ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Österrike i Eurovision Song Contest:

Österrike
Land: Österrike deltagit 50 gånger – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014
TV-bolag: ORF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Bob Martin kom 10:a av 10 med “Wohin, Kleines Pony

Österrikes tio senaste bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2017: Running On Air“, Nathan Trent (Internval) 16:e i finalen
2016: Loin d’ici“, ZOË (Nationell uttagning) 13:e i finalen
2015: I Am Yours“,
The Makemakes
(Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“,
Conchita Wurst
(Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
2012: Woki Mit Deim Popo“,
Trackshittaz
(Nationell uttagning) 18:e i semi 1
2011: The Secret Is Love“,
Nadine Beiler
(Nationell uttagning) 18:e i finalen
2010:
2009:
2008:
2007: Get A Life – Get Alive“,
Eric Papilaya
(Internval) 27:a i semifinalen
2006:
2005: Y Así“, Global.Kryner (Nationell uttagning) 21:a i semifinalen
2004: Du Bist“, Tie Break (Nationell uttagning) 21:a i finalen

Österrike i Eurovision Song Contest 2018:


Österrikes ESC-2018-bidrag: “Nobody But You”, Cesár Sampson

Lyssna på Österrikes Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Nobody But You officiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdam
Låtskrivare: Sebastian Arman (t&m), Cesár Sampson (t&m), Joacim Persson (t&m), Johan Alkenäs (t&m), Borislav Milanov (t&m) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 13 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Precis som förra året så valde TV-bolaget ORF att utse sitt ESC-bidrag internt. Den 5:e december avslöjade de att Cesár Sampson var deras 2018-val medan bidraget, “Nobody But You”, inte presenterades förrän den 9:e mars. Läs mer om internvalet här: – “Cesár Sampson för Österrike 2018!” – “Österrikes Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Cesár Sampson twitterinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: “London Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av eurovoxx)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av esckaz.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av ESC Bubble)
“Israel Calling 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-26): Vidare till final (plats 8 av 19) & topp-14 (plats 14) av de 43


Åsikter och spekulationer om Österrikes bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike Betyg: 3 / 5
Jag har väldigt svårt för gospelkörer och trodde därför aldrig att jag skulle vänja mig vid årets österrikiska bidrag. Vid den första genomlyssningen så var jag extremt motsträvig till partierna där kören kommer in med sitt karaktäristiska sound och förhöjer/fördärvar (hur man nu ser på det) stämningen. Visserligen märkte jag redan då att det fanns saker i resten av låten som gjorde mig intresserad men ogillar man något så starkt så brukar det inte finnas så mycket att göra.

Det visade sig dock att det som lockade mig i refräng och stick växte sig starkare och starkare med tiden och helt plötsligt så hade jag (nästan) vant mig vid de irriterande delarna och tycker numera riktigt bra om bidraget. Mer än ett medelbetyg kan jag däremot inte ge och någon finalplats hoppas jag inte heller på för herr Sampson, men förutsättningarna för att jag ska ändra åsikt på semifinalskvällen är bättre nu än tidigare.

Schlagerpinglan tror: Till final
Årets österrikiska bidrag ger mig lite “Azerbajdzjan-känsla” i den meningen att allt verkar vara så välplanerat och välgjort. Risken med ett sådant bidrag är ju att det kan bli för perfekt och att man i sin iver att putsa till allt till perfektion filar bort allt som visar någon form av personlighet och som kan ge upphov till känslor. I just det här fallet så tror jag att det var ett smart drag att blanda in lite gospel då det eventuellt kan värma upp bidraget och ge det en liten må-bra-bidrags-stämpel. Min gissning är därför att Österrike, för femte året i rad, tar sig vidare till final.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2018: Österrike – “Nobody But You” – Cesár Sampson”

 1. Zacke

  Jag har också svårt för gospelkörer, så första gången jag hörde denna, blev jag väldigt besviken. Andra gången upptäckte jag däremot kvalitéer med den och nu tycker jag den är ganska bra. Jag tycker fortfarande versen är väldigt seg, men tycker bryggan till refrängen och refrängen själv, räddar upp det hela. En mycket duktig sångare som kommer hålla live. Betyg bli 6/10

  Bästa; Detta skulle jag kunna sätta som glädjepiller också, men tycker nog att det ör Österrikes bästa bidrag nånsin. ”Loin d’ici” från 2016, är ett riktigt glädjepiller som fastande rejält och inte riktigt kunnat tröttna på. Kul att de sjöng på franska med

  Sämsta; ”Woki mit deim Popo” från 2012. Ovärdigt, skamligt och oprofsigt. Ett riktigt obehaglig låt och framträdande. Hur tänkte dem ens? Tillsammans med Moldavien 2006 och San marino 2012, de sämsta som nånsin ställt upp i eurovison.

  Glädjepiller; ”Weil der Mensch zählt” från 2003. Ett humorbidrag, som för ovanlighetens skull, faktiskt är riktigt riktigt roligt.

 2. Micke

  Troligen det bidrag 2018 som jag har svårast att poängbedöma. Jag kan lyssna en gång och tycka att det är riktigt bra medan jag nästa gång helt enkelt inte orkar med det. Mitt problem är gospelkören även om den är väldigt lugn. Gospel är den enda musikstil jag aldrig någonsin hittat något jag gillar i.

  Så ärligt talat vet jag inte vad jag tycker om det här. Jag får nog vänta och se hur det tar sig ut på scen i maj. Killen håller det vet jag så det behöver inte ni som gillar bidraget oroa er över. Men hur sätter de upp detta på scen och hur framträdande blir gospelkören? Just nu i denna stund får jag helt enkelt sätta betyget hyfsad och sen se vad som händer i maj.

  Betyg (5/10)

  Österrikes bästa genom tiderna:
  Ett bidrag som tyvärr inte kom till sitt bästa på scen. Mycket beroende på att tjejen tyvärr hade svårt att handskas med sina nerver. Tyckte om det från första början även om det inte är något mästerverk. Bidraget är “Loin d’ici”, ZOË från 2016

  Österrikes sämsta genom tiderna:
  Tidernas absolut sämsta bidrag genom alla tider. T.o.m sämre än Sverige 2013 och 2017. Jag skäms bara jag tänker på detta bidraget. Eftersom jag tillbringar månader varje år i detta vackra land vet jag också vad gemene man där anser om bidraget. Skämskudde på blir det oftast bara man nämner det. Bidraget är “Woki Mit Deim Popo“, Trackshittaz från 2012.

  Österrikes största glädjepiller:
  För er som föddes helt utan humor och ser gravallvaret som ert levebröd titta inte på den här länken. Jag älskar lite skämtbidrag och detta är ett av dessa. Hur jävla töntigt som helst men med humor rinnande genom ådern. Blandat då med lite rockigt mellanspel så blev jag på så jädra gott humör 🙂 Humor är en viktig del av ESC. När det inte är ens egen humor som visas får man blunda så som jag gör när Österrikes bidrag från 2012 visas. Men detta

  https://www.youtube.com/watch?v=nZJt6Gv4XPk

  Österrikes bästa år 2018:
  Internval så något val fanns inte

 3. Adri

  Detta kan vara årets knepigaste låt. Den som jag själv har svårast att placera, samt har svårast att gissa var den hamnar. Blir den kanske tvåa allt som allt? Eller den kanske blir 16e plats i semifinalen. Det är svårt som fanken.

  Detta är en himla snygg, suggestiv midtempo låt. Jag älskar ju markerade trummor. Låten påminner om världshiten ”Take me to church” från 2014-2015.

  Men den lever ju genom refrängen. Jag har hört låten flera gånger nu, och versen sätter sig bara inte. Inte alls. Jag kan inte ens komma med ett ”kanske”-förslag om hur versen låter. Det är inget bra betyg för versen. Men allt annat är ju så bra! Låten känns planerad in i minsta detalj. Jag får känslan av att det är en riktig jäkla perfektionist som suttit bakom denna. Med det sagt tycker inte jag det är perfekt, men jag får liksom vibbarna av alla lager i låten verkligen har en tanke 🙂

  Detta är en låt som jag placerar 8-12 i semifinal 1, och därmed en av de fyra som kämpar om de sista två finalplatserna. Det är Finland, Belgien, Bulgarien och så då Österrike som är de fyra.

  Men vad tror jag? Som sagt ovan, jag vet nada. Det kan bli en oerhört great success, men den kan också kraschlanda som en pannkaka man kastar upp i luften och sen missar att fånga upp i stekpannan igen.

  Österrikes bästa genom tiderna:

  – ”Loin d’ici” från 2016.
  • En upptempolåt men ändå ingen brist på allvar om man vet bakgrunden till låten. Söt tjej som var uppenbart nervös men hon tog sig i kragen precis när det var dags och höll sig 🙂 Dominerande stråkar i ett härligt, franskt bidrag 🙂

  Österrikes sämsta genom tiderna:

  – Jag vet inte om det är så att Micke influerat mig, men när nån brukar säga åt mig att välja det sämsta ESC kommit med genom tiderna så brukar jag välja deras låt från 2012. Den är ju horribel på alla plan. Den har ingen kompenserande faktor alls. Allt är bara en nolla. Minuspoäng om det går.

  Österrikes glädjepiller:

  • Förra årets låt, ”Running on air”. Hur denna nollades av tittarna, I’ll never know. En låt som är så naiv och ”dumglad” så mitt leende går från öra till öra. Också fantastiskt att se någon som ÄLSKAR scenen så som Nathan Trent. Alla hans porer liksom utstrålar glädje över att vara där. Karisma har han + en grym jävla röst på det!

 4. Adri

  Hmm… några timmar senare nu märker jag att alla tre som skrivit här tycker väldigt lika 🙂 Alla tre har samma österrikiska bidrag som ”bästa genom tiderna”, samma österrikiska bidrag som ”sämsta genom tiderna” och 2/3 har även samma glädjepiller.

  Spännande. Men är det bara jag som blir glad av ”Running on air”? 🙂

 5. Josef

  Vilken märklig resa denna låt med Österikes Cesar S. har varit!?

  Den klev snabbt upp och blev en av mina favoriter. Några veckor senare har jag nästan helt ledsnat på allt i låten, förutom andra versen med pianoriffet och de underbara gospelpartierna. Refrängen bara klagar på “Nobody but you” och det som var musikaliskt känsligt har blivit i exakt paritet med Lettland…TOMMA ord.

  Som någon sa här på bloggen vilket jag instämmer med “Det verkar som en perfektionist har suttit och mätt ut alla små delar av låten för att sedan pussla ihop en låt som ska kunna träffa många. TACK men nej tack! Hoppas körerna blir REJÄLT framhävda på scen nu i Lissabon annars vill jag ha bort detta bidrag! 🙂

  Nathan Trent, nämn inte dennes namn. Jag känner hur myrorna forsar fram i byxorna bara jag tänker på hans scenframträdande, då i synnerhet på de olika förshowerna innan tävlingen. Sedan detta klistrade och forcerade leende han hade förstörde allt som man hade hoppats på från den vacckra videon gjorde inte heller mitt minne av denna unga man från förra året något bättre! 🙂

 6. Micke

  Adri och Josef: Är ni säkra på att ni inte är tvillingbröder? Jag menar, ni verkar ju vara så överens om allting här på bloggen 🙂

 7. Adri

  Josef: Oj, det var ord och inga visor. Men jag förstår ingenting. Jag tyckte Nathan var så fruktansvärt genuin i sitt framträdande med sin lekfulla glädje och oskuldsfulla utstrålning.

  Sen tyckte jag personligen om låten, och Nathan var ju i alla fall topp 3 på manliga röster-listan förra året. Kanske t.o.m vinnaren!

  Jag har bara bra minnen därifrån 🙂 Jag tackar juryn som räddade upp honom till 16e plats 🙂

 8. Johan

  För er som aldrig hittat något positivt i gospel, lyssna på Mavis Staples.

  Allt jag har att bidra med, god natt!

 9. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – ÖSTERRIKE:

  Gränsöverskridande pop, soul och gospel – Cesar sätter kvalité på kartan. Den är låten har både höga berg och djupa dalar med en naturlig uppbyggning. Österrikes bidrag är modern, mörk utan att vara kolsvart och med en artist som kan göra vad han vill med sin röst. Det jag var orolig för var att Cesar skulle waila sönder den här låten live och jonglera med för många bollar i luften. Men han pitschar exakt som han gör i originalversionen och det är viktigt för de som lyssnar på låten för första gången när de sitter vid tv-soffan även vi som redan tycker om låten vill känna oss bekväma och trygga och det kan vi göra här:)

  BETYG: 7/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se