då ljudet till detta klipp var befriat från bas. Men låten är unik i detta startfält och är för mig en av årets absolut vackraste låtar.

  6. Cypern: Tänk att ett bidrag kan växa så mycket. Kul Cypern!

  7. Sverige: Jag kanske är för sträng men streckgubbarna är alldeles för stora och utsmyckade av detaljer. Värst av allt är att barnkören som drar Igång Heroesrefrängen på allvar inte finns där. Lång näsa!! 🙁

  8. Slovenien: Hon går bara på halvfart hoppas jag för den glöms fort annars bland så mycket stark sång i detta getingbo till semi! 🙂

  9. Island: Helt OK låt med en OK sång. Final troligtvis.

  10 Irland: Jag tycker att EU kan ge en finalplats till denna gest från Irland att de har slutat göra narr av tävlingen som så många år. (Ej Jedwards Lipstick 2011 inräknat)

  11 San Marino: Gott försök men undrar om det kommer räcka?!

  12 Malta: Hon sjunger bra utan att beröra.

  12 Schweiz: (Samma som Malta)

  14 Litauen: Som ni vet är jag noggrann i mina bedömningar och framförallt rättvis. Precis som när Norge lyckades få till det med Debras debakel, så måste lovordet gå till Litauen och att de var klart mer förberedda att göra något bättre än det vi tiidigare hade hört!

  15 Portugal: Hon lyfte lite faktiskt enligt mig, men låten är hjälplös.

  16. Polen: Jag somnar så fint till denna för mig väldigt sega ballad. Hur vacker hon än är så måste jag bedöma låten främst och nej, inte min kopp kaffe!

  17 Azerbadjan: Läs vad schlagerpinglan skrev om denna och jag tror nästan att vi får se Azerbadjan få missa sin första final i år! Trots oddsen!! 😉

 4. Kerstin

  1. Sverige- Helheten tycker jag är mest komplett av alla i den här semin och med en artist med så stor utstrålning på scen så kan jag inte annat än sätta Sverige som etta här.
  2. Norge- Jag tycker den här duetten har allt som jag saknar i den estländska. Här finns en nerv och en trovärdighet som jag inte finner mellan Stig och Elina. Dessutom är det här en låt som berör mig och får mig att lyssna på vartenda ord dom sjunger.
  3. Island- Mycket nordiskt i min topp men jag har hela tiden gillat den här smått naiva poplåten med en livsfarlig refräng och jag tror den tar sig till final.
  4. Israel- Otroligt uppfriskande med en riktig uptempolåt. Ett annat år med fler uptempo låtar så hade den förmodligen inte hamnat så högt på min lista.
  5. Cypern- Som jag skrivit tidigare, otroligt snyggt och stilrent till en väldigt vacker ballad.
  6. Irland- En mycket välgjord och välsjungen låt men jag hade föredragit att hon stått framme på scen och sjungit. Nu känns det som om hon sitter och gömmer sig bakom pianot och jag får känslan av att man blir lite utesluten.
  7. Schweiz- Jag gillar låten och det kraftfulla sätt hon presenterar låten på.
  8. Azerbaijan- Hade det inte varit för att jag gillar låten så hade det här bidraget definitivt hamnat längre ner på listan. Det här svamlet med dansarna förstör alltihop, här hade det räckt med den fina bakgrunden och artisten.
  9. Montenegro- En fin låt med kompetent sångare.
  10. Slovenien- Det här är ingen favorit hos mig och framträdandet har inte ändrat på något.
  11. Litauen
  12. Malta
  13. Lettland
  14. Tjeckien
  15. San Marino
  16. Portugal
  17. Polen

 5. Fredrik

  Jag har också lyssnat på alla repetionerna och min dom är topp 8 i final är Lettland,Azerbajdzjan,Montenegro,Sverige,Norge,Tjeckien,Cypern,Slovenien.

  2 från Island,Litauen,Schweiz,Polen,Irland,Israel,Malta. Personligen hoppas jag på Schweiz och Malta

  0% för San Marino och Portugal

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se