Sverige Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 3:e februari, avgjordes den första deltävlingen av Melodifestivalen 2018 i Karlstad. Resultatet ser ni här nedan, liksom mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar till de bidrag man redan nu kan lyssna och titta på.

Till Final:
“My Turn” – John Lundvik
“Dance You Off” – Benjamin Ingrosso

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
All The Feels” – Renaida
Patrick Swayze” – Sigrid Bernson

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “Livet på en pinne” – Edward Blom
6. “Solen lever kvar hos dig” – Kamferdrops
7. “Osby Tennessee” – Kikki Danielsson

Mellanakter m.m.:
Öppningsnummer: One Together“, David Lindgren och Melloarmén
Sånt är livet“, Ebbot & The Indigo Children feat. Labankören (Anita Lindbloms klassiker)
Mellobrus” (Anna Book-reklam-inslag)

1. “Patrick Swayze”, Sigrid Bernson (till Andra Chansen)
(Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Även om detta lättsamma och svängiga glädjepiller inte riktigt träffade rätt hos mig personligen så kan jag förstå dess plats i Andra Chansen. Ibland kan man se mellan fingrarna för en hel del småskavanker så länge artisten har förmågan att sprida glädje och det var nog vad som hände här.
Betyg: 3-/5
2. “My Turn”, John Lundvik (till Final)
(Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Min personliga favorit inför deltävlingen visade sig var ännu bättre live än jag vågat hoppas på. Trots att många välbeprövade grepp användes vad gäller både låtuppbyggnad och sceninramning så lyckades John att få det hela att kännas väldigt äkta. Bra sånginsats, inlevelseförmåga och en blick som visar att han menar varje ord han sjunger lyfte en underbart vacker powerballad till oanade höjder. En värdig finalist, helt enkelt.
Betyg: 4+/5
3. “All The Feels”, Renaida (Till Andra Chansen)
(Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag tyckte att Renaida gjorde en väldigt bra insats, både artist- och sångmässigt, och när man kombinerar det med en medryckande låt så borde det vara något som faller mig i smaken mer än det faktiskt gjorde. Det är dock omöjligt att peka på något som skulle vara direkt fel här, utan det hela får väl förklaras med att det där lilla extra saknades. Kanske dyker det upp i Andra Chansen, som jag tycker att hon helt klart förtjänade att få en biljett till.
Betyg: 3/5
4. “Livet på en pinne”, Edward Blom (5:a)
(Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Med tanke på allt jobb som ligger bakom varje bidrag så vill jag inte gärna skriva vad jag tycker om detta bidrag, för det hade inte blivit vackert. Edward Blom (och låtskrivarna) får dock en guldstjärna för att de ställer upp och levererar det de ska, var och en efter bästa förmåga. SVT får däremot underkänt då jag inte förstår hur de resonerade när de gav en MF-plats till detta och tvivlar starkt på att det hade platsat i något annat lands ESC-uttagningar. (Visst, rubrik- och PR-värde – men någon måtta får det väl ändå vara. 🙂 )
Betyg: 2/5
5. “Osby Tennessee”, Kikki Danielsson (7:a)
(Sulo Karlsson, Kikki Danielsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Eftersom jag är lite smått allergisk mot countrylåtar (förutom vissa undantag) men tycker att det är jätteroligt att se Kikki i Melodifestivalen så är jag minst sagt kluven när det gäller detta bidrag. Å ena sidan så älskar jag det känslostarka i låten men ur strikt tävlingssynpunkt så tycker jag nog, trots allt, att det är rätt att andra bidrag får chansen i finalen. Sistaplatsen tyckte tycker jag dock att ett annat bidrag förtjänade.
Betyg: 3/5
6. “Solen lever kvar hos dig”, Kamferdrops (6:a)
(Herbert Trus, Danne Attlerud, Martin Klaman, Kristoffer Tømmerbakke,
Erik Smaaland, Kamferdrops
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Även om det var just det svala i låten som var det som tilltalade mig mest här så blev det lite väl mycket av den varan på scen. Inte ens när de slängde in den ena distraherande saken efter den andra så blev det särskilt intressant utan snarare tamt och opersonligt. Synd på en annars väldigt bra låt, som garanterat kommer att spelas flitigt här hemma.
Betyg: 3-/5
7. “Dance You Off”, Benjamin Ingrosso (till Final)
(Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Kvällens mest väntade resultat är väl vad man kan kalla Benjamins finalplats? En småtrevlig låt som framförs på ett snyggt sätt av en ung, talangfull kille kan ju knappast hamna längre ner på resultatlistan. Att jag sedan personligen inte känner något speciellt för vare sig artisten eller låten (utan snarare tycker att det känns som att det försöks lite för mycket) är ovidkommande. I jämförelse med konkurrenterna så är det även i mina ögon en värdig finalist.
Betyg: 3/5

Schlagerpinglan: David Lindgren var lika stabil som förra året men då sidekicken Fab Freddie och mycket av det andra innehållet inte alls var något som jag uppskattade att lyssna på så var jag tacksam över att det fanns så många andra ESC-uttagningar att följa mellan MF-bidragen. 😉

Vad gäller resultatet av Melodifestivalens deltävling så är jag naturligtvis mer än nöjd över att min personliga favorit tog sig vidare till final. Det var egentligen det enda jag önskade från denna deltävling så den kommer att arkiveras under “ovanligt lyckad” och förhoppningsvis går det lika bra nästa vecka. 😀

Se även: “MF-Veckoschema” – “Melodifestivalen 2018” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2018

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2018: Deltävling 1”

 1. Adri

  Jag har ju redan kommenterat detta tillräckligt under andra inlägg, men jag kan i alla fall skriva under på en sak du skriver och det är att Kamferdrops kommer fortsätta spelas här hos mig också 🙂 Man tar det man får helt enkelt 🙂

  Nu har ju Malta valt. Och det var EN AV mina favoriter, men visst tusan hade jag föredragit “Heart of Gold”, men jag gillar ju “Taboo”. Men jag måste ju bara fråga, vad tusan ser Malta i Richard Micallef… TVÅA? Helt sjukt i mitt huvud. Herregud…

  Aja, nuvarande topp 5:

  1. Frankrike
  2. Malta
  3. Tjeckien
  4. Albanien
  5. Spanien

  5/5 bra låtar än! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, “Taboo” var inte bland mina favoriter men då en efter en föll på tveksamma sånginsatser så ser jag “Taboo” som en helt OK vinnare. Vad gäller Richard Micallef så är jag på maltesernas sida. Underbar röst. 🙂

 3. Lelle

  Är väldigt nöjd med resultatet, de tre sämsta försvann. David var helt ok, men fab-fred var bara tramsig och vad Ebbot gjorde där fattar jag inte riktigt, kalkonframträdande som inte ens var live?

 4. Sofia

  Var på plats i arenan både fredag och lördag kväll. John var såå välförtjänt av finalplatsen! Vi fick dessutom chans att prata med honom i torsdags och gladare och varmare människa är svårt att finna. Möjligen aningen beige låt i sammanhanget, men i det här starfältet skulle han definitivt vidare!

  Benjamin, alltså grabben är ett geni. Ojoj, så jäkla säker! Och som låten växer. Har bitvis svårt för ljuslådan han befinner sig på, hade önskat något mer spännande. Samtidigt som det ibland är galet snyggt. Är skitnöjd med helgen och kvällens resultat!

  David äger! Äkta proffs! Illa att han skvallrade om resultatet mellan Färjestad-Frölunda förstås, men i övrigt. Jag somnar lycklig ikväll igen.

 5. En polack

  Okej. Det här var överlag en bra start på Melodifestivalen 2018.

  Jag kan börja med resultatet. Benjamin var ju i en klass för sig. Många har verkat gilla numret bättre än låten. Men jag gillar låten riktigt mycket faktiskt. Det kändes som den enda radiohitten och en låt som satte avtryck på tävlingen/programmet. Benjamin har växt som artist och det här kändes som en snygg fortsättning av det han gjorde förra året. Han var klar etta och definitiv topp 3 i finalen tror jag.
  Sedan har vi John Lundvik som var säkert en tvåa. Jag gillar honom; han känns trovärdig, stabil och ser väldigt bra ut. Låten var fin den hade en bra mening, en bra puls. Stagingen var lite Sanna Nielsens Undo men lamporna eller strålkastarljusen. Men han var också en värdig finallåt som jag hade tippat gå vidare så det var ingen chock där. Man blev glad när han inte ens var inställd på att gå vidare och sedan ropade David ut hans bidrag först. Den kanske är lite för låg i tempo men produktionen sitter och han är stensäker.

  Till AC gick Renaida som jag tror var trea. Jag är lite besviken på att Sverige är så lätt sålda på sådana här låtar. Det känns som en klockren låt på Spotify och inne på gymmet men själva låten är lite för repetitiv och hade inget riktigt lyft. Jag brukar kalla den musiken för “industrimusik” Sådan musik som känns som att en fabrik har gjort hela jobbet. Den hade en helt ok hook men den kommer nog få stanna kvar i Kristianstad i Mars.

  Sigrid Bernson joinade Renaida och jag gillar låten i sin studioversion. Jag tycker den har ett bra driv och en rolig text men på scen hade den en för stark känsla av Junior ESC/Lilla Melodifestivalen-bidrag. Det skulle kunna ha varit ett barn som hade kunnat sjunga det här. Men Sigrid har en härlig energi och om Renaida gick vidare så skulle det varit lite orättvist i min bok om Sigrid hade fått lämna.

  Edward Blom var ingen höjdare kan man lätt säga. Det jag gillade var att det var lite underhållande och diskuterande. Den hade kunnat komma på vilken placering som helst och man skulle inte bli förvånad av något. Men han är ju botten av botten utseendemässigt och röstmässigt och han var ju ohälsosamt nervös och obekväm på scen så det var nog ändå bäst att han fick lämna.

  Kamferdrops. Vilken jäkla besvikelse. Jag har inte gillat Solen lever kvar hos dig hela veckan. Det ända jag gillar är att hon kommer med något nyskapande och kreativt. Men låten saknade en hook och ingenting som riktigt fängslade mig. Dessutom pratades det mycket om att hennes låt hade varit ute i 8 eller 12 år på nätet och den original låten är ju ungefär samma verk. Så hon hade kanske inte sin bästa dag även om jag hörde att hon var nöjd iaf. Jag trodde änglarna fanns var/är en hit och det kändes som att dem tog den låten och ett papper och en sax och sedan klippte dem ut bidraget utifrån hitlåten. Det är var veckans flopp!

  Kikki D. Nä. Det här hade inte ens gjort bra ifrån sig 2006 – senaste året hon var med. Det är synd att man ska nu komma ihåg henne med den här låten. 🙁

  Sammanfattningsvis så var det här en genomgående sval deltävling. Programmet var säkert och osvikligt. David var stabil. FabFreddie var kul och en skön/rolig figur och en underhållande del i programmet. Ebbot-grejen var kanske inte min grej och jag fattade inte riktigt varför man tog med just honom med som mellanakt. Anna Book sketchen var en rolig idé och man borde ha mer reklampauser 🙂 Jag ser nu fram emot nästa vecka och jag tror att nästa veckas deltävling blir mer lätttippad antar jag men jag hoppas/tror på starkare låtar.

 6. Marcus

  Tycker folk på fullaste allvar att David är en bra programledare? Jösses Amalia (som jag antar att kvinnorna i den åldern som vanligtvis brukar gilla “trevliga gossar” säger)!

 7. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag kan endast tala för mig själv men jag tror inte att vi menar samma sak när vi skriver att någon är en “bra” programledare. Bra tycker jag att det är när personen i fråga har en trevlig röst, inte ser obekväm ut på scen, inte stakar sig utan bara säger vad de ska – gör sitt jobb, helt enkelt – och då tycker jag att David klarar sig med bravur.

  Sedan finns det ju andra som tar det till en helt annan nivå och gör det till ett nöje att se dem “in action”, som t.ex. Petra Mede. Där kan man tala om en “bra” programledare “på riktigt” (i alla fall enligt min smak). Allt beror ju på vad man har för förväntningar och vad man jämför med. 🙂

 8. Marcus

  Jadu Pinglan… Jag älskar din blogg och försöker avhålla mig från invektiv eller att bli för neggig – men när det kommer till David är det svårt haha! Han är så plastig och tillgjord, låtsas vara popstjärna fast man ser på långt håll att han är upplärd i musikalvärlden, han klarar inte av att leverera skämt och jag får bara allmäna obehagskänslor av honom. Man vet aldrig riktigt vilken typ av fejkat leende eller krystad plattityd som kommer från honom härnäst…

  Nej, räddningen igår programmässigt var Freddie. Även om jag kan han tycka att han är lite för mycket från och till så känns han äkta på ett helt annat sätt – en klassisk stereotyp glitterbög ut i fingerspetsarna, och han är så brutalt ärlig med det.

  Men nu ska ni få läsa en mening ingen någonsin har skrivit innan: bäst i programmet var ändå Anna Book! Jag hade behövt några mellobrus idag…

 9. Schlagerpinglan

  @Marcus, Otroligt hur olika man kan uppleva saker. För mig är Freddie som naglar på en griffeltavla och därmed något som jag valde bort i går (slog på ljudet på en av de andra sändningarna så fort han dök upp) och kommer att fortsätta göra så även de andra lördagarna. Det är dock roligt att se att det finns de som uppskattar honom då jag misstänker att de inte hyrt in honom för att irritera publiken. 🙂 Inte lätt att göra alla nöjda.

 10. Johan

  Tycker det var välförtjänta finalplatser. Säga vad man vill om familjen Wahlgren, men det där är ett snyggt nummer. Oerhört genomtänkt med moderna harmisar och snygg basgång. Effektiv och ganska organisk – är överlycklig att tävlingen inte är överöst av tropical house-beats utan att den här typen av musik också får representeras med framgång. En egentlig dito på John som levererar en, förvisso ganska grå låt, men med en enormt stark sångröst. Mycket välförtjänt i startfältet.

  Sen har vi ju Edward som för mig är en av de viktigaste personerna vi har i offentligheten idag. I en tid av klimatångest, krig, hot och någon slags global oro så är det just en livsnjutare som vi behöver få ta del av ibland. Han säger ju själv att det hade varit en skandal ifall han gått vidare, och jag tror inte han drivit på detta själv om jag ska vara ärlig. Cut him some slack. Urusel sångröst, men det känns skönt att tävlingen ändå visar att den ändå genomsyras av en gnutta självdistans.

  Då jag själv fullkomligt avskydde “jag trodde änglarna fanns” så hade jag inga förväntningar på kamferdrops. Det enda lilla positiva jag kan tänka på är den korta versen där ackorden känns lite oväntade. Annars är det ju någt slags formatkopia av sommarplågan. Hennes röst är alldeles för skör och ljushes. Märks att hon förlitar sig på olika förvrängningar och pitchar i vanliga fall.

  I övrigt var det inget att kommentera på egentligen. Är lite less på att mello får för sig att göra artister av kändisar bara för att de syns. Släng in youtubern, realityshowdeltagaren, dansaren eller vad fanken som helst. Det börjar bli ett instagramjippo av det hela typ. Edward faller ju in här också, men där känns det som att det ändå finns ganska mycket självdistans. Kan någon på allvar säga att Sigrids låt tillförde tävlingen något?

 11. Josef

  Nej Johan: Jag har bara Patrick Swayze på hjärnan efter gårdagens inledning. Och tänk, att man ska behöva se henne igen på andra chansen. Som hon själv tillade “Det är så svårt att dansa och sjunga samtidigt”.. Är dans att man hoppar upp och ner på en scen kan ju vilken som helst dansa!? En svag deltävling där Ingrosso kanske var bäst på en väldigt lika låt som Good Lovin men i lite sämre version. 🙁

 12. Alex

  Varför ska man göra det så personligt. Det handlar alltså inte om låten och framträdandet. Istället är det hans efternamn som tar fokuset.
  Jag har nog aldrig sett ett snyggare framträdande på mello.

  Sverige är återigen med i toppen om mr Ingrosso åker till Portugal! Snacka om att Sverige ligger i en klass för sig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se