FinlandSchlagerpinglan: Förra torsdagen släpptes det sista av de 7 bidrag som ska tävla i UMK 2021, den nationella uttagning som kommer att utse Finlands representant i Eurovision Song Contest 2021.

Efter att ha lyssnat på studioversionerna av bidragen i en vecka så är det dags för min första finska topp-sju-lista:

Ett av de tävlande bidragen i Uuden Musiikin Kilpailu 2021

I Love You“, Teflon Brothers x Pandora

Schlagerpinglans “UMK 2021”-topp-7, 2021-01-28:
1. I Love You“, Teflon Brothers x Pandora (läs mer här)
2. Hurt“, Aksel (läs mer här)
3. Dark Side“, Blind Channel (läs mer här)
4. Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua“, Danny (läs mer här)
5. Kelle mä soitan“, Ilta (läs mer här)
6. Lie“, Oskr (läs mer här)
7. Play“, Laura (läs mer här)

Schlagerpinglan: Den 20:e februari är det dags för Finland att välja ut sitt bidrag, så än finns det tid att fundera på vilken av de sju låtarna som man föredrar.

Själv är jag inte helt säker då jag ibland bara älskar “I Love You” och ibland känner att “Hurt” nog är det starkaste av bidragen medan jag andra dagar klarar av att bortse från texten när det gäller “Dark Side” och därmed ser Blind Channel som en tänkbar vinnare. Det är m.a.o. inte helt lätt att välja men jag tar hellre en final med många val än inga alls. 🙂

I slutändan så blir det ju de tre minuterna på UMK-scenen som kommer att avgöra det för mig och troligtvis även för de röstande.

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Finland i ESC 2021“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2021-uttagningarna” för fler länders pågående nationella uttagningar och presenterade potentiella ESC 2021-bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Finland 2021: Schlagerpinglans topp-7 (21-01-28)”

 1. Micke

  @Pinglan dina platser 1, 6 och 7 är de tre jag inte vill se som vinnare. Övriga fyra köper jag rakt av 🙂 Tänk om Blind Channel hade kunnat matcha deras riktigt bra refräng med något bättre än deras tråkiga vers

 2. Adri

  Stabil final. Hög lägstanivå ändå får jag säga. Men… ändå bara EN enda låt jag faktiskt blir glad om den vinner. Alla andra eventuella kandidater kommer komma med en känsla av besvikelse som i sin tur kan vara allt från meh till att vilja gråta.

  1. “I love you”
  – Snälla Finland… det ska inte ens behöva vara en tävling för detta? Please. Do the right thing, för en gångs skull.

  2. “Dark side”
  – Jamen dessa verserna är ju fruktansvärda och bandets image är töntig. Refrängerna? Toppen. Men man behöver mer.

  3. “Kelle mä soitan”
  4. “Hurt”
  5. “Lie”
  6. “Lång titel på finska”

  7. “Play”
  – Nämen det är så provocerande att Laura har denna låt. Detta är ju ingenting. Det är så platt.

 3. Marcus

  Sinä päivänä kuin kaikki rakastaa är det bästa Finland har haft i sin uttagning sen… 2007? I en rättvis värld hade den vunnit överlägset.

  Men eftersom den inte kommer vinna så har jag inget annat att hoppas på. Texten i hårdrockslåten klarar jag inte av, Pandoras låt är ju bara för jäkla löjlig och plojjig, Laura har fortfarande inte insett att hon inte klarar sig utan sin gamle låtskrivare Sven Lõhmus, och Aksel är ju ungefär lika spännande som en dammråtta. Oskrs låt kommer jag aldrig ihåg och Iltas låter ju som valfritt radioskval. Nej, jag får hoppas på bättre låtar nästa år för mitt hemland.

 4. Johanna

  Aksel är min favorit men även Blind Channel och Ilta är bra så vinner någon av dem är jag glad. De andra är inte riktigt min stil även om ingen av de är bedrövligt dålig.

 5. Micke

  Niko Moilanen, Joel Hokka, Joonas Porko, Aleksi Kaunisvesi, Olli Matela???????????

  Vem/Vilka av dessa fem är skyldiga till den bedrövliga versen som sabbar för en mäktig refräng. Vem/Vilka av de fem som gjort refrängen drabbades av total härdsmälta och tillät låtpusslet som drog ned låten några snäpp.

  Tyvärr är det sånt som händer i låtskrivarvärlden som inte är äkta utan pusslar och har sig. Eftersom jag själv skriver musik, inga superhits kanske :-), så känner jag till hur det går till och blir alltid misstänksam när det överstiger 2-3 låtskrivare.

  Men jag är ändå tämligen nöjd med Finland i år. Endast ett bidrag tycker jag är uselt och det är “Play“, Laura. Två är varken eller “Lie“, Oskr och “I Love You“, Teflon Brothers x Pandora.

  Övriga fyra har jag svårt att ranka men jag kan ta alla som vinnare. Köper det Marcus säger om att “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua“, Danny, är bäst men helt chanslös till seger. Dels på grund av karaktären i text och musik och dels sångarens ålder. Jag tänker inte att allt måste vara glättigt och tjo och tjim. En glad låt som är bra är guld likaså som att en deppig låt som är bra är guld 🙂

  “Dark Side“, Blind Channel har jag redan avhandlat här. Refrängen är numero uno i Finland i år men versen???????????

  “Kelle mä soitan“, Ilta kan höjas av sångerskan om hon är på rätt humör och har dagen. Jag vet att det tyvärr kan gå andra vägen också. Hon är dock chanslös tyvärr. Inget som tar grepp i ESC-publiken.

  “Hurt“, Aksel har jag svårt för. Men det jag har svårt för är att jag tycker Aksel får lite väl mycket kritik så här redan innan startskottet. Visst jag håller med om att bidraget förra året inte vår nån höjdare och att inte heller Aksel var något som höjde helheten. Känner dock att det där var igår och idag är idag. Ge killen en chans och se vad han kan få till. Det är definitivt en bättre låt i år iaf. Kanske kan det smitta av sig på snubben och få honom att prestera bättre. Bara att vänta och se 🙂

 6. Adri

  Micke: Om jag tillåts vara liiiiiite fördomsfull. Danny vinner mest troligen inte. För att låten helt enkelt inte skjuter brett nog. Det är iaf vad jag tror. Jag köper ju inte det där med att ålder/erfarenhet skulle vara en nackdel i tävlingen, det vet du, men det är inte det jag heller vill säga. Tycker tillräckligt många att man är bäst så kommer man vinna, oavsett om man är 16 eller 66 🙂

  Men däremot det där med stämningen i text och musik? Som sagt, nu är jag säkert superfördomsfull, men är inte det tvärtom det som kan håva in röster för Danny? Just Finland känns ju nåt fruktansvärt “o-glatt” (OBS! När det kommer till musik menar jag då, jag menar inte att finländare överlag är olyckliga).

  Jag vet inte om det kommer från att Finland är ett relativt kallt och mörkt land, men de verkar ju briljera och omfamna det mörka väldigt mycket. Tänk efter noga… skickar Finland glatt till Eurovision? Ja, jo det händer. Men det händer väldigt sällan och när de väl gör det (typ 2010 och 2016) så straffar det sig alltid! Med rätta, för deras låt 2016 var okristligt usel 🙂 Så just Dannys stämning tror jag tvärtom bara är en styrka.

  Med 100% respekt såklart, men det känns som att du ofta “letar anledningar” till varför dina favoriter inte vinner. Men är inte det enklaste svaret att alla faktiskt inte tycker Danny är lika bra som du eller Marcus gör? 😉 🙂

  Jag blir i alla fall grymt besviken om Danny vinner. Men det finns en kandidat som ändå är värre… Laura. Den besvikelsen lägger sig verkligen inte. Det här kan inte vara samma Laura som gjorde “Supersonic”? Blir deppig.

 7. Helena

  1. “Kelle mä soitan“ – känslostark
  2. “I love you” – oemotståndlig

  3. “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua“ – värdig
  4. “Play” – småmysig

  5. “Lie” – mellanmjölk
  6. “Hurt” – menlös

  7. “Dark side” – oljud

 8. Micke

  @Helena, en fråga om det är ok? Angående din plats 7: Oljud? Refräng? Vers? eller hela grejen? 🙂

 9. Micke

  @Adri, ursäkta kompis men jag tror du lever i lite skyddad verkstad om du inte tror ålder har betydelse. Jag skiter i ålder som jag sagt. Skulle jag rösta så skulle jag inte bry mig om artisten var yngre eller äldre än mig men sån är inte verkligheten i övrigt. Däremot håller jag med om att Dannys låt inte skjuter brett nog. Kryddat då med hans ålder så är den chanslös.

  Det där med att “leta anledningar” till att inte “mina favoriter” vinner greppar jag inte riktigt Adri. Då har du nog missförstått vad jag menar skulle jag tro. Kan ju bara tänka på min ABSOLUTA FAVVIS genom alla tider. Bidrag från Moldavien. I mina ögon sååååå överlägset annat men det handlar ju inte om vad jag tycker och tänker. För det stora flertalet ett för svårt bidrag och det har jag inte minsta problem med. Sen tycker jag ju jädrigt synd om alla som inte kan känna det jag känner i det bidraget för jädrar att de går miste om något 🙂

 10. Helena

  @Micke, hårdrock är en genre som jag har allmänt svårt för, och i mina öron blev denna låten mest oljud. Jag hade kunnat skriva “stressande” också för det är så jag upplever låten (och många andra hårdrockslåtar).

  Men jag tycker att det är kul att det är med olika typer av musik i eurovision så jag blir inte ledsen om denna skulle vinna, dessutom är det stort med hårdrock i Finland, däremot kan det inte bli en favorit för mig.

  Det är så fascinerande att man kan tycka så olika om låtar och genrer. Jag respekterar all musik, men jag tycker inte om allt.

 11. Lukas

  Kan lika gärna dra till med några ord jag hade skrivit på en viss annan sida…

  “Detta kan vara en av de mest svårbedömda nationella uttagningarna i år. Inte så mycket min egna åsikt som jag har rätt klar för mig, utan mer hur jag tror det kommer gå. Jag misstänker att det kommer bli ett trekejsarslag mellan Aksel, Blind Channel och Teflon Brothers + Pandora.

  Aksel nämns ju som en favorit med tanke på att han ändå vann förra årets UMK. Nackdelen är att han inte blev en så populär vinnare då han bara blev tvåa i tittarröstningen. Dessutom var han också ensam i sin genre förra året, vilket han inte är nu, det är ganska många ballader med sorglig ton i år.

  Blind Channel å andra sidan bidrar med hårdrockskortet i år och sticker klart ut. Det är frestande att tro att de skulle komma längst i Eurovision om de vann, med tanke på att Finlands tre bästa resultat från 2000 och framåt samtliga varit rockbidrag. Däremot är det ingen garanterad framgång för det (tänker först och främst på 2015). I och med att vi inte sett så mycket rock i den finska uttagningen på sistone blir det svårbedömt. Frågan är hur denna tydligt Papa Roach-inspirerade låt kommer stå sig…

  Annars har vi då Teflon Brothers & Pandora som faktiskt kniper min förstaplats! Visst, låten är cheesy som attan, men de lyckas verkligen sälja in det, den här låten bjuder på en härligt naiv glädje som även det står i stark kontrast mot allt annat. Och kanske är det därför extra svårt för mig att tippa då jag gör det en del med hjärtat, i alla fall med just deras låt. Och då vet vi hur det kan gå.”

  Ranking inför:
  1. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
  2. Blind Channel – “Dark Side”
  3. Oskr – “Lie”
  4. Ilta – “Kelle mä soitan”
  5. Aksel – “Hurt”
  6. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”
  7. Laura – “Play”

 12. Micke

  @Helena, tack för svar. Ok då förstår jag varför du inte gillar Blind Channels bidrag. Jag är ju i grunden hårdrockare som sedan breddat mig från det mesta mellan Hårdrock och opera. Det är väl gospel, hip hop, rap och liknande och inte mins dutt dutt syntar som står lågt för mig. Sen kallar jag iofs inte versen i Blind Channels låt för hårdrock men det är ju en annan sak. Vill helst inte ens säga vad jag kallar den 🙂 Refrängen däremot sätter jag som etta av allt hittills i ESC 2021.

  @Lukas, för mig handlar detta om tre bidrag som sticker ut och är lite udda och fyra standardbidrag. Jag gillar att låtar sticker ut och är udda. Det är därför jag kollar ESC.

  De tre som är lite utanför standard är Danny, Teflon Brothers x Pandora och Blind Channel. Jag gillar den förstnämnda och den sistnämnda. Kommer det då att stå mellan dessa tre? Nej, Danny är chanslös då dess fans inte ryms inom den här bubblan.

  Så då handlar det om de två andra då? Ja om publiken vill ha det lite ovanliga. Vad finns det för övrigt då som kan utmana? Laura, Oskr och Ilta är totalt chanslösa men det finns en annan aspekt på det hela. Något som ofta har hänt. Att någon artist har något folk ömmar för och här tror jag att Aksels chans finns. Många tycker nog synd om honom på grund av det som hände förra året.

  Därför har jag exakt samma tankar som du att det kommer att stå mellan Aksel, Blind Channel och Teflon Brothers + Pandora. Där ser jag helst Blind Channel som vinnare och om inte så Aksel.

  Min nuvarande ranking:

  1. Blind Channel – “Dark Side”
  2. Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”
  3. Ilta – “Kelle mä soitan”
  4. Aksel – “Hurt”

  5. Teflon Brothers x Pandora – “I Love You”
  6. Oskr – “Lie”

  7. Laura – “Play”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se