Storbritannien Efter att det avslöjats att Storbritannien kommer att vara värdland för Eurovision Song Contest 2023 så uppstod en mängd följdfrågor som den officiella Eurovision-sidan försökt att svara på. Här nedan ser ni vad vi nu i juli vet om diverse ESC-relaterade frågor:

Se även: “När släpps biljetterna till Eurovision Song Contest 2023?
Se även: “ESC 2023-värdstadsvalet står mellan sju brittiska städer

Eurovision Song Contest 2023

Frågor och svar ang. Eurovision Song Contest 2023 (vad vi vet i juli 2022)


BILJETTER

När släpps biljetterna till Eurovision Song Contest 2023?
För att vara bland de första att veta när biljettförsäljningen startar så kan du prenumererea på det officiella Eurovision-nyhetsbrevet samt hålla koll på den officiella Eurovisionsidan på eurovision.tv, YouTube, Instagram, TikTok, Twitter och Facebook. Dessa är de första platser som viktig information angående live-showerna kommer att dyka upp på.
Hur mycket kostar biljetterna till Eurovision Song Contest 2023?
Biljettpriserna kommer inte att bestämmas förrän värdstaden och arenan är bekräftade.
Hur många biljetter kommer att släppas till Eurovision Song Contest 2023?
Antalet biljetter bestäms inte förrän värdstaden och arenan är bekräftade. Även då är det svårt att veta exakt antal då TV-bolaget BBC behöver tid att utvärdera hur mycket plats som behövs till själva produktionen i form av kameror, teknisk utrustning och scen.
Hur många shower kan man köpa biljetter till?
Totalt släpps biljetter till nio shower: de tre live-sända showerna samt sex repetitionsshower:
Till Finalen säljs biljetter till tre shower: Livesänd TV-show (lördag kväll), Jury-show (fredag kväll), Familje-show (lördag eftermiddag)
Till den Första semifinalen säljs biljetter till tre shower: Livesänd TV-show (tisdag kväll), Jury-show (måndag kväll), Familje-show (tisdag eftermiddag)
Till den Andra semifinalen säljs biljetter till tre shower: Livesänd TV-show (torsdag kväll), Jury-show (onsdag kväll), Familje-show (torsdag eftermiddag)
Jury-showen är en full genomgång av den TV-sända showen som äger rum kvällen innan och där de internationella jurygrupperna lämnar sina röster. Publiken kan stanna kvar och se en lottad version av kvalificeringsresultatet / poängavslöjandet då värdarna över på olika scenarier.
Familje-showen är en full genomgång av den TV-sända showen som äger rum tidigare samma dag och som fungerar den slutliga repetitionen för artister och medarbetare. Detta är den show som passar bäst om man vill ta med sig lite yngre Eurovision-fans. Även här visas en lottad version av kvalificeringsresultatet / poängavslöjandet.
Den TV-sända live-showen är just vad det låter som: en live-sänd TV-show. Nu är det publiken runt om i Europa (och Australien) som får rösta och dessa röster läggs ihop med de tidigare lagda juryrösterna. Showen avslutas med de riktiga resultaten (kvalificeringsresultaten eller poängavslöjandena).
Vilka shower är lättast att få biljetter till?
Intresset för Eurovision-biljetterna förväntas vara stort men vanligtvis så är det lättare att få tag på biljetter till Jury- och Familje-showerna. Dessa shower har samma innehåll som Live-showerna (bortsett från resultat-delen) och gör att man kan se de live-sända showerna som det var tänkt, d.v.s. på TV.


VÄRDSTAD

Hur kommer värdstaden att utses?
Nästa års värdstad kommer att utses genom en budförfarande som nu pågår.
Ett flertal städer (dock inte alla de som omnämns i media) väntas inkomma med bud. Senare i sommar kommer BBC och EBU att presentera en lista på potentiella värdstäder.
Förutom att sälja in sin vision för en fantastisk tävling så förväntas de potentiella värdstäderna att visa att de uppfyller kraven som ställs på en värdstad.
Förra året var kriterierna baserade på att kunna stå för en arena med plats för minst 10 000 åskådare (samt ett press-center) i närheten av en internationell flygplats samt ha gott om hotellrum för delegationer, medarbetare, journalister och fans.
När kommer värdstaden att presenteras?
Så fort värdstaden utsetts kommer den att presenteras vid en tidpunkt som BBC, EBU och värdstadens representanter kommit överens om.


ESC 2023 TEMA, SLOGANS, VÄRDAR, SHOW-DETALJER m.m.

När presenteras tema, slogan m.m. för Eurovision Song Contest 2023?
Efter att värdstaden utsetts kommer temat, slogan, showdetaljer, biljettsläpp m.m. vanligtvis att presenteras under de följande sex månaderna. Exakta datum varierar från år till år då varje tävling hålls under unika omständigheter.
Gäller fortfarande 1:a-september-regeln?
Ja, ett datum som (för närvarande) är hugget i sten är 1:a september då låtar som givits ut före detta datum inte får lov att tävla i Eurovision Song Contest följande år. Detta ses som startenEurovision-säsongen.
När kommer ESC 2023 att hållas?
För tillfället är det endast klart att den 67:e årgången av Eurovision Song Contest kommer att hållas i maj 2023. Exakt datum meddelas vid ett senare tillfälle.


DELTAGANDE LÄNDER OCH TV-BOLAG

När presenteras den officiella listan med deltagande länder?
Enligt eurovision.tv är det runt början av Eurovision-säsongen (1:a september och framåt) som den officiella listan presenteras. För exakta datum de senaste nio åren, se här.
När börjar de utvalda artisterna och bidragen att presenteras?
Från starten av Eurovision-säsongen till nyårsskiftet brukar vanligtvis en eller två artister eller låtar presenteras (inför Turin 2022 presenterade Belgien Jérémie Makiese den 15:e september) och någon enstaka nationell uttagning genomföras (Albaniens Festivali i Këngës genomfördes i december 2021).
När måste TV-bolagen ha valt ut sina representanter?
Deadline för TV-bolagen att bekräfta sin representant i ESC 2023 är i mars 2023. Dessa kan utses genom antingen en nationell final (som Portugals “Festival da Canção”, Sveriges “Melodifestivalen” eller Litauens “Pabandom Iš Naujo”) eller ett internval.
Vad händer efter att de tävlande bidragen anmälts?
I april så brukar artisterna ha fullt upp med att kampanja för sitt bidrag genom att t.ex. delta i olika Eurovision-förfester samt besöka olika internationella shower. (Vid den här tiden kommer även mer detaljer om ESC-showerna och scenbygget påbörjas i arenan.)

(Källa och grafik: eurovision.tv och Eurovision Twitter – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se