Ungern Schlagerpinglan: I dag, söndagen den 15.e mars, är (en av) Ungerns nationaldagar vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 17 tävlingsbidrag, som ni hittar på min nya samlingssida här: “Ungern i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Ungerns ESC-bidrag:

“Forogj Világ”, NOX (ESC 2005)

Schlagerpinglans topp-10 av Ungerns samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Forogj Világ“, NOX (ESC 2005 – 12:a i finalen)
2. (3.) Sound Of Our Hearts“, Compact Disco (ESC 2012 – 24:a i finalen)
3. (2.) What About My Dreams?“, Kati Wolf (ESC 2011 – 22:a i finalen)
4. (4.) Candlelight“, Csézy (ESC 2008 – 19:e i semi 2)
5. (5.) Pioneer“, Freddie (ESC 2016 – 19:e i finalen)
6. (7.) Origo“, Pápai Joci (ESC 2017 – 8:a i finalen)
7. (6.) Kedvesem (Zoohacker Remix)“, ByeAlex (ESC 2013 – 10:a i finalen)
8. (8.) Viszlát Nyár“, AWS (ESC 2018 – 21:a i finalen)
9. (9.) Dance With Me“, Zoli Ádok (ESC 2009 – 15:e i semi 2)
10. (ny) Az én apám“, Joci Pápai (ESC 2019 – 12:a i semi 1)
11. (10.) Miert Kell, Hogy Elmenj?“, VIP (ESC 1997 – 12:a)
12. (11.) Kinek Mondjam El Vétkeimet“, Friderika Bayer (ESC 1994 – 4:a)
13. (12.) A Holnap Már Ném Lesz Szomorú“, Charlie (ESC 1998 – 23:a)
14. (13.) Ùj Nèv Egy Règi Hàz Fàlan“, Czaba Szigeti (ESC 1995 – 22:a)
15. (14.) Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa (ESC 2007 – 9:a i finalen)
16. (15.) Wars For Nothing“, Boggie (ESC 2015 – 20:e i finalen)
17. (16.) Running“, András Kállay-Saunders (ESC 2014 – 5:a i finalen)

Snabbfakta: Ungerns deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1994 – deltagit 17 gånger – vunnit 0 gånger


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 17 bidragen så kan kanske en av landets nationalrätter, Gulasch (gulyás), vara något? Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Ungern i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


29 kommentarer till “Ungerns bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Marcus

  PINGLAN! Nu går du för långt. Jag underkänner din lista direkt 😛 Alla topplistor med Ungerns bidrag måste bara toppas av Kinek Mondjam El Vétkeimet, allt annat är helgerån! ^^

  Såhär skulle jag ranka bidragen:
  1. Kinek Mondjam El Vétkeimet
  2. Kedvesem
  3. What About My Dreams
  4. Szivverés
  5. Forogj Világ
  6. Running
  7. Unsubstantial Blues
  8. Dance With Me
  9. Az Én Apám
  10. Origo

  Spännande att just de tio låtarna på topp är de enda bra låtarna också, resten kan gärna förpassas till ESC-historiens bakgård.

 2. Adri

  1. Pioneer
  2. Kedvesem
  3. Forogj Vilag
  4. Running
  5. What about my dreams?

  De fem. Fem grymma låtar! 🙂

  Sämst? ”Wars for nothing”. Yuck.

 3. Micke

  Marcus jag ogillar starkt att du underkänner vår värdinna. Men det är ändå inte det värsta i detta. Det värsta av allt är att du har rätt 🙂 En topplista för Ungern i ESC kan omöjligen ens existera utan “Kinek mondjam el vetkeimet” som sämst med på en topp 5. Usch och fy Pinglan 🙂

 4. Micke

  Adri
  …du också. Usch!

 5. Schlagerpinglan

  @Marcus, Så överraskad jag blir. 😛 Jag blev faktiskt positivt överraskad när jag lyssnade på “Kinek Mondjam El Vétkeimet” i dag, jag hade inte för mig att den var så bra men den har ju något speciellt. När den sedan jämfördes med de resterande låtarna så hamnade den likväl under strecket.

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Du med? 😉 Se ovan… 🙂

 7. Marcus

  Jag blev faktiskt lite överraskad, vi har hållt med om oroande mycket i år. Men tur att jag har Micke på min sida i just den här striden.

  Och precis Adri, usch! Fy skäms! 😛

 8. Marcus

  Jag måste bara kapa tråden lite, när vi ändå pratar om Frederika och hennes fantastiska låt.

  1994. Vilket år egentligen! De har kanske inte låtarna jag lyssnar på mest, men i princip alla låtar från det året är varierande grader av BRA, det finns liksom inte riktigt något som är dåligt (med undantag av Litauen och deras välförtjänta nollpoängare). Ungern, Ryssland och Polen gjorde debut med låtar som blev omedelbara klassiker – och skulle någon fråga om låtar i Eurovision som håller en viss objektiv musikalisk kvalitet är alla tre låtar som jag skulle peka på. Vinnaren var riktigt bra, även om den inte var min favorit. Sverige hade ett underskattat bidrag som jag lärt mig älska på äldre dar. Och Finland bjöd på den typ av eurotrashig pop som närde ett ung bögs hjärta. Jag minns när jag och pappa den sommaren hälsade på farmor i Finland, och varje gång vi åkte förbi en affär bad jag honom att köpa CatCats skiva till mig. Han stog ut tills sista dagen, då han köpte den. Han ångrade det hela bilresan hem till Göteborg kan jag säga…

 9. Adri

  Marcus: 1994 verkar ha varit ett jäkla guldår.

  Jag säger ”verkar ha varit” för jag var inte ens nära liv då. Jag var väl liiiiiiite planerad kanske. Men förmodligen inte. Men därför kanske jag är helt fel ute.

  Det var en supersommar har jag förstått. Oj vad varmt. Brons i VM. GES släppte den enda fotbollslåten folk kan. Starkt ESC-år. JÄTTEBRA filmår. Och folk som är födda 1994 är de bästa människorna…

  Men! Vad gäller Ungern står jag på mig. Deras debut 1994 är en riiiiiiiktigt sömnig historia som jag inte ens med god vilja riktigt förstår hypen med. Den är högst godkänd. Men ESC 1994 var en stark årgång med så mycket mer att komma med! 🙂

 10. Micke

  Adri, Adri jag respekterade ju dig. Nu vet jag inte. Kalla Ungern 1994 för “En sömnig historia”. My oh my så mycket du går miste om 🙂

  Nu förstår jag varför du tycker det mesta i år är tråkigt. Ungern 1994 är ett av de vackraste bidragen i ESC-historien. Kul att höra att även Marcus har greppat det 🙂

  Blev påmind om detta för bara drygt en vecka sen då det stod en tidningskrönika om ESC. Hon som skrev nämnde Ungerns intåg i tävlingen som ett uppvaknande. Hon trodde allt från Ungern skulle vara lika magiskt skrev hon men det har inte hänt igen skrev hon.

  Det bidraget har det mesta. Vackert, mysigt, relaxing och framförallt mår man bara jädrigt gott 🙂

 11. Marcus

  Har du sett detta liveframträdande Micke? En halvakustisk version från förra året. Hennes röst har mognat, och det halvakustiska ackompanjemanget ger det en lite mer modern och fräsch feeling. Riktigt snygg version.
  https://www.youtube.com/watch?v=rukO3moX5tA

 12. Marcus

  Jadu, Adri… Än är du ung, än har du tid att upptäcka den lågmälda skönheten i låten, och den underspelade intensiteten i både texten och Friderikas uttryck 🙂

  Men ja, 1994 var ett fantastiskt år. Jag var sju år och det var den längsta sommar jag varit med om. Man blir lite nostalgisk när man tänker tillbaka.

 13. Adri

  Micke: Efter 3-4 års skrivande här hade du alltså fortfarande respekt för mig? Jag tycker det är det sjukaste i hela denna konversationen.

  Marcus: Jag älskar ESC. Men där har vi en klar skillnad mellan oss. Jag skulle aldrig bemöda mig att ta reda på vad Ungerns låttext 1994 handlar om. Jag älskar texter, och jag kan en del språk – dock inte ungerska – men likväl kommer jag inte googla fram översatta texter. Framför allt om det är låtar som jag redan från start inte är särskilt imponerade av. Det hedrar dig! 🙂

 14. Micke

  Adri….begriper inte riktigt vad du menar med det men respekt polarn. Det kan du lita på att jag har

 15. Marcus

  Diggiloo.net (och tidigare songthrush.nl) är min Bibel. Utan den webbsidan vet jag inte om jag hade älskat språk lika mycket som jag gör idag, och jag hade verkligen inte kunnat lika mycket.

  Jag älskar ju att sjunga också – hellre än väl, ska sägas – så att översättningarna finns där sida vid sida är bara en bonus ^^

 16. Anton

  1. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  2. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  3. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  4. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  5. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  6. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  7. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  8. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  9. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa
  10. “Unsubstantial Blues“, Magdi Rúzsa

  Okej, det finns flera andra ungerska låtar jag gillar, men eftersom deras låt från 2007 är mitt absoluta favoritbidrag från Eurovision (2005-nutid då jag innan dess har för dålig koll) så kunde jag inte låta bli…

 17. Micke

  Top 8:

  1. Kinek mondjam el vetkeimet 1994
  2. Pioneer 2016
  3. Kedvesem 2013
  4. Origo 2017
  5. Vislat nyar 2018 (Tappade live)
  6. What about my Dreams.2011
  7. Forogj vilag 2005 (Mycket högre om tjejen hade kunnat sjunga. Rasade live)
  8. Az en apam 2019 (De gjorde om låten och raserade all känsla)

  Marcus..har aldrig hört någon version som fått den att tappa. Inte heller den här

 18. Adri

  Micke: Tack för att du påminde mig om Ungerns grymma bidrag 2018! 🙂 Grymt! Stark sjätteplats bland ungerska bidrag! 🙂

 19. Marcus

  Alltså, förlåt, men jag måste bara kapa tråden en gång till… Jag lyssnade på Friderikas låt, vilket ledde mig till Edytas låt från samma år, vilket ledde mig till den hemska For Life med Isis Gee som tävlade för Polen 2008 – det orangea tandmonstret, om ni minns?

  Jag sökte på henne på Wikipedia för att se om hon haft nån egentlig karriär, och herre jisses… hennes sida är ren och skär komik!

  “Tamara and her song “For Life” was the first Polish entry in history to qualify for the Eurovision final since the new rules were designed in the contest and a French television commentator compared Gee’s performance to Celine Dion”

  “Gee attended Kentwood High School in Covington, Washington from 1988 to 1991 receiving awards such as “Most Inspirational Student” and “Most Likely To Succeed”

  Det bara fortsätter och fortsätter. Vill ni ha er ett gott skratt kan jag rekommendera att läsa hela sidan (som jag tror är skriven av henne själv).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tamara_Gee

 20. Adri

  Marcus: Du är tokig. ”For Life” med Isis Gee var grym! 😀

 21. Marcus

  Du skämtar förstås med mig Adri. Eller hur? Snälla…?

  Låten kan jag med nöd och näppe acceptera att den finns till, men sångerskan är KAOS, hennes tänder lever ett eget liv, och framträdandet rankar jag som ett av de absolut sämsta genom historien. Jag kollar hellre på Jemini på repeat under en tvåveckorskarantän än utsätter mig för att se hennes framträdande igen.

 22. Micke

  Pinglan, Marcus och Adri…jag ser att ni all har NOX från 2005 högt på er ranking. Men snälla det måste väl ändå grundas på studioversionen? Jag har den sjua men då går jag på deras liveframträdande som stank rent ut sagt. Hade haft den mycket högre om de varit lika bra live som i studioversion. Alltså hennes röst…….för att bara ta en sak. Synd

 23. Marcus

  Jag älskar Nox, har flera av deras skivor. MEN, jag undviker noga att kolla på livevideos med dem.

  Det är min kommentar ^^

  Förövrigt kan jag rekommendera er att lyssna på Tüztánc, deras absolut bästa låt:
  https://www.youtube.com/watch?v=n-pIbqA-RzU

 24. Adri

  Micke: Liveframträdandet är väl inte perfekt. Men det låter tillräckligt bra tycker jag! 🙂

 25. Micke

  Marcus….det lät riktigt bra. Men vis av erfarenhet när det gäller dom hade jag varit jädrigt osäker på hur det skulle låta live.

  Adri….”inte perfekt?” Nej det tycker jag lindrigt sagt att det inte är 🙂 Men jag kanske inte ska säga för mycket. Kanske drabbades hon av sjukdom inför liveframträdandet som Sverige 1988, Schweiz 2009, Spanien 2014 och säkert fler. Dessa sångare hade inte en chans att göra sig själva och bidragen rättvisa. Kan det möjligen även drabbat Ungerns sångerska 2005. Det skulle ju i så fall förklara varför det låter så illa om henne

 26. Schlagerpinglan

  @Micke, Jepp, jag grundar NOX:s förstaplacering på hur låten var tänkt att låta… inte hur det till slut blev. 🙂

 27. Adri

  Micke: Jag tycker du överdriver. Sångerskan hade hög feber, typ 40 grader, vad jag hört. Påverkar det? Ingen aning. Feber sätter sig väl inte på stämbanden.

  Men vad vet jag? Jag tycker ju detta feber-framträdande är bra! 🙂

 28. Micke

  Hade inte en susning om att hon var sjuk. Bara tänkte att möjligen hon varit det precis som de andra jag nämnde. De var riktigt sjuka o bara kraxade fram ord

 29. Engsla

  Ungern har skickat många bidrag som jag tycker om. Kinek Mondjam El Vétkeimet är en av de bästa låtarna överhuvudtaget i eschistorien 🙂

  Wow, jag kan till och med ge mig på en topp 8-lista 🙂

  1. 1994
  2. 2005
  3. 2018
  4. 2013
  5. 2019
  6. 2011
  7. 2016
  8. 2017
  9. 2014

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se