Islands ESC-bidrag 2012

2012-02-14 (tisdag)

På lördagskvällen höll Island sin nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2012. Sju bidrag tävlade, två gick vidare till superfinalen och sedan utropades Gréta Salóme & Jónsi och deras ”Mundu eftir mér” som vinnare.

Lyssna på Islands ESC-bidrag 2012 här:
Gréta Salóme & Jónsi – “Mundu eftir mér”

Topp-två i finalen av Islands “Söngvakeppni Sjónvarpsins”:
1. “Mundu eftir mér” – Gréta Salóme & Jónsi (18 649 röster + jury-1:a)
2. “Stattu upp” – Blár opal (19 366 röster + jury-3:a)

Övriga bidrag (ej i resultatordning):
3. “Hugarró” – Magni Ásgeirsson (semi-klipp) (16 643 röster + jury-2:a)
Aldrei sleppir mér” – Heiða & Guðrún Árný
Stund með þér” – Rósa Birgitta Ísfeld
Hey” – Simbi & Hrútspungarnir (semi-klipp)
Hjartað brennur” – Regína Ósk
(Källor: esctoday.com och escdaily.com)

Schlagerpinglan: I år överträffade islänningarna sig själva när det gäller topp-låtar i finalen och jag tyckte om nästan allihopa. När de sedan inte är rädda för att förbättra dem ytterligare efter semifinalerna så blir de en förebild för många andra länder. 🙂

Trots det och trots att jag tycker om “Mundu eftir mér” så är jag en aning besviken då jag verkligen hoppades att Regína Ósk skulle vinna med sin medryckande “Hjartað brennur“.

Nåja, i stället så blev det en dramatisk duett som ska försöka ge Island en finalplats från sin semi 1 (Sverige tävlar i semi 2) och chanserna till det är väl inte sämre än för någon annan. Först och främst blir det väl till att invänta en eventuell engelsk version.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Islands ESC-bidrag 2012”

 1. Rickard

  Ungerns låtval var inte bra enligt mig! Tror inte på final
  Norge skickar Eric Saade 2. Intressant! Samma grej brukar ju inte fungera året efter, men final ska den nog nå!
  Islands bidrag har jag ofta svårt för (utom Joanna 2009) och så även detta året! Förra året ändrade jag mig dock helt efter ett tag och därför reserverar jag mig för final denna gången! 🙂

  Hittills är Danmark helt klart bäst! Tror de kan bli riktigt farliga i år!

 2. Kerstin

  Håller med Rickard i mycket här. Efter att det länge såg ut som att Norge skulle skicka iväg Plumbo till ESC och missa ännu en final så skickade dom ändå bland det bästa dom hade i sin final och nu har dom ändå stor chans på final i ESC. Fast någon Eric Saade vet jag då inte om det är. I mina ögon och öron en sämre artist och ett betydligt sämre framträdande och inte allra minst en sämre låt. Men om Italien kunde komma före Sverige förra året så kan ju vad som helst hända. Islands final hade inga bidrag som föll mig direkt i smaken men det bidrag som vann tilltalar mig abslolut inget. Eftersom vi inte hört konkkurensen i deras semifinal så är det svårt att idag uttala sig om deras chanser men jag tror det kommer bli svårt. Danmarks låt i årets ESC gillar jag mycket och håller med om att den är bäst så långt.

 3. Kerstin

  Jag ska dock reservera mig för mitt uttalande om Norges framträdande då jag bara sett det i deras inhemska final i ESC kan det ju bli större och bättre men av det jag sett hitills imponerar det inte nämnvärt.

 4. Schlagerpinglan

  @Rickard, Jag tillhör en av de som har väldigt svårt för “repriser” av fjolårets ESC-bidrag men jag kan inte låta bli att tycka om Norges bidrag ändå, så kanske kan det fungera. Jag hoppas det i alla fall.

  @Kerstin, Håller med dig om att Tooji inte är någon Eric Saade men det han saknar i teknik tycker jag han tar igen på röst, utseende och känsla, men det är ju så klart en smaksak.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se