Pinglans final-funderingar

2009-03-13 (fredag)

Schlagerpinglan: Eftersom jag inte ens kan peka ut min personliga favorit (svänger mellan Alcazar och Malena hela tiden) så är väl chanserna att jag skulle kunna pricka folkets och juryns favorit inte speciellt stor. Jag ska dock göra ett försök.

Här följer mina funderingar om artisternas chanser i finalen av Melodifestivalen 2009, presenterade i bidragens startordning:

Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”
Måns ligger trea i båda de stora nättidningarnas undersökningar, vilket tyder på att han har stort folkligt stöd. Han är dessutom tvåa enligt de flesta stora spelbolagen. Går juryn på förra årets Hero-linje så har han höga poäng att hämta även där. Jag tror dock inte att juryn vågar stampa i samma grop i år igen, utan Måns får nog se sig besegrad. Borde få en bra placering i alla fall.

Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”
Etta i Aftonbladets undersökning, tvåa i Expressens undersökning och tredje lägsta odds hos de flesta spelbolag. Carolines slutplacering beror nog mest på om juryn tycker att hennes bidrag har “internationell potential” eller ej. Själv tvivlar jag på det.

Agnes – ”Love Love Love”
En populär artist med en låt som många verkar tycka om men ändå inte tillräckligt för att ha som favorit. Kan kanske överraska?

H.E.A.T – ”1000 Miles”
Kan få höga poäng av folket men jag tror inte att juryn kommer att belöna den med så mycket.

Emilia – ”You’re My World”
Spås en bottenplacering av väldigt många och jag kan inget annat än att hålla med. Inget fel på bidraget i sig men det står sig inte mot konkurrenterna.

Alcazar – ”Stay The Night”
Är på delad fjärdeplats i ena undersökningen och sexa i den andra. Fjärde till sjätte lägsta odds hos de flesta spelbolag talar inte heller för en disco-seger. Att de skulle få en full pott av juryn är inte så sannolikt. Synd, för detta är en av mina två favoriter.

Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
Många som är insatta hävdar att Sarahs ballad kan fungera i ESC men varken undersökningarna eller spelbolagen visar något större intresse för låten. Hon får kanske många poäng från juryn men knappast från folket.

E.M.D. – ”Baby Goodbye”
Fjärde populärast enligt undersökningarna och spelbolagen. De extraröster gruppen får för att de är just E.M.D. kan eventuellt jämnas ut med hjälp av juryn, som inte borde ge denna låt full pott. Låten är för tunn och framträdandet har hittills varit alltför osäkert och trevande av merparten av killarna.

Sofia – ”Alla”
Ett bidrag som folket inte ville ha i final och som spelbolagen ger högst odds av alla. Sofia borde inte ha någon chans på en högre placering även om juryn slänger till henne en del symboliska poäng.

Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”
En bra artist som dessvärre fått en dålig låt. Hon verkar inte vara någon favorit hos vare sig folket eller spelbolagen och borde inte vara det hos juryn heller.

Malena Ernman – ”La voix”
Etta i Expressens undersökning, tvåa i Aftonbladets undersökning och lägst odds hos de flesta spelbolag. Borde dessutom falla juryn i smaken. Kan det bli både folket och juryns val? Inte mig emot.

Schlagerpinglan: Min gissning är att det blir Malena Ernman som vinner både folkets och juryns röster och som står som slutlig segrare av Melodifestivalen 2009. Detta tror jag dessutom hade varit ett väldigt bra val.

Mindre bra val, enligt mig, men ändå realistiska är Måns Zelmerlöw, Caroline af Ugglas och E.M.D.. Alla kan få höga folkröster så mycket hänger på hur juryn tolkar sina direktiv. Ser de t.ex. likheter mellan “Hero” och “Hope & Glory” eller inte? Är “Snälla snälla” internationellt gångbart eller bara konstigt? Är “Baby Goodbye” ett eurovision-nummer? Ska bli intressant att se hur de resonerar.

Själv hade jag hellre garderat med Alcazar som jag tycker gör en helproffsig show av en grymt bra låt. Kanske hade det fungerat i ESC men utan folkets röster så lär de ju inte hamna där. Tyvärr.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Pinglans final-funderingar”

 1. Helen

  denna finalen är faktiskt mer spännande än förra året tkr jag! 🙂
  ska bli sjukt spännande!

 2. Schlagerpinglan

  Helen,
  Ja, eftersom det inte finns någon självklar vinnare så blir det ovanligt spännande. Ser verkligen fram emot lördag-kvällen. 🙂

 3. Rickard

  Vad tycker du om Sara Down Finer? Möjligt att den kan fungera i ESC men jag tror det är fel år att skicka en ballad. Vi har Malta med Chiara, england med Jade och Island med Jonsdottir, som alla kommer med ritkigt starka balladsånger. Alla dessa är enligt mig bättre än Sara.
  Tror precis som du på Malena och hoppas på Alcazar. De borde ha störst chans!

 4. Schlagerpinglan

  Rickard,
  Många som upplevt när Sarah framfört “Moving on” live har talat om nackhår som ställts rakt upp o.s.v. Själv har jag bara sett låten via internet och TV:n och har inte samma starka upplevelse. Visst, det är en bra ballad men jag tror ärligt talat inte att den har en chans mot t.ex. Chiara.

 5. Schlagerfinalen, Kommersialism, Glamour eller bara – BRA? | Jinges web och fotoblogg

  […] Psykbryt Wallgren Caffepaus Kimmilrell Schlagerpinglan Kulturbloggen Stationsvakt Charlotta Gylleneskor En kottes tankar Marknadsbacken […]

 6. Jan-Åke

  Jag har tre favoritlåtar i finalen. Jag är säker på att de skulle lyckas riktigt
  bra i Moskva. Där skulle de absolut hamna bland de fem bästa och vem vet, kanske på första plats.

  De är Emilia, Malena Ernman och Alcazar.

  Ser fram emot en spännande final ikväll.

 7. ?

  Håller med om att det ska bli intressant, jag tippar att både Måns och Malena kommer att falla pga av juryn, Måns därför att han sjunger Hero 2.0 och Malena därför att Opera = finkultur.
  Kvar blir då Ugglas och EMD och det avgörande här blir hur mycket röster Ugglas får i slutändan av folket, att hon kommer att bli rikligt belönad av juryn är det väl knappast nån tvekan om.

 8. rosenblom

  Efter att ha medverkat i juryn förra året har denna så kallade tävling gått i graven. Svårt att finna något nöje i spektaklet. Eftersom Björkman placerat Måns på bricka 1 vet vi vem generalen vill skicka till finalen. Förmodligen kommer juryn presenteras bandningar från halvdana repetitioner av värsta konkurrenterna. Tittarnas röster kan trist nog inte korrigera fusket.

 9. PeterDeluxe

  Självklart så ska vi skicka ALCAZAR till Moskva & ESC-09
  så att sveriger vinner för en gång skull..

  eller vad säger du Schlagerpinglan =)

 10. Tobbe

  nu tar jag mitt liv

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se