Cypern Det råder delade åsikter om huruvida CyBC , TV-bolaget som har hand om Cyperns deltagande i Eurovision Song Contest, har bekräftat att landet kommer att delta i ESC 2018 eller ej och hur de i så fall kommer att utse tävlingsbidraget.

Det har däremot rapporterats om att TV-bolaget eventuellt planerar en ny nationell uttagning, men än är inget bekräftat. Skulle det bli ytterligare ett internval så kan mycket väl Panagiotis Koufogiannis, tittarfavoriten som kom 2:a i Cyperns nationella final 2015, ligga bra till då han nu i juli 2017 vann X Factor Greece. Tids nog lär TV-bolaget presentera sina planer. (Källor: eurovoix.com och esctoday.com)

Snabbfakta: Cyperns deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1981 – deltagit 34 gånger – vunnit 0 gånger


Panagiotis Koufogiannis (“Without your love“, 2:a i Cyperns nationella final 2015)

Cyperns ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Gravity“, Hovig (Internval) 21:a i finalen
2016: Alter Ego“, Minus One (Internval) 21:a i finalen
2015: One Thing I Should Have
Done
“, John Karayiannis
(Eurovision
Song Project
)
22:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: An Me Thimasai“, Despina
Olympiou
(Internval) 15:e i semi 1
2012: La La Love“, Ivi Adamou (Internval +
A Song for Ivi
)
16:e i finalen
2011: San Aggelos S’Agapisa“,
Christos Mylordos
(Performance
+ Internvald låt
)
18:e i semi 2
2010: Life Looks Better In Spring“,
Jon Lilygreen & The Islanders
(Eurovision 2010:
Epilogi tis Kipriakis
Simmetohis
)
21:a i finalen
2009: Firefly“, Christina Metaxa (Nationell final) 14:e i semi 2
2008: Femme Fatale“, Evdokia Kadi (Nationell final) 15:e i semi 2

Schlagerpinglan: 2015 så utsåg Cypern sitt Eurovision-bidrag genom den nationella uttagningen Eurovision Song Project. Inte nog med att vinnaren fick representera Cypern det aktuella året, ytterligare två av artisterna blev senare internvalda och fick även de finalplatser i ESC, se sammanställningen här nedan:

Final-resultatet av Cyperns “Eurovision Song Project 2015”:

1. Giannis Karagiannis: “One thing I should have done
(ESC 2015-NF-vinnare: “One thing I should have done” – 22:a i finalen)
2. Panagiotis Koufogiannis: “Without Your Love
3. Minus One: “Shine
(ESC 2016-internval: “Alter Ego” – 21:a i finalen)
4. Hovig: “Stone in a river
(ESC 2017-internval: “Gravity” – 21:a i finalen)
5. Doody: “Magic
6. Nearchos Evangelou & Charis Savva: “Deila den agapo
(Källa och sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Lite konstigt är det allt att de hoppat över den artist som fick tittarnas 12:a och som kom 2:a i hela tävlingen, men nu när Panagiotis Koufogiannis även vunnit den grekiska versionen av X Factor så kanske han är ett lite mer aktuellt val. Själv håller jag dock tummarna för att det blir en ny, förbättrad, nationell uttagning för Cypern. Det blir ju trots allt lite mer spännande så. 😀

Mer om Cyperns förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Cypern i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Vem representerar Cypern i Eurovision Song Contest 2018?”

  1. Johanna

    Fortfarande en av de bästa nationella finalerna jag sett (2015 Cypern) och att flera av artisterna fått vara med i ESC trots att de inte vann säger ju en del ändå. Dock förstod jag aldrig grejen med Panagiotis och förstår att han (hittills) inte blivit internvald. Dock låter det som att han röstmässigt har slipat till sig under x-factor så ja, med rätt låt är han välkommen till ESC.

  2. Schlagerpinglan

    @Johanna, Ja, visst behövdes det röstmässig tillslipning för att Panagiotis skulle bli aktuell som internval och nu verkar det ju faktiskt, som du också påpekar, att det verkar ha gått åt rätt håll. Själv hoppas jag dock fortfarande på en förbättrad version av deras 2015-uttagning, den var helt klart underhållande och inte bara ett försök att efterlikna någon annan. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se