ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Malta
Land: Malta deltagit 28 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: PBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1971 Joe Grech kom 18:e av 18 med “Marija L-maltija

Maltas ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Warrior“, Amber (Malta Eurovision Song Contest 2015) 11:a i semi 2
2014: Coming Home“, Firelight (Malta Eurovision Song Contest 2014) 23:a i finalen
2013: Tomorrow“, Gianluca (Malta Eurovision Song Contest 2013) 8:a i finalen
2012: This Is The Night“, Kurt Calleja (Malta Eurovision Song Contest 2012) 21:a i finalen
2011: One Life“, Glen Vella (Malta Eurosong 2011) 11:a i semi 1
2010: My Dream“, Thea Garrett (The GO Malta Eurosong 2010) 12:a semi 1
2009: What If We“, Chiara (GO Malta EuroSong 2009) 22:a i finalen
2008: Vodka“, Morena (Malta Song for Europe 2008) 14:e semi 2Maltas ESC-2016-bidrag: “Walk On Water”, Ira Losco

Lyssna på Maltas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Walk On Water officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Rigalive i Moskvalive i Amsterdamlive i London
Artist: Ira Losco officiell webbsidatwitterfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av ESCKAZ.com (5:28 – 18:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:27 – 15:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (2:06 – 9:e april)
Intervju av wiwibloggs (4:40 – 9:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (5:39 – 2:a april)
Intervju av wiwibloggs (6:19 – 2:a april)
Intervju av ESCKAZ.com (4:58 – 21:a januari)
Intervju av Eurovision Radio International (8:56 – 21:a januari)

Startnummer: nr 18 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Lisa Desmond (t&m), Tim Larsson (t&m), Tobias Lundgren (t&m), Molly Pettersson-Hammar (t&m), Ira Losco (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: 20 bidrag deltog i semifinalen av Maltas nationella uttagning den 22:a januari och av dem gick 14 vidare till finalen kvällen därpå. Där fick Ira Losco högsta poäng av både tittarna och juryn med tävlingsbidraget “Chameleon (Invincible)“ men valde att byta ut bidraget mot “Walk on Water“ efter en intern omröstning. Läs mer om finalen av Malta Eurovision Song Contest 2016 här: “Maltas Eurovision-bidrag 2016” och internvalet här: “Maltas (nya) Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-01): Vidare till final (plats 3 av 18) & topp-10 (plats 6) av de 42


Åsikter och spekulationer om Maltas bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MaltaMaltaMaltaMaltaMalta Betyg: 2 / 5
Jag tycker att årets ESC-säsong är ovanligt stark, med många riktigt bra bidrag, och det är inte många låtar som jag tycker direkt illa om. Maltas bidrag tillhör dock ett av de som jag inte riktigt klarar av. Om detta beror på att låten hyllades enormt av bloggare inför presentationen, föll platt och därefter inte riktigt rest sig eller om det är de berömda gospel-vibbarna som får mig att resa ragg, vet jag inte. Klart är i alla fall att låten, trots flertal försök, fortfarande stryker mig mothårs och behåller sin botten-tre-placering på min personliga lista.
Schlagerpinglan tror: Till final
Om jag enbart ska gå efter mina egna känslor för bidraget så lär det inte bli någon final för Malta i år. Tyvärr så brukar det, när min smak och oddsen är på kollisionskurs, vara oddsen som vinner och så är det förmodligen även i detta fallet. Ira Losco är ju trots allt en omtyckt och begåvad sångerska och alla de positiva omdömen om låten som cirkulerar kan ju inte bara vara någon form av skicklig PR-kampanj så min gissning är att det blir en finalplats för Ira. Att det skulle räcka till någon 2:a-plats i finalen, som hon fick 2002 med 7th Wonder, tror jag däremot inte.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Inför ESC 2016: Malta – “Walk On Water” – Ira Losco”

 1. Kerstin

  En ganska bra poplåt tycker jag. Bra vers, bra refräng och Ira gör den bra. Jag tippar final för Malta och där en mittenplacering. Betyg 3+/5.

  Malta har aldrig varit favorit hos mig i ESC någonsin och ställt upp med ganska mediokra bidrag genom åren. Men en låt som jag tyckte var riktigt härlig var deras bidrag 2014. Firelight med coming home.

 2. Adri

  Malta har ÄNTLIGEN skickat något som jag kan tycka om. Kan inte komma på om de någonsin gjort det innan. 2013 var helt okej, ganska likeable men inget speciellt.

  Final tror jag är nästintill garanterat (och där hör den verkligen hemma).

  Jag personligen gissar på en 12:e plats i ESC-finalen.

 3. Schlagerpinglan

  Trots att jag håller Maltas ESC-uttaging, som brukar innehålla mängder med bidrag helt i min smak, väldigt högt så är det endast ett fåtal av de bidrag som de skickar till ESC som jag tycker riktigt bra om. Två av dem är Julie & Ludwigs “On Again… Off Again” från 2004 (https://www.youtube.com/watch?v=hbKBo7QhwcI ) och Fabrizio Faniellos “Another Summer Night” från 2001 ( https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=I-S5yjOY0mg#t=48 )

 4. Alex

  Älskar maltas bidrag. En mycket bättre kopia av mollys egna låt. Bra artist väldigt modernt min absolut topp 10 enligt mig.

 5. Marcus

  Bra låt, men lite svår. Kan inte släppa Molly PH-andan som vilar tungt över låten heller. Topp 10 material ändå.

  Maltas sämsta: Kurt Valleja, utan tvekan. Fy…
  Maltas bästa: Det står mellan Claudette Paces Desire från 2000 eller L’imhabba från 1972. Jag älskar ju maltesiska så det får nog bli den senare.

 6. Kerstin

  Titta på dessa två bidrag från ESC, kan ni se likheterna i både danssteg och orden som dom sjunger samtidigt?

  Titta på detta bidrag 0.55 in i låten.

  https://www.youtube.com/watch?v=EgaX5QuMGR8

  Titta på detta bidrag 1.08 in i låten.

  https://www.youtube.com/watch?v=k0I37W3RN_U

 7. Daniela

  @schlagerpinglan: även denna gång tänker jag i exakt samma banor som du schlagerpinglan! Två ggr gilt! 🙂 Älskar absolut inte låten!
  Dessutom är jag inte förtjust i Ira heller, hon har bra röst men jag och hon klickar inte! 🙂 Och dessvärre gör jag och Molly Peterson inte heller det, jag hillar inte hennes röst heller och det irriterar mig att höra henne i bakgrunden! Så att jag hoppas att hon, Ira- inte får tillräckligt med röster och att Kaliopi från Makedonien tar sig till finalen istället! ( kommer inte ens ihåg om de är i samma semifinal!)

 8. Marcus

  Kerstin, knappast något att bli förvånad över. Det är mycket man kan beskylla den här låten för att vara, men originell är inte en av dem iaf…

 9. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Hmm… jag visste att det var populära “danssteg” men hade glömt att de fanns även där. Personligen tycker jag att Kurt klarar dem bättre då de endast är med en liten stund som ett roligt inslag. Bareis användande av dem känns däremot som väldigt överdrivet och blir mer irriterande än underhållande, men, men… många verkar gilla det. 🙂

 10. Micke

  Det här har jag redan pratat så mycket om hur Malta ringaktar sitt eget folk och vilken låt jag tycker var bäst så jag lämnar det helt. Men jag kan ju ta bäst och sämst.

  Sämst står helt och hållet mellan två bidrag och det är Fabrizio Faniello 2006 med I do eller Glen Vella 2011 med One Life. Tror jag utnämner 2006 års bidrag till Maltas sämsta någonsin. När det gäller bästa bidraget är det ingen direkt konkurrens för Malta har aldrig varit något favvisland för mig i ESC. Men det får bli den här på grund av det som pinglan pratat om. Bidrag som helt enkelt sprider glädje och gör en på gott humör:

  https://www.youtube.com/watch?v=Qxi5C-lGX2Y

 11. Micke

  @Kerstin jag har alltid sett dig som en av de allra trevligaste personerna här på bloggen. Har alltid varit roligt att dela åsikter med dig och jag känner att vi alltid respekterat varandra. Nu är jag dock mycket besviken på dig. När du lägger ut länkar här och lurar mig att se årets spanska bidrag då har du banne mig gått över gränsen 🙂 Jag som försöker hålla mig ifrån detta avgrundsbidrag min vän så går jag i fällan så här 🙂 Skojar givetvis med dig men det kryper helt ärligt i hela kroppen av obehag bara jag ser en sekund av årets spanska bidrag

 12. Kerstin

  Micke, hur ska jag annars locka hit dig? Nej skämt å sido. Jag tyckte de här dansstegen som Kurt Calleja gjorde i ESC var roliga och höll på med dom där länge efteråt men sen glömde jag ju så klart bort det där. Sen satt jag för någon dag sen och tittade lite grann på några live klipp och såg det spanska bidraget och då trillade polleten ner. När jag berättade om det här för min kära mor så sa hon ungefär samma sak som Marcus, att jag inte borde vara förvånad. Nej inte förvånad kanske men en smula irriterad faktiskt. Där föll Spanien flera placeringar på min lista.

 13. Micke

  @Kerstin på min kan den inte falla mer. Skakar jag på listan så ramlar den ut på golvet 🙂

 14. Adri

  Angående “dansen” som Malta och Spanien har gemensamt så måste jag ändå “försvara” (om det är rätt ord) Spanien med att säga att fotrörelserna de båda gör är ju verkligen inte orginella. Kurt var lååååååångt ifrån den första att visa upp den, och Barei kommer verkligen inte vara den sista kan jag satsa på.

  Att tycka att Barei härmar Kurt för det, tycker JAG är lika konstigt som om alla skulle anklaga “alla tjejer som rör på höften till etnisk pop” (Grekland 2008, Grekland 2012, Vitryssland 2013…) för att härma Elena Paparizou från 2005.

  Som sagt, just eftersom det är så populärt move så påverkar det inte min syn på Barei.

 15. Adri

  Och nu har jag fått lite tänketid att välja ut Maltas bästa och sämsta.

  BÄSTA:
  1. 7th wonder, 2002
  2. On again Off Again, 2004
  3. Walk on water, 2016

  SÄMST:
  1. One Life, 2011 (Väääääldigt överlägset sämst också. En av historiens sämsta bidrag från ESC faktiskt)

 16. Micke

  @Adri min vän jag vet att du gillar Spanien men jag har ett råd till dig: Fortsätt du med det om du nu gillar bidraget. Precis som jag kommer att fortsätta tycka illa om det. Varken du eller jag ska påverkas av det Malta gjorde för ett antal år sedan. Kul grej som Kerstin tog upp och att hon överhuvudtaget kom på det 🙂 Men om man ska påverkas negativt av sånt där då kommer vi banne mig att bli tvungna att lägga ned ESC redan i år. Det är mer regel än undantag att sånt sker och inget vi kan göra något åt. Men än en gång kul att du hittade det Kerstin 🙂

 17. Adri

  Ja det var en kul grej Kerstin länkade absolut 🙂

  Min kommentar handlade mer om att jag har sett folk på youtube och diverse andra ESC-forum till och med gå så långt att anklaga Barei för plagiat för de liknanade rörelserna. Och det är det jag tycker är lite knas. 🙂 rörelserna är 1. Inte identiska och 2. Som sagt, inte direkt unika. 🙂

  Men som du säger, ens åsikter om bidraget borde inte ändras efter detta så fortsätt avsky låten du! (Jag hoppas dock inte Europa håller med… men det är en annan fråga 🙂 )

 18. Schlagerpinglan

  @Adri, Min uppfattning är att dansstegen är relativt välkända och varken “tillhör” Barei eller Kurt, så i det avseendet så håller jag med om att hon inte “kopierar” honom. Mitt problem är snarare att jag tycker att om man ska ta något som redan gjorts så bör man göra det bättre. Om hon lyckats eller ej är ju som med allt annat en smaksak och där har vi förmodligen olika uppfattningar. 😉

 19. Schlagerpinglan

  @Adri, Ahh, plagiatanklagelser på nätet ska man nog inte ta alltför seriöst. Finns det saker som ens påminner om varandra så finns det någon som skriker “plagiat”. 🙂

 20. Micke

  @Adri avsky är nog lite väl stark ord men visst jag tycker illa om bidraget. Avsky däremot sparar jag till värre saker där någon gör något illa mot kvinnor och män i världen.

  Men jag märker att folk nog tar saker och ting lite allvarligare än jag själv gör. Exempelvis har jag ett tag nu försökt locka folk här med något fantastiskt jag hörde. En kvinna vid namn Maryska som fick upp mina ögon för att 1944 är ett bra bidrag. Hade tänkt att lägga in henne här men jag inser nu att intresset inte finns, att man tydligen inte får trampa på Jamalas fötter allt för hårt. Inga som helst problem för min del även om det är lite tråkigt för har man upplevt något fantastiskt vill man gärna visa upp det. No worries Jamalafans jag kommer inte att lägga in Maryska här. Jag lovar er så ni behöver inte vara rädda 🙂

  Möjligen fixar jag till något senare på annan plats för de som kan ha intresse. Nu lämnar jag det så nu kan Jamala andas ut och släppa oron för konkurrens 🙂

  Adri jag ser att du tar ett av mina två sämsta alternativ som ditt sämsta av Maltas bidrag. Skulle vara kul att veta vad du tycker om det andra, det från 2006?

 21. Kerstin

  Nej självklart har inte Kurt Calleja kommit på de där dansstegen. Det var bara jag som kom ihåg det här när jag såg det här live klippet med Barei. Tyckte det kunde vara en kul grej att lägga ut. Då inte bara dansstegen påminner starkt om varann utan också orden som sjungs i samband med dom. Det är ju så att mycket “återanvänds” i ESC och jag kan tycka det är lite tråkigt och ibland smått irriterande. Hur man väljer att reagera när artister gör liknande grejer som redan gjorts det är ju upp till var och en.

 22. Adri

  @Micke: Hmm… “I do”. Det kändes “rätt i tiden” då 2006. Den typen av pop som kändes redan färdiggjord i dator utan djup eller känsla.

  Det dominerade ju 90-talet och de tidiga åren av 00-talet både i och utanför ESC-bubblan (Vi skickade själv sådana bidrag 1997, 2011 och 2004).

  Kan fortfarande lyssna på den typen av låtar, dock inte så mycket för kvalitén utan mest för nostalgin (och då inte specifikt “I do” utan andra låtar i samma kategori bland annat “7th Wonder” som Malta och Ira Losco skickade 2002. Det är också en poplåt som verkligen inte skulle funka idag 2016 men som då kändes väldigt rätt i tiden och har därför levt kvar hos mig och min umgängeskrets 🙂 )

  Därför kan jag uppskatta “I do”. För det lite nostalgiska soundet. (Nostalgiskt sound för mig. Jag är född 1994 så det är väl därför den typ av pop väcker så många minnen till liv)

  Så som sagt, rätt i tiden med den lättsmälta popen utan någon känsla och utan något djup. Men det är ju ingen höjdare. Jag minns dock musikvideon… den gillar jag fortfarande (även om den absolut inte är revolutionär eller så)

  Live-framträdandet var dock väldigt illa faktiskt. Fabrizio sjöng inte så bra, och framför allt matchade han inte med den körande killens röst heller. Visuellt var det inte något att hänga i julgranen heller. Ganska “meh”.

  Aja, förlåt för både långt och otydligt svar. Men för att svara på vad jag tycker om deras 2006-bidrag så är det definitionen av “meh” för mig. Låten är en stabil 3:a, framträdandet får 1 i betyg. Inget jag skulle lyssna på frivilligt men om jag skulle råka höra den av någon anledning så skulle jag inte ha något värst emot det 🙂

  Inte det bästa Malta skickat, men långt ifrån det sämsta. Har EXTREMT, EXTREMT svårt för deras låt från 2011. och inte ett stort fan av deras låt från 2014 heller (mest pga hans röst).

  Glömde också bort denna när jag kommenterade tidigare, men deras bidrag från 2007 är ju faktiskt riktigt bra. Synd bara att de inte fick till den rätta känslan under framträdandet.

 23. Adri

  oj… menade 2001, inte 2011 på fjärde textraden i förra kommentaren 🙂

 24. Micke

  @Kerstin som jag sa det var en riktigt kul grej du hittade där. alltid kul med sånt. Det jag menade var bara att det är mer än vi ens kan ana som “återanvänds”. Håller helt med om att det är tråkigt men så länge det inte handlar om uppenbara plagiat så är det ju ofrånkomligt

 25. Kerstin

  Micke, men precis, det var bara som en kul grej jag la ut det där. Det är inte första gången och inte sista gången någon hämtar inspiration från något som redan gjorts och gör det till sin egen grej.

 26. Micke

  @Adri: Ok men vi är i alla fall överens om bidraget från 2011 och det är ju inte illa det 🙂 Bidraget 2006 hade jag svårt att överhuvudtaget titta på. Blev en toapaus istället 🙂

  Dessutom var aldrig rädd för att skriva långt Adri. Det är väl inte bara jag som ska göra det 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se