Lettland Schlagerpinglan: I morgon, lördagen den 24:e februari, är det dags för Lettland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom finalen av den nationella uttagningen “Supernova 2018“.

Här nedan hittar ni det mesta man behöver veta, inkl. allmän fakta om uttagningen, länkar till bidragens studioversioner, artisternas liveframträdanden i semifinalerna samt mina högst personliga betyg av de tävlande låtarna.

Lettlands “Supernova 2018” i korta drag:
Totalt 21 bidrag togs ut till de inledande tre semifinalerna av “Supernova 2018“.
Från varje semifinal utsåg tittarna och juryn två bidrag som gick vidare till final. Efter lite oklarheter vid röstningen i en av semifinalerna (där ett extra bidrag fick en finalplats) och ett utdelat wildcard så blev det till slut åtta bidrag i finalen.
Resultaten av de olika semifinalerna ser ni här: semifinal 1semifinal 2semifinal 3
Vinnaren i finalen utses av en mix av jury- och tittarröster.
Finalen lär gå att se via LTV1 och supernova.lsm.lv den 24:e februari kl. 20:25 CET.

Ett av de tävlande bidragen i finalen av “Supernova 2018”:

Just Fine“, Sudden Lights (WILDCARD i finalen)

Lettlands “Supernova 2018” – Finalen, 24:e februari:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. “Just Fine”, Sudden LightsWILDCARD
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Mārtiņš Matīss Zemītis, Kārlis Vārtiņš)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
2. “Who’s Counting?”, Ritvars
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Rihards Lībietis, Mārcis Vasiļevskis, Toms Lisments, Kristīne Pleša, Erna
Daugaviete, Toms Kursītis, Mārtiņš Miļevskis, Dāvis Bindemanis, Sabīne Žuga
)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
3. “Esamība”, MADARA
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Madara Fogelmane)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
4. “Walk the Talk”, Liene Greifāne
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Liene Greifāne, Ylva Persson, Linda Persson)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
5. “Lovers Bliss”, Lauris Valters
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Lauris Valters, Reinis Briģis)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
6. “Younger Days”, Edgars Kreilis
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Edgars Kreilis, Kaspars Ansons)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
7. “Funny Girl”, Laura Rizzotto
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Laura Rizzotto)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
8. “This Time”, Markus Riva
semifinal-framträdandestudioversionsupernova.lsm.lv
(Markus Riva, Kaspars Ansons, Edgars Krastiņš, Quincy Thompson)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland

Schlagerpinglan: Till skillnad från förra årets Supernova-final, där jag inte hade med en enda av mina personliga favoriter, så hittar jag hela tre låtar i årets final som jag tycker riktigt bra om. Problemet är att ingen av dem känns som någon riktigt bra segrare. Jag upplever t.ex. att bidrag som “Funny Girl” och “Lovers Bliss“, som jag personligen inte riktigt gillar, gör ett bättre helhetsintryck än mina egna favoriter.

Just Fine” och “Esamība” må vara hur mysiga som helst att lyssna på “privat” men jag tycker inte att det blir speciellt spännande (för mig) på en ESC-scen. Vad gäller “This Time” så gillar jag både låten och Markus Riva, men om han inte sätter den sångmässigt så lär den inte ha så stora chanser i Lissabon. Därför kan jag inte säga att jag har något bidrag som jag står 100% bakom utan hoppas på det bästa inför lördagen men lär knappast bli förkrossad om “fel” bidrag vinner. 🙂

Mer om Lettlands förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Lettland i ESC 2018“.


Sätt guldkant på den lettiska finalen:

Schlagerpinglan: Då det inte är möjligt (eller i alla fall väldigt onödigt) att servera alla de olika tilltuggen till finalerna nu på lördag så “firades” den lettiska finalen med hemlagade, lettiska baconbullar och cider från Lettland redan när bidragen lyssnades igenom inför finalen. Mycket uppskattat och förmodligen starten på en ny Supernova-tradition här hemma. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Lettland 2018: Allt inför finalen av “Supernova“”

 1. Adri

  Heja antingen ”Esamiba” eller ”Funny Girl”. Båda har uppenbara fördelar. ”Esamiba” är unikare och någonting som inte hörs hos oss i Sverige annars, och det är alltid kul 🙂 ”Funny Girl” är dock en bättre helhet. Laura är starkare än Madara.

  Vinner någon av dem så blir jag glad. Båda kommer ta över min förstaplats vid eventuell vinst 🙂

  Sen är det en hel del mittenbidrag. Sen kommer ”This time” som jag har svårt för. Mest pga Markus Riva. Kan han inte ge sig nu? Eller iaf ta en paus på nåt år.

  Men han är inte sämst. För imorgon… ja då hittar vi någonting så fullkomligt uselt så jag tappar hakan. Antagligen den låt som är längst från att vara tilltalande för min egna del under hela ESC-säsongen. Hur… HUR… kan detta vara i final?

  Vilket är bidraget? Jo, det är ”Walk the talk”. Det är så fullkomligt misslyckat på alla plan för mig. Inte stark sång, inte stark låt, inte starkt framfört. Och det är inte ofta jag säger det här men det SER förjäkla illa ut också. Stylingen på alla inblandade är horribel och alla ser ut som att de aldrig stått på scen innan.

  Med andra ord… ”Walk the Talk” är en förolämpning mot alla sinnen.

  Jag vill alltid ha med NÅT positivt… hmm… jag kommer faktiskt inte på något. Det gör mig lite ledsen faktiskt för jag är bra på att hitta EN positiv egenskap att lyfta. Men ”Walk the Talk” har inga kompenserande egenskaper för mig. Det kommer vara en fruktansvärt solklar nolla för mig om den vinner.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Ojsan, det var inte lite känslor som svallade där. Själv är jag inte så förtjust i “Walk the talk”, men ser inte så mycket som irriterar mig där heller, vilket egentligen är värre då musiken och framträdandena förhoppningsvis är menade att beröra. Tydligen rör det upp en del känslor för dig och därmed är jag inte längre lika förvånad över att den är med i finalen, då det säkert finns många som har lika starka (fast motsatta) känslor för det. 🙂

 3. Micke

  Adris två bidrag är bäst i Lettlands. Åtminstone trodde jag det tills ett annat bidrag fick extraplats i finalen. Därmed är de etta och tvåa för bäst är “Just fine”, Sudden Lights 🙂

 4. Anton

  Fantastisk vinnare:
  1. Esamiba

  Väldigt bra vinnare:
  2. Funny girl

  Rätt bra vinnare:
  3. Just fine
  4. Younger days

  Vinnare som gör Anton väldigt besviken:
  Resten

 5. Micke

  Har det någonsin hänt här på bloggen! Fyra stycken har uttalat sig och alla fyra har samma topp 3 om än i omvänd ordning. Åtminstone tror jag det. Eller vad säger du Adri? 🙂

  Ser min förra grej här. Det skulle ha stått “Därmed är de INTE etta och tvåa 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Du kan tyvärr inte räkna in mig bland er som gillar “Funny girl” (om det nu var det du gjorde). Hade jag suttit i en jury hade jag givit Laura Rizzotto ganska höga poäng för jag ser och hör ju att både låt och framträdande förtjänar höga poäng…. men nu är jag bara en “vanlig åskådare” som styrs av mina känslor och då kan jag inte säga att jag gillar det. 😀

 7. Micke

  Jag såg fel på din ranking om låt åtta och sju pinglan 🙂

 8. Adri

  Måste ändå säga att om det blir så att ”Funny Girl” vinner så blir jag nästan lite ”stolt”. Överdrivet såklart. Men kommer ändå kännas lite kul 🙂

  För jag har haft den låten nära toppen sen i höstas när det var 63 låtar det var tal om. Och då var det inte många som lade märke till den. Inte heller när låtarna slipades ner till 21 stycken verkade ”Funny Girl” uppskattas så. Snittade väl någonstans 6-7a på folks listor. Men jag hade den alltid i topp trean 🙂 Och därför att se att den nu är en vinstkandidat både enligt fans och odds gör mig lite extra glad 🙂

  Jag tror det blir en vinst för antingen mina två favoriter, eller ”This Time” (men helst inte den sistnämnda).

 9. Schlagerpinglan

  @Adri, Alltid roligt när man faller för en låt tidigt i uttagningen och sedan märker att allt fler får upp ögonen för den och att den sedan verkar ha en chans att ta hem segern. 🙂

  (Det slår definitivt känslan av att ha haft en favorit under hela uttagningen för att i sista semifinalen upptäcka att den inte alls fungerade live. Ett hypotetiskt exempel som kanske/kanske inte är baserat på en verklig upplevelse. 😉 )

 10. Micke

  1. “Just fine”, Sudden Lights (9/10) = Mycket bra
  (Fullständigt unikt egentligen. Inte bidraget utan gruppen. Har aldrig hänt förut att någon grupp/artist i ESC stått för minst tre låtar utanför bubblan som jag lyssnat på “i verkliga livet”. Den här når inte riktigt de tre men är min absoluta favvis i Lettland. Jädrigt kul att den trots allt är kvar. Inte helt nöjd med “scenshowen” men de fixar säkert till det i finalen)
  ————————————————————————————————————–
  2. “Esamība“, MADARA (8/10) = Mer än bra
  (Det här gör mig så jädra glad. Själva bidraget får mig mer i stämning än glad men just detta att bidraget tycks ha blivit så populärt i ESC gör mig glad. Hade aldrig ens varit möjligt i la la la robot MF. Härligt stämningsfullt rätt igenom. Det enda som skär i mig lite är stundtals rösten. Enorm röst men mixen hennes röst/bidrag är inte till 100% matchade)

  3. “Funny Girl“, Laura Rizzotto (8/10)
  (Ett bidrag som hade gått mig förbi. Hade t.o.m sorterat bort det när Adri här nämnde det för mig och jag tog mig en extra koll. Uppskattar sånt för det är mycket att lyssna på och lätt att missa en del. Ytterligare ett bidrag jag tror hade fått svårt i MF, vilket ju iofs är ett bra betyg och får en att lyssna till lite extra. Tror den här blir riktigt farlig ikväll)
  ————————————————————————————————————–
  4. “Who’s Counting?“, Ritvars (6/10) = Mer än godkänt
  (Småmysigt bidrag men utan att riktigt greppa tag i en. Ett för stunden bidrag kan man kalla detta. Det som däremot direkt får mig att misstänka ett pusselbidrag är det faktum att det har nio upphovsmän. Jag blir alltid tveksam bara det är 3-4 så vad ska man då säga om nio?)

  5. “Walk the Talk“, Liene Greifāne (6/10)
  (Vill minnas att någon här, minns inte vem, tyckte riktigt illa om det här? Jag med kanske? Nja, ett oförargligt bidrag som vissa tillfällen känns som ett litet glädjepiller medan andra mer som envetna knott som inte lämnar en ifred. Lutar dock mest åt det förstnämnda i så fall. Lika irriterande som knott är dock det faktum att det är svenska upphovsmän)
  ————————————————————————————————————–
  6. “Lovers Bliss“, Lauris Valters (4/10) = Inte fullt godkänt
  (Låten startar upp och fram till 1.02 känner jag att det här kan nog bli ett riktigt skapligt bidrag men vad tusan händer sedan? Bidraget havererar fullständigt och jag vet varken ut eller in. Det värsta är att det nästan känns som sångaren känner precis likadant. Oerhört svårbedömt men jag har försökt ge ett medelvärde i betyg)

  7. “This Time“, Markus Riva (4/10)
  (Förstår inte riktigt din upprördhet över detta Adri. Visst killen är lika livlös som Robin B men han har ju åtminstone liv i sina ögon. En medelkille som jag ser det på samma sätt som jag känner att det är ett medelbidrag sluttande lite nedåt mot sämre nivå. Nja, absolut inget för mig men jag skulle inte bli förvånad om den vinner)
  ————————————————————————————————————–
  8. “Younger Days“, Edgars Kreilis (1/10) = Mycket dåligt
  (Edgar, Edgar inser du inte att du gick in i genom fel dörr? Detta är ju för tusan Lettlands uttagning. Vänta jag ska ringa och höra om det är för sent att ta emot dig i MF i år eller om du får vänta till nästa år. Erik Saade, Anton Ewald och alla andra look-a-likes kan säkert hjälpa dig in. Om inte så fixar säkert Tooji in dig i Norges uttagning. Sååååååå tråkigt bidrag)

  Bäst i Lettland 2018: “Just fine”, Sudden Lights

  Sämst i Lettland 2018: “You Are My World“, Agnese Stengrevics

 11. Micke

  Jisses siffrorna i min ranking mellan 4-7 har kommit fel. Låtarna ska vara i den ordning som de kommer in i texten men siffrorna är fel 🙂

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag tog mig friheten att gå in och korrigera. 🙂

 13. Adri

  Micke: Om du inte kommer ihåg vem som tyckte så illa om ”Walk the Talk” så kan du alltid skrolla upp och läsa den första kommentaren i detta inlägg. Framgår ganska tydligt där faktiskt! 😉

 14. Micke

  @Pinglan, usch sicka friheter du tar dig, och på din egen blogg dessutom 🙂 Tack för korrigeringarna

  Stor dag idag enligt mig när det gäller ESC. Troligen den största förutom de tre dagarna i maj då. Ungern, Moldavien och Lettland. Alla har bidrag som jag tycker riktigt bra om i sina finaler. Även Slovenien och Ukraina har några helt ok 🙂 Hoppas du kommer ihåg dessa även om jag förstår att du och de flesta nog lägger mest på MF ikväll. Det gör ju definitivt inte jag men det hindrar ju inte att jag kan önska er en riktigt trevlig kväll med MF och allt det ni vill få ut av det

  För mig gäller dock följande Topp 3 ikväll:

  UNGERN
  1. “Azt mondtad“, Dánielfy Gergely
  2. “Viszlát nyár“, AWS
  3. “Meggyfa“, Tamás Horváth

  MOLDAVIEN
  1. “Inima-n stîngă“, Che MD
  2. “My lucky day“, DoReDoS
  3. “Black heart“, Vera Țurcan

  LETTLAND
  1. “Just fine”, Sudden Lights
  2. “Esamība“, MADARA
  3. “Funny Girl“, Laura Rizzotto

  SLOVENIEN
  1. “Vesna”, Indigo
  2. “Ukraden svet”, Proper

  3. “Zdaj sem tu”, Lara Kadis

  UKRAINA
  1. “Heroes“, The Erised
  2. “Forest Song“, Vilna

  3. “Waiting“, Laud

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, För mig är det Ukrainas final som får högst prioritet i kväll men alla uttagningarna kommer jag naturligtvis att lägga upp resultatet från (i kvälls-schema-inlägget som kommer senare i dag) och där slänger jag nog iväg några kommentarer också. De efterföljande resultat-inläggen kommer däremot inte under lördagskvällen (inte ens det för Melodifestivalen) utan jag vill ha lite tid att smälta resultaten först. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se