ESC2015 Schlagerpinglan: Precis som efter den första och andra semifinalen så kommer här några åsikter om den avgörande finalen av Eurovision Song Contest 2015 och de 7 bidrag som var direktkvalificerade dit:

Vad gäller de övriga 20 bidragen som tävlade i finalen så håller jag fast vid i prinicp alla betyg och omdömen från de inledande semifinalerna, förutom i två fall: Ryssland och Montenegro höjde sig till maximala 5/5 i betyg i finalen. Kanske var det feststämningen som gjorde mig mer mottaglig, kanske presterade de bättre när det väl gällde, hur som helst så var det de och Italien som imponerade mest på mig av de 27 som tävlade. 🙂

Hela resultatlistan (och länkar till finalframträdanden av alla de 27 tävlande bidragen) hittar ni här, medan semifinalernas resultat och länkar finns här.

Frankrike
2. Frankrike – “N’oubliez Pas”, Lisa Angell BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 25] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Med tanke på den blygsamma placeringen Frankrike fick så kan man kanske tro att Lisa Angell misslyckades med sitt framträdande, men det tyckte jag absolut inte att hon gjorde. Visserligen blev det inte det gåshudsnummer jag hoppats på, men enligt mig så levererade hon på alla plan och fick den underbara balladen att skina. Även den passande bakgrunden och trumslagarna gjorde sitt för att höja bidraget till en plats bland mina personliga favoriter… men de röstande var tydligen betydligt mer svårflörtade. Synd, nu när landet väl beslutat sig för att skicka något i min smak.
Storbritannien
5. Storbritannien – “Still In Love With You”, Electro Velvet BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 24] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Som sagt, jag har velat fram och tillbaka vad gäller det brittiska bidraget och det var nu på finaldagen det skulle avgöras. Låten har jag tagit till mitt hjärta men jag kan inte påstå att “slutprodukten” blev speciellt imponerande. Visst, de gjorde vad de kunde showmässigt men det var något i helheten som kändes lite platt. Jag håller inte med de röstande om att de förtjänade att hamna i bottenträsket av resultatlistan, men kanske är det just det BBC behöver för att de ska ta sig en allvarlig funderare inför deras fortsatta ESC-deltagande.
Australien
12. Australien – “Tonight Again”, Guy Sebastian BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 5] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Förmodligen hade jag alltför högt ställda förväntningar på detta bidrag, då jag inte rycktes med riktigt lika mycket som jag trodde att jag skulle göra. “Tonight Again” är och förblir en av mina favorit-låtar i ESC 2015 och Guy Sebastian gjorde ett stabilt framträdande som hela Australien kan vara stolta över. Ett kanon-bidrag som dock saknade det där lilla extra och blev därmed inte riktigt det vinnarbidrag som jag trodde att det skulle bli. En topp-fem-placering tycker jag däremot är ett helt rättvist resultat.
Österrike
14. Österrike – “I Am Yours”, The Makemakes BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 27] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Redan när Österrike hade sin nationella uttagning så märktes det tydligt att de inte var intresserade av att arrangera ESC två år i rad, då juryn systematiskt valde bort de bästa av artisternas bidrag, men att de inte skulle få några poäng alls var kanske inte riktigt vad de räknade med. The Makemakes ställde upp med en “bra” låt som framfördes “bra” och bevisade återigen att ett “bra” bidrag är det sämsta man kan ställa upp med i tävlingen. Jag misstänker att många egentligen tyckte att det var ett behagligt bidrag, men inte ens ett brinnande piano kunde få speciellt många att komma på tanken att faktiskt rösta på det.
Tyskland
17. Tyskland – “Black Smoke”, Ann Sophie BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 26] [Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Även om jag tycker att Ann Sophie lyckats att fila bort en hel del av sitt lite, i brist på bättre ord, kantiga sätt att sjunga så fortsatte det att vara ett bidrag som strök mig mothårs. I bland kan man inte riktigt sätta fingret på vad det är som stör en, man vet bara att man inte gillar det och det stämmer i allra högsta grad in här. Ännu ett direktkvalificerat bidrag som hamnade i botten av resultatlistan, men i det här fallet tyckte jag varken att det var konstigt eller direkt orättvist.
Spanien
21. Spanien – “Amanecer”, Edurne BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 21] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Precis som väntat, med tanke på den påkostade videon, så bjöd Edurne på ett snyggt nummer som förmodligen räddade henne från de absoluta bottenplatserna i tävlingen. Vad gäller låten så innehöll den, inte helt oväntat, fortfarande alltför många långa toner för att jag skulle uppfatta den som behaglig att lyssna på.
Italien
27. Italien – “Grande Amore”, Il Volo BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 3] [Betyg: 5/5]
Schlagerpinglan: Italien avslutade tävlingen i stor stil, bjöd på ett pampigt nummer och kammade hem fler tittarröster än något annat land. Jag förstår tittarnas fascination, då trion fick en av de tre fullpoängarna jag delade ut under kvällen. Precis som när Ryssland och Montenegro uppträdde så fick jag känslan att “det här är en Eurovision-vinnare”. Rösterna, artisterna, låten och bakgrunden… allt var av högsta klass och helheten fick mig att bara sitta och njuta. Ett bidrag som verkligen förtjänade sin pall-plats.

Några tankar efter finalen av Eurovision Song Contest 2015:
♥ Eftersom jag själv endast fick “vinnar-vibbar” av bidragen från Ryssland, Montenegro och Italien så måste jag erkänna att jag blev lite förvånad när Sverige knep segern. Missförstå mig inte, Måns gjorde ett fenomenalt framträdande och förtjänade vinsten och jag är väldigt glad och nöjd över slutresultatet, men då låten aldrig riktigt klickat för mig så är jag likväl väldigt förvånad. 😀

Rysslands andraplats tycker jag är väldigt glädjande, då jag var rädd att många skulle göra precis som Litauen gjorde (d.v.s. låta juryn 0:a landet trots att tittarna massröstade på dem) och därmed förvisa ett topp-bidrag till botten av resultatlistan. Nu verkar de trots allt ha fått en relativt rättvis behandling, i alla fall vad gäller rösterna.

♥ På tal om jurygrupper med tvivelaktiga motiv så har de tydligen diskat juryrösterna från både Makedonien och Montenegro utan att uppge något skäl. Positivt att misstänkt fusk uppmärksammas, negativt att det förekommer och lite oroande att man inte riktigt vet varför de väljer att släppa igenom vissa juryröster men inte andra. Det är väl som med allt annat i den här tävlingen, man får lita på att EBU vet vad de gör.

Australiens gästspel i tävlingen borde ses som en succé av de flesta inblandade. De ställde upp med en svängig låt som tillförde en hel del till en annars lite saktgående show, sångaren gjorde ett säkert framträdande och landet fick en framskjuten placering utan att för den skull få en “sympati-seger”. Enligt mitt sätt att se på saken kunde det inte gått mycket bättre. 😀

Showen som helhet då? Jodå, efter att ha sett underhållningsdelarna i semifinalerna så hade jag förväntningarna så lågt ställda att jag blev positivt överraskad av både “Building bridges”-bildspelen och de frenetiska trumslagarna. Att inte resten av delarna, inkl. programledarna, imponerade på mig (trots att de egentligen inte var sämre än genomsnitts-årgångarna) skyller jag på de närmast föregående värdländerna. Vi har blivit så vana vid att det ska vara näst intill perfekt att inget annat längre duger, vilket både kan vara bra och dåligt. ESC 2015 kom knappast upp i den “nya standard” som råder men ser man på det genom lite mer rättvisa linser så får det ett OK i betyg från mig.

♥ Till sist: Ett stort tack och grattis till Måns Zelmerlöw och alla runt omkring som gjorde ett jättebra jobb och återigen tar tävlingen tillbaka till Sverige. Det ska bli väldigt intressant att se vad SVT har för planer denna gång. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Eurovision 2015: Några tankar om finalen”

 1. Micke

  Fem av dessa sju var ju utan konkurren så att säga då länderna valde internt utan någon uttagning eller liknande. Men nä det gällde Österrike och Tyskland var det annorlunda. Jag önskar dessutom det hade varit annorlunda för de två bidrag de valde i mina ögon och ögon var bland de fem sämsta överhuvudtaget som valdes ut av länderna. Tydligen var jag inte ensam om den uppfattningen då båda fick noll poäng.

  Jag anser att länderna hade kunnat få en bättre slutplacering om de gjort ett bättre val i sina uttagningar. Åtminstone vad gäller Österrike där jag hade flera bidrag jag tyckte var helt ok. Ett av dessa var:

  https://www.youtube.com/watch?v=LoZ0XnyBL0I

  I Tysklands fall var det än värre. Där hade de flera bidrag som var bra och ett av dem vann t.o.m men sångaren avsade sig segern och gav den till tvåan, vilken jag tyckte var sämst i hela Tysklands uttagning och som sen fick noll poäng i lördags. Vann gjorde egentligen följande låt som definitit inte hade kommit sist på noll poäng.

  https://www.youtube.com/watch?v=LiX0RSZBQfE

 2. Kerstin

  Micke, den låt som vann i Tyskland egentligen så att säga var första gången jag hörde nu tack vare din länk. Har tänkt lyssna på den så många gånger men det har inte blivit av och sen har jag helt glömt bort det så tack för påminnelsen. Jodå den var helt klart bättre än Black Smoke som inte var någon låt som riktigt tilltalade mig. Framträdandet där hon kråmade sig värre än en katt var också en märklig upplevelse.

 3. Kerstin

  För att summera finalen och ESC 2016. Jag är så klart supernöjd med resultatet då jag fick mina tre absoluta favoriter på plats ett, två och fyra och dessutom Italien som var min fyra på plats tre. Programledarna var väl inga stjärnor direkt men Conchita gjorde ett strålande jobb. Tycker Måns gjorde ett fantastiskt bra final framträdande och det är oerhört trist att läsa alla negativa och tråkiga kommentarer om att hans vinst inte skulle vara rättvis då jag istället tycker det vore roligare att glädjas åt segern och inte analysera sönder allt. Ibland vinner ens favoriter och ibland inte. Sverige kommer få anordna ännu ett ESC och det ska bli oerhört intressant att höra så småningom vart det kommer hamna denna gång och om det blir Måns som programledare.

 4. Kerstin

  Ett tips till alla ni som är intresserade så visar svt 2 klockan sex ikväll ett program där man ska hylla och fira Måns i Lund.

 5. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Precis. Allt gick rätt till, vi vann och nu kommer ESC tillbaka hit. 😀 Jag tackar även för tipset om sändningen, som jag annars helt hade missat.

 6. Micke

  @Kerstin, Jag tycker inte om Måns bidrag, jo versen då. Men jag är svensk och jag gläds med honom och de negativa kommentarerna om att Italien är de verkliga vinnarna är bara att ignorera. Reglerna är som de är och de har varit kända för alla hur länge som helst. Tycker man inte om dessa regler, vilket inte jag gör ska man givetvis nämna det direkt. Man kan inte komma och gnälla efteråt bara för att det inte passar en själv när det gäller resultatet. Jag gillar Italiens bidrag. Jag gillar inte Sveriges. Jag gillar inte detta fjantiga med bara fem jurymedlemmar men jag har vetat om det. Reglerna är som de är. De ska förändras i mellanperioden om de ska det, inte under tävlingens gång. Sverige vann enligt de gällande reglerna och därför är de rättvisa vinnare.

 7. Johan

  Självklart vann Sverige helt enligt reglerna. Men jag har alltid varit en motståndare till reglerna och ser ju detta som en möjlighet att framföra varför jag tycker att reglerna ska förändras. Grattis Måns, och grattis Sverige – absolut!

 8. Micke

  Mitt tips och förhoppning om ESC 2016. Arrangera det utomhus på Ullevi. Vi som någon gång åkt ned till Göteborg och sett utomhuskonsert på Ullevi vet vad det innebär. Något mäktigare går knappast att uppnå. Petra Mede och Måns Zelmerlöw som programledare är för mig solklart.

  Långt innan detta har man förändrat jurygrupperna till att vara befolkade till stort antal och inom alla olika åldersgrupper. Klister Urkman är långt, långt innan förpassad som städare på herrtoaletten på Arlanda. När väl han är ur vägen börjar etablerade artister se mer positivt på det hela och plötsligt är nobodys som Saade, Ewald mm ett minne blott och verkliga artister står på kö för att delta.

  Nya regler börjar användas. Varje land måste ha sin egen artist och låtskrivare. Endast i yttersta nödfall får bidragen framföras på engelska. Varje lands särart blir åter igen viktig. Hårdrock och balkanballader måste alltid ingå. Men det viktiga är att alla sorters musik ingår. Alla ska få sitt. Som pausunderhållning för vi in lite mer rockig folkmusikprägel typ Flogging Molly.

  https://www.youtube.com/watch?v=89NjEeHku8o
  https://www.youtube.com/watch?v=QsRVi_6GG4M

  Det blir förbjudet för de som ska avge varje lands röstning att säga så mycket som en bokstav mer än resultatet. Inga mer “oh va bra ni är” osv. Greenroom avskaffas för all framtid. Värre slöseri med tid har jag inte sett sen jag såg Tess Merkel uttala sig i Inför programmen.

  På tal om det programmet så städas det upp ordentligt och får sex nya personer i panelen. Dessa är Tomas Lundin, Sanna Nielsen, Johan Lindroos, Eva Frantz, Björn Kjellman och Ami Aspelund. Man visar hela videos och betygsätter utifrån 0-10. Alla sex får långt innan veta hur det betygsystemet fungerar.

  Vi tackar Australien för besöket. Köper tanken med det men nu stänger vi gränserna för det ska inte förvandlas till Worldvision.

  Jädrar sicket ESC det blir 2016 .-)

 9. Micke

  Det är lugnt Johan. Allas åsikt ska givetvis fram. Jag vill som sagt också förändra men på lite annorlunda sätt verkar det som 🙂

 10. Johanna

  @micke Du borde nog producera detta nästa år- Då blir det ju skitbra!!!:-)

 11. Johan

  Haha, det enda som får mig att inte nappa på din idé är Ullevi! Det är som gjort för årets sämsta väder tyvärr 😉

 12. Micke

  @Johanna, absolut. Vill du bli medproducent? 🙂

  @Johan, nja ska man gå efter alla de gånger jag varit på konsert där, och det är många gånger, så lär det vara helt riskfritt 🙂 Har aldrig så mycket som fått en droppe på mig.

 13. hej

  Hurra! Nu kan vi skicka vad vi vill till eurovision utan att vara oroliga att missa finalen!

 14. Johan

  @Micke, skulle vara lite kaxigt att köra med en utomhusarena ändå. Tror tyvärr det strider mot EBUs stadgar :/ Skulle jag satsa pengar blir det nog på TELE2 eller Globen. Friends går bort på grund av sportföreträdet. Kör de på budgetvarianten som år 2013 blir det nog Globen med en mer intim scen och en programledare. Hoppas bara inte på för mycket repris utan lite mer våghalsiga drag från SVT 🙂

  Själv skulle jag vilja önska att Green Room gjordes mer intressant än onödiga frågor. Höjdpunkten för mig under röstningen i år var nästan att se interaktionerna mellan deltagarna när de fick 12or (Guy Sebastian vända sig och vinkade glatt till Måns och gänget när Sverige gav deras 12:a till honom). Att försöka göra något som anspelar på gemenskapen mellan deltagarna och symboliken det har för den europeiska gemenskapen vore kanske något att tänka på.

  Ska bli intressant att se vad de kokar ihop.

 15. Johanna

  @Micke Absolut, jag är med på ett villkor och det är att det återgår till slumpvis lottdragning av finalen:-)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se