Melodifestivalen 2021 Den 26:e maj utlystes Melodifestivalen 2021 officiellt då SVT presenterade tävlingsregler och meddelade att de börjar att ta emot låtar till Sveriges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2021 den 24:e augusti.

Några vanliga frågor med tillhörande svar från SVT:s informationssidor ser ni här nedan:

Uppdaterat 2020-08-20:Melodifestivalen 2021 kommer att genomföras!

Melodifestivalen
(Grafik: SVT)

FAQ – Frequently Asked Questions / Vanliga frågor:

♥ När kan man skicka in bidrag till Melodifestivalen 2021?
“Antagningen av tävlingsbidragen är öppen på melodifestivalen.se från den 24 augusti fram till den 16 september 2020 klockan 11.59.” (Källa: Melodifestivalen: Expertbloggen)
♥ Var kan man hitta tävlingsreglerna för Melodifestivalen 2021?
Tävlingsreglerna hittar ni i SVT:s pdf-fil eller (om filen försvinner) här på bloggen, både som en sammanfattning och fullständiga regler (kopierade den 2020-05-26).
♥ Vilka artister tävlar i Melodifestivalen 2021?
Artisterna har ännu ej valts ut men det står klart att en av de 25 lokala vinnarna av P4 Nästa 2020 kommer att få ett erbjudande om att tävla i Melodifestivalen 2021, närmare bestämt en av de 8 lokala vinnare som tar sig vidare till finalen den 12:e september.
♥ När presenteras artisterna som ska tävla i Melodifestivalen 2021?
“Artisterna presenteras normalt i slutet av november.” (Källa: Melodifestivalen: Expertbloggen) “Namn på utvalda tävlingsbidrag samt kompositörer och textförfattare kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november 2020.” (Källa: MF 2021-regelverket)
♥ När börjar Melodifestivalen 2021?
“Melodifestivalen har traditionellt startat den första lördagen i februari, vilket år 2021 skulle innebära den 6 februari.” (Källa: Melodifestivalen: Expertbloggen)
♥ Vilka förändringar har skett inför Melodifestivalen 2021?
Tävlingsreglerna ger utrymme för en del förändringar vad gäller antalet bidrag och deltävlingar men man vet inget säkert förrän SVT presenterar schemat och ger närmare information om Melodifestivalen 2021.
♥ Stämmer det att alla bidragen i Melodifestivalen 2021 måste ha kvinnliga låtskrivare?
Nej, det stämmer inte. Så här är det formulerat i tävlingsreglerna:

“Det är SVT:s avsikt att minst 50% av utvalda tävlingsbidrag ska ha enbart kvinnliga kompositörer/textförfattare eller ha både kvinnliga och manliga kompositörer/textförfattare.” (Källa: MF 2021-regelverket)

“Det är SVT:s avsikt att till Melodifestivalen 2022 införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare” (Källa: MF 2021-regelverket)

Uppdaterat 2020-11-09: “Melodifestivalen 2022: Nya köns-regeln skrotas
♥ När lämnar Christer Björkman över Melodifestivalen, och till vem?
Christer Björkman har varit tävlingsproducent för Melodifestivalen mellan år 2002 och 2019. 2020 tog Karin Gunnarsson över rollen som tävlingsproducent och Christer Björkman övergick till att vara senior producer. Christers nästa stora projekt är (troligtvis) lanseringen av American Song Contest. (Källa: svt.se/kultur)

Schlagerpinglan: Det finns naturligtvis hur många frågor som helst, t.ex. om corona-krisen kommer att påverka Melodifestivalen 2021, om det blir någon turné överhuvudtaget, när biljettförsäljningen startar, vem som sitter i urvalsjuryn som väljer ut bidragen o.s.v. o.s.v., men eftersom det ligger så långt in i framtiden och det inte finns några svar för tillfället så väntar jag med att ta upp dem. Det blir m.a.o. en fortsättning vid ett senare tillfälle, när frågorna kan följas upp med svar. Det blir ju lite mer intressant då. 😀

Se även: “Frågor och svar ang. Eurovision Song Contest 2021

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se