Sverige Schlagerpinglan: I kväll är det dags för Sverige att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av vår nationella uttagning “Melodifestivalen 2015“. För ovanlighetens skull så är det hela 12 bidrag som tävlar men det är fortfarande en kombination av internationella jurygrupper och tittarröster som utser vinnaren. Här nedan ser ni vad som gäller inför kvällens final:

“Melodifestivalen 2015”, Final, 14:e mars:
När? klockan 20:00 CET
Var? SVT1, svt.se och SVTPlay
Vem vinner? 50% tittarröster och 50% internationella jurygrupper utser vinnaren

Vilka länder ingår i de internationella jurygrupperna? Läs mer om juryn här
Hur röstar man? Alla aktuella telefonnummer och röstningsinformation finns på svt.se
Lyssna på bidragen: Länkar till bidragen (i olika versioner) ser ni här nedan

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1. “Groupie“, Samir & Viktor
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandestudioversion
(Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith, Viktor Thell)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
2. “Building It Up“, JTR
deltävlings-framträdandeakustisk video-version
(JTR (John Andreasson, Tom Lundbäck, Robin Lundbäck), Erik Lewander, Iggy Strange Dahl)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
3. “Make Me (La La La)“, Dinah Nah
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandeofficiell video
(Dinah Nah, dr Alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
4. “Jag är fri (Manne leam frijje)“, Jon Henrik Fjällgren
deltävlings-framträdandeofficiell video
(Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
5. “Can’t Hurt Me Now“, Jessica Andersson
deltävlings-framträdandestudioversion
(Aleena Gibson, Fredrik Thomander)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
6. “Heroes“, Måns Zelmerlöw
deltävlings-framträdandeofficiell videoakustisk live-version
(Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
7. “Forever Starts Today“, Linus Svenning
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandestudioversion
(Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Fredrik Kempe)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
8. “Don’t Stop“, Isa
deltävlings-framträdandeofficiell video
(Isa Tengblad, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
9. “Möt mig i Gamla stan“, Magnus Carlsson
deltävlings-framträdandeofficiell video
(Thomas G:son, Lina Eriksson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
10. “Sting“, Eric Saade
deltävlings-framträdandeofficiell video
(Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah, David Kreuger)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
11. “Don’t Stop Believing“, Mariette
deltävlings-framträdande
(Miss Li, Sonny Gustafsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
12. “Guld och gröna skogar“, Hasse Andersson
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandestudioversion
(Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige

Schlagerpinglan: Ja, då är denna sexveckorsperiod snart slut och det återstår endast att försöka sig på en liten summering av ens förhoppningar och förväntningar. 🙂

Först vill jag bara klargöra att rent låtmässigt så tycker jag att “Jag är fri (Manne leam frijje)“ med Jon Henrik Fjällgren är helt klart bäst enligt min personliga smak, vilket framgår av min MF-topp-10-lista. Tyvärr så verkar de envisas med att framföra låten på ett sätt som inte alls får låten att skina och helheten blir därmed inte den självklara vinnaren som jag egentligen tycker att låten är.

Inte heller den överlägsna förhandsfavoriten Måns Zelmerlöw har övertygat mig helt men här är det precis tvärtom. Måns är en fenomenal artist och showen är speciell, ja t.o.m. texten är meningsfull. “Heroes” har m.a.o. nästan “hela paketet”, det enda som saknas är en stark låt och eftersom jag aldrig riktigt knäckt koden här så är (hur mycket jag än skulle önska att det var så) tyvärr inte detta mitt val för Sverige i Wien.

Nej, i stället har Eric Saade oväntat seglat upp som min personliga favorit så här på mållinjen. Jag, som aldrig riktigt gillade “Popular” och som trodde att det i år kom att stå mellan Måns, Jon Henrik och Mariette, kan inte riktigt förklara hur detta kunde ske men efter otaliga genomlyssningar så är det endast ett bidrag som ger mig riktiga vinnarvibbar när jag ser framträdandet och det är just “Sting“. På minuskontot har vi ju själva sånginsatsen, men jag tycker att det finns så mycket annat här som väger upp och då det inte hindrade honom från att få en 3:e-placering i ESC 2011 så lär det inte spela någon större roll denna gång heller. 😉

Jag tror dock att det i slutändan blir Måns som vinner, precis som undersökningar och odds pekar på, även om jag likväl håller dörren öppen för att det kan bli en skräll-seger om t.ex. den internationella juryn taktikröstar eller helt enkelt, precis som jag själv, inte riktigt ser “Heroes” som det bästa valet. Så, jag tror på en odramatisk omröstning men hoppas på något oväntat. 🙂

OM det nu mot förmodan skulle bli någon annan än Måns som vinner så hade jag varit helt OK med både Eric Saade, Jon Henrik Fjällgren, Mariette och Isa. Den lite mer dramatiksökande delen av mig hade inte heller haft något emot om Hasse Andersson vann, men det är nog mer baserat på nyfikenheten inför hur SVT skulle agera än att jag tror att han skulle kunna ge oss någon högre placering i ESC… så det är nog bättre om han inte vinner, även om jag faktiskt tycker riktigt bra om låten. 😉

Vare sig det blir en promenadseger eller en oväntad nagelbitare så lär vi ha en riktigt sevärd show framför oss, det är ju trots allt finalen av Melodifestivalen. Allt man kan göra nu är att hålla tummarna för mängder av spektakulära framträdanden och ett ännu bättre resultat, vad man nu än må hoppas på. 🙂

Se även: Resultaten från deltävling 1deltävling 2deltävling 3deltävling 4Andra Chansen

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Melodifestivalen 2015: Inför kvällens final”

 1. Adri

  Jag hoppas hoppas hoppas att Mariette vinner. Jag är väldigt säker på att hon inte vinner his telefonröstarna så jag får känna mig hoppfull att juryn kanske kan vara generös mot henne och på så sätt hoppas jag att hon kan vinna! Måns vire inte helt fel, men Mariette är ändå bäst om jag ska säga mitt! 😀

  Det här är vad jag TROR om resultat ikväll, inte tycker:

  1. Måns Zelmerlöw (1:a hos både juryn och folket)
  2. Eric Saade (3:a hos juryn, 2:a hos folket)
  3. Jon Henrik Fjällgren (4:a hos juryn, 3:a hos folket)
  4. Mariette (2:a hos juryn, 6:a hos folket)
  5. Dinah Nah (7:a hos juryn, 5:a hos folket)
  6. Isa (5:a hos juryn, 8:a hos folket)
  7. Samir & Viktor (11:a hos juryn, 4:a hos folket)
  8. Linus Svenning (6:a hos juryn, 9:a hos folket)
  9. JTR (8:a hos juryn, 10:a hos folket)
  10. Hasse Andersson (12:a hos juryn, 7:a hos folket)
  11. Magnus Carlsson (9:a hos juryn, 11:a hos folket)
  12. Jessica Andersson (10:a hos juryn, 12:a hos folket)

 2. davve

  Vi vet alla att Måns vinner…

  Men personligen hoppas jag på Jon Henriks låt ändå..skickar vi den till Wien så kommer vi stå ut i mängden av tråkiga ballader och pop.

  Jag tycker Måns låt i sig är bra, men gillar inte Måns har aldrig gjort och kommer aldrig att göra heller.

  Tror dock att skickar vi Måns till Wien så kommer vi antagligen hamna långt upp också…och antagligen ha en bra chans på vinsten.

  Andra som jag inte har något emot som vinnare är Eric och eventuellt Mariette.. dock tror jag vi gör ett misstag om vi skickar Mariette…hennes ballad kommer inte stå ut i mängden i Wien.

  Min topp tre som jag tror det blir (inte hoppas).

  1.Måns
  2.Jon Henrik
  3. Eric/Mariette.

  stort utropstecket dock för Dinah Nah och Isa…dessa två tjejer kan överraska med bra placeringar ikväll

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag började på en liknande sammanställning av hur jag trodde att folket och juryn skulle rösta, men gav upp mitt i då jag var alldeles för velig. 🙂 I stora drag så verkar vi dock ha ungefär samma uppfattning om hur rösterna kommer att falla. Nu hoppas jag dock att resultatet blir helt annorlunda (utan att det för den skull blir “fel” bidrag som vinner) då en spännande omröstning alltid är rolig att följa. 😀

  Vad gäller Mariette så tycker jag att hon har ett väldigt bra bidrag där scenshowen förstärker den underbart mörka känslan. Skulle hon vinna hade jag absolut inte känt mig besviken. 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @davve… Visst känns det som att det redan är klart… men jag kan ändå inte sluta hoppas på en dramatisk upplösning. 🙂

  Intressant att läsa att många tror på en hög placering i ESC om vi skickar Måns, och blir det så så går jag gärna med på det. Problemet är att jag inte riktigt tycker om låten och därmed har lite svårt att tro på en topplacering för Sverige med den låten. Men men… jag har haft fel förr och skulle det vara så att Europa gärna röstar på “Heroes” så är jag inte den som vill stå i vägen för Måns. 😀

 5. Nathalie

  Naturligtvis kommer överreklamerade Måns vinna, men jag tar hellre honom framför pygmén-Saade.

  Så här ser iaf mitt personliga resultat ut:
  1. Hasse Andersson- Kan inte låta bli att älska den här gubben. Och låten tycker jag är mysig. (9/10)
  2. Dinah Nah (9/10)
  3. Mariette (7/10)
  4. Isa- Bra, men tjatig. (6/10)
  5. Samir & Viktor (5+/10)
  6. Jon-Erik Fjällgren (5/10)
  7. Måns Zelmerlöw (5/10)
  8. Magnus Carlsson (5/10)
  9. Linus Svenning (4+/10)
  10. JTR- Småbarnspop (2/10)
  11. Eric Saade- Bedrövligt! (1/10)
  12. Jessica Andersson (—-/10- SNARK!!!!

 6. André

  Jag har länge sagt att finalen kommer stå emellan Måns, Jon Henrik och Mariette. Detta gör inte mig något, jag gillar alla tre och blir glad vilken vi än skickar av dessa tre. Dock har jag börjat tveka på att Mariette kommer vara topp tre hos folket plötsligt…har sett att hennes låt inte spelats lika mycket som andra och hon har inte varit i topp på publikundersöknigar och så vidare…tror dock hon får en bra placering, både jury och tittare bör ge henne röster så det måste iaf bli en bra placering känner jag. Vinst börjar dock kännas avlägsen…lite tråkigt.

  Jag ser fram emot juryomröstningen ikväll för känns som om de kommer kunna överraska och ge höga poäng till bidrag som vi svenskar har räknat ut…och som sagt blir Jon Henrik intressant. Få se om juryn förstått sig på den formen av musik eller inte. Kan bli allt från succé till totalt magplask.

  Ska jag dock tippa vem som vinner är jag förutsägbar och säger Måns. Det är inget jag skäms över att tävla med i ESC, jag gillar låten och tycker det är en av årets bästa låtar samt en bra show med en otroligt talangfull artist. Vinner Måns kommer jag vara glad 🙂 men blir heller inte besviken om Jon Henrik eller Mariette vinner. Saade tror jag åter har seglat upp som en vinnarkandidat men han är den jag helst inte skickar. Tycker han sjunger sämre i år än tidigare år plus att det inte är en låt som tilltalar mig alltför mycket. Dessutom har han redan vunnit en gång. Men han är farlig och det vore idiotiskt att räkna bort honom så en spännande final väntar utan tvekan!

  Ha en bra kväll alla 🙂

 7. Adri

  André: precis som du så tror jag inte längre att Mariette är en vinnarkandidat men jag hejar på henne ändå och jag är bra på att inte förlora hoppet. Det är inte för sent förrän vinsten tilldelats någon annan 😛 jag hoppas att hon kan tjäna på internationella juryn och eventuellt att hon går ut så sent så man kommer väl ihåg henne efter att de tolv låtarna framförts. Jag kommer rösta sönder på henne i alla fall. Visserligen gillar jag Måns också, men jag tycker att det är en skandal om Eric Saade och Jon Henrik kommer före henne, aja snart vet vi i alla fall. HEJA MARIETTE! 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se