ESC2018 Schlagerpinglan: Näst på tur i mina små mini-presentationer av de tävlande bidragen i Eurovision Song Contest 2018 i olika kategorier är de 10 länder som tidigare ingick i Sovjetunionen. Här nedan ser ni länkar till dem, rangordnade efter hur bra jag personligen tycker att de är för tillfället:

(Klicka på flaggorna nedan för information om hur länderna valde ut sina bidrag.)


Under The Ladder“, MELOVIN – Ukraina

Schlagerpinglans topplista av forna Sovjets bidrag i ESC 2018 (2018-03-23):
Ukraina 1. Ukraina: – “Under The Ladder“, MELOVIN (semifinal 2)
Moldavien 2. Moldavien: – “My Lucky Day“, DoReDoS (semifinal 2)
Georgien 3. Georgien: – “For You“, Iriao (semifinal 2)
Azerbajdzjan 4. Azerbajdzjan: – “X My Heart“, Aisel (semifinal 1)
Armenien 5. Armenien: – “Qami“, Sevak Khanagyan (semifinal 1)
Estland 6. Estland: – “La forza“, Elina Nechayeva (semifinal 1)
Vitryssland 7. Vitryssland: – “Forever“, Alekseev (semifinal 1)
Ryssland 8. Ryssland: – “I Won’t Break“, Julia Samoylova (semifinal 2)
Litauen 9. Litauen: – “When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė (semifinal 1)
Lettland 10. Lettland: – “Funny Girl“, Laura Rizzotto (semifinal 2)

Schlagerpinglan: Norden och ex-Jugoslavien ställer båda upp med vars ett av mina topp-tio-bidrag medan ex-Sovjet (som visserligen har dubbelt så många länder) har presenterat hela tre bidrag som jag placerar bland mina personliga favoriter i årets tävling.

Ukraina, Moldavien och Georgien ställer upp med bidrag som jag inte gärna vill se missa finalen, men oddsen ser än så länge inte så lovande ut på den fronten.

Vad gäller de övriga bidragen så är det endast ett land, Lettland, som prickat in ett bidrag som inte alls föll mig i smaken medan de övriga ställer upp med låtar som jag mer eller mindre tycker är ganska bra. De fungerar att lyssna på, har sina höjdpunkter men alla saknar de något (eller har någon specifik detalj) som gör att de inte riktigt får till det, i alla fall inte så här långt. 🙂

Sammanfattningsvis så tycker jag därmed att regionen skickar ett övervägande starkt startfält och håller tummarna för att det även ger utslag i resultatlistorna. 🙂

Se även: Min personliga rangordning av de 5 nordiska bidragen, de 5 ex-jugoslaviska bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 19 semifinal-1-bidragen och de 18 semifinal-2-bidragen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Forna Sovjets tio bidrag i Eurovision Song Contest 2018”

 1. Micke

  1. (7) Estland (8/10) = Mer än bra
  2. (10) Georgien (8/10)
  ——————————————-
  3. (14) Lettland (7/10) = Bra
  4. (20) Ukraina (7/10)
  ——————————————-
  5. (22) Ryssland (6/10) = Mer än godkänd
  6. (23) Litauen (6/10)
  7 (24) Azerbajdzjan (6/10)
  8. (25) Moldavien (6/10)
  ——————————————-
  9. (30) Armenien (5/10) = Godkänd
  ——————————————-
  10. (34) Vitryssland (4/10) = Inte fullt godkänd

 2. Adri

  Grymma låtar:

  1. Estland (1)
  2. Azerbajdzjan (3 – Som jag väntade mig behövde man bara vänja sig vid den nya versionen 🙂 Men Micke, har du tröttnat? För visst hade du denna högre innan?)
  3. Litauen (4)
  4. Lettland (6 – Men Pinglan då?? Vad missar du här egentligen?)

  Bra låtar:

  5. Moldavien (14)

  Godkända låtar:

  6. Ukraina (22)
  7. Armenien (30 – Visst har den växt… men jag står fast vid att vinnaren borde varit glädjespridaren Asmik 🙂 )

  Nja, inte dåliga direkt men detta är inte för mig:

  8. Vitryssland (32)
  9. Ryssland (35)
  10. Georgien (40)

 3. Micke

  @Adri, angående din fråga om Azerbajdzjan. Av de här tio bidragen finns det två som rört på sig lite medan de övriga åtta ligger ganska konstant där de ligger. De två jag pratar om är på väg åt var sitt håll. Azerbajdzjan har gått från BRA ned ett steg till MER ÄN GODKÄND. Åt motsatt håll har Ukraina gått men de har smugit sakta upp för stegen ett bra tag nu genom betygsnivåerna till att nu ha hamnat på BRA:

  Jag är enig med dig Adri i din förvåning över Pinglans placering av Lettlands bidrag men jag är än mer förvånad över din placering av Georgien. Du missar nåt där Adri 🙂

 4. Adam

  Här är min rankning av de ex-sovjets låtar:

  1. Estland (Är fortfarande etta här, men tappar på min topp 43 lista. Elina sjunger som en gudinna, men har en tendens att kännas lite plastig bitvis..)
  2. Litauen (Årets växare, mysig och kärleksfull låt som man nynnar lätt med i)
  3. Moldavien (Växer också enormt, så catchy och rolig låt, vill bara klappa med)
  4. Azerbajdzjan (En låt som bara inte vill lämna huvudet när man hört den en gång, ett par fjantiga textrader som man dock nog får leva med..)
  5. Lettland (En låt som jag gillar verkligen, men stagnerat på sistone..)
  6. Ryssland (Gillar refrängen, men Julias uttal gör att den tappar placeringar.
  7. Vitryssland (Snygg öststatspop, är ju svag för det, men här är uttalet också lite för dåligt än så länge..
  8. Ukraina (Mycket potential som inte leder nån vart. Och sämst uttal av alla, jag hör inte ett ord av det han sjunger, måste jobbas på…)
  9. Armenien (Vill gilla det mer än jag gör, tar för lång tid innan det händer nåt.)
  10. Georgien (Är kompetent och välgjort, men inte min kopp te alls…)

  Överlag rätt starkt av forna Sovjet, 7 av dessa ligger på 3 eller 4p på en skala 0-5 så det är ju riktigt bra! 😀

 5. Daniela

  @Adam: kan du utveckla vad är som är specifikt för öststatspop? Och vad för betydelse ska uttalet ha i sammanhanget? Det är musiken man bedömer, inte uttalet…Man har det uttal man har beroende på modersmålet, och då är det så att modersmålet präglar alltid det främmande språket om du lär dig det i vuxen ålder. I Julias fall, hon har antagligen också ett visst handikapp beroende på hennes speciella situation. Tyckte att det var lite märkligt att du tog upp det.

 6. Adam

  @Daniela Med öststatspop menar jag popmusik från östeuropa, framförallt de forna sovjetiska länderna, som är lite mystisk, som har en själ i sig, en melodi som påminner om den västerländska popen, men som har en speciell egenhet, en slags “köld” över sig. Är lite svårt att förklara, men det är liksom en känsla, eller en effekt som många östeuropeiska poplåtar har haft genom årens lopp.

  Uttalet är inte det viktigaste, det håller jag med om, men ändå en del i min bedömning av dessa tio bidrag, framförallt då det är extremt jämnt i mitten av listan för mig mellan 3:e och 7:e plats i princip, och jag måste särskilja de på nåt sätt. För mig är det ett helhetsintryck, och i år tycker jag att Rysslands, Vitrysslands och Ukrainas artister har ovanligt stark accent i år, förmodligen av olika anledningar. Självklart kanske handikappet spelar in i Julias del, men för henne och även för de andra så går det ju säkert att jobba på det till Eurovision, då det ändå är viktigt om man vill nå toppen av listan att man sjunger så hela Europa förstår en. Har man valt och sjunga på engelska är det viktigt tycker jag att bli förstådd, annars så är det ingen mening med det tycker jag. Det blir jobbigt för en som lyssnare att koncentrera sig för att förstå vad de sjunger, än att njuta av musiken, vilket är det viktigaste. Men dessa är ändå före Armenien och Georgien på min lista, så uttalet stör inte så pass att jag lägger de sist, utan det var bara ett sätt av flera att särskilja låtarna mellan sig. Vill också tillägga att det är riktigt bra kvalité på årets Eurovision, så att även om de ligger på nedre halvan här, så ligger nästan alla här och touchar på övrehalvan på min rankning, trots detta. 😉

 7. Schlagerpinglan

  @Adri, Om jag hade fått agera jurymedlem så hade jag naturligtvis givit Lettland rejält med poäng då jag tycker att artisten gör ett bra “jobb” och själva låten är en riktigt bra representant för sin genre… så visst ser jag att det finns något riktigt “bra” här. Problemet är att det är en låt som inte alls fungerar för mig, den är släpig och deppig och gör mig väldigt otålig, vilket får mig att inte vilja lyssna på bidraget och därmed kan jag inte ens med lite god vilja placera det högre än jag gör för tillfället. Att kalla det ett “dåligt bidrag” eller ett “felval” skulle jag däremot inte göra då jag inser att min motvilja helt beror på mig själv och min personliga smak. Men, men… jag lyssnar alltid på alla bidragen lite då dock då fram till ESC så än kan mirakel inträffa. 🙂

 8. Daniela

  @Adam: Tack! Jag tror jag förstår hur du menar med öststat popmusiken, och det glädjer mig att du uppskattar den. Själv lyssnar jag inte så mycket på just det, ibland på den som är producerad av rumänska popartister Har du lyssnat på Ina? Hon är mycket välkänd i Rumänien och även här, vet jag. Angående accent i engelskt tal, jag tror att man är väldigt känslig här i Sverige för hur engelskan ter sig om det talas med andra typer av avvikelser än just den som uppstår när det är talat av svensk infödda. För mig och mina landsmän är det värsta varianten av engelskan inte just öststatsvarianten utan den varianten som talas av tyskinfödda! Det blir en rytm i språket som man inte blir så nöjd med! Jag blev förtvivlad när Lena vann ESC för några år sedan just på grund av hennes skanderande uttal! Har försökt lyssna på låten men jag stänger av efter första versen! Det är mycket åhörarens öron som påverkar vad man hör! Men jag förstår att du tycker att det är viktigt att man förstår texten särskilt om artisten har valt att inte sjunga på modersmålet! Det är en anledning av varför jag personligen skulle bli väldigt glad om alla artister skulle framföra sina låtar på modersmålet! För då, även om man inte förstår orden så förstår man musiken och sångens budskap utifrån det. Det är min åsikt, men jag vet att alla inte tycker likadant Tack för att du tog dig tiden och gav ett utförligt svar och lycka till med bedömningarna! Avslutningsvis: jag tycker om Azerbadjans låt, mycket! Så jag håller tummarna för dem, att de lyckas med en plats i finalen

 9. Krille

  Skulle säga att jag älskar Estland skarpt, gillar Vitryssland, Moldavien och Lettland. Ukraina är helt okej men lite för repetitiv medans Litauen, Georgien, Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan är låtar som fångar mitt intresse alls. Så föredetta Sovjet gör väl helt okej ifrån sig med tanke på att de har en fjärdedel av startfältet kan både toppkandidater och bottenkandidater nästan en garanti
  4. Estland, Mycket bättre än förra året som var bra tills de kom upp i scenen i semifinalen, är en av de tre potentiella slutsegrarna

  8. Vitryssland, Gillade Vitryssland förra året med den harmoniska energiska känslan de förmedlade på scen. Så bra att de skickar två grymma låtar i rad. Vilken jag föredrar är dock 2017.

  15. Moldavien, Har sett på youtube att majoriteten verkar inte ens ha med den i sin top 40. Den känns som att den är ett decennium försenad men är svag för trumpeterna och den catchy refrengen. Klart bättre än ”Mama” vid samma tidpunkt men deras framträdande var roligt kreativ och professionellt medans deras inte var det är de uppträdde ”My lucky day” i den nationella finalen.

  17. Lettland, Likt Litauen tyckte jag Lettland med sin ”Line” förra året var väldigt rörig. Tycker låten känns lite ladyaktig av någon anledning vilket jag gillar men den faller på att det låter likadant under hela låten.

  25. Ukraina, Rock är en av mina favorit genre så de var top 10 för mig förra året även om framträdandet inte kändes särskilt professionell.

  33. Litauen, Är inte mycket för långsamma ballader men en förbättring från förra årets röra

  34. Georgien, Den religösa andan är med i år igen känns tråkigt att ranka de så lågt dock fast hur än jag försöker får jag inte grepp om låten precis som förra året.

  38. Ryssland, Hon har en bättre låt nu än förra året.

  39. Armenien, Tyckte Armenien hade en mycket bättre sång förra året både kulturell och episkt en oförtjänt blyg placering.

  40. Azerbajdzjan, Gillade de inte så mycket förra året heller men skulle nog föredra 2017. Generisk text, generisk låt,

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se