ESC 2023 Den 17:e juni gjorde EBU ett första uttalande ang. frågan om var Eurovision Song Contest 2023 ska arrangeras. Då framkom det att Ukraina inte längre var ett alternativ och att diskussioner i stället skulle inledas med ESC 2022-tvåan Storbritannien.

Beslutet mottogs med besvikelse av det ukrainska TV-bolaget UA:PBC och det följdes av kritik från ett flertal artister och politiker (däribland Storbritanniens premiärminister samt Storbritanniens och Polens kulturministrar) som uppmanade EBU att återuppta förhandlingarna med Ukraina. Som svar på det gjorde EBU i dag ett andra uttalande, se nedan:

Sammanfattning: EBU skriver att de förstår besvikelsen men upprepar att deras främsta prioritet är säkerheten för de som jobbar med och besöker arrangemanget samt att planeringen måste inledas omedelbart.

De betonade även hur viktigt det är att beslut ang. komplexa live-TV-sändningar tas av TV-proffs och inte blir politiserade.

Det står tydligt i ESC-reglerna att en tävling kan flyttas vid ett pågående krig och enligt de urkrainska bedömningarna som lämnats in till EBU så finns det en stor risk för flyganfall eller attacker med drönare eller missiler vilka kan orsaka betydande skada.

EBU tog även emot säkerhetsråd från tredje part som tydligt visade att de åtgärder som föreslagits inte är tillräckliga utan tvärtom så anses risken för en händelse med många skadade på grund av den pågående konflikten vara hög. Beslutet att flytta ESC 2023 till ett annat land står därmed fast.

Eurovision Song Contest 2023 – EBU:s andra uttalande angående värd-frågan
EBU-uttalande

“The EBU fully understands the disappointment that greeted the announcement that the 2023 Eurovision Song Contest (ESC) cannot be staged in Ukraine, this year’s winning country.

The decision was guided by the EBU’s responsibility to ensure the conditions are met to guarantee the safety and security of everyone working and participating in the event, the planning of which needs to begin immediately in the host country.

At least 10,000 people are usually accredited to work on, or at, the Eurovision Song Contest including crew, staff and journalists. A further 30,000 fans are expected to travel to the event from across the world. Their welfare is our prime concern.

It is therefore critical that decisions made in relation to such a complex live television event are made by broadcasting professionals and do not become politicized.

The Rules of the Eurovision Song Contest, that all participating broadcasters agree upon, clearly state that the event can be moved in a force majeure situation such as an ongoing war.

In response to the EBU’s security questionnaire a number of risks that would impact the immediate planning for such a large event, including the “severe” risk of air raids/attacks by aircraft or attacks by drones or missiles, which can cause significant casualties, were highlighted by the Ukrainian assessment provided to us.

Additionally, the EBU sought third-party expert security advice which clearly stated that the counter measures proposed to mitigate the threats planning the event in Ukraine were insufficient for an international public event and the risk rating of a mass casualty event due to the ongoing conflict is “high”.

Alongside the security concerns, the continued conflict in Ukraine makes delegations and participants reluctant to travel to the country. We also noted the comments made by the NATO Secretary General, Jens Stoltenberg, that the war in Ukraine “could take years.”

With regards to the possibility of hosting the Contest in a border location close to a neighbouring country, the specifications of suggested venues, and the lack of the necessary surrounding infrastructure, do not meet the requirements of the ESC.

When drawing its conclusions, the EBU also took note that, based on our current information, no major international concert tours are visiting Ukraine throughout 2023.

All this contributes to the EBU’s overall assessment that in terms of security and operational guarantees, the necessary requirements for hosting, as set out in the Rules of the Eurovision Song Contest are not met.

Taking all of this into account the EBU, with regret, made its decision to move the event to another country and will continue discussions on finding a suitable location for next year’s Eurovision Song Contest. We are happy to engage further with our Ukrainian Member UA:PBC on all these issues.”

/ EBU (22-06-23)

(Källa och grafik: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Som sagt, besvikelsen är naturligtvis både lätt att förstå och ytterst berättigad och då jag själv inte befinner mig i denna hemska situation så försöker jag att inte ha några åsikter om hur de i Ukraina reagerar och resonerar. Det är bara att beklaga allt som händer.

Att utomstående går med i kritikkören och ödslar EBU:s tid och tvingar dem att upprepa sig har jag däremot lite svårare att förstå och ursäkta. Nåja, ibland vill man kanske inte förstå utan har andra anledningar till sitt agerande. Oavsett så hoppas jag att frågan nu anses vara utredd så att förberedelserna inför ESC 2023 kan komma igång på allvar. Lycka till, alla inblandade.

Se även: “Kommer Eurovision Song Contest 2023 att hållas i Ukraina?” (22-05-20)
Se även: “Kommer BBC att ta över Eurovision Song Contest 2023?” (22-06-15)
Se även: “EBU:s och BBC:s uttalanden ang. värd-frågan” (22-06-17)
Se även: “UA:PBC:s uttalande ang. värd-frågan” (22-06-17)
Se även: “Ukrainska protester mot EBU:s värdlands-beslut” (22-06-18)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se