ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Slovenien i Eurovision Song Contest:

Slovenien
Land: Slovenien deltagit 23 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTVSLO se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 1X Band kom 22:a av 25 med “Tih Dezeven Dan

Sloveniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: On My Way“, Omar Naber (EMA 2017) 17:e i semi 1
2016: Blue and Red“, ManuElla (EMA 2016) 14:e i semi 2
2015: Here For You“, Maraaya (EMA 2015) 14:e i finalen
2014: Round And Round“, Tinkara Kovač (EMA 2014) 25:a i finalen
2013: Straight Into Love“, Hannah (Internval) 16:e i semi 1
2012: Verjamem“, Eva Boto (Misija Evrovizija
+ EMA 2012
)
17:e i semi 2
2011: No One“, Maja Keuc (EMA 2011) 13:e i finalen
2010: Narodnozabavni Rock“,
Ansambel Žlindra & Kalamari
(EMA 2010) 16:e i semi 2
2009: Love Symphony“, Quartissimo
feat. Martina
(EMA 2009) 16:e i semi 2
2008: Vrag Naj Vzame“, Rebeka Dremelj (EMA 2008) 11:a i semi 1

Slovenien i Eurovision Song Contest 2018:


Sloveniens ESC-2018-bidrag: “Hvala, ne!”, Lea Sirk

Lyssna på Sloveniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Hvala, ne! final-framträdande / officiell videotext
Fler tolkningar: semifinal-framträdandelive i Tel Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Låtskrivare: Lea Sirk (t&m), Tomy DeClerque (m)
Startnummer: nr 17 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: Efter en inledande semifinal med 16 tävlande bidrag var det den 24:e februari dags för finalen av Evrovizijska Melodija 2018 där 8 bidrag tävlade om att få representera Slovenien i ESC 2018. Resultatet fastställdes av 50/50 jury- och tittarröster där juryns favorit Lea Sirk vann över tittarfavoriterna BQL. Läs mer om finalen av EMA 2018 här: “Sloveniens Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Lea Sirk leasirk.comyoutubeinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
First reaction of Lea Sirk after winning EMA 2018 (av eurovision.tv)
“Israel Calling 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av esckaz.com)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av ESCplus)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-23): Ej vidare till final (plats 15 av 18) & botten-fem (plats 39) av de 43


Åsikter och spekulationer om Sloveniens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien Betyg: 2+ / 5
Jag hoppas innerligt att jag inte är så småaktig att jag låter min besvikelse över att “Hvala, ne!” slog ut en av mina absoluta “nationella uttagnings-favoriter”, “Ptica / Promise” med BQL, får mig att bli orättvist hård mot det slovenska bidraget. Jag har givit bidraget så många extrachanser i hopp om att jag kanske har missat något, men tyvärr så är det fortfarande ett av de bidrag i årets tävling som jag placerar under medel.

Själva låten är av den lite mer poppiga slaget och borde rent teoretiskt kunna tilltala mig men det blir alltför hackigt och kallt för att jag riktigt ska kunna ta den till mig. Lea själv har jag däremot inget negativt alls att skriva om utan jag tycker tvärtom att hon har både rösten och attityden som passar bidraget och det blir även guldstjärna för att hon inte översatte bidraget till engelska. Hur jag än vrider och vänder på det så kan jag dock inte komma ifrån att detta inte alls är något bidrag för mig och därmed inte heller något jag önskar går vidare till finalen.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Vare sig man ser till Sloveniens ESC-historia eller de aktuella oddsen så ser det inte ljust ut för landets finalchanser i år. Även om både bidraget och artisten kan ses som en frisk fläkt och det faktum att bidraget framförs på slovenska skulle kunna ge dem lite extra uppmärksamhet / uppskattning så ska det nog mycket till för att det inte ska bli tredje året utanför finalen för dem. Just nu känns det som att målgruppen är alltför snäv för att det ska ge någon större framgång. Men, men… man ska aldrig säga aldrig, med rätt presentation så kan allting hända. Jag vill dock se det innan jag vågar tro på det.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Inför ESC 2018: Slovenien – “Hvala, ne!” – Lea Sirk”

 1. Micke

  Ibland får man känslan att artisten är för bra för bidraget. Just så känner jag när det gäller det här bidraget. I början gav jag den bara en etta i betyg men den har växt en del idag, i synnerhet delen som börjar med ” Ne verjemi vse Kar ponujeno ti je”. Har dock nästan alltid svårt för såna här låtar helt utan naturligt flyt. Men tjejen är bra. Kolla hennes ögon så förstår ni vad jag menar. Hon har DET 🙂

  Betyg (4/10)

  Sloveniens bästa genom tiderna:
  Något av det vackraste jag hört inom ESC. Jag pratar främst om den fullkomligt förförande refrängen som klär av en totalt. Instrumenten, sången ja det mesta stämmer. Pratar då främst om videon. Tyvärr höll det inte riktigt samma klass live. Absolut ingenting för de som bara kan ta till sig uptempo men vet ni vad? Jädrar så jag tycker synd om er för det som går förlorat för er. Bidraget är “Zbudi se”, Tanja Ribič från 1997

  Sloveniens sämsta genom tiderna:
  Det här är så fruktansvärt dåligt. Extremt tråkig robotdans. En tjej vars sångröst inte håller och allt det övriga på samma sätt som vanlig MF-mall. Hur har de tänkt? 🙂 Bidraget är “Straight into love”, Hannah från 2013.

  Sloveniens största glädjepiller:
  En låt som direkt får en att svänga sina lurviga om man säger så. Inget superbidrag men jag blir på gott humör och det är gott så. Bidraget är “Here for you”, Maraaya från 2015

  Sloveniens bästa 2018:
  Välkommen tillbaka efter 21 år. Långt ifrån det hon gjorde 1997 men ändå det bästa för mig 2018. Möjligen är jag lite lurad av att jag gillade henne så jädrigt 1997 men det kändes ändå bäst. Främst då sista minuten.

  https://www.youtube.com/watch?v=AUu5Z_l_8l8

 2. Adri

  Denna låten verkar gjort mer eller mindre samma resa hos de flesta. Jag avskydde detta när den valdes, men sen dess har jag tinat upp allt mer och mer för det 🙂 Och jag verkar se samma mönster hos de flesta 🙂 Mitt bryt kom när jag helt enkelt vid senaste månadsskiftet skulle färdigställa en topp 43 och lyssnade igenom alla bidrag one final time för att verkligen kunna stå för listan, och insåg att låten är fan inte kass 🙂 Men det finns ju en återkommande del som drar ner allt… nämligen titel-delen när “Harlem Shake”-musiken kommer in i låten.

  För både verserna och framför allt refrängen som Micke nämner ovan tycker jag är över medel t.o.m och det tar inte emot alls att lyssna på det, men sen kommer droppet och titeln och det förstörs tyvärr. Och detta är också en av få låtar i år som funkar bättre live än i studion 🙂 Studioversionen av låten är EXTREEEMT tom.

  Och sen skriver jag under 100% på det som både Pinglan och Micke skriver, nämligen att Lea Sirk är betydligt bättre än låten (trots att jag som sagt inte är emot hela låten). Hon är en av årets bästa artister som hanterar scen, röst, blick, rörelsemönster etc och där allt ämdå ser fullt naturligt ut 🙂 Hon är ju en som ska stå på scen! 🙂

  Spretiga betyg som då måste snittas:
  Lea Sirk: 4+/5
  Låtens vers+refräng: 3/5
  Låtens dropp: 1/5

  Var hamnar då låten? Antingen en stark tvåa, eller svag trea. Och då föredrar jag att avrunda uppåt 🙂 Så jag ger en låten en svag trea på femgradig skala 🙂

  Man hittar den på 31a plats på min lista 🙂 Jag vill därmed egentligen inte se den i final, men en finalplats åt den skulle inte uppröra mig det minsta 🙂 Vad tror jag då? Nej, det blir nog ingen final… men jag tror många underskattar den. Jag tror den hamnar närmre finalplats än sistaplats 🙂

  Liten sidenote: Jag tycker låtens slut är riktigt snyggt 🙂 (jag lyssnar alltid på låtarna en gång innan jag skriver dessa recensioner också 🙂 )

  Slovenien historiskt då:

  Bästa:

  Alltså det finns en hel del att lägga på bordet under denna kategori faktiskt 🙂 Men min vinnare är ändå självklar. I ett ohyggligt starkt år är detta min silverplats 🙂 Jag snackar om 2007 års “Cvet z juga” med Alenka Gotar 🙂

  Men jag kan inte lämna utan att ge hedersomnämningar till en hel lista, jag tycker Slovenien är ett så bra land 🙂
  – Energy, 2001
  – Stop, 2005
  – Vrag naj vzame, 2008
  – No one, 2011
  – Round and round, 2014
  – Here for you, 2015

  ALLA där förtjänar en medalj 🙂

  Sloveniens sämsta då?

  – Tyvärr står två år i egen liga här också. Som ganska ofta för min del är åren efter varandra också. Det gäller 2003 och 2004. Det ena är kanske Eurovisionhistoriens vidrigaste musik genom tiderna alla kategorier. Inte sämst allt som allt i historien, men kanske den absolut sämsta musiken i tävlingens historia. Det andra är bara så förbaskat smörigt och tråkigt och framfört av två röster som inte kompletterar varann eller ens låter bra var för sig 🙂 Båda förtjänar en “dishonorable mention”, men när jag läser mina motiveringar är valet självklart.

  “Nanana” med Karmen Stavec är en av ESC-historiens sämsta låtar tyvärr och är då självklart Sloveniens sämsta låt genom tiderna.

  Även “Straight into love” kan få en liten spark i sidan här… inte så mycket pga låten (även om den hade brister för att vara mild), utan till 90% pga öronskärande röst. Jag ser kopplingarna till MF som en del gjorde till låten när det begav sig. Men en sak är säker, hade den deltagit i MF hade åtminstone nån som kan bära upp den fått den. Hannah hade nog inte fått tillgång till MF-scenen.

  – Glädjepiller?

  Jag får ju ta någon av listan ovan. Och då kopierar jag ovanstående talare och väljer “Here for you” från 2015 🙂

  – Vem borde vunnit i år?

  Ja… Sloveniens final imponerade helt enkelt inte på mig. Jag ville väl kanske inte se “Hvala ne” som vinnare, men jag är ändå fine med det då jag inte riktigt brann för nåt i deras final. Kan inte riktigt peka på någon som hade varit bättre i tävlingen heller. Det var en svag uttagning.

 3. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – SLOVENIEN:

  Ska man säga “Hvala Da!” = Ja tack! eller “Hvala Ne” = Nej tack?

  Jag väljer nog det andra tacket 🙂 Av 18 låtar i den slovenska EMA så övertygade Leas sassighet och attityd till en seger. I en sjö av 43 bidrag som kommer resa till Lissabon så känns denna väldigt mycket som en i mängden för mig. Den här låten har två ben att stå på; det finns delar av låten som inte är så tokiga ex. 0.48-1.01. Men en kropp behöver också armar, huvud, axlar, knä, tår, ögon, öron, blod, hud, kött mm 🙂 Jag tycker den slovenska låten är en besvikelse. Hon sjunger bra, hon klarar av att sjunga låten. Jag gillar att den är på nationspråk för att det ger musikmaterialet lite finess. Men det här är inte tillräckligt bra. Det känns verkligen som att det finns ett hål i låten (refrängen som har en fattig hook).

  Men vad skulle dem ha skickat annars? BQL gjorde en väldigt underväldigande comeback. Allt annat var bara livlöst, tråkigt och ofärdigt. Den går ut näst sist i den andra semifinalen så chansen att tittare kommer ihåg låten lite extra kommer säkert hända. Om Lea tar sig till final som nummer tio i semin så skulle jag ändå bli lite glad att slovenerna kanske vaknar till lite och får på sig ett bättre självförtroende för EMA svag asså.

  BETYG: 3/10

 4. Zacke

  Jag klarar inte ens av att lyssna på denna dessvärre, för tycker den är otroligt orytmisk och irriterande. Framförallt droppet. Hon är duktig artist, men detta är en låt tävling, så bli inget extra poäng där. Jag ger betyget 1/10, mest för att de ändå försöker med något annorlunda.

  Bästa; ”Stop” 2005. Fantastiskt låt som bara växer och växer varje gång jag lyssna på den. Kanske den bästa låten någonsin som missat final. Synd att han kom tillbaka med en sådan tråkig låt förra året.

  Sämsta; Här finns det flera kandidater, för att nämna några; ”Stay forever 2004”, ”Straight in to love” 2013, ”Hvale ne” 2018 är absoluta botten enligt mig. Väljer nog ”Straight in to live”. Dålig låt till och börja med, och live-framträdandet är verkligen under all kritik.

  Glädjepiller; ”Samo ljubezen” 2002. Fantastiskt härligt låt, med viktigt budskap. Kanske de bästa bidraget, i ett mycket svagt år.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se