Sverige Schlagerpinglan: Precis som vid de föregående elva åren så kommer svenska folket att ha 50% av makten vid finalen av Melodifestivalen medan resten av makten ligger i händerna på ett antal internationella jurygrupper.

Vilka länder dessa kommer ifrån och vem de givit sina 12:or till i föregående tävlingar (med reservation för att jag kan ha missat något, påpeka gärna i så fall), ser ni här nedan:

Uppdaterat: Sammanställningen nedan har uppdaterats med namnen på röstuppläsarna från de olika länderna (Källa: mellopedia.svt.se)

De åtta internationella jurygrupperna vid Melodifestivalen 2022:

Jurygrupper
(röstuppläsare 2022)
Utdelade 12-poängare och slutliga vinnare
Nederländerna Nederländerna:
(Lars Lourenco)
2021: Tusse vann
2020: Felix Sandman kom 7:a (The Mamas vann)
2016: Ace Wilder kom 3:a (Frans vann)
2015: Måns Zelmerlöw vann
2014: Ace Wilder kom 2:a (Sanna Nielsen vann)
Finland Finland:
(Sophia Wekesa)
2019: John Lundvik vann
Spanien Spanien:
(Eva Maria Mora)
2014: Sanna Nielsen vann
2013: Louise Hoffsten kom 5:a (Robin Stjernberg vann)
Australien Australien:
(Paul Clarke)
2020: Dotter kom 2:a (The Mamas vann)
2019: John Lundvik vann
2018: Benjamin Ingrosso vann
2017: Benjamin Ingrosso kom 5:a (Robin Bengtsson vann)
2016: Ace Wilder kom 3:a (Frans vann)
Tjeckien Tjeckien:
(Filip Vlcek)
2017: Lisa Ajax kom 9:a (Robin Bengtsson vann)
Irland Irland:
(Neil Doherty)
2012: Loreen vann
2011: Sanna Nielsen kom 4:a (Eric Saade vann)
2010: Ola Svensson kom 7:a (Anna Bergendahl vann)
Israel Israel:
(Tali Eshkoli)
2021: Eric Saade kom 2:a (Tusse vann)
2020: Anna Bergendahl kom 3:a (The Mamas vann)
2019: John Lundvik vann
2017: Robin Bengtsson vann
2016: Wiktoria kom 4:a (Frans vann)
2015: Mariette kom 3:a (Måns Zelmerlöw vann)
2014: Ace Wilder kom 2:a (Sanna Nielsen vann)
2013: Robin Stjernberg vann
Italien Italien:
(Marta Cagnola)
2018: Benjamin Ingrosso vann
2017: Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia kom 3:a (Robin Bengtsson vann)
2016: Ace Wilder kom 3:a (Frans vann)
2014: Ace Wilder kom 2:a (Sanna Nielsen vann)
2013: Ulrik Munther kom 3:a (Robin Stjernberg vann)
(Källa: aftonbladet.se – Sammanställning av: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Själva tanken med att internationella juryn och de svenska tittarna har vars 50% av rösterna är något jag tycker låter väldigt bra i teorin. Juryrösterna kan ge en inblick i hur resten av ESC-publiken ser på våra bidrag och varna om det finns något som inte alls fungerar utanför våra gränser. Jag förstår de som tycker att man ska skicka ett bidrag som tittarna gillar (jag själv håller ju tummarna för min egen favorit) men att ställa upp i en tävling med ett bidrag som på förhand kan anses vara helt chanslöst är däremot något tävlingsmänniskan i mig har lite svårare för. 🙂

För att detta ska fungera så gäller det ju att den internationella juryn är väl sammansatt och verkligen speglar smaken från tittarna och juryn ute i de andra ESC-länderna, både öst och väst, samt innehålla kompetenta personer som förstår uppdraget. Jag vet naturligtvis inte om så skett denna gång men jag hoppas att det till slut visar sig att de flesta är överens om vem som bör vinna. Vi får väl se. 😀

Hur de internationella jurygrupperna röstat genom åren hittar ni resultaten av här: 2009201020112012201320142015201620172018201920202021.

Se även: “Melodifestivalen 2022” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2022” – “ESC-Nyheter

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


46 kommentarer till “Melodifestivalen 2022: De internationella jurygrupperna”

 1. Pato

  Är det här ett skämt eller? Var är Östeuropa? Var?

 2. Pato

  Helt sjukt. Fruktansvärt okunnigt skulle jag vilja påstå.

 3. Denis

  Min favorit vinner sällan så hoppas det blir ändring i år:)
  Självklart ska man rösta på det man tror är bäst lämpat för tävling, för varför ställer man annars överhuvudtaget upp på tävling?
  Om nu juryn röstar som vi tror att de röstar så tror jag faktiskt att Cornelia kan vinna”)

 4. Pato

  Jag har en liten teori här varför SVT bara har valt väst länder med västerländsk musiksmak. Jag tror SVT verkligen vill skicka Cornelia och absolut inte Bagge. Därför har man då bara valt västländer för att de kommer utan tvivel att ge allt stöd på Cornelia.

 5. Pato

  Jag tycker Sverige ska skicka Cornelia rakt av Men hur ärliga är SVT egentligen?

 6. Erik Elle

  Här har du fel igen Pato. Jurygrupperna bestämdes i december. Så sluta med ditt konspirationsteorier skit

 7. Adri

  Pato: Hoppas du har rätt. Men jag tycker nog Klara har den låt som på pappret verkar mest juryvänlig. Vinner Cornelia så tror jag hon får en “Duncan-vinst”. Dvs ingen makts favorit, men bästa snittet och därmed högsta poängen! 🙂

  Jag personligen bryr mig inte om dina teorier stämmer eller inte (most likely not), för jag ser gärna att Bagge får det så motigt som möjligt (utan att det blir klara regelbrott såklart). Jag tror varken väst eller öst skulle ösa poäng över Baggen, men jag tror lika mycket skulle trilla in från båda.

  Med tanke på hans enorma skörhet och totala avsaknad av självförtroende, så tror jag typ inte ens Bagge vill vinna. Han kommer såklart fullfölja kontraktet så om han vinner kommer han representera oss i ESC, men vinner han tror jag han kommer reagera mer med panik än glädje. Låt oss bespara honom det. Ge honom silvermedaljen för tapper insats bara 🙂

 8. Pato

  @Erik. Jag sa att det var en liten teori. Inte något som var ristat i sten så sluta ta allt jag säger så överdrivet bokstavligt. Huvudpoängen är att det är fruktansvärt oprofessionellt och skamlöst av SVT att bara välja länder med västerländsk musiksmak. Det kan absolut finnas skäl för det, jag kan inte tro att SVT vill bara ha västländer men ändå… till och med Tjeckien som kan klassas som en tidigare öststat, har väldigt västerländsk musiksmak och röstar på Norden år efter år i Eurovision.

  @Adri, jag tror absolut inte östländer hade röstat på Bagge. Men jag tror östländerna hade röstat kanske lite mer på Klara, Medina, Liamoo och kanske till och med Cazzi än möjligtvis på Cornelia. Jag tror om fler östländer hade röstat så hade juryröstningen blivit mycket mer jämntjock.

 9. Denis

  Pato, tror inte Bagge hade gått bättre i öststatsjuryer heller. Han hade nog fått lika lite från båda håll. Det är en gammaldags låt och sånt gillar inte jurygrupperna. Dessutom har han varken karisma eller scennärvaro för att imponera.
  För övrigt tror jag juryn kommer ge antingen Klara eller Cornelia högsta poäng

 10. Pato

  Jag är helt med på tåget att Sverige ska skicka Cornelia till Turin. Vi behöver kvalité i Eurovision, vi behöver inte någon gråtande gubbe med dåligt självförtroende som sjunger som en barnunge i Turin.

 11. Mikaela

  Reagerar lite på att Israel är jury nästan varje år. Även Australien verkar ha fått fast tjänst. Men vad vet jag, det kanske är svårt att hitta intressenter.

 12. Lillis

  Jag tror att juryn kommer älska Liamoo och att han kommer kunna få tillräckligt mycket försprång av juryn för att kunna vinna även om han knappt kommer 3a med folkets röster (tror Bagge, Klara, Cornelia och Medina är topp 4).

 13. Mattias

  Jag tror svt väljer länderna utifrån hur bra relationerna är med de andra länderna. De behöver ju säkerhetställa att jurygrupperna röstar för Sverige och inte emot Sverige!
  Iår verkar dessutom fokuset ha legat på länderna i vår semi, vilket alltid är ett +!

 14. Johanna

  Svt har alltid med värdlandet bland jurygrupperna. Sedan är alltid minst ett grannland med. Efter det är det nog där intresse finns och jag räknar väl Tjeckien som ett östland så lite representation finns det ju!

 15. Denis

  Värdlandet är alltid med. Minst ett nordiskt grannland är alltid med. Frankrike och Cypern brukade också alltid vara med, kanske har Clitou slutat:)
  Sedan är det lite olika beroende på hur bra relationer Björkman hade med de andra delegationena. Sedan beror säkert mycket också om intresse från länderna att vara med.
  Fast visst är det synd att till exempel inte ett Balkan land finns med. Björkman brukade ju alltid vilja ha med ett Balkan land. De röstar ju alltid random. Som när Kroatien gav Linda Bengtzing 12 poäng 2011:)

 16. Camilla

  Syftet med utländska juryn är ju att få en inblick i vilket bidrag som har mest potentiell chans i ESC. Men var är de länderna?
  Vad är syftet med att låta Irland, Australien, Nederländerna och Finland vara en jury? De ligger ju i samma nivå som Sverige i musiksmaken. Jag reagerade lite på det redan förra året, men känner att syftet med utländskjury detta år når sitt botten av idioti i själva syftet.

 17. Pato

  Camilla har helt rätt. Man ska ju ta in länder med motsatt musiksmak och musikliv inte länder med exakt samma. Men det är inte så konstigt. SVT har säkert inga goda kontaktnät med östeuropeiska tv-bolag.

 18. Pato

  Sen varför ska Irland vara med o rösta? De har ju kommit sist i sin semi två år i rad.

 19. Engsla

  Eftersom de flesta länderna här är med och ska rösta i vår semi verkar det väl tämligen logiskt att man ber dem vara med som jury i vår uttagning. Och Irlands röster väger ju lika tungt som alla andras, oavsett vilket resultat de själva har fått i tidigare tävlingar

 20. Adri

  Folk här verkar ha fått för sig att hela Europa kan delas in i bara väst och öst, och de två grupperna har tydligen exakt samma musiksmaker. Det är ju objektivt osant. Inte ens de fem länderna i Norden delar speciellt mycket när man kollar Eurovision.

  Och Irlands placeringar är irrelevanta. Det handlar om hur de röstar, inte vad de skickar.

  Folk älskar verkligen att kritisera.

 21. Denis

  Hade roligt om man ett år hade en svensk jurygrupp som tillägg till de internationella. Bara för att se om de röstar annorlunda från Europa.

  Sedan kan jag hålla med om att man är lite för snäv om man tror väst och öst på något sätt håller med varandra. Räcker bara ju att se i ESC att även “väst” tycker annorlunda. Frankrike tycker ju inte samma sak som Tyskland trots att båda är grannar. Så vilka länder som är med spelar i slutändan mindre roll då ingen tycker likadant. Om alla dessa hade tyckt likadant då kunde man fråga om objektivitet. Men tvivlar på att Israel kommer tycka samma sak som Tjeckien..

 22. Pato

  Haha öst o väst har totalt olik smak och tänker olika på så många saker. Helt olika mentaliteter och värderingar.

 23. Pato

  Va? Hur är det bra att länderna från Sveriges semi ska sitta i Sveriges jury? Det ska ju vara tvärtom!

 24. Pato

  Det är inte alls irrelevant. Irland har kommit sist två senaste åren och ser inte ut att gå vidare i år heller. Vad vet dom vad som funkar och inte? Det har absolut relevans.

 25. Adri

  Pato: Ingen sa emot att öst och väst tycker olika heller. Men jag medger att jag formulerade mig dumt. Det jag menar är att klagomålen får det att låta som att hela väst tycker likadant (och hela öst tycker likadant) vilket ju inte är fallet. Som sagt, inte ens hela Norden tycker likadant.

  Och sen håller jag med Engsla att det säkert finns en poäng i att ta många länder som vi ska tävla mot i semin.

 26. Pato

  Det har du absolut rätt i. Finns många i öst som tycker nordisk musik tex låter väldigt exotiskt. Ryssar och polacker avgudar nordisk musik. De älskade finska rocken i fjol, Norges Keiino, den fick ju mest poäng från typ länder från Azerbaijan o Belarus. De älskade Danska vikingarna. De avgudade Johanna…

 27. Engsla

  Pato, det jag menar är att första prio ju är att gå vidare från vår semi. Om man använder sig av internationella juryer för att de ska veta vad respektive land “gillar” och skulle rösta på så är det bara logiskt att man väljer att ha med länder från vår egen semi. Det spelar ju mindre roll vad länderna i den andra semin tycker om vi inte ens går till final. Sen kan man ju ha synpunkter på juryernas sammansättning, vara eller icke vara etc, men som det ser ut nu tycker jag inte att det är några konstigheter 🙂

 28. Pato

  De internationella jurygrupperna skiter fullständigt i vilken låt landet väljer, de bryr sig bara om sig själva. Allt handlar bara om pengar. De är där för pengar o vill helst Sverige ska skicka något sämre så det blir bättre för deras egna länder och just därför är det dumt att välja länder från sin egna semi.
  Så det här är bara en smutsig sorglig business som bland annat SVT kör..

 29. Engsla

  Pato, jag har för mig att du har sagt att du arbetar inom musikbranschen, och det kanske är din erfarenhet att folk där bara tänker på pengar, vilket ju låter väldigt tråkigt. Jag hoppas och tror dock att majoriteten är så pass professionella att de röstar på det de tycker är bäst, och inte bryr sig nämnvärt om hur det skulle inverka på deras egna länders framgång i tävlingen 🙂

 30. Pato

  Där kanske SVT känner sig tryggare med västerländska domare i Mellofinalen. Det är tråkigt, du har rätt men verkligheten är inte rolig. Jag är inte för detta. Slumpa detta, eller ta med en svensk jury för att få in hedern här.

 31. Schlagerpinglan

  @Pato, Intressant att du sitter på sådan information. Dela gärna med dig av dina bevis för att SVT är ohederliga i juryfrågan (eller sluta slänga ut grundlösa anklagelser). Åsikter är en sak, anklagelser en annan.

 32. Adri

  Pato: Men det du säger där håller ju inte. För sen vi införde en internationell jury har vi ett otroligt bra track record, med den bästa snittplaceringen av alla Eurovision-länder 🙂 Och nästan alla gånger har internationella juryns favorit vunnit, och när de inte vunnit (2014, 2016) så har det varit en tight andraplats.

  Så jag har svårt att tro på att juryn vill att vi ska skicka nåt sämre. Jag gissar det finns ett rätt strikt kontrakt med kriterier och dylikt som skrivs på.

  Men ärligt, du har ju varit kritisk mot MF sen långt innan säsongen ens började, så jag känner att du förmodligen hade kritiserat loss hur juryuppställningen ens såg ut. Känns nästan som du greppar efter halmstrån i en jakt att hitta nåt att kritisera härnäst. Man kan verkligen undra varför du följer programmet. Du verkar ju hata varje sekund och aspekt av det.

  Jag ser inget fel med denna jury. Jag kan inte tro att alla här kommer rösta likadant, och jag har inga skäl att tro att de kommer rösta emot oss heller.

 33. Pato

  För det första, här finns inga anklagelser. Jag påpekar saker och delar med mig av mina åsikter/tankar. FRAMFÖR ALLT tankar Som jag märker väldigt få eller inga andra tar upp. Om inte jag tar upp dom, vem ska göra det då? Och jag har gärna fel om saker. Och jag blir gärna rättad eller möter folk som säger helt motsatta saker.

  Mitt samlade intryck är att SVT bryr sig alldeles för lite om den internationella tävlingen. Kortfattat. Thats it.

  Och Adri nej, jag hatar inte alls Melodifestivalen men tävlingen behöver flera reformer i mitt tycke och jag har all rätt att uttrycka mig om det. Precis som ni. Jag stoppar inte någon ifrån att tycka något. Jag kämpar mig inte för att vara en negativ person. Jag slåss för att vara så ärlig och realistisk som möjligt i det jag säger. Jag är ingen expert heller, ni kan säkert mello o Esc mycket mer än mig, jag har inte heller varit ett fan i särskilt många år heller.

  Well, jag tror inte på den här internationella juryn att den har varit nyckeln till framgång när det kommer till Sverige i ESC.

  Jag tror Sverige har kommit väldigt bra i ESC tack vare alla kassa resultat under 00 talet som gjorde så att SVT/Björkman tvingades fokusera mer och tänker mer internationellt. Detta startade 2011.

 34. Schlagerpinglan

  @Pato, Du kritiserar Melodifestivalen för en sak den ena dagen och motsäger dig själv nästa dag för att kunna fortsätta kritisera… det är inte vad jag skulle kalla ärligt och realistiskt.. men det är ju naturligtvis bra om du har den målsättningen. 🙂

 35. Pato

  Det där var ju väldigt mörkt… Nej, stämmer inte alls. Så det du vill med andra ord är att jag ska fejka mina åsikter om Melodifestivalen?

 36. Schlagerpinglan

  @Pato, Det är knappast mörkt att påpeka att jag märkt att du i tidigare diskussioner i din iver att kunna kritisera Melodifestivalen motsagt dig själv och därmed faktiskt inte uppfattas som ärlig. Och nej, jag vill inte att du ska fejka dina åsikter, det var ju hela poängen med min kommentar.

 37. Pato

  Vad mer exakt vad det som var motsägelsefullt?

 38. Schlagerpinglan

  @Pato, Jag har reagerat på att du motsagt dig själv ett flertal gånger, exakt vad det gäller borde ju du själv ha bättre koll på, men jag har varken tid eller lust att leta igenom alla dina hundratals(?) kommentarer (både bland de som är kvar på bloggen och de som varit för vidriga för att ha uppe).

 39. Denis

  Det stämmer att juryn är att tacka för våra framgångar då deras uppdrag är att se tävlingsperspektivitet och vilken låt som skulle kunna ge Sverige höga poäng till skillnad från svenska folket som röstar med hjärtat och inte bryr sig om ESC. Folket verkar ha gett upp och inte lika tävlingsinriktad som de var innan 2015. Vilket också ESC tittsaresultst visar..
  Så på nåt vis är jurygrupperna ett schyst sätt att fuska och fixa sig fördelar

 40. Adri

  Pato: Ingen har sagt – vad jag sett i alla fall, jag orkar inte läsa allt – att du inte FÅR uttrycka dig. Du är ju inte ensam i att kritisera, men du är den som oftast går längst i kritiken.

  Som sagt så ifrågasatte jag bara varför du kollar på nåt som du tillsynes inte verkar få ut nåt av. För som sagt, du var kritisk långt innan programmet ens börjat.

  Jag skulle ju själv till exempel inte fortsätta titta på en filmserie som jag ansett tappat det på sistone. Då hade jag ansett att min tid faktiskt var värd mer 🙂 Men, you do you.

  Men att du uttrycker dig, kommer ju leda till att andra gör det också. Det är ändå ett diskussionsforum det här. Det innebär dock inte att folk vill tysta dig, men man måste ju få gå emot sånt man inte håller med om 🙂

 41. Pato

  Jag tror ärligt talat flera här på bloggen fokuserar lite för mycket på ordval och ”ton” istället för på intention.

  Jag är helt för folk som går emot mig. Det finns inget bättre än att gaffla med folk som är totalt diametralt tankesätt O upplevelser kring saker. Men jag tycker inte man ska sätta stängsel på hur folk väljer att uttrycka sig. Yttrandefrihet är viktigt och inte vilken ton man använder.

 42. Engsla

  Fast yttrandefrihet betyder inte att man ska få uttrycka sig hur som helst i vartenda forum som finns. Vill bara påpeka det eftersom alldeles för många missförstår en sådan enkel sak. Det här är Pinglans blogg och här gäller hennes regler 🙂

 43. Pato

  Så skicka mig en lista med alla hennes regler…

 44. Schlagerpinglan

  @Pato, Vi har haft denna diskussion flera gånger så du vet vad som gäller.

 45. Pato

  Ok.

 46. Marie Wenell

  Förstår faktiskt inte varför det behövs en internationell jury.Det är väl vi i Sverige som ska skicka en representant till eurovision.Lr är vi inte betrodda att kunna välja ”rätt”?Vi har ju valt dem i semifinalen varför får vi inte det i svenska finalen också.Inget fel på låtarna men tycker ,min egen åsikt,att systemet verkar fel.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se