ESC2019 Schlagerpinglan: 2017 var det endast sju bidrag som framfördes till stor del på andra språk än engelska men (troligtvis för att ett av dem vann) så var det hela 13 bidrag som tävlade på andra språk än engelskan året efter, d.v.s. 2018 i Portugal.

I Eurovision Song Contest 2019 är det, beroende på hur man bedömer bidragen, runt 12 bidrag som framförs till stor del på andra språk än engelska. (10 om man vill ha största delen av låten på annat språk än engelska eller 14 om man använder en lite mer generös tolkning).

Här nedan ser ni länkar till dessa bidrag, presenterade i den ordning jag personligen för tillfället rangordnar dem:

(Klicka på flaggorna nedan för information om hur länderna valde ut sina bidrag.)


Soldi“, Mahmood – Italien

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2019 på andra språk än engelska (2019-03-27):
Italien 1. Italien: – “Soldi“, Mahmood
(mestadels italienska, fåtal ord på arabiska)
(finalen)
Kroatien 2. Kroatien: – “The Dream“, Roko
(engelska, avslutning på kroatiska)
(semifinal 2)
Island 3. Island: – “Hatrið mun sigra“, Hatari
(isländska)
(semifinal 1)
Slovenien 4. Slovenien: – “Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl
(slovenska)
(semifinal 1)
Ungern 5. Ungern: – “Az én apám“, Joci Pápai
(ungerska)
(semifinal 1)
Spanien 6. Spanien: – “La Venda“, Miki
(spanska)
(finalen)
Serbien 7. Serbien: – “Kruna“, Nevena Božović
(mestadels serbiska, fåtal meningar på engelska)
(semifinal 1)
Albanien 8. Albanien: – “Ktheju tokës“, Jonida Maliqi
(albanska)
(semifinal 2)
Georgien 9. Georgien: – “Keep on Going (f.d. Sul tsin iare)“, Oto Nemsadze
(georgiska)
(semifinal 1)
Polen 10. Polen: – “Fire of Love (Pali się)“, Tulia
(polska och engelska)
(semifinal 1)
Frankrike 11. Frankrike: – “Roi“, Bilal Hassani
(engelska och franska)
(finalen)
Portugal 12. Portugal: – “Telemóveis“, Conan Osiris
(portugisiska)
(semifinal 1)
Ytterligare bidrag med icke-engelska inslag:
Norge Norge: – “Spirit in the Sky“, KEiiNO
(mestadels engelska, fåtal meningar på samiska)
(semifinal 2)
Danmark Danmark: – “Love Is Forever“, Leonora
(mestadels engelska, fåtal meningar på franska, danska och tyska)
(semifinal 2)
Uppdaterat: Bidrag med minimala icke-engelska inslag:
San Marino San Marino: – “Say Na Na Na“, Serhat
(mestadels engelska, några räkneord på turkiska)
(semifinal 1)

Schlagerpinglan: Då vissa länder har bidrag som innehåller olika språk så blir det en bedömningsfråga hur många man vill räkna med. Själv tycker jag att Kroatien och Frankrike har så pass mycket franska/kroatiska i sina bidrag att de kvalar in medan Danmark och Norge mest “kryddar” sina engelska bidrag med lite andra språk, men var och en gör ju som de vill. 🙂

Vad gäller ovanstående bidrag så anser jag att det är en ganska stark samling där över hälften är över-medel-bidrag för mig. Förhoppningsvis resulterar det i många bra placeringar i ESC så att fler länder (inklusive Sverige) vågar skicka bidrag på sina egna språk.

Se även: Min personliga rangordning av de 5 nordiska bidragen, de 5 ex-jugoslaviska bidragen, de 9 ex-sovjetiska bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 17 semifinal-1-bidragen och de 18 semifinal-2-bidragen.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


36 kommentarer till “Eurovision 2019: Bidragen på andra språk än engelska”

 1. Adri

  Nu när Danmarks låt innehåller fraser som ”Kærlighed er håb, alle ka’ forstå
  Kærlighed er samme sprog” så är Sverige det enda nordiska landet som inte alls använt sig av sitt språk sen språkreglerna blev fria? Right?

  Finland 2012 representerade vårt språk i alla fall. Men det är ändå synd för svenska är både fint och musikaliskt 🙂 Konstigt att säga så om sitt egna språk? Kanske, men jag tycker så!

  Hoppas vi kommer dit någon gång! Jon Henrik måste bara hitta helt rätt 🙂

  Anyway, dessa tolv låtar då. Min lista (med placering i topp 41 i parentes).

  1. Slovenien (6)
  2. Albanien (7)
  3. Italien (8)
  4. Ungern (18)
  5. Island (20)
  6. Portugal (26)
  7. Kroatien (27)
  8. Serbien (31)
  9. Polen (33)
  10. Georgien (34)
  11. Spanien (35)
  12. Frankrike (39)

 2. Adri

  Det mest onödiga slänget av engelska är ju Serbien skyldig till. Inte för att Nevena är dålig på engelska, eller för att engelska inte passar musiken. Det gör det. Men mer bara… varför?

  Den där 1,5 meningen förändrar ingenting i låten. Det är som att dem ville skriva på serbiska, men just det budskapet fick för många stavelser på serbiska så dem översatte det helt random till engelska.

  Jag har inget emot bilingual låtar (förutom då Frankrike som inte kan blanda sina två valda språk ordentligt i år), men att BARA slänga in liksom en mening på engelska mitt i bryggan. Det var ett himla dumt beslut.

 3. Micke

  1. Slovenien (1) (Helt överlägsen)
  2. Albanien (2)
  3. Italien (4)
  4. Polen (6)
  5. Ungern (8)
  6. Georgien (15)
  7. Frankrike (30)
  8. Serbien (31)
  9. Kroatien (32)
  10. Spanien (34)
  11. Portugal (38) (Usch)
  12. Island (40) (Usch)

 4. Micke

  @Adri ja möjligen har vi ett fantastiskt vackert språk. T.o.m ESC-vinnaren 2017 Salvador Sobral älskar det svenska språket så mycket att han pluggar svenska. “Det är så melodiöst. Det gjorde mig så glad. Det gör det fortfarande. Jag älskar att plugga svenska.” 🙂 Killen har uppenbarligen bra smak 🙂

  På tal om en helt annan sak så har jag bestämt mig för att hoppa över Semifinal 1 i år. Utgången av den avgör sedan om jag ska kolla semifinal 2 eller om jag hoppar av helt och återvänder 2020. Har aldrig någonsin varit med om en så “vara eller icke vara” semifinal som ettan i år. Där finns mina två absoluta favvisar men där finns också de sex outstanding sämst i år.

  Känner att jag inte vågar “riskera min hälsa” med tanke på om det värsta scenariot inträffar. En av de sex bedrövliga Vitryssland kan jag väl köpa men om alla fem av Cypern, Portugal, Montenegro, Island och Tjeckien går vidare samtidigt som Slovenien och Albanien åker ur då tar Micke sitt pick och pack från ESC 2019 och ställer in det i förrådet för att inte återanvändas förrän 2020. Den saken är 100% säker.

  Hoppar som sagt semifinal 1 och kollar efteråt hur det gått. Hoppas dock på mänsklighetens goda smak 🙂

 5. Adri

  Micke: Albanien deltar i den andra semifinalen, inte första, så du kan fortfarande ha ditt även om semi 1 går åt helskotta faktiskt 🙂

  Sen angående dina sex sämsta. Jag har haft fel förr, men jag gissar att du behöver absolut INTE oroa dig för Montenegro. Tror inte på Vitryssland eller Tjeckien heller faktiskt, även om de är troligare finalister än Montenegro.

  Island och Cypern lär gå vidare. Portugal är just nu 60/40 om de går vidare eller inte tror jag. 🙂

  Så jag tror, och hoppas, allt att vi återser dig i semi 2 🙂

  Dessutom tror jag Slovenien är relativt säkra finalister. Ibland är röstningen wack, men i en sån svag semifinal bör de inte ha det allt för tufft.

 6. Micke

  @Adri, blandade visst ihop Australien och Albanien där 🙂 Australien är iofs också mycket viktiga i år för mig.

  Jag tror inte heller att Vitryssland går vidare juniorstuket kan funka i MF men knappast i ESC. Hat går före kärlek som vi pratat om förut så jag är helt säker på att Island går vidare. Cypern är råmodellen för stuket som fick mig att lämna MF. Tyvärr säker på att den går vidare. Portugal har blivit lite kult att gilla så den går vidare. Hallelujastuket brukar inte funka i ESC så Montenegro får nog vända på klackarna. Sen då slutligen Tjeckien. Hmmm Gubben Noak har funkat förr så jag blir orolig.

  Går Slovenien inte vidare så är det för mig tyvärr ännu ett bevis på att röstarna inte är några som direkt jobbat med varje låt för att få koll utan mer en gångs lyssnare. Hoppas inte det men det har hänt otaliga gånger förr

 7. Adri

  Tro mig. Vitryssland skulle inte ha det lätt i MF heller. Zena är för svag för det. Tyvärr. Hon kan komma tillbaks när hon är äldre och då förmodligen bekvämare på scenen.

  Tror inte Cypern skulle ha det allt för lätt i Sverige heller. Vilket är konstigt för jag tror ändå vi kommer ge den höga poäng i maj. Men hade låten deltagit i MF hade den nog farit all världens väg.

  Hat går före kärlek? Ah då tycker jag du ska byta umgängeskrets för det där låter ju inte bra 🙂 Island går inte vidare på hat. De går vidare på att sticka ut, sjunga eget språk, väcka känslor. Jag menar… 98% eller mer av tittarna kommer ändå inte fatta ett jack av vad de sjunger 🙂

  Portugal går vidare kanske, men då troligtvis just pga svag semi 🙂

  Men jag har ju tippat Slovenien som en av årets största dark horses. Hindret är kanske just att det är Slovenien. Ett av tävlingens mest underskattade och obelönade länder.

 8. Micke

  Hat går definitivt inte före kärlek för mig Adri men tyvärr funkar mycket i världen så. Hat blir kult medan kärlek är töntigt. Ser du inte det så går du med skygglappar. Men samtidigt positivt för dig 🙂

 9. Adri

  Micke: Njaa. Om kärlek skulle anses som ”töntigt” så hade väl inte 90% av all musik behandlat det ämnet, tänker jag.

  Och jag har aldrig sett bevis på att hat är kult. Jag kan inte komma på nåt som förts vidare kulturellt i Sverige som grundar sig i hat. Bara jag? Alright then.

 10. Micke

  Hat säljer bättre än kärlek. Vill inte låta som nån besserwisser min vän men så är det tyvärr

 11. Adri

  Alright. Men det är mer ”kärlek är töntigt” jag reagerar på.

  Av oss två är det jag som är kärleks-negativ, men ändå är det du som drar dig med sånt. Jag kan inte relatera till att kärlek någonsin hånats eller töntförklarats.

  Och kärlek verkar leva kvar mer än hat iaf, med tanke på att jag som sagt inte kan tänka ut nåt ända ”hatiskt” som liksom… är en del av vår populärkultur 🙂

 12. Micke

  @Adri vi lägger ner detta. Jag jobbar med sånt här därför ser jag hatet personifierat. Vad jag menar med det i musiken är. Kolla hur hånade många som sjunger om kärlek blir. Tuffhet är dock något helt annat.

  Men som sagt det var dumt av mig att ta upp det. Det blev lite för mycket utanför the real thing här 🙂

 13. Adri

  Micke: Men det är just det. Jag har ALDRIG i mitt liv (som ändå är relativt långt nu) sett någon hånats för att de sjunger om kärlek 🙂

  Jag har sett folk kalla det okreativt, för att alla andra gör ju det. Och i enstaka fall ”cheesy” men då är det för att skaparen gjort det fel.

  Så jag tror som sagt vi kanske har helt olika ungängeskretsar eller nåt.

 14. Micke

  @Adri, problemet är att du missuppfattar precis allt jag säger om detta. Jag klandrar inte dig ett skit för det dock utan bara mig själv. Dels för att jag uppenbarligen är usel på att förklara så här när man inte ser varandra och dels för att jag överhuvudtaget tog upp det igen då jag vet hur usel jag var på att förklara redan förra gången. För att bara nämna ett ställe där musiker ständigt blir hånade för “töntiga” kärlekssånger så kan vi ju ta din älskade genre Dansband 🙂

  Sen om umgänge. Privat umgås jag enbart i kretsar där folk bryr sig om varandra och tar vara på varandra. Grejen är dock att det finns något som heter yrkesliv också.

  Ber om ursäkt till Pinglan för att det blev detta än en gång och till Adri för att jag tydligen inte kan förklara på ett bra sätt. Tillbaka till musik igen. Eller vad säger du Adri? 🙂

 15. Adri

  Micke: Kärlekslåtar är nog den minsta anledningen till att folk töntstämplat dansband 😉 (ja, förlåt dansband-lovers. Ni får hugga mina favoriter allt ni vill.)

  Jag är extra on edge idag eftersom en tjej på kontoret nynnat Arvingarna hela, hela dagen. Till slut tror jag t.o.m hon var den som var tröttast av oss alla (öppet kontorslandskap) på det. Men är det fast i hjärnan så är det…

 16. Micke

  @Adri, helt underbart 🙂 Så hade jag det för ett antal år sedan när jag fick jobba med en tjej som kommit fel på många plan i livet. Just det var ju inte underbart men jag skrattar när du nämnde det om arvingarna. Den här tjejen sa nästan ingenting men sjung gjorde hon. Det värsta var att 90% av det hon sjung var Carola. Du kan kanske ana att jag var ganska trött i skallen efter ett tag 🙂

  En helt annan sak. De tre länder som är mina största besvikelser år efter år är Sverige, Irland och Storbritannien. Jag har aldrig gillat svensk musik men alltid älskat musik från de andra två. Men år ut och år in underpresterar de två sistnämnda och den första nämnda är väl som vanligt.

  Men i år har både Sverige och Irland riktigt skapliga bidrag. Tyvärr underpresterar Storbritannien även i år men det kunde ha varit att alla tre lyfte i år. Har nämnt det tidigare att Hollys version av Storbritanniens bidrag är mycket bättre men faktum är att den faktiskt bara växer och växer än mer. Hur kunde Storbritannien välja fel version.

 17. Adri

  Jag älskar svensk musik (partisk? Troligtvis, men jag älskar det. Vi har mer känsla än många andra i vår musik… there I said it). Brittisk musik är fine. Irland har jag INGEN bild av musikmässigt. Jag tror väl Sinead O’Connor kommer därifrån och hon har släppt en låt typ som tjatar ut sig innan den ens tagit slut.

  Men jag håller dock med dig om att Sverige och Irland skickar bra bidrag i år 🙂 Och då hade Sverige ändå hela sju bättre låtar (enligt mig) i MF. Irland valde ju internt.

  Storbritannien är inte rakt ut dåligt. Det är bara så… brittiskt. Så tryggt, säkert. Middle of the road. Jag hade annan favorit. Och det är inte din heller. “Sweet Lies” med Kerrie-Anne. Visste att den inte skulle ta det för att… well, den är modern. Storbritannien är inte moderna.

  Men någon gång kommer de hamna rätt. Jag försöker minnas 2017 🙂 Dåjävlar fanns de på min topp 10 efter Gud vet hur många år.

 18. Micke

  Jag har lyssnat på svensk musik från hela 1900-talet Adri. Förstå gången jag hittar något jag tar till mig är från 90-talet. Visst jag kan tycka om en del av Lundells, Gyllene tider mm från 70-80-talen men det är inte många artister eller grupper som intresserar mig. Svensk musik är faktiskt bättre på det jag kallar “flyta bort musik” än det som är numero uno för mig rockmusik. Flyta bort finns en hel del som vi pratat om förut Adri där vi har liknande smak. Melissa Horn är en favvis för mig. Visst det mesta låter likadant men såååååå jädra skönt det låter. Den äldsta svenska låt som jag verkligen tog till mig var den här

  https://www.youtube.com/watch?v=ya1RmPteUk4

  Till stor del kan det ha att göra med att jag varit med om exakt samma upplevelse som Hellstrand beskriver i låten. Skillnaden var att hans kompis tog livet av sig medan min underbara vän blev slaktad av ett missfoster som hade fräckheten att kalla sig man. Jag älskade och älskar den här låten mycket för att jag känner att jag upplever henne på nytt varje gång jag lyssnar.

  När det gäller det brittiska bidraget du hade som favvis vill jag minnas att det för mig var väldigt ojämnt. Minns inte om det var refrängen eller versen jag gillade medan det var det motsatta med det andra

 19. Adri

  Ja, vi tar till oss svensk musik olika. Min absoluta favorit, den jag återkommer oftast till och som förra året var min mest spelade artist på spotify var…

  … Little Jinder. Vet du vem det är? Vet du inte det, så sök inte upp henne. För tro mig… you will not approve. (Säger jag som att jag känner dig, men jag vill tro att jag gör det faktiskt. Jag tror du ger alla hennes verk underkänt, och då är det lika bra att inte ens försöka 😉 ).

  Jag älskar hennes nostalgiska, men samtidigt uber-moderna musikstycken, och väldigt cyniska texter som ofta är väldigt relaterbara. Hon är inte finpoesi, men det hon sjunger kan folk ofta känna igen sig i. Exempel på den deprimerade och cyniska sidan av henne: Hon har ett album som heter “Allting suger” och en låt som heter “Ful och tråkig tjej”.

  Men visst, Melissa Horn och First Aid Kit (förutom när de försökte sig på rock… ish) är ju också favoriter.

  Jag har aldrig hört låten du länkar, men trist nog har jag också en barndomsbästis som avslutade sitt liv allt för tidigt (dock egentligen efter att vi växt ifrån varann, men visst blev man riktigt knockad och sorgsen när man nåddes av beskedet) så då kanske jag också kan hitta nåt där att hålla fast vid 🙂

  Skiftar raskt över till det brittiska bidraget. Du gillade inte min favorit 🙂 Inte alls. Vare sig vers eller refräng 🙂 Iaf inte när det begav sig. Du tyckte det var uttagningens sämsta låt och gav 1/10 🙂 Så jag tror du tänker på den andra versionen 🙂 Eller en helt annan låt.

 20. Adri

  Det här med att använda smileys med måtta är inte min starka sida. Jag mår helt ok, men sååå jävla glad är jag faktiskt inte. Och kanske inte helt passande efter att ha skrivit om ens avlidne kompis.

  Skärpning nu, Adrian.

 21. Micke

  @Adri jodå jag minns allt att vi har många gemensamma svenska favvisar i mer soft Music, typ Melissa Horn, First Aid Kit, Miriam Bryant mm 🙂 Jag vet vem Little Jinder är Adri. Hon har en del bra material så du tänker helt fel om mig där 🙂

  När det gäller Staffan Hellstrand låt och text kanske den passar dig än bättre då eftersom hans kompis och din kompis tog livet av sig. Min var däremot en levnadsglad tjej som ett kadaver tog av daga. Låter kanske löjligt men varje gång jag lyssnar får jag tillbaka en bit av henne. Något säger mig dock att gunget inte riktigt är din grej. Men jag kanske har lika fel där som du om mig och Little Jinder 🙂

  Vet du Adri jag litar helt på ditt minne. Mitt är sprängfyllt av för mycket grejerså du kan mycket väl ha rätt om det brittiska bidraget. Mitt minne är dock att jag tyckte den var helt ok men sen blev det för brötigt ett tag

 22. Adri

  Micke: Well I’ll be a son of a gun… jag hade ALDRIG trott att du skulle kunna säga ett snällt ord om Little Jinder. Eller alltså, jag tror att du är en snäll person (jag vet att du är snäll här iaf), men LJ är ju öppet väldigt inspirerad av 80-talet och väldigt syntig musik ju. Det känns som att ni är två olika läger mer eller mindre 🙂

  Jättetråkigt att höra om din kompis, men musik kan hjälpa till att läka. Oavsett om det bara är litegrann för en stund 🙂 Så att du får tillbaka en del av henne är inte dumt eller löjligt alls 🙂 Det funkar för dig, vem är jag att tycka nåt negativt om det? Det är ju jättebra för dig om det är så 🙂

  Vet du vad, Micke? Jag vet att jag har bra minne (I alla fall när det gäller totalt meningslösa saker. När det gäller viktiga saker så flyr de gärna hjärnan MVH var ihop med en tjej i nästan två år och glömde hennes födelsedag båda åren. Skäms jag? Hmm… nej. Jag gjorde innan, men sen visade sig att hon var inte en bra person så det var kanske karma faktiskt. Men där och då var det ändå en viktig sak som försvann) men jag litar inte på mig själv så I went back in time. Så här skrev du om min brittiska favorit:

  “Ryser bara på tanken att behöva se och höra detta live. Scenen kommer att bli invaderad av robotdansare, dutt dutt syntar och dunka dunka trummor. Gissa varför jag rankar den här som sämst”

  Inte jättenice. Positivt då? Well, du hade fel om hur scenen skulle se ut iaf. För så blev det aldrig 🙂

 23. Micke

  @Adri Jag fösöker alltid vara öppen och stänga av fördomar och liknande men när det gäller mina tre stora besvikelser år efter År Sverige, Irland och Storbritannien är det svårt att alltid hålla sig i det. jag är inte mer än människa och dessa tre har “svikit” mig såååååååå många år nu att jag erkänner att jag tappar fokus ibland.

  Självklart är det sant det du skriver men jag har ändå svårt att fatta det. Var så jädra säker på att jag tyckt och skrivit något helt annat om den låten. Måste blanda ihop det med en annan låt då. Jag minns så väl att det var en låt som jag tyckte lät helt ok men sen plötsligt så blev det så jädra brötigt.

  Skulle vara kul att höra vad du tycker om Hellstrand låt när du tagit in den mer. Självklart även Pinglan och andra. för mig är den helt underbar men jag kan ju inte vara helt säker på att jag tyckt det även utan det jag känner för text och allt det.

  Hur viktig är en födelsedag Adri? För mig är den hur oviktig som helst. Men grejen som gör den viktig eller ej är ju hur personen det handlar om ser på sin födelsedag. För mig har det alltid varit roligare att fira något man uppnått med någon. Exempelvis att man varit polare med nån i tio år eller liknande. Bra mycket viktigare än påtvingade firanden. Du kan nog ana att jul inte är viktigt för mig 🙂

 24. Micke

  @Adri en sak till. På tal om det där att missförstå vilket jag tror du även gjort när det gäller mig och syntar. Får känslan lite av att du tror jag hatar allt vad syntar är. Inget kan vara mer fel isf. Det jag flippar ut över är dutt dutt syntar och ingenting annat. Eller en liten flytande dutt dutt synt som terroriserar bakgrunden på en låt

 25. Adri

  Micke: Om du kommer ihåg rätt så framträddes ju varje låt i två versioner i brittiska finalen 🙂 Du kanske gillade den andra ”Sweet Lies”? 🙂 Det gjorde dock inte jag.

  Eller som sagt, kanske är en helt annan låt du tänker på 🙂

  Och självklart kommer jag återkomma med ord om Hellstrand när tillfälle ges 🙂 Likt dig vill jag inte ”keep you hanging” när du skickat länkar 🙂

  Jag gillar att fira födelsedagar ibland, för mig beror det helt på ”var i livet” jag är. Men likväl är jag med dig, att födas är inte att uppnå något. Tvärtom borde ens födelsedags fokus egentligen vara mamma/pappa. Men jag tror inte dem tycker det är nåt värt att fira heller… för let’s face it: så speciell är jag faktiskt inte.

  Men jag kan inte heller relatera till att fira när man uppnått något. Jag är inte den typen av person som uppnår saker. Jag är personifieringen av att ge upp 🙂

  Äh nu blir jag trött på mig själv igen… kan jag NÅGON GÅNG ingå i en konversation utan att ta upp mitt deppiga liv?

  Tusan. Aja, jag återkommer nör jag har nåt att säga om Hellstrand.

 26. Micke

  @Adri lägg tillbaka rottingen i skåpet. Det finns ingen som vill straffa dig med den. I synnerhet inte dina föräldrar som jag är övertygad om ser dig tvärtom som en guldklimp. Upp med hakan nu för tusan och ge dig an livet med en mer positiv inställning. Du är tvärtom mot det du säger helt unik som människa. Det finns ingen som är och har de möjligheter att utnyttja allt det som finns inom din kropp och ditt sinne. Du precis som alla andra måste börja förstå det att vi alla är unika.

  Men självklart håller jag med dig om att födelsedagar är för föräldrar och deras föräldrar. Det vi får av dem måste vi inse att vi aldrig kan ge tillbaka men vi bör fanne mig försöka precis allt vi kan så länge vi kan. Mina föräldrar var tonåringar när de fick mig. Kan knappt ta in allt de måste ha försakat bara på grund av att de fick mig. Tror dock inte ett ögonblick på att de ångrar en sekund av allt och vet att de inte gör det.

  Adri ut i livet och ta för dig av allt som finns där för tusan. Sitt inte och deppa ihop. Många gläds och har nytta av en glad Adri men ingen gläds och har nytta av en deppig Adri. I synnerhet har du inte nytta av det senare själv. GO FOR IT ADRI 🙂

 27. Adri

  Micke: Ah du. Jag tvivlar faktiskt på det. Jag har tre äldre syskon som gör saker. Uppfyller drömmer, utför storslag, bidrar till världen… och sen då jag som är vilse i livet och mest gnäller över att jag är sämst och vilse. Hamnar ju inte lite i skuggan av de andra.

  Jag hoppas naturligtvis mina föräldrar inte ångrar mig haha, men jag skulle inte klandra dem om så är fallet. Tänka sig… nio månaders obekvämlighet, stånk och stön, förberedelser och BAM så får dem mig. Vilken himla besvikelse! (Ännu en anledning till att jag inte vill ha barn själv. Nio månader är alldeles för lång startsträcka för nåt som eventuellt är hemskt)

  Men över till dig Micke… om du inte redan är det så borde du styra in dig på en karriär som motivational speaker 🙂 Visst, jag har saker kvar att jobba på än, men du verkar ju vilja att folk mår bra och du verkar ändå ha poänger att säga! Så jag är faktiskt ändå lite seriös där. Bli motivational speaker. Det tror jag du skulle behärska himla bra! 🙂

 28. Micke

  @Adri min vän en sak måste du få klar för dig. Du kan aldrig hitta dig själv eller utvecklas som människa så länge som du jämför dig med dina syskon eller vilka som helst. Grejen är att när någon jämför sig med en annan då är det ju inte direkt de dåliga sidorna hos den man jämför sig med. Eller hur? Utan att känna dig riktigt kan jag ta gift på att det finns många saker som du är mycket bättre på än dina syskon. Grejen är dock att du inte ser dessa. Varför inte? För att du har bestämt dig för att du helt enkelt är sämre än dina syskon. Med den inställning Adri, hur ska du någonsin kunna se något annat. Eller rättare sagt hur ska du någonsin kunna se verkligheten?

  “Jag hoppas att mina föräldrar inte ångrar mig”. Hur kan du ens tänka tanken? Tror du verkligen på fullt allvar att din morsa hade “obekvämlighet, stånk och stön” i skallen under de nio månader hon bar på dig? TRor du på fullt allvar på att hon ångrar en sekund av detta? Att din farsa ångrar en sekund av detta?

  Har sagt till dig förut att du blir inte en mer positiv och gladare person genom att isolera dig. Umgås med vänner är A och O för att hitta mer harmoni i livet. Gör dig själv den tjänsten nu Adri. Jag lovar dig det gör sån jädra skillnad så du kan knappt tro det.

  Jo, jag har väldigt lätt att engagera mig i andra människor Adri. Därför att jag bryr mig. Om vi människor inte bryr oss om varandra vad fan har vi kvar då. Alla har samma värde och rättigheter. Alla måste fås att förstå detta. Jag jobbar redan med sånt här Adri men tack för rådet 🙂 Jag har sett folk resa sig från noll till du kan inte ens ana. Varför? För att vi är fantastiska människor vi som håller på med det här. Inte alls men vi ger två öron och två armar och det förändrar allt för de som är nere på botten och känner att de är noll och att de är ovärdiga, folk som ingen kan bry sig om.

  Jag lovar dig hade någon oberoende som bryr sig träffat dig och dina tre syskon så hade de snart fått dig att förstå det du inte klarar att förstå nu. Du hade på kort tid fattat att du har lika många plus i förhållande till dem som du inbillar dig att de har plus i förhållande till dig.

  Allt sitter i skallen på dig Adri, inte i verkligheten

 29. Adri

  Micke: Ok nu känns det som att jag får alldeles för mycket uppmärksamhet här så jag svarar bara lite kort på saker du skriver i din kommentar. Och sen återkommer jag senare ikväll med en musikrelaterad kommentar, den om Hellstrand 🙂 Alright?

  Ibland kan man få för sig att man ändå känner varann efter alla dessa år på bloggen, men sen skriver du en sån kommentar och så blir det uppenbart att vi ändå är totala främlingar. Hade du träffat mig jämte mina syskon och samtalat med oss hade du snabbt insett den svaga länken. De forskar, läker folk, hjälper folk på flykt (ah, det låter som att jag mer eller mindre helgonförklarar dem – men det är på riktigt deras yrken).

  Vad gör jag? Jag planerar nöjesevent, producerar media och säger åt företagskunder att revidera sin marknadsföring om de inte vill ha juridiska konsekvenser.

  Vem bidrar mest till mänskligheten där? Well inte tusan är det jag. Jag tycker mitt jobb är helt ok, jag är ung och det är ett bra “inkörsjobb” så problemet är mest att jag verkligen känner att jag bidrar ingenting för någon, medan mina syskon förändrar liv.

  Sen sa jag faktiskt aldrig att mina föräldrar ångrar mig. Jag sa att jag skulle inte klandra dem om så är fallet. Som sagt: nio månaders väntan och jag är resultatet. Om inte det är ett antiklimax så vette tusan vad som är det.

  Ja, där är vi väl överens. Jag bryr mig om folk. Andra folk. Jag skiter fullständigt i mig själv, det är en förlorad kamp, men jag vill ändå ge mig att jag finns där för andra och jag kan muntra upp dem i mörka tider. Så jag är helt med dig om att vi måste bry oss om varandra mer. Sen är skillnaden att du valde det som din karriär… jag valde som sagt en annan väg… en betydligt ytligare väg… Oj, vad dålig reklam jag gör för mig själv.

  Jag ber om ursäkt för hela denna utläggning till alla som kan ha kommit att läsa den. Väldigt ovärdigt av mig… Förlåt alla, jag ska lära mig hantera mina issues på annat håll. Den bördan ska inte falla på Micke (förlåt till dig också Micke).

  Så, jag återkommer när jag lyssnat på Hellstrand. Kom precis hem från jobbet, så nu har jag kvällen framför mig 🙂

 30. Micke

  @Adri, ja visst är det hemskt att du får uppmärksamhet Adri med tanke på vilken hemsk människa du är. Jag hoppas du hör själv hur detta låter.

  “Vem bidrar mest till mänskligheten där? jag bidrar ingenting för någon, medan mina syskon förändrar liv.”

  Ursäkta mig nu min vän men sicket jädra skitsnack. Du har ett jobb och det innebär att du bidrar till det samhälle vi vill bygga upp. Så enkelt är det. Du är viktig.

  Jag har inte det minsta problem med din “utläggning” Adri så du behöver inte be mig om ursäkt. Problemet vi har är platsen vi är på här. Jag ser inte dig och dina ögon och därför kan jag inte tyda dig. Så är det när man pratar på detta sättet.

  Lyssna du på Hellstrand Adri. Men oavsett vad du säger här på loggen, oavsett om vad så lyssnar jag vare sig det är musik eller annat 🙂

 31. Adri

  Micke: Men vad fan? Jag har ju hört denna låten förr… Säkert min pappa som spelat den i min uppväxt. Det känns som det. Den har det där nostalgiska, trygga över sig som gör mig varm och glad 🙂

  När jag introduceras till något, låt eller film, så gillar jag att göra research och tyvärr (eller “tyvärr” är kanske inte rätt ord) så handlar faktiskt inte låten om en avliden kompis. Staffan säger själv följande i en intervju med Arbetarbladet, jag citerar direkt därifrån:

  “Texten handlar om min bästa kompis från tonåren. Han drabbades av en psykisk sjukdom, schizofreni, så det handlar inte om någon som har dött som många tror. Jag var nitton år när det här hände och det var väldigt omskakande.”

  Jag hoppas verkligen, verkligen, verkligen inte det tar ifrån dig, eller påverkar, dina känslor och tankar kring låten med din kompis. För det var inte alls min avsikt.

  Men tyvärr gjorde det så jag direkt från början gick in med en annan syn än om det faktiskt skulle handla om en kompis som tog livet av sig. Så, mina tankar kring låtens tema är kanske inte de samma som de skulle varit.

  Men ska jag bara bedöma låten så gillade jag den! Som sagt, den hade en väldigt trygg och bekant känsla.

  Jag kände mig som det glada barnet jag var som hjälpte pappa i köket när han lagade mat när jag lyssnade på detta. Det är därför jag får för mig att pappa har spelat denna i min uppväxt, men jag kan minnas fel 🙂 Men den hade en trygg och nostalgisk stämning.

 32. Micke

  @Adri, nej då ingen som helst fara. Oavsett vilket så handlar ju låten om en förlust av en fantastisk kompis. Min kompis förlorade livet på ett fullständigt omänskligt sätt men det som hände Hellstrands kompis var ju också omänskligt fast på ett annat plan.

  Det är något med den här låten. Nu betyder den ju något speciellt för mig men jag tror jag hade tyckt om den oavsett vilket. Den har sånt jädra liv i sig. Man blir glad helt enkelt. Jag hörde den första gången några månader efter min polare mördades och tog till mig den direkt. första gången någonsin jag fått en wow-känsla av en svensk låt. Den hade ju ett gäng år på nacken då tror jag.

  Jädrar konstigt det där ändå. Har alltid hört att Hellstrands polare tog livet av sig. Litar självklart på det du säger och då är det ju så.

 33. Adri

  Micke: Baserat på intervjun och låtens wikisida så verkar det vara ett vanligt missförstånd 🙂 Så du är inte ensam om att ha trott det.

  I alla fall, jag kan inte garantera att låten kommer återkomma i mitt liv, men jag får ändå tacka för länken för jag är glad att jag gav den lyssning nu 🙂 Den hade något fint över sig. Sorgligt, men hoppfullt – så kan man säga 🙂

 34. Micke

  @Adri, kul hur som helst att du hittade något i låten 🙂 Den låten förändrade mig. Det var den som fick mig att även lyssna på svensk musik. Jag håller ju på med musik som du vet och var ju alltid uppdaterad om det mesta. Det gällde dock inte svensk musik. Den här var ju en jättehit för Hellstrand men jag kände inte ens till den. Den var ju känd flera år innan jag hörde den. Så intresserad var jag av svensk musik då Adri 🙂 Den enda musik jag lyssnade på då var en lördag i mars månad varje år då MF gick. Enda landet i världen där jag kände till schlagertävlingen mer än “The real thing” 🙂

 35. Johanna

  Desa bidrag hade jag rankat som följer

  1.Ungern (bättre än hans förra bidrag)
  2. Italien
  3. Island (sorry Micke)

  4. Slovenien
  5. Polen
  6. Albanien
  7.POrtugal

  8. Georgien
  9. Spanien
  10. Kroatien
  11. SErbien (AVSKYR när de blandar engelska och eget språk med få undantag)

  12. Frankrike (se oven + att Bilal sjöng falskt och vann av fel anledning, även min sistaplats i år)

 36. Micke

  @Johanna, skönt att nån mer än jag vågar nämna det som verkligen hände i Frankrike i år. Låten har dock växt lite för mig sen dess från (2/10) till (4/10). Men just grejen. Där är en av de stora nackdelarna med okontrollerad tittarröstning. Låtar kan plötsligt vinna av vilka anledningar som helst istället för av den rätta orsaken som det ska handla om. Jag skriver även under på det du skriver om din elfteplats.

  Be inte om ursäkt för att du gillar Island Johanna 🙂 Det ska ju jag skita fullständigt i. Har aldrig någonsin blivit irriterad på någon för att de gillar något jag inte gillar. Men jag undrar och du får gärna svara. Om de inte varit klädda som de är och texten varit som den är. Hade du gillat den då? 🙂 Jag menar ibland är det ju annat som påverkar. Jag älskar exempelvis Österrike 2003 men jag erkänner rakt av. Utan grejen så hade jag inte ägnat den en sekund 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se