sverige Schlagerpinglan: Inför den första deltävlingen av Melodifestivalen 2015 så rådde det lite frågetecken kring den nya röstningsappen, om den räknades in bland de 20 röster som var tillåtna från varje telefon/abonnemang eller ej. Eller egentligen 80 röster om man brydde sig om att räkna efter vad som egentligen gällde. Krafttagen mot massröstning uteblev m.a.o. även detta år.

Nu hade jag tänkt att reda ut alla frågetecken kring röstningsappen och förklara vad som egentligen gäller nu när man fick se hur den fungerade “in action” så att säga men det blir inget av det för frågetecknen är fler än någonsin.

Överallt kan man läsa om svårigheter att ladda ner appen (vilket gjorde att man inte hann rösta på de första bidragen), svårigheter att förstå hur appen fungerade (vilket gav en fördel till bidrag som startade sist) och buggar som låste hela appen (och omöjliggjorde vissa röster).

Att kritiska röster höjs efter Melodifestivalsdeltävlingar hör till traditionen så jag hade tänkt hämta in lite fakta från svt.se/melodifestivalen men där är det vid första anblicken knäpptyst. Det enda svt.se skriver om röstkaoset har de gömt undan på annat håll och där är de helt oförstående till att den bevisade buggen och svårigheterna kan ha påverkat resultatet. Detta kan man även läsa om på aftonbladet.se:

SVT svarar på kritiken av röstningsappen
Efter sändningen har SVT säkerställt att problemen inte har påverkat resultatet.
– Det är ju en ny app. Vi har lanserat den sedan i onsdags och tycker att vi varit ute i god tid med den. Resultaten skiljer sig inte mellan de som röstat med appen jämfört med sms och telefon, så det är ingen tvekan om att de två finalisterna är finalisterna, säger Christer Björkman, exekutiv producent.

Era indikationer är alltså att appen inte ska ha påverkat resultatet?
– Ja, det ska inte ha påverkat, säger Christel Tholse Willers, Melodifestivalchef.

(Källa: aftonbladet.se)

Schlagerpinglan: Om ovanstående citat skildrar verkligheten bättre än teorierna kring att appen givit bidrag som startat sent i tävlingen fördelar vet jag inget om, jag försöker bara förstå vad som hände.

Tyvärr så är det ju lite surt för alla er som sitter med ömma fingrar efter gårdagens tryck-fest för om det verkligen inte spelade någon roll om man inte kan rösta när man vill så betyder det ju även att de röster ni faktiskt fick iväg inte heller spelade någon roll.

Hur det än är med den saken så är jag fortfarande besviken över att “One By One“ med Elize Ryd & Rickard Söderberg, Melodifestivalen 2015:s bästa bidrag så här långt, åkte ut direkt och kan inte bli av med känslan att det är lite märkligt att en av förhandsfavoriterna, “I’ll Be Fine” med Molly Pettersson Hammar, inte ens gick vidare till andra omröstningen.

Att Molly startade som bidrag nummer ett gör ju inte att SVT:s version av sanningen framstår som den trovärdigaste av dem, men utan några riktiga bevis så är det inte mycket annat att göra än att skaka av sig obehagskänslorna och blicka framåt.

Nästa lördag är det dags igen och då är förhoppningsvis alla buggar fixade. Dessutom kan man ju hoppas att alla de som vill använda appen förbereder sig i god tid så de vet vad som gäller. Mer info om röstningsappen hittar ni på svt.se. Lycka till. 😀

Se även: “MF-Veckoschema” – “Mello-FAQ” – “Sverige i ESC 2015” – “Melodifestivalen 2015

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Melodifestivalen 2015: Röstningsappen – ett mysterium”

  1. Mirja

    Hoppas att det fäster till nästa vecka! Kul idé ju men tar ett tag att få folk att lära och vänja sig.

  2. Johanna

    Jag hade inga problem att rösta på Molly vill jag meddela och det tog inga fem minuter att ladda ner appen heller:-) Däremot kan jag ifrågasätta varför barn(uppenbarligen eftersom Dolly Style gick vidare) får använda en app? Ingen under 10 år har någon som helst anledning att använda en mobil med internettillgång. Skäms på föräldrarna här!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se