Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Portugal
Land: Portugal deltagit 47 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTP se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1964 António Calvário fick 0 poäng (delad 13:e-plats av 16) med Oração

Portugals ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Quero Ser Tua“, Suzy 11:a i semi 1
2013: – – – – – –
2012: Vida Minha“, Filipa Sousa 13:e i semi 2
2011: Luta É Alegria“, Homens Da Luta 18:e i semi 1
2010: Há Dias Assim“, Filipa Azevedo 18:e i finalen
2009: Todas As Ruas Do Amor“, Flor-de-lis 15:e i finalen
2008: Senhora Do Mar (Negras Águas)“, Vânia Fernandes 13:e i finalen“Há Um Mar Que Nos Separa”, Leonor Andrade

Lyssna på Portugals Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Há Um Mar Que Nos Separa final-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: text-video (ESC-version)
Artist: Leonor Andrade facebookinstagramwikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: “It’s Leonor for Portugal” (0:38 – eurovision.tv – 7:e mars)
“Portugisisk intervju” (5:49 – Propagandista Social – 8:e mars)

Startnummer: nr 7 i Semifinal 2 (21:a maj)
Låtskrivare: Miguel Gameiro (t&m)
Uttagning: 12 portugisiska låtskrivare blev inbjudna att skriva vars ett bidrag till landets nationella uttagning och efter två semifinaler var sex bidrag redo för finalen den 7:e mars. Efter att tre superfinalister valts ut av jury och tittare (där tittarna, precis som i semifinalerna, hade lite mer att säga till om) så valde titttarna ut Leonor till segrare. Läs mer om finalen av “Festival da Canção 2015″ här: “Portugals Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-04-12): Ej vidare till final (plats 16 av 17) & botten-tippad (plats 40) av de 40


Åsikter och spekulationer om Portugals bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal Betyg: 2+ / 5
Som vanligt så ger jag Portugal extrapoäng för att de ställer upp med inhemska bidrag och tävlar på sitt eget språk. Jag tycker även att det snart borde vara dags för deras första ESC-vinst, men det lär knappast hända i år. Personligen så tycker jag att det är en helt OK radiolåt som skvalar på bra medan den håller på men som inte får mig att vilja trycka på repeat. Därmed är det inte heller någon låt som jag skulle vilja se i finalen utan hoppas på en lite mer direkt låt nästa år.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Portugal har språket emot sig och när själva melodin inte heller är så självklar och fångande så är tyvärr risken stor att låten på förhand blir utdömd som en av semifinalens “toapauser / chipspåfyllningsstunder” och därmed får ett ännu sämre utgångsläge. Hur som helst så tror jag att låten är alltför anonym för att den ska ha någon chans till de riktigt höga poängen och borde därför ha svårt att ta sig vidare till finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Portugal: “Há Um Mar Que Nos Separa” – Leonor Andrade”

 1. Hannes

  Förstår inte varför man ger plus poäng för att man sjunger på sitt egna språk, eurovision handlar inte om att man ska skicka en kulturell låt, utan att skicka en låt som många kan tycka om. Inte att jag är emot icke-engelska låtar, vissa funkar bättre i sina språk men varför gör alla en sån stor grej om det?

 2. Schlagerpinglan

  @Hannes, Förmodligen för att det finns en liten oro för att det slutar med att de flesta köper in svenska låtar från ett fåtal låtskrivare för att säkra en bra placering i stället för att skicka låtar som kommer från det egna landet. Personligen gillar jag ESC för att det är stor variation på låtarna och håller tummarna för att det fortsätter vara så, men om alla fiskar i samma sjö så kommer mycket att gå i samma stil. Jag har dock stor förståelse för om t.ex. Portugal tröttnar på sina dåliga resultat och köper in något som de tror fungerar bättre… men hoppas att de låter bli.

  Att det sedan skulle behöva vara kulturella låtar som speglar landets musikhistoria är dock inget som jag personligen ser som något måste. Gammalmodigt, nostalgiskt eller modernt spelar inte så stor roll, det viktigaste för mig är att det är bra… och om det sedan är en produkt från det egna landet så blir det även ett litet plus i kanten. 😉

 3. Micke

  Hoppas du inte tar illa upp nu Hannes men det där stämmer inte. Eurovision handlar om att sjunga på det ena språket. Det var hela grundtanken med konceptet. Tyvärr har det dock ramlat in krafter som vil ändra på det där och göra Eurovison till en av de hundratals olika topplistor som förekommer. Vad vi nu ska med ännu en sån till. Eurovision och hela dess utformning har varit och är unik så jag hoppas verkligen vi kan hålla kvar vid det till skillnad mot en liknande tävling i Sverige.

  Jag har en “inte hålla med dag” idag så jag håller inte heller med Schlagerpinglan 🙂 Tycker Portugal har sitt bästa bidrag på många år. Jag rankar den någonstans mellan 8-17. Så jämt mellan låtarna just där. Men precis som du säger allt mitt hjärta till Portugal som är så äkta så äkta och vägrar sälja sig. RESPEKT

  BETYG: 7/10

 4. Johanna

  Jag vill ge denna pluspoäng för att den, so flera skrivet inte är en mainstream engelskspråkig popdänga (jag vill inte höra sådant i ESC-det är inte därför jag gillar tävlingen, även om en och annan av dessa låtar har varit och är bra) Jag gillar mer stilen Portugal skickade förra året men tycker ändå att denna är bättre än 7 andra låtar i semi 2 och därmed i mitt tycke ska vara i final. Däremot blir jag mycket förvånad om det blir så. På min ranking ligger den24/40

 5. Johan

  Portugal har producerat två bidrag av riktigt hög klass sedan dubbelsemin infördes. 2008 och 2010. Svär än idag över att Portugal inte kom högre 2008…

 6. Kerstin

  Inget bidrag som tilltalar mig. Nummer 38/40 på min lista. Ingen final. Betyg 1/5.

 7. Micke

  Håller med till 50% Johan. Ska jag ta ut Portugals två bästa bidrag de senaste tio åren blir det 2008 och 2015. Var precis som du chockad över att det inte gick bättre för dem 2008. Jag tycker än bättre om årets bidrag men där är jag lik förbannat säker på att de missar final. Ibland tycker man om låtar som man samtidigt vet andra inte kommer att göra.

 8. Johanna

  Portugals två bästa bidrag någonsin enligt mig är 2009 och 2008 (i den ordningen) Båda riktigt bra låtar!!

 9. Hannes

  @Micke Nej, iden var att efter det andra världs krigen så ville man skapa en tävling som kan ena alla länder i europa genom musik, inte om att vara en står reklam 😛

 10. Micke

  Sorry Hannes jag förstod inte den sista meningen där.

  Det står vad grundtanken var min vän och det är sant det du säger “skapa en tävling som kan ena alla länder i europa genom musik”. men det fortsätter sedan med att man ville dela med sig av ländernas olika kultur och språk osv.

  Det är det som är den stora grejen för mig med ESC. Om jag bara ska leta efter musik som tilltalar mig skulle jag definitivt inte leta i ESC det kan jag lova dig 🙂 Det är hela paketet som är det stora för mig.

  Den dagen då ESC blir lika urvattnat som MF eller en tävling där alla sjunger på engelska och man bara hyr in låtskrivare, den dagen kollar jag definitivt inte på ESC längre 🙂

  Men det är min åsikt och har du en annan så är det givetvis din grej 🙂

 11. Hannes

  Jo, förstår vad du menar. 😛 Det jag menade med reklam var att just att visa BARA den bra delen av sin kultur och att locka till sig turister etc.

  Jag själv kollar på ESC just för själva iden som sagt, att ena länder genom musik. 😀 Och att följa alla länder och se hur de väljer sina bidrag.

 12. Lukas

  Leonor leker tuff rocktjej, men hamnar istället i det där pop/soft rock-facket där Coldplay haft sina framgångar. Jag kan tycka att det finns vissa likheter med Alanis Morissettes “You Oughta Know”, men just “Há um Mar Que Nos Separa” känns inte alls lika övertygande, utan bara maler på utan nån ordentlig hook. Blir dessvärre en etta för mig, och hoppas på bättre lycka nästa gång för Portugal.

 13. Isabell

  Alltså denna låt växer ju mer jag lyssnar på den. 🙂
  Men..@Micke, du skriver att Eurovision handlar om att sjunga på det egna språket. Du menar kanske att det handlade en gå i tiden om att sjunga på det egna språket. Det var väl ett tag sen det ändrades? Liksom många andra regler som har ändrats i Eurovision. Vi har haft vinnare i Eurovision under 90-talet som har sjungit på sitt eget språk, allra senast den underbara “Molitva”. Jag tycker absolut att de ska sjunga på sitt egna språk (framförallt om de inte kan engelska så bra), men jag tycker det är bra att det är fritt fram för dem att välja på vilket språk de vill framför låten.
  Portugisiska är ett härligt språk och jag hoppas Leonor Andrade kan framföra sången på ett sätt så det går vidare till final. 🙂

 14. Micke

  Isabell: Tro mig jag är definitivt ingen bakåtsträvare 🙂 Det jag menar är att hela grejen med ESC är för mig att dela länders musik, kultur, språk och framförallt att det delas mellan generationerna. Det är detta som är så kul tycker jag att det pratas och diskuteras över generationerna. Det är den enda tävling som finns som står för detta och det är det jag vill bevara.

  Som jag sa det är inte många låtar i ESC som jag efter tävlingen fortsätter att lyssna på men ändå sitter jag och säger att den låten är kanon och är lika bra osv. Varför gör jag då det? Åter igen gemenskap mellan generationer, länder, kultur och språk. Med andra ord får man lätta lite på sin normala smak. Min absoluta favvis i år är Norge. Jag har vräkt beröm över den och det står jag för. Det är en 10/10 och jag kommer att fortsätta lyssna på den men i min “normala” värld är den en bland många och en 8/10.

  Jag har alltid tyckt synd om de som hatar ESC och inte kan ta till sig hela grejen. Tänk om de kunde ta till sig grejen istället och inte bara leta listettor. Finns som sagt massor av sånt men helt utan generationstänket.

  Jag ÄLSKAR ESC men inte en enda låt genom deras alla år hamnar på min topp 100 av alla låtar som någonsin gjorts. Hoppas du förstod mig bättre nu Isabell 🙂

 15. Isabell

  Håller med att fler borde uppskatta ESC, det innehåller ju verkligen kultur i massor, som skulle förgylla och förbrödra människor.
  …och Norge tillsammans med Montenegro är en av mina favvisar i år, så i det avseendet är vi överens, @Micke 😉

 16. Johan

  De bästa Eurovision-åren för mig är ofta korrelerade med antal bidrag som framförs på modersmål. Jag behöver nödvändigtvis inte tycka att de är allt för bra, men just att höra kontraster, uppleva kulturskillnader och harmoniska färgningar är för mig vad som för Eurovision så unikt!

 17. Kerstin

  Tycker det Johan skriver sammanfattar exakt vad jag också känner om ESC. 40 bidrag på engelska i samma “topplista” stil hade inte varit lika spännande och intressant som denna blandning det är idag. Man kan inte tycka om alla 40 bidrag det är näst intill en omöjlighet men just för att det finns en sådan variation så finns det nog minst ett bidrag för alla att tycka om oavsett ålder och det är det som i slutändan förenar alla oss som älskar ESC.

 18. Micke

  Positivt och negativt ur det perspektivet:

  Positivt: Fortfarande bra blandning på låtarna vilka inte alla är skapta ur en form
  Negativt: Färre länder i år som väljer att sjunga på eget språk
  Positivt: Färre länder i år som hyr in låtskrivare
  Negativt: För få rocklåtar och låtar som visar på ländernas rötter
  Positivt: Allt fler länders bidrag framförs av låtskrivaren själv
  Negativt: Att det nästan alltid är röster från de som är födda i 90-talet eller senare som skiter i mångfald, kultur, språk och liknande när det gäller ESC. Oroväckande för ESC framtid.

  Men viktigast av allt: Vi har att se fram mot ett mycket starkt år. Kan inte minnas att jag någonsin tidigare varit med om att jag hittat sju bidrag jag tycker mycket om och ytterligare tio jag tycker om. För att inte tala om att jag bara hittar två bidrag jag tycker riktigt illa om. Dessutom dök det till slut upp ett balkanballadbidrag. Blev orolig ett tag där att vi inte skulle få med det i år. Starkt dessutom.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se