SverigeSchlagerpinglan: I kväll är det dags för Sverige att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom finalen av vår nationella uttagning “Melodifestivalen 2016“. 12 bidrag tävlar och en kombination av internationella jurygrupper och tittarröster ska utse vinnaren.

Här nedan hittar ni vad som gäller inför finalen, länkar till finalbidragens live-framträdanden och låttexter samt mina personliga betyg av dem.

“Melodifestivalen 2016”, Final, 12:e mars:
När? klockan 20:00 CET
Var? SVT1, svt.se och SVTPlay
Vem vinner? 50% tittarröster och 50% internationella jurygrupper utser vinnaren

Vilka länder ingår i de internationella jurygrupperna? Läs mer om juryn här
Hur röstar man? Alla aktuella telefonnummer och röstningsinformation finns på svt.se
Hur ser oddsen ut? Se odds och publikundersökningsresultat efter gårdagens rep här
Lyssna på bidragen: Länkar till bidragen och dess texter ser ni här nedan

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1. Håll om mig hårt“, Panetoz
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandelåttext
(Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie,
Njol Badjie, Nebeyu Baheru
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
2. My Heart Wants Me Dead”, Lisa Ajax
deltävlings-framträdandelåttext
(Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
3. We Are Your Tomorrow”, David Lindgren
deltävlings-framträdandelåttext
(Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
4. Kizunguzungu”, SaRaha
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandelåttext
(Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
5. Human”, Oscar Zia
deltävlings-framträdandelåttext
(Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
6. Don’t worry“, Ace Wilder
deltävlings-framträdandelåttext
(Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
7. Constellation Prize“, Robin Bengtsson
deltävlings-framträdandelåttext
(Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
8. Youniverse”, Molly Sandén
deltävlings-framträdandelåttext
(Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
9. Put Your Love On Me“, Boris René
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandelåttext
(Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
10. If I Were Sorry“, Frans
deltävlings-framträdandeofficiell videolåttext
(Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
11. Save Me“, Wiktoria
deltävlings-framträdandelåttext
(Jens Siverstedt, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
12. Bada nakna”, Samir & Viktor
Andra Chansen-framträdandedeltävlings-framträdandelåttext
(Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige

Schlagerpinglan: Som synes av de i vissa fall väldigt generösa betygen ovan så förstår ni jag är ganska imponerad av årets finalfält och därmed ser fram emot finalen som förmodligen kommer att bli riktigt underhållande. 🙂

Då jag redan skrivit om bidragen under deltävlingarna (se resultat och omdömen via länkarna nedan) så kan jag enkelt sammanfatta det med att mina första intryck består men att de flesta bidragen höjt sig marginellt. Det finns dock ett stort undantag och det är Robin BengtssonsConstellation Prize” som är det bidrag som växt till sig mest för mig. Det är inte bara det att jag numera förstår varför han är i final, jag skulle t.o.m. kunna se honom som en segrare. 🙂

Detta gäller även “If I Were Sorry” och “Human” som fått samma höga betyg. Det finns dock ett bidrag som jag givit nästan full pott och det är min favorit i tävlingen sedan dag 1: Ace Wilder och hennes “Don’t worry“. Där kill-trion Frans, Oscar och Robin tävlar med “bra” låtar så ställer Ace upp med en låt som har det där lilla extra och som dessutom har en imponerande scenshow och är därmed den självklara vinnaren av Melodifestivalen 2016 enligt mig.

Så långt har jag tagit upp vad jag tycker men om vi ska övergå till vad jag tror så blir det väldigt kortfattat: Frans vinner. Här behövs inga långdragna utläggningar om olika scenarier utan jag tror att den internationella juryn ger Frans tillräckligt med poäng för att han ska sluta som slutsegrare.

Jag hoppas däremot att den internationella juryn ska kunna motverka svenska folkets 12:a till Frans så att antingen den minsta gemensamma nämnaren (förhoppningsvis Robin Bengtsson eller Oscar Zia) vinner eller (ännu hellre) att det räcker till seger för Ace.

Sammanfattningsvis: Jag tror att vi har en väldigt underhållande final framför oss med många trevliga inslag (se SVT:s direktrapport från gårdagens dolda final-rep) men att omröstningen förmodligen inte blir någon nagelbitare. Jag fortsätter dock in i det sista, då jag faktiskt inte är övertygad om att Frans är “rätta valet” för Sverige i ESC, att hoppas på en riktig skräll. 🙂

Se även Resultaten (och mina omdömen) från deltävling 1deltävling 2deltävling 3deltävling 4Andra Chansen


Schlagerpinglan: Till (nästan) alla de nationella uttagningarna och internvalen har det här serverats tilltugg från de olika länderna. Till finalen av Melodifestivalen blir det (bland annat) svensk lakrits, svenskt mineralvatten samt (eftersom det trots allt är final) vin från Sverige. 😀

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Melodifestivalen 2016: Inför kvällens final”

 1. hej

  Jag hejar också på Ace, men ännu mer på Boris. Men de skulle bara komma trea/tvåa i min ESCtopplista(beroende på hur Italien gör). Min Favorit i Eurovision hittils är Estland som på en dag växte sig till min förstaplats. På andra plats är sedan Italien, om de behåller på 100% Italienska och sedan får man se vem som vinner mellon ikväll. Men om Avantasia vann i Tyskland och för den delen Platzhirsch i Schweiz vunnit så hade de vart farliga, men Estland hade nog fortsatt vara etta i min topplista.

 2. ESC-Panelen (Robban(

  Bra skriven inför. Jag och många med mig håller ikväll på Robin, men är nöjd med vad vi än väljer fram som vinnare så länge det inte blir Molly eller Lisa 🙂

 3. Alex

  Vi kommer få se frans, robin med den fantastiska slingan, wiktoria och oscar battle om vinsten.

  Jag tror att den som har störst chans förutom frans i finalen är robin. Fast det är jätte svårt att placera dom 3-4 st efter frans. Känns så jäkla jämt dom emellan. Tar ut varandra tror jag, vilket leder till att frans vinner.

  Tyvärr pinglan jag tror att ace kommer först efter på 5-6 plats eller neråt.

 4. Okloker

  Ja, Ace kommer inte att vinna. Det blir nog en mittenplacering. Bästa låten har Wiktoria, men där verkar inte resten av Sverige hålla med mig, så hon kommer nog bara på en 3-4 plats. Jag tror att den ende som kan sätta krokben för Frans är Frans himself. Han saknar ju trots allt rutin för det här. Men han verkar ju vara en cooling, så man vet aldrig. Vilken låt som vinner spelar dock mindre roll, för ingen av de svenska bidragen har “det”. Heja Wiktoria!!! Och grattis på namnsdagen!

 5. Milla

  Vilka röstar på Frans egentligen? För jag ser ofta så många negativa kommentarer.. Jag hoppas Oscar Zia kliver fram ikväll!

 6. hej

  Milla, alla låtar har negativa kommentarer, men eftersom Frans låt är favorittippad så är det de negativa kommentarerna där som får mest uppmärksamhet. Men jag tror att du kommer att får en glad överraskning ikväll och att Oscar Zia vinner

 7. Schlagerpinglan

  @Milla, Personligen har jag inte sett så många negativa kommentarer om Frans, så det beror nog mest på var man spenderar sin tid. 😉 Tyvärr (säger jag eftersom jag har en annan favorit) så är Frans en frisk fläkt som bjuder på något avskalat och personligt och som känns lite mer äkta än de flesta andra finslipade bidrag så det tilltalar nog en hel del, även mig. Men som sagt, jag hoppas på Ace (eller Robin eller Oscar). 🙂

 8. Lukas

  Okej… jag kommer som bekant inte se finalen (eller kanske röstningen, beroende på hur jag känner) men om jag ska göra min tämligen kritiska review på finalbidragen…

  1. Håll om Mig Hårt – Ok låt i och för sig, men jag har lyssnat på den flera gånger och tröttnat en del. Panetoz lär nog inte blanda sig i nån toppstrid, eftersom att de sjunger på svenska, vilket jag tror kan stjälpa dem från juryns håll.

  2. My Heart Wants Me Dead – Tråkig låt som går in genom ena örat och ut genom andra, känns som Lisa Ajax tappat sin identitet helt och hållet.

  3. We Are Your Tomorrow – Också en intetsägande låt. Dutt-dutt-house med kliché text som lämnar mig helt oberörd.

  4. Kizunguzungu – Och så går vi över till mitt andra hatmoment, när man upprepar låttiteln alldeles för många gånger. Enerverande som faaan! Påminner också om katastroflåten “Gosa” från 2013, vilket knappast gör det bättre.

  5. Human – Här kan jag iaf vara rätt positiv. Låten är rätt tung för att vara en vanlig poplåt, och jag gillar låtar med allvarliga och tämligen mörka teman. Har potential, men problemet är att Zia falskade en del under deltävlingen och emellanåt undrar jag om han egentligen är tillräckligt mogen för denna låt.

  6. Don’t Worry – Om Ace tar hem bagaget blir det samma fenomen som med Eric Saade (en artist ställer upp ett år och hamnar tvåa/trea, kommer sen tillbaks nåt år senare med en sämre låt och vinner som nån sorts tröst). Det känns inte direkt så bra att enbart vinna på gamla meriter, tycker jag. Upprepningsproblemet ter sig uppenbart även här, och jag blir provocerad återigen, kanske inte lika illa som med hennes förra låt, men fortfarande tillräckligt för att bli uppretad.

  7. Constellation Prize – Om jag hade svårt för vanlig house, så är tropical house för mig ännu värre.

  8. Youniverse – Jag är ganska säker på att jag inte var ensam med att sammanfatta vad jag tyckte om låten när jag hörde den första gången med tre ord: “Is that it?” Molly är bättre än låten, det är ganska givet.

  9. Put Your Love on Me – SLUTA UPPREPA LÅTTITELN FÖR FAAAAAN!

  10. If I Were Sorry – Jag kan visserligen förstå varför denna blivit favorittippad, och det genom att den är så avskalad plus att Frans ändå visar en identitet. Meeeeeeen så tråkig låten är!

  11. Save Me – Näe, ytterligare en intetsägande låt med en artist som saknar identitet.

  12. Bada Nakna – Ytterligare ett plojbidrag som kommer falla på att den sjungs på svenska.

  Så… ord och inga visor i mina bedömningar, men den som läste noggrant märker nog att jag ändå hoppas på att det blir Oscar Zia, trots hans men. Fast vi får helt enkelt se, oklart om jag kommer titta på denna rätt så intetsägande final, som det känns som.

 9. Daniel

  Håller på Oscar Zia ikväll 🙂

 10. Jan-Åke

  Mina favoriter är Panetoz och SaRaHa, men det brukar sällan gå som jag hoppas numera. Kanske är inte Melodifestivalen ett program för mig längre?

 11. Schlagerpinglan

  @Jan-Åke, Jodå Melodifestivalen ska ju vara ett program för alla och då allt går i perioder så kommer det säkert, förr eller senare, ett bidrag som även du gillar att hamna överst i resultatlistan. 🙂 Men visst, stundtals så har även jag ställt mig den frågan, men till sist så går det som man vill… även om det kan ta ett bra tag mellan gångerna. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se