ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer del 21 av de 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nederländerna i Eurovision Song Contest:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 61 gånger (+2020) – vunnit 4 gånger:
1957, 1959, 1969, 1975 och 2019
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland

Nederländernas tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: Birth Of A New Age“, Jeangu Macrooy (Internval) 23:a i finalen
2020: Grow“, Jeangu Macrooy (Internval) inställd tävling
2019: Arcade“, Duncan Laurence (Internval) 1:a i finalen
2018: Outlaw In ‘Em“, Waylon (Internval) 18:e i finalen
2017: Lights and Shadows“, OG3NE (Internval) 11:a i finalen
2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
2011: Never Alone“, 3JS (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i semi 2
Se även “Nederländernas samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Nederländerna i Eurovision Song Contest 2022:


Nederländernas ESC 2022-bidrag: “De Diepte”, S10

Lyssna på Nederländernas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: De Diepte officiell musikvideo“Matthijs Gaat Door”-framträdandelåttext
Fler tolkningar: live i Amsterdam“Eurovision House Party”-video
Låtskrivare: Stien den Hollander (t&m), Arno Krabman (t&m)
Semifinal: nr 8 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: Internval: Den 7:e december 2021 avslöjade TV-bolaget Avrotros att de internvalt sångerskan S10 (Stien den Hollander) till att få representera Nederländerna i ESC 2022. Tävlingsbidraget “De Diepte” presenterades den 3:e mars i form av den officiella musikvideon. Läs mer här: “Nederländernas Eurovision-bidrag 2022
Artist: S10 (Stien den Hollander)
S10
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
SpotifyTwitterInstagram
TikTokWikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with S10 (av Wiwibloggs)
Interview with S10 (av Eurovoxx)
Interview with S10
(av OGAE Greece Official)
Interview with S10 (av Songfestival.be)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-26): topp-10 (plats 9) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-26): topp-tio (plats 2) av de 17


Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 3+ / 5
Betyg: 6 / 10
Sedan jag hörde “De Diepte” första gången, och uppfattade den som lovande, så har det klarnat en hel del men jag är fortfarande inte helt såld. Jag gillar det lite dystra och vemodiga som är “rätt” sorts mörker för mig (d.v.s. inte allför deprimerande) och som är en härlig kontrast till låtar jag annars mest lyssnar på. Än kan jag dock inte säga att jag tycker att låten har “det” men det kan ju ändras om bidraget presenteras på helt rätt sätt i Turin. Oavsett så tillhör Nederländerna redan nu ett av de länder jag gärna ser i finalen.
Schlagerpinglan tror: Till final
Även om jag själv ännu inte riktigt känner det så kan jag förstå att många räknar Nederländerna som en topp-kandidat i år. Av vad man kunnat se så här långt av presenterade live-videor så finns det ingen anledning att tro något annat än att S10 kommer att bjuda på ett starkt framträdande i Turin och själva låten lyckas att vara både gripande och stundtals lätt att sjunga med i trots att många inte förstår det, enligt mig, oerhört vackra språket. Det är något visst med låtar som når fram trots att orden inte alltid förstås av alla. Om ingen allvarlig missberäkning görs vad gäller scenshowen (jag bävar för en 2015-repris) så borde det inte vara några problem för Nederländerna att ta sig vidare till finalen.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


31 kommentarer till “Inför ESC 2022: Nederländerna – “De Diepte” – S10”

 1. Adri

  Så jäkla fin och bra låt! Fans till S10 och ”De diepte” har inget att oroa sig för. Det här blir nog farligt tror jag.

  Jag älskar detta. En riktigt snygg produktion och intressant röst. Språket gör sin del också. Inte ett favoritspråk, men det förekommer så sällan så man blir ändå glad när det får plats 🙂

  Min favoritdel är helt klart nynnandet hon gör innan refrängen 🙂 Ultimat mys och sen kommer en riktigt fint proddad refräng som gör mig nostalgisk.

  Det här blir farligt.

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  06. Polen – Ochmann – ”River”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  10. Nederländerna – S10 – ”De Diepte”
  11. Cypern – Andromache – ”Ela”
  12. Irland – Brooke – ”Thats rich”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  20. Malta – Emma Muscat – ”I am what I am”
  21. Estland – Stefan – ”Hope”
  25. Georgien – Circus Mircus – ”Lock me in”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  30. Grekland – Amanda Tenfjord – ”Die Together”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”
  40. Bulgarien – IMP – ”Intention”

 2. Pato

  HOLLAND – S10 – “De diepte” #Eurovision 2022

  Det här är Capuccino-blondinernas bidrag.

  S10; En holländsk Cornelia. Jag satte en trea. Det här är alltså en ung snygg tjej som fick ett skivkontrakt i tidig ålder hos ett nederländskt hiphop bolag. Hon är känd i Holland för sina texter om depression och psykiska problem.

  Jättesnygg låt men vad fan hände med rappen? Tänk hur mycket hon hade stuckit ut i årets startfält som kvinnlig rappare med holländsk text för nu tävlar hon tillsammans med flera andra lunkande radiopop låtar som kommer säkert ta ut varandra i slutändan. Hon är apsnygg, har en skitfin röst, låten blir för mig lite för svennebananig och jag har kikat på hennes katalog och hon har gjort bättre grejer än det här. Men det spelar ingen roll i den här situationen. Säkert den låt som kommer tilltala västerländska tittare mest under första semin på tisdagen.

  Jag tror inte Cornelia behöver noja sig över denna. Den här tjejen slipper tävla mot Cornelia i semin men senare i finalen så hoppas jag de lottas in i separata varsin halva för annars tycker jag synd om den här tjejen…

  3/5

 3. Johanna

  Det här är ju superbra! Ett av mina absoluta favoritländer levererar igen. Bortsett från 2015 och 2021 har Nederländerna varit i topp 10 för mig varje år från 2013. Fantastiskt powerhouse i den här tävlingen! Den här är vacker, bra sångerska, bra melodi och fint flow i texten även om jag inte förstår orden. Själv hoppas jag lite att den här kommer ännu högre än oddsen föreslår. På plats 5 hos mig!

  Nederländernas bästa låt är “Calm after the storm” men “Arcade” är väldigt nära också (enda gången min vinnare vann trots allt)

 4. Denis

  Absolut bästa låten i semi 1! Alla vi som bävade för att det skulle bli lika hemskt som Shala Lie i 2010 kan andas ut. Nästan som om S10 själv säger ” ja visst var det hemskt men så har kan det också låta”.
  Låten visar verkligen hur bra det kan bli när man skickar på inhemskt språk många inte förstår sig på. Modernt, 2022, mörkt men inte dramatiskt. Och så den catchiga ooh ahh och nynnadet innan som fastnar som klister..
  Precis som i Sverige är det här en artist som vet vad hon vill säga och hur hon vill säga det, en artist som vägrar låta sitt artisteri komprimetteras för ESC
  10/10. Det här kan vinna om det sköts rätt. Men kan också floppa rejält..
  För mig dock är det här den enda som på allvar kan utmana Cornelia. Även om jag tycker Cornelia är lite vassare…

 5. Micke

  Så var det då klart. Tack ESC 2022 för att ni till slut fixade ihop en bra årgång. Nu lägger vi denna säsong till handlingarna och laddar upp för ESC 2023. Tack alla ni som jag har skrivit här med under säsongen. Hoppas ni kommer tillbaka nästa år laddade inför ännu ett års ESC-snack.

  Vad tusan säger ni? Är det inte klart än? För mig var det klappat och klart från första lyssningen av Nederländerna bidrag. Detta är bästa låten i år. Det är inte svårare än så.

  Skämt åsido så är detta definitivt bästa låten av de 40 som tävlar i maj och en av tre som höjer sig över allt annat detta år i ESC. Dock ensam av dessa tre som är kvar. Underbar sångerska, underbar vers, underbar refräng som ger en helhet som rymmer både ljus och mörker. Detta är helt enkelt för bra för ESC

  Det enda jag skulle vilja “rätta till” är bästa biten i låten, som kunde ha varit än bättre. Pratar om 2.03-2.24. Mer tryck, mer gitarrer så hade detta varit fulländat följt av en ljuvligt mysig avslutning.

  Tack Nederländerna för att ni har givit oss så mycket bra under er visit i ESC. Tänk bara att göra en topp 3 där inte underbara vinnaren från 1969 ingår. Det Johanna sen skriver om tiden från 2013 skriver jag under till 98%. Det enda som skiljer är att även 2015 hade jag topp 10.

  Är även med Denis i det att det är detta och Sverige som gäller. Jag fyller dock även på med Armenien.

  HEJA NEDERLÄNDERNA

  BETYG (9/10) MYCKET BRA
  ——————————

  Nederländernas bästa ESC-bidrag:
  1. “Birds”, Anouk (2013)
  2. “I see a star”, Mouth and MacNeal (1974)
  3. “Calm After The Storm“,The Common Linnets (2014)

  Nederländernas sämsta ESC-bidrag: “Shine”, The Toppers (2009)

  Nederländernas verkliga vinnare 2022: Internval

 6. Pato

  Neej, det här lär inte vinna. Så vi ska tillbaka till Västeuropa igen… fy fan

  Hur ska denna slå Sverige, Italien, Ukraina, Serbien o alla dom. Den får gärna komma högt för mig men inte vinna…. Då kan likaväl Grekland vinna och så får vi Eurovision i Aten iaf.

 7. HW

  Jag får stämma in i hyllningskören här 🙂 Det finns tre låtar som jag tycker är bättre än allt annat det här året och det här är en av dem. Nederländska (förlåt alla nederländare) är ju ett ganska fult språk men här funkar det.

  Första gången jag hörde den här tyckte jag det var en av de bättre, men var inte helt övertygad. Det är jag nu. Det är en riktigt bra låt från början till slut, gillar vers, refräng, brygga, röst, stämning. I princip allt, helt enkelt. Det enda jag skulle vilja ändra på är slutet, känns som det blir lite av ett antiklimax. Egentligen skulle jag vilja ha en till, extra kraftfull refräng där men då kanske den skulle bli för lång.

  Betyg: 9/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 8. Pato

  Och sen hoppas jag att om Ukraina vinner så får något land i Östeuropa ta hand om Eurovision nästa år. Inte Storbritannien för fan. Vadå? Hur ska det bli? BBC ska då göra ett ukrainskt TV program från London… låter konstigt i mina öron.

 9. Lukas (ESC-Panelen)

  Här är jag lite kluven igen. Det är finstämt, välsjunget, djupt, och en låt som lyckas få holländska att låta vackert. Det är verkligen inte illa! Synd bara att låten står och stampar på samma ställe. Det blir som en person som mumlar i cirklar och aldrig riktigt kommer fram till vad denne egentligen ville säga. Men det lilla jag sett av när S10 framfört låten live lovar ändå någonting, så jag kör en säker 2,5:a som kanske har bud till att höja sig längre fram.

  Betyg (0-5): 2,5

  VAD JAG TROR:
  Ytterligare en låt som hypas upp av både fans och odds, och jag tror Nederländerna borde kunna klara trycket. Visst kanske det finns en risk att det skulle bli lite dött i rutan, men jag har en känsla av att de kan greja det ändå. Grannlandet i syd, Belgien har kört denna stil ganska mycket på senare tid, men inte lyckats förvalta det då man inte fått ihop scennummer. Men Nederländerna däremot brukar ofta göra bra nummer av sina låtar.

  Final? Ja!

 10. Zacke

  Nederländerna fortsätter visa varför det är ett av mina favoritländer i tävlingen. Detta är bara så oerhört vackert och berörande. Och årets kanske snyggaste produktion. Håller med HW om att Nederländska egentligen är ganska fult, men att det funkar alldeles utmärkt här. Jag hoppas verkligen på en ny topplacering för Nederländerna. Väldigt väldigt nära fullpott för mig, men bryggan är något något svag, så den förlorar ett halvt poäng där.

  Betyg 9,5/10

  2: Nederländerna 9,5//10
  4: Grekland 9//10
  5: Danmark 9//10
  7: Finland 9//10
  9: Armenien 8//10
  12: Island 7//10
  13: Ukraina 7/10
  14: Serbien 7//10
  15: Estland 7//10
  17: Moldavien 6//10
  20: Polen. 6//10
  24: Cypern 5//10
  25: Irland 4//10
  26: Kroatien 4//10
  30: Slovenien 3//10
  32: Bulgarien 3//10
  33: Nordmakedonien 2//10
  36: San Marino 1//10
  39: Malta 0//10
  40: Israel 0//10

  ———————————-

  Topp 3 Nederländerna

  1: ”Calm after the storm” (2014)
  2: ”Amsterdam” (1980)
  3: ”Arcade” (2019)

 11. Micke

  Lite förvånad att ingen sagt något om den del som jag skulle vilja förändra lite 🙂

  Sen till Zacke. Bryggan var problemet i början. Jag vet inte hur mycket du lyssnat på den här men enligt egen erfarenhet försvinner det problemet ju fler lyssningar man haft. Tvärtom växer det till ett litet mysmoment i låten 🙂

 12. Micke

  Jag går utanför lite. Hoppas det är ok.

  Ibland överraskar man sig själv med att gilla typer av låtar som man normalt definitivt inte gillar. Rumänien i år är ett sånt exempel för mig.

  Nederländerna har haft ett annat av dessa. För mig en av de största växarna någonsin. Gospelstuk som jag hatar men fy faaaaa… rent ut sagt vad vacker och mysig den här är. När jag väl växte in i den vill säga för de 3-4 första lyssningarna tyckte jag den var soooooooo boring.

  Hade varit kul att höra vad ni tycker nu nåt år senare här. Glad för svar. Jag pratar om “Grow“, Jeangu Macrooy. Såååå jädra vacker 🙂

 13. Johanna

  @Micke Grow är en sjukt bra låt. Lyssnar på den ofta. Älskar texten och innerligheten och kan med säkerhet säga att den, till skillnad från Jeangus 2021 bidrag inte hade kommit botten 5 i en ESC-final utan snarare tvärtom!

 14. HW

  @Micke Kommer inte ihåg “Grow” som något speciellt, men det var länge sen jag lyssnade på den låten. Minns att jag gillade hans låt 2021 rätt mycket mer än 2020 dock 🙂

 15. Zacke

  @Micke, Jodå har lyssnat ganska mycket på låten. Men kan ändå inte helt bli kompis med bryggan. Vem vet, helt plötsligt kanske de släpper.

  Grow gillade jag ganska mycket. Inte helt min typ av musik, men absolut är det en vacker låt.

 16. Pato

  Grow var bra men den där låten hade ifjol blev usel. Någonslags banan reagee… uselt.

 17. Schlagerpinglan

  @Micke, Njae “Grow” må ha haft sina ljusglimtar men som helhet så var det aldrig något för mig, alltför deppigt. Jag lyssnade dock igenom den nu för att se om jag mindes rätt och tyvärr hade den inte vuxit till sig.

 18. Mikaela

  Detta lyckas med det som Grekland misslyckas med: förmedla melankoli på ett skört och trovärdigt sätt. S10 sjunger med inlevelse och växlar mellan mjukt och starkt på ett effektivt sätt. Plats 2 av 40 för mig.

 19. Adri

  Micke: Nä vet du… ”Grow” är inte en låt för mig. Jag föredrog ”Birth of a new age” från 2021.

  ”Grow” hade säkerligen placerat sig bättre, men det hade inte gått bra för den heller vågar jag satsa på 🙂

  Usch. Livet var bättre innan jag påmindes om ”Grow”.

 20. oe

  Jag håller med dem som tycker att holländska är ett fult språk. Eller. Jag höll med. “De Diepte” har helt och hållet ändrat min åsikt i frågan (åtminstone för tre minuter) 🙂

  Vilken underbar låt. Vacker och känslosam melodi rakt igenom, dynamiska variationer toppat med ett ljuvligt utro i sista refrängen, fin och inlevelsefull sångröst som känns får allting att kännas äkta, grym produktion med gitarr i bakgrunden. Musik blir helt enkelt inte mycket bättre än så här. 10/10. Tack Nederländerna. Årets i särklass bästa låt.

  Nederländerna 10/10
  Kroatien 8/10
  Armenien 8/10
  Island 7/10
  Polen 7/10
  Danmark 6/10
  Georgien 6/10
  Estland 6/10
  Cypern 6/10
  Slovenien 5/10
  Malta 5/10
  Irland 5/10
  Grekland 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Nordmakedonien 2/10
  Bulgarien 2/10
  San Marino 2/10

 21. oe

  Angående “Grow”, så tycker jag verkligen att Nederländerna varit grymma de senaste åren. Min topp tre sedan 2000 är från de sista fyra åren.

  1. 2022 De Diepte
  2. 2019 Arcade
  3. 2020 Grow

 22. Engsla

  Årets överlägset bästa låt!

  Jag har ju tjatat till leda om hur den här låten “räddade” ESC-säsongen för mig, men det var verkligen så. Från första lyssningen så blev De Diepte som en skön oas bland allt annat skräp, och jag är så glad att den är med här. Inget trams eller något tillgjort, utan bara en väldigt bra låt. Struntar nästan i hur det går för bidraget i tävlingen, S10 kommer förgylla första deltävlingen för mig, och det är bra så 🙂

  Micke, jag håller inte med dig om att låten skulle bli bättre med mer gitarrer och tryck där mot slutet. För mig passar det här arrangemanget perfekt med texten och stämningen i låten. Ibland är ju livet lite såhär 🙂

  Grow var riktigt bra! Som en egen liten värld de där få minuterna, jag gillar tom det lite rumphuggna slutet. Jag undrar om jag inte hade den som min favorit det året (eller åtminstone i topp tre, kommer aldrig riktigt ihåg hur jag listat låtarna genom åren…)? Har inte lyssnat på den på länge, så tack för att du påminde om låten 🙂

 23. Micke

  Engsla låten är bäst av alla oavsett slutet jag pratar om och den delen är bäst av allt i låten oavsett vilket. Bara som en bisak min vän…. Jag o bandet har redan spelat den låten med de förändringar jag pratar om. Blev riktigt bra. Synd du inte kan lyssna

  Askul att se att nästan alla här gillar Nederländernas bidrag med få undantag. Oe, Zacke, Engsla o jag har den som klar etta o minst 4-5 till lätt topp 3. Absolut bäst betyg från hittills av alla länder

 24. Engsla

  Micke, jag tvivlar inte alls på att låten blev bra när ni framförde den på ert sätt, och det skulle vara roligt att få höra hur det lät 🙂

 25. Micke

  Stort tack för svar på min fråga om låten “Grow”….Johanna, HW, Zacke, Pato, Pinglan, Adri, oe och Engsla. Kul att läsa vad ni skriver. Vissa av er minns jag vad ni sa om den 2020.

  @Engsla, hade gärna spelat vår version av “De Diepte” men det funkar ju tyvärr inte 🙂 Men oavsett vilket hoppas jag du förstod att det jag sa om lite ändring inte var kritik mot låten. Den låten är bra rätt igenom oavsett vilket. Min absoluta etta, vilket även du och fler här tycker 🙂

 26. Engsla

  Micke, du får väl börja spela in och sedan länka till ljudupptagningarna här när ni framför ESC-låtar på era spelningar. Allt funkar, bara viljan finns 😉

  Och jo, jag förstår att det att vilja göra saker lite annorlunda inte alltid innebär kritik mot själva låten. Det ges ju ut mängder av revampade versioner av snart sagt allt numera 🙂 Men i just det här fallet som du tog upp så är jag redan väldigt nöjd med hur originalet är utformat 🙂

 27. Micke

  @Engsla, det skulle jag aldrig göra 🙂 Detta är Pinglans blogg. Hon är Queen här. Jag utnyttjar inte den för egna grejer. Jag frågade henne en gång när det var en speciell grej med en låt vi hade om det hade varit ok. Svaret var ungefär att “det kan vi ta när det blir aktuellt”. Det har jag i skallen. Och det ska du veta Pinglan….Jag skulle aldrig ens försöka lägga ut något sånt utan din tillåtelse. Sen vet jag ju inte ens om jag vill själv 🙂

 28. Schlagerpinglan

  @Micke, Skulle du vilja dela med dig av en sådan inspelning så är jag helt med på det, det är ju ESC-relaterat trots allt. 😀

 29. HW

  @Micke Fattar om du inte vill, men även jag skulle vara intresserad av att höra eran version av “De diepte” nu när det är okej med Pinglan 🙂

 30. Micke

  @Pinglan och HW, jag ska fundera över vad jag själv vill och framförallt höra med övriga i bandet vad de vill 🙂

 31. Engsla

  Micke, om du och dina vänner vill dela med er så vore det jätteroligt! Men naturligtvis
  no worries om det inte skulle kännas bekvämt för eran del 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se