Montenegro Efter att EBU upptäckt “röstningsoegentligheter” vid juryröstningen i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2022 så ersattes juryrösterna från sex länder med ersättningsröster i både semifinalen och finalen.

Detta har fått de sex utpekade länderna (d.v.s. Azerbajdzjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumänien och San Marino) att reagera på olika sätt. Redan den 15:e maj gick Montenegros TV-bolag RTCG ut officiellt och efterfrågade en förklaring till varför deras juryresultat justerats i den andra semifinalen, se rtcg.me (svensk Google Translate), och efter att de fått förklaringenförnekar de att juryn skulle ha gjort något fel, se rtcg.me (svensk Google Translate).

Enligt RTCG så är det omöjligt att undvika att vissa upprepningar inträffar när det rör sig om ett så litet antal länder och de anser inte att EBU:s antaganden är korrekta. De pekar på att även Sverige, Australien och Belgien utbytte poäng (utan att det ansågs vara misstänksamt) men missade att deras röstningsmönster inte skiljer sig markant från hur de övriga jurygrupperna röstat, något som var problemet med de sex utpekade länderna.
(Källa: eurovoix.com)

Montenegros underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Montenegros röster
(Grafik: EBU – lånad från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Rumäniens svar så ställer jag mig frågande till varför TV-bolaget börjar peka ut andra länder (som inte stämmer in på de varningstecken som EBU redogjorde för) och inte tar in förklaringen och ställer frågor till sin egen jury.

Men, men… som jag skrev tidigare, man ska aldrig vara för tvärsäker om saker, allt är inte alltid vad det ser ut att vara. Klart är i alla fall att förtroendet för jurysystemet knappast blev större efter ESC 2022 och att det kommer att krävas drastiska åtgärder för att styra upp det. Lycka till, EBU.

Se även: “Eurovision 2022: EBU förklarar varför sex länders jury-röster ersattes

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se