#EurovisionAgain Schlagerpinglan: Som en förberedelse inför semifinal-specialen av #EurovisionAgain den 19:e december fortsätter jag genomgången av de bidrag som aldrig nådde ESC-finalen.


Portugal missade ESC-finalen 9 gånger mellan 2004 – 2019 (16 år):

Här följer en sammanställning av de bidrag som Portugal missat finalen med under perioden 2004 – 2019. Klicka på flaggan för att komma till den portugisiska samlingssidan där ni hittar landets samtliga tävlingsbidrag och resultat.

Schlagerpinglans favorit av de portugisiska bidrag som missat ESC-finalen:

Quero Ser Tua“, Suzy (11:a i semifinal 1 2014)

Portugal Portugal – 9 finalmissar på 14 tävlingsår (2004 – 2019):
2004 Foi Magia“, Sofia 15:e i semifinalen (av 22)
2005 Amar“, 2B 17:e i semifinalen (av 25)
2006 Coisas De Nada“, Nonstop 19:e i semifinalen (av 24)
2007 Dança Comigo (vem Ser Feliz)“, Sabrina 11:a i semifinalen (av 28)
2011 Luta É Alegria“, Homens Da Luta 18:e i semifinal 1 (av 19)
2012 Vida Minha“, Filipa Sousa 13:e i semifinal 2 (av 18)
2014 Quero Ser Tua“, Suzy 11:a i semifinal 1 (av 16)
2015 Há Um Mar Que Nos Separa“, Leonor Andrade 14:e i semifinal 2 (av 17)
2019 Telemóveis“, Conan Osiris 15:e i semifinal 1 (av 17)

Schlagerpinglan: De fyra första åren som ESC testade att ha en semifinal så misslyckades Portugal att ta sig vidare till finalen men sedan två-semifinals-systemet infördes 2008 så vände det för landet, som fick tre final-deltagarår i rad. 🙂

Lyckan varade dock inte så länge utan efter två finalmissar så valde Portugal att pausa sitt deltagande ett år (2013), ett mönster som återupprepade sig och ledde till ytterligare en paus (2016).

Kanske hade en finalmiss för “Medo De Sentir” 2020 fått landet att göra ännu en paus från tävlingen, om de följer mönstret, men tävlingen ställdes ju in och förberedelserna inför Festival da Canção 2021 är nu i full gång. 2020-representanten Elisa blev visserligen inte internvald men än har hon chansen att bli en av de 20 låtskrivarnas artistval när festivalen ska avgöras den 6:e mars.

Vad gäller Portugals finalmissar så har jag med två av dem på min önskelista inför #EurovisionAgain-semifinals-specialen: “Quero Ser Tua” (2014) och “Há Um Mar Que Nos Separa” (2015), men även “Vida Minha” (2012) tillhör de bidrag som jag tycker att Portugal mycket väl kunnat ta sig till final med.

Se även:
Eurovision-länder som aldrig missat finalen (2004-2019)
1 finalmiss (5 länder), 2 finalmissar (2 länder), 3 finalmissar (5 länder),
4 finalmissar (2 länder), 5 finalmissar (4 länder), 6 finalmissar (3 länder)
7 finalmissar (Albanien, Island, Litauen, Malta, Kroatien)
8 finalmissar (Finland, Irland, Polen, Bulgarien, San Marino)
9 finalmissar (Estland, Nederländerna)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Portugals nio finalmissar i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Jag gillade Portugal 2006, men har full förståelse för deras tidiga exit ur tävlingen.

  Mindre förstående är jag varför det gick som det gjorde 2007, 2014 och 2015. Hoppas att nån av dem åtminstone får representeras på lördag! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Som synes så är jag helt med dig vad gäller 2014 och 2015 men när det gäller 2007 så har jag en egen, speciell teori som kanske inte håller men som stämde för mig själv när det begav sig.

  Nu när jag lyssnar på “Dança Comigo (vem Ser Feliz)” så blir jag lite förundrad över att jag inte rankade den högre än jag gjorde 2007, men sedan kom jag ihåg omständigheterna. Samma år tävlade Norge med “Ven A Bailar Conmigo” och för mig betydde det att de båda (orättvist) klumpades ihop och blev “för mycket” och därmed fick de inte tillräckligt med individuell uppmärksamhet. Dålig timing har fällt många ESC-bidag och jag tror detta är ett exempel på det. Hade “Dança Comigo” tävlat utan det norska bidaget så hade det förmodligen fått ett varmare mottagande, i alla fall av mig och kanske utav flera.

 3. Adri

  Det är en teori så god som någon! Kommer ihåg att det fanns ett liknande resonemang kring Armenien och Nederländerna 2008. Två poplåtar med tydliga influenser från öst, där Nederländerna – som redan var slightly svagare – dessutom gick ut i startfältet direkt efter ”Qele Qele”. Så det kan ha varit så.

  Något annat jag tänkt på är att det var en semifinal med 28 deltagande. Det var ju himla tight från start.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Ännu ett exempel på bidrag som förmodligen placerat sig bättre om timingen bara vore bättre. Själv tänker jag främst på Rumäniens “Tornero“ från 2006 när det kommer till denna fråga, då de var så nära vinsten men likväl så långt ifrån då Finland, Ryssland och Bosnien och Hercegovina alla skickade super-bidrag samma år.

  Men visst, 28 bidrag i en deltävling är lite väl mycket… vilket gör förhoppningen av så många ESC-länder som möjligt… omöjlig.

 5. Micke

  Som jag sagt många gånger. JAG ÄLSKAR PORTUGAL I ESC. Inte alltid för låtvalet me definitivt för deras äkthet. Det enda jag kan fylla i om det ni pratar om här är att jag var lindrigt sagt nöjd med att Portugal missade final 2019, trots att de är Portugal.

  Har lyssnat ikapp lite i helgen då jag insett att några länder nu släppt sina bidrag. Jag kommer att köra en Topp 20 fram till alla bidrag kommit fram och vi är i final. Hittills har jag dock bara hittat tio låtar jag tycker om. Egentligen elva men återkommer till den. Den är egentligen lätt minst topp 5.

  De tio jag hittills tagit till mig

  TOPP 20 (Nu endast TOPP 10)

  1. “Më mbron“, Xhesika Polo – ALBANIEN
  2. “Zjarri im“, Era Rusi – ALBANIEN
  3. “Kiss Me” – Karl Killing – ESTLAND
  4. “Pourvu Qu’on M’Aime”, Juliette Moraine – FRANKRIKE
  5. “Karma“, Anxhela Peristeri – ALBANIEN
  6. “Voilà”, Barbara Pravi – FRANKRIKE
  7. “On A Mangé Le Soleil”, Cephaz – FRANKRIKE
  8. “6” – Heleza – ESTLAND
  9. “Vajzë“, Florent Abrashi – ALBANIEN
  10. “Vesi i shpirti tim“, Wendi Mancaku – ALBANIEN

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Det här var ett intressant initiativ som jag definitvit kommer att ta efter när jag har tid. Så här på rak arm så kan jag i alla fall säga att min lista toppas av Estlands “The Lucky One” och Bulgariens “Ugly Cry”. Jag får återkomma vid tillfälle. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se