Topp 30: Bidrag som ej nådde Baku

2012-04-01 (söndag)

Schlagerpinglan: 13 länder valde sina ESC-bidrag internt medan de resterande 29 anordnade någon form av nationell uttagning för att utse sina tävlingsbidrag. Jag följde de flesta av dessa uttagningar och fastnade då för en hel del av de bidrag som aldrig blev utvalda till Baku-äventyret. Så, innan vi betar av de lyckliga vinnarlåtarna ett efter ett så vill jag uppmärksamma 30 av ESC 2012:s, enligt mig, bästa uttagningslåtar:

Schlagerpinglans favoriter från ESC-uttagningarna 2012 (ej vinnare):
1. “Sto Minut“, Ed Shulzhevskiy (Ryssland)
2. “Pyete zemrën“, Gerta Mahmutaj (Albanien)
3. “Hjartað brennur“, Regína Ósk Óskarsdóttir (Island)
4. “Autobiography“, Dorothy Bezzina (Malta)
5. “Vater, Father, Mon Père“, Papermoon (Österrike)
6. “Why Start A Fire“, Lisa Miskovsky (Sverige)
7. “Don’t turn around“, !DelaDap (Österrike)
8. “Call my name“, Catalin Josan (Rumänien)
9. “Aldrig aldrig“, Andreas Lundstedt (Sverige)
10. “Make it better“, Tommy Fredvang (Norge)
11. “Une Marionette“, Syostry Syo (Ryssland)
12. “Erase You“, DCX (Finland)
13. “Lovelight“, Andreas Johnson (Sverige)
14. “High on love“, Reidun Sæther (Norge)
15. “A si sanjal me“, Eva Boto (Slovenien)
16. “Shout It Out“, David Lindgren (Sverige)
17. “Real Love“, Patric Scott feat. Fabienne Louves (Schweiz)
18. “You and I“, Minnie-Oh (Norge)
19. “Take me as I am“, Ivan Peroti (Nederländerna)
20. “Language of Love“, Una Gibney & David Shannon (Irland)
21. “You’re not alone“, Birgit Õigemeel & Violina (Estland)
22. “Take our hearts“, Jesper Nohrstedt (Danmark)
23. “Back to Her Future“, Dima Bilan & Yuliya Volkova (Ryssland)
24. “Mercy“, Donna MacCaul (Irland)
25. “You Are My Life“, J. Anvil (Malta)
26. “I’ll Never Let Go“, Eduard Romanyuta (Ukraina)
27. “Love is alive“, Dess (Bulgarien)
28. “Here I Am“, Andrew Mann (Irland)
29. “Stattu upp“, Blár opal (Island)
30. “Near Me“, Loïc Schumacher (Schweiz)

Schlagerpinglan: Anledningen till att jag inte tog med vinnarlåtarna i listan är helt enkelt att de hade tagit för stort utrymme. I år är det nämligen ovanligt många länder som valt låtar som jag tycker om och det tackar jag för. 🙂 Visst hade jag gärna sett en del av ovanstående bidrag i Baku men tycker ändå att det är bra att det blir lite blandat. Kan bli en aning långrandigt med 42 likartade bidrag.

Hade jag fått makten att göra en förändring i startfältet så hade Albanien fått tävla med “Pyete zemrën” i stället för “Suus“, som jag förmodligen aldrig kommer att förstå mig på. Men men… man kan ju inte tycka om allt.

Med tanke på dagens datum så får jag väl understryka att detta inte är något aprilskämt utan listan är på riktigt och “Sto Minut” är min absoluta favorit. Ifall någon nu misstänkte något annat. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Topp 30: Bidrag som ej nådde Baku”

 1. Micke

  Nej du har med Österrikes verkliga vinnare “Vater, Father, Mon Père” så det kan definitivt inte vara något aprilskämt 🙂

  Däremot känns den som istället vann Woki….. skiten som tidernas största aprilskämt i ESC. Har fortfarande inte kunnat smälta det där men österrikarna kommer att få höra ett och annat när jag ska dit i sommar som alla somrar 🙂 För er som inte vet och kanske precis som jag tyckte jättebra om denna låt så är denna grupp tämligen populär i Österrike. De har hållt på länge och är ingen dagslända. De har minst tre andra låtar som är än bättre, i synnerhet en.

  Ser nu att du även har med en annan låt på denna lista som jag gillade skarpt ju mer jag hörde den. En slowstarter men jisses så mycket bättre än den låt vi nu kommer att få höra av två tandborstar. Skönt att även du gillar “Here I Am“, Andrew Mann (Irland).

  Kul att du lägger ut så här. Ska ta och lyssna igenom din lista. Tack 🙂

 2. ADRRYS

  Bra lista! Skulle gärna sett “Crush” med Malin på listan däremot! 🙂

 3. Kerstin

  Alltid kul med listor i alla dess former. Jag har inte följt de övriga ländernas uttagningar förrutom Norge och Islands. Jag hade ju Tommy Fredvangs bidrag i Norge som favorit men jag måste nog säga att Toojis bidrag har större chans i ESC men personligen så gillar jag Make it better bättre. Men jag ska också lyssna igenom denna lista med stort intresse.

 4. Kevin

  haha, ofta inte danny skulle ta sig in på den här ruttna topp 30? den låten är 7 gånger bättre än många här, framförallt bättre än nåra av de andra svenska låtarna du tagit med, skulle du hellre haft Andreas Lundstedt i ESC än danny ? haha ta och tänk efter lite.. tack för mig, hej ! 🙂

 5. Rickard

  Tack för listan. Ska lyssna igenom den med stort intresse! 🙂

 6. Schlagerpinglan

  Roligt att listan verkar uppskattas. 😀 Får väl förtydliga att detta är en väldigt personlig lista med låtar som jag själv fastnat för under resans gång och som jag lyssnar på med jämna mellanrum och inte någon alternativ ESC-startuppställning.

  @Micke, Förra året kom ju Trackshittaz tvåa i Österrike med sin “Oida Taunz” (vilken borde ha vunnit) och i år ställer de upp med en betydligt sämre låt och vinner. Helt obegripligt. Med en passande scenshow och mycket humor hade de kanske kunnat komma undan med det men slutresultatet blev inte alls vad jag hoppats på.

  @Kevin, Hur mycket jag än tänker så kan jag inte komma på att jag lyssnat på “Amazing” en enda gång efter MF och därför platsar den inte heller på min lista. Danny som artist och hela showen hade jag gärna sett i Baku. Själva låten tycker jag däremot inte är något vinnarmaterial.

 7. Micke

  Nu blir det långt för jag har lyssnat igenom och rankat dem med en liten egen kommentar. Tycker 19 av dina 30 är bra eller ok medan jag absolut inte gillar fyra av dem. Smaken är olika som sagt 🙂

  1. “Vater, Father, Mon Père“, Papermoon (Österrike)
  Mitt omdöme: Ja du då var jag där igen. Hur man kan gå från att i sin säck ha årets i mitt tycke särklassigt bästa låt men inte kunna knyta igen och istället låta något som katten släpat in representera sitt land är för mig helt, ofantligt ofattbart. Tidernas största skandal i ESC. Vater, Father, Mon Pere är ingen typisk vinnare det håller jag med om för den är alldeles för bra för det. Gruppen har dessutom andra bra låtar i sin ägo. Woki-skiten som vann har allt som är dåligt. Dåligare sångare, bedrövlig ”dans” och framförallt tidernas sämsta låt. För er som vill lyssna på ”Vater, Father, Mon Pere” gör då hellre det på länken där man ser sångerskan med låttiteln på en blå vägg bakom. Där är den bäst
  http://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk

  2. “Here I Am“, Andrew Mann (Irland)
  Mitt omdöme: Grym låt som i första kontakten kändes vag men fy fa……. vad den växer. Irland, Irland här hade ni ju ändå en bra låt. Hur kan ni skicka dessa småpojkar två år i rad. Deras låt i år är aningen bättre men vad hjälper det när de inte kan prestera. Varning för Töntstämpel. Presterar gör däremot verkligen Andrew Mann. Videon är klart bäst.
  http://www.youtube.com/watch?v=Bi1VTIWW-so&feature=related

  3. “Why Start A Fire“, Lisa Miskovsky (Sverige)
  Mitt omdöme: Väldigt vacker låt men tyvärr chanslös i en tävling som MF. Har gillat Lisa så länge jag minns. I mitt tycke är jag dock lite rädd att hon gör samma resa som gruppen Kent. En resa i rockens rike som styr fel på vägen och kommer in i syntens dimmiga rike. Hoppas jag har fel. Hur som helst en grym låt även om hon gjort bättre.Lisa/Loreen är lika för mig.

  4. “High on love“, Reidun Sæther (Norge)
  Mitt omdöme: Skäms Norge. Hur kunde ni missa den här pärlan? En av årets bästa låtar överhuvudtaget. Underbar refräng med en grym sångerska utan kissnödiga dansare som gör livet surt för henne. Dessutom får trummisar vara just det de är menade att vara – trummisar

  5. “Lovelight“, Andreas Johnson (Sverige)
  Mitt omdöme: Tyvärr tror jag Andreas missade finalen på grund av att folk började prata om likheten mellan hans låtar. Synd att folk inte hade samma premisser när det gäller Dannys låtar och plagieringen av andras låtar. I så fall hade ingen ens tagit hans namn i sin mun. Gillar Andreas och det är för jävligt att han missade finalen.

  6. “Call my name“, Catalin Josan (Rumänien)
  Mitt omdöme: Rumäniens deltävling är en av få jag kollat hela. Jisses om vi i MF hade haft samma startfält. Fanns många bra låtar och en av dem är denna. Dock inte min favvis men en av de som var strax efter tillsammans med vinnaren.

  7. “Sto Minut“, Ed Shulzhevskiy (Ryssland)
  Mitt omdöme: Skulle helt klart platsa i årets ESC. Svängig låt. Synd bara att ingen berättat för killen som sjunger att låten svänger. Trots att jag gillar låten skulle jag aldrig byta den mot ryska vinnaren. Älskar ju gummorna med den lilla underbara i spetsen

  8. “Autobiography“, Dorothy Bezzina (Malta)
  Mitt omdöme: Gillar rytmen och pulsen i låten men är lite osäker på om låten är ute på samma seglats. Hade de fogat ihop det bättre så hade detta definitivt varit en riktig höjdare för mig. Inte minsta tvekan för mig om att denna är bättre än deras vinnare.

  9. “Erase You“, DCX (Finland)
  Mitt omdöme: Försöker att blunda för DONK DONK DONK i versen och när jag lyckas så hittar jag en svängig låt. Har inte lyssnat på Finlands deltävlingar. Kanske en miss. Bra låt som sagt men långt ifrån vinnarlåtens klass.

  10. “Hjartað brennur“, Regína Ósk Óskarsdóttir (Island)
  Mitt omdöme: Vid första kontakten en slätstruken pastisch men låten växer och sätter sig i skallen. Om det är för att den är bra eller bara envetet irriterande vet jag inte men helt ok låt. Nu kommer det igen. Helt chanslös mot Islands vinnare om den hade framförts på isländska

  11. “You Are My Life“, J. Anvil (Malta)
  Mitt omdöme: Alltid mysigt med gitarrlåtar även om det fattas en del. Hur som helst ett försök och det är ju helt ok. Kunde blivit bättre men ändå helt ok. I mitt tycke ändå klart bättre än deras vinnarlåt.

  12. “Don’t turn around“, !DelaDap (Österrike)
  Mitt omdöme: Nu är jag i Nederländernas, Lettlands och Montenegros gränszon igen. Dessa tre kan jag inte greppa och precis så känner jag med denna låt. Ibland jättebra och ibland HMMMM. Behöver jag ens säga att den är bättre än deras vinnare?

  13. “Back to Her Future“, Dima Bilan & Yuliya Volkova (Ryssland)
  Mitt omdöme: Hmmm! Efter allt man hört om den här och hur jävligt det är att gummorna tog segern från den så hade jag väntat mig mycket mer. Helt ok låt utan minsta överraskningar. BABUSHKA RULES!!!!!!!

  14. “Une Marionette“, Syostry Syo (Ryssland)
  Mitt omdöme: Överraskar mig själv med att faktiskt tycka om det här. Vet inte varför för speciellt bra är det inte som jag ser det men det har någon viss charm. Kom på mig med att gå och nynna på den här. Men hur som helst Gummorna regerar dock

  15. “You’re not alone“, Birgit Õigemeel & Violina (Estland)
  Mitt omdöme: Är det bra eller dåligt? Ja jag vet då tusan inte. Ännu en av dessa svårbedömda låtar. Violiner är aldrig fel men jag vet inte jag. Överlåter tyckandet till andra vad gäller den här låten. Bättre än vinnaren i alla fall.

  16. “Pyete zemrën“, Gerta Mahmutaj (Albanien)
  Mitt omdöme: Känns som att åka tillbaka till 90-talet. Inget fel i det utan bara vad jag kände. Låten är ok men jag gillar inte kompet. Känns inte genomarbetat. Hur som helst ändå bättre än den Albanien ställer upp med.

  17. “Make it better“, Tommy Fredvang (Norge)
  Mitt omdöme: Min andra allergi gör sig påmind DONK DONK DONK DONK. Måste vara tråkigt att vara trummis idag. Låten är dock helt ok o lite rockigare. Aldrig fel för mig. Med valet denna eller deras vinnare är den här skyhögt över.

  18. “Near Me“, Loïc Schumacher (Schweiz)
  Mitt omdöme: Ha Ha! Ursäkta skrattet men jag måste erkänna att jag sällan hört en ojämnare låt. Versen lovar riktigt gott och sen ökar det och brister ut i ett – Eh eh eh eh ??????????? Vad hände. Vinnarlåten mycket bättre

  19. “Take our hearts“, Jesper Nohrstedt (Danmark)
  Mitt omdöme: Jisses inledningsvis trodde jag ett tag att jag lyssnade på Tysklands bidrag för i år. Vad tycker jag då om den här? Tycker definitivt att versen är bättre än refrängen. Väl vid refrängen dör det lite. Vinnarlåten bättre än den här tycker jag.

  20. “A si sanjal me“, Eva Boto (Slovenien)
  Mitt omdöme: Skänker en tacksamhetens tanke till det slovenska folket som inte gjorde en Österrike. De röstade fram absolut bästa låten och denna blir kvar i malpåsen. De har en bra låt i år. Hoppas bara de tar bort de där löjliga huvudbonaderna.

  21. “Language of Love“, Una Gibney & David Shannon (Irland)
  Mitt omdöme: Irland hade två jättebra låtar I sin uttagning och denna är INTE en av dessa. Ytterligare lite halleluja. Världens bästa musikland fortsätter att överraska negativt. ESC kan inte vara viktigt för dem. Denna är ändå bättre än tandborstarna som vann.

  22. “Love is alive“, Dess (Bulgarien)
  Mitt omdöme: Uppenbarligen har jag och Bulgarien inte samma smak. Vinnarlåten är jag livrädd för. Inte för att jag gillar den utan tvärtom men får hemska vibbar om att den kan chocka alla. Den här låten var inte mycket bättre

  23. “Shout It Out“, David Lindgren (Sverige)
  Mitt omdöme: Samma omdöme som jag gav Andreas Lundstedts låt. Skillnaden är bara att jag tycker David är en jätteduktig artist.

  24. “Mercy“, Donna MacCaul (Irland)
  Mitt omdöme: Irland, Irland, Irland! Varför hatar ni ESC så otroligt? Åter igen – Världens bästa musikland. Önskar ni kunde ta tävlingen på allvar då hade övriga länder fått lämna walk over. I mitt tycke ingen av de tilltalande av Schlagerpinglands 30 låtar.

  25. “I’ll Never Let Go“, Eduard Romanyuta (Ukraina)
  Mitt omdöme: En låt jag känner att jag har hört så många gånger. Inte alls min stil tyvärr men är man tjej kanske man faller för hans pojkröst. Men vad vet jag då jag inte faller för killar. Gillar inte låten men ändå bättre än deras vinnare som jag definitivt inte gillar.

  26. “Take me as I am“, Ivan Peroti (Nederländerna)
  Mitt omdöme: Halleluja. Nope

  27. “You and I“, Minnie-Oh (Norge)
  Mitt omdöme: Vad ska jag säga? Not my cup of tee

  28. “Real Love“, Patric Scott feat. Fabienne Louves (Schweiz)
  Mitt omdöme: Lite för mycket stomatolleenden för min smak och halleluja. Dessutom har Schweiz redan en bra låt. Den låt som vann och borde ha varit bäst av alla men låtskrivarna har inte riktigt lyckats omvandla en bra ide fullt ut. Vinnarlåten bättre än denna som sagt

  29. “Aldrig aldrig“, Andreas Lundstedt (Sverige)
  Mitt omdöme: Jag är ledsen Schlagerpinglan jag gillar inte detta. Jag är allergisk mot dansare som mest ser ut som om toaletten är upptagen och att de har fullt upp med att hålla sig. Inte riktigt förtjust i Andreas heller så tyvärr inget för mig.

  30. “Stattu upp“, Blár opal (Island)
  Mitt omdöme: Pojkband i synkade rörelse. I rest my case

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag tackar så mycket för detta engagerade svar. Väldigt roligt att läsa. 😀

  “Synd bara att ingen berättat för killen som sjunger att låten svänger.” *asg* Kan inget annat än att instämma, just därför jag inte protesterat mer mot Rysslands val. Jag tycker väldigt bra om Ed, men tror inte att han är rätt för ESC.

  Håller även med dig vad gäller Andreas Lundstedts “show”. Ingenting som borde lämnat skiss-stadiet, på gränsen till genant. Låten tycker jag däremot är väldigt bra.

 9. Kerstin

  Här kommer min lista över de 30 bidragen du tog upp Schlagerpinglan. Bredvid har jag skrivit i fall jag tycker bidraget som vann är bättre eller sämre.

  1. Make it better- Bättre i min smak men vinnaren är bättre för ESC.
  2. Hjartao bennur- Mycket bättre än vinnaren.
  3. High on love- Vinnaren är bättre.
  4. Real love- Bättre än vinnaren.
  5. Erase you- Vinnaren är bättre.
  6. Autobiography- Vinnaren är bättre.
  7. Take our hearts- Vinnaren är bättre.
  8. Pyete zemren- Mycket bättre än vinnaren.
  9. Back to her future- Mycket bättre än vinnaren.
  10. You and I- Vinnaren är mycket bättre.
  11. Here I am- Vinnaren är mycket bättre.
  12. A si sanjal me- Vinnaren är bättre.
  13. Shout it out- Vinnaren är mycket bättre.
  14. Sto Minut- Mycket bättre än vinnaren.
  15. Call my name- Bättre än vinnaren.
  16. Vater, Father Mon Pére- Mycket bättre än vinnaren.
  17. Lovelight- Vinnaren är mycket bättre.
  18. Stattu upp- Vinnaren är bättre.
  19. Take me as I am- Vinnaren är bättre.
  20. Aldrig, aldrig- Vinnaren är mycket bättre.
  21. Love is alive- Bättre än vinnaren.
  22. Don´t turn around- Mycket bättre än vinnaren.
  23. Une Marionette- Bättre än vinnaren.
  24. Why start a fire- Vinnaren är mycket bättre.
  25. You are not alone- Vinnaren något bättre.
  26. Language of love- Vinnaren är mycket bättre.
  27. Near me- Vinnaren är mycket bättre.
  28. Mercy- Vinnaren är mycket bättre.
  29. I´ll never let go- Vinnaren är mycket bättre.
  30. You are my life- Vinnaren är mycket bättre.

 10. Kerstin

  Måste säga att jag saknar Thorsten på listan. På min lista hade han varit på plats ett. Älskar låten.

 11. Micke

  Se där: Jag och Schlagerpinglan har sex av tio samma på vår topp tio. Jag och Kerstin har fyra av tio och Schlagerpinglan och Kerstin har fyra av tio. Mest besviken på Kerstin som inte har med pärlan “Vater, Father, Mon Père”. Just Kiding Kerstin 🙂 Du får givetvis ha vilka favvisar du vill 🙂 Din favvis Thorsten skulle nog vara med på en sån här lista det håller jag med om.

  Min tio i topplista för närvarande och då gäller det både vinnarna och de som redan är borta.

  1. “Vater, Father, Mon Père“, Papermoon (Österrike)
  2. “Nije ljubav stvar“, Željko Joksimović (Serbien)
  3. “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (Finland)
  4. “Here I Am“, Andrew Mann (Irland)
  5. “Unbreakable“, Sinplus (Schweiz)
  7. “Why Start A Fire“, Lisa Miskovsky (Sverige)
  8. “High on love“, Reidun Sæther (Norge)
  9. “Euphoria“, Loreen (Sverige)
  10. “Standing still“, Roman Lob

  Skulle även vilja ha in Babushkorna men vet inte var. Det är ett märkligt år för det är de lugna låtarna som regerar som jag ser det.

 12. Kerstin

  Vater, Father Mon Pére är tyvärr inte min grej. Jag är ingen balladälskare och det här var i lugnaste laget och dessutom uppfattade jag ingen refräng. Blandningen av olika språk föll inte heller mig i smaken. Man kan ju inte tycka lika om allt. Jag gillar låtar som ger mig energi och en positiv känsla. Du har väldigt mycket lugna låtar på din topp tio lista verkar som du föredrar de lugnare stuket i alla fall i årets ESC.

 13. Micke

  Nej jag föredrar inte ballader. Jag kommer ifrån rockens värld Kerstin men i år tycker jag att balladerna är bättre. Skulle jag göra en tio i topp bland de som inte är ballader i år skulle det bli som följer. Är inte ens säker på att jag gillar dem 🙂

  1. Schweiz: “Unbreakable“, Sinplus
  Bra låt om än lite ihålig, som om den inte är riktigt genomarbetad. Någonting fattas definitivt. Ändå bäst av ickeballader detta år

  2. Ryssland: “Party for everybody“, Buranovskie Babushki
  Lever helt och hållet på gummornas charm. Fan ta ryssarna om den lilla gumman inte är med i semifinalen.

  3. Italien: “L’Amore è Femmina “, Nina Zilli
  Ja vad ska man säga? Årets anti i ESC. Först har de en bra låt men fegar ut för att det är en ballad. Man byter ut mot en snabbare låt som växer och känns bra men vad händer då? Chicken, Chicken:Man vågar inte lita på världens vackraste språk musikaliskt sätt och bangar ur igen och sjunger engelska. Rött kort till Italien

  4. Island: “Mundu eftir mér“, Gréta Salóme & Jónsi
  Har sagt det så många gånger nu på Schlagerpinglans sida så det räcker att säga följande. På isländska bästa låt i ESC i år.

  5. Grekland. “Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou
  Älskar de grekiska folkmusikrytmerna men jag är livrädd för att höra denna tjej live. Hoppas jag har fel. Svårbedömd. Härliga rytmer men lite barnslig

  6. Nederländerna: “You and me“, Joan Franka
  En av de mest svårbedömda. Skön rytm och puls i låten men falsettsången innan refrängen får mig att undra över hur de fått ihop låten. Blundar för det och då gillar jag rytmen.

  7. Rumänien: “Zaleilah“, Mandinga
  Fanns två bättre låtar minst I deras uttagning men skit i det. Jag gillar folktonerna och hela pulsen även om det känns som om något fattas

  8. Lettland: “Beautiful song“, Anmary
  Jadu vad ska man säga om det här. En dag kan jag gå och tralla den och verkligen tycka om den medan jag nästa dag bara inte orkar.

  9. Vitryssland: “We are the heroes“, Litesound
  Eftersom jag är rockare I grunden så gillar jag detta även om det definitivt fattas något. Känns som de haft en timme på sig att göra låten och detta blev resultatet.

  10. Moldavien: “Lăutar“, Pasha Parfeny
  Älskar, hatar, älskar, hatar. Som jag redan sagt hörde jag den här första gången utan att se deras ”show”. Gillade trumpeterna och rytmen skarpt. Sen fick jag se ”showen”: Jisses!!!!! De måste absolut göra något åt ”showen”

  Det finns tre låtar som växer enormt i år för varje gång man hör dem:

  “Vater, Father, Mon Père“, Papermoon (Österrike)
  “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (Finland)
  “Here I Am“, Andrew Mann (Irland)

 14. Dennis

  Hej där en nykomling tittar in!

  Har kollar runt lite på den här bloggen och det är kul att läsa vad alla skriver.

  Schlagerpinglan: En bra lista du tagit upp även om jag personligen ser tre obegripliga bland de dina. Men det håller jag för mig själv 🙂 Undrar lite över vem Schlagerpinglan egentligen är. Är du ens tjej? 🙂 Skojar bara. Men det skulle vara kul att veta lite vem hon är som har lagt upp bloggen. Kanske bara jag som inte vet det. Vad är det som fått dig att bli en Schlagerpingla?

  Micke: Jag är helt med dig när du säger att “Vater, Father, Mon Pere” är alldeles för bra för ESC. Tyvärr har inte riktiga melodier någon riktig chans i ESC och i synnerhet inte i MF där det tydligen ska vara la la la o heja, heja, heja o oh, oh, oh eller liknande lättviktigt material. Är också med dig på att Norge borde ställt upp med “High on Love” Verkar vara något så sällsynt som en grym sångerska.

  Kerstin: Thorsten Flinck skulle definitivt vara med. Min vinnare i år om det inte hade varit för Loreen. Han hade troligen varit helt chanslös i ESC men so what? Jag hoppas och tror att Loreen sopar hem hela skiten. Är dock väldigt rädd för Cyperns “La la la love”. En text i tiden om man säger så. Gillar Finlands “Erase you” och det ser jag att du också gör. Fattar jag dig rätt när jag tyder det som att du inte gillar lugna låtar överhuvudtaget?

 15. Kerstin

  Dennis, nej jag gillar absolut lugnare låtar. Men jag är nog mer kräsen när det gäller ballader, de ska ju inte få en att vilja röra på sig utan att faktiskt bli berörd och de är svårare i alla fall i mitt fall. Texten spelar större roll det skulle inte gå att sjunga Cyperns refräng i en ballad t.ex. I årets ESC gillar jag Finlands, Serbiens, Tysklands och Storbritanniens ballader mest. Sen spelar artisten och dens uttryck större roll i en ballad man måste verkligen känna att det inte bara är ord som artisten rabblar upp utan att det känns äkta och det tycker jag Thorsten var helt makalöst bra på.

 16. Kerstin

  Jag ska tillägga att eftersom jag verkligen vill bli berörd av en ballad så vill jag förstå vad dom sjunger därför föredrar jag att ballader sjungs på engelska. Men i Serbiens fall så har dom en så pass stark melodi som berör mig och en sångare med ett starkt uttryck och låten är faktiskt bättre på serbiska. Men jag vill gärna förstå texten så jag föredrar engelska.

 17. Micke

  Är jättearg på dig Schlagerpinglan 🙁

  Som om det inte var nog med att veta att Österrike och Island hade kanonlåtar i sitt startfält (Österrike visste jag ändå) men röstade bort dem och ersatte dem med (Får inte säga så fula ord) Nu visar du dessutom att detsamma gällde Norge. Usch så du förstör 🙂

  Skämt åsido Schlagerpinglan jag är jätteglad för att du gjorde det för en av Norges låtar är en riktig pärla “High on love“, Reidun Sæther (Norge)

  Den blir bara bättre och bättre och bättre för varje gång jag hör den. En lite upprockad Schlager som går rätt in. Precis som även Dennis här tycks ha upptäckt dessutom utrustad med en riktig pärla till sångröst. Tyvärr har låtskrivarna missat en given grej. 2.02-2.18 in i låten skulle det givetvis kryddats med the edge gitarrer. Hade passat perfekt där 🙂

  Så tråkigt att dessa tre länder inte representeras av deras i mitt tycke klart bästa låtar. Irlands låt är ändå ok men jag klarar inte de små gossarna och deras hybris till rörelseschema.

  Kerstin: Håller med om alla fyra balladerna. Serbien och Finland är mina vinnare. Tyskland vill jag av någon anledning egentligen inte gilla men trots allt gör jag det. Mycket stark låt. Även England har en ok låt.

 18. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Var länge i valet och kvalet om jag skulle ta med “Jag reser mig igen“ eller inte, för Thorsten tillhörde ju en av mina favoriter i MF-finalen. Kom fram till att jag faktiskt inte lyssnar på låten speciellt mycket utan det var mest kombinationen låt+framträdande som jag tyckte så bra om. Men visst … den borde nog varit med ändå på ett hörn.

  @Dennis, Hej och välkommen. Själva bloggen handlar inte om mig som person utan är helt dedikerad till MF och ESC, men en snabb presentation kan du få: Jag bakom bloggen är en 36-årig tjej med man, barn och ett stort intresse för MF & ESC. Bloggen är ett utmärkt sätt för mig att få utlopp för detta intresse (utan att tråka ihjäl min helt ESC-ointresserade omgivning) samt läsa vad andra tycker.

 19. Schlagerpinglan

  @Micke, “High on love” är verkligen bra… men Reidun är ingen Tooji så för en gångs skull så var norrmännen och jag helt överens. 😉

 20. Micke

  Tror det handlar om att du är kvinna och jag man Schlagerpinglan. 🙂 Men det jag gillar förutom låten är att hon inte är någon trådsmal plastikdocka utan en levande kvinna med en av årets absolut bästa röster.

  Men jag ska inte förstöra något för dig. Gillar du vinnarlåten så gör du så enkelt är det och jag säger inget om det. Dessutom hatar jag inte Norges bidrag som jag tror att en del tror att jag gör. Finns bara ett bidrag som jag hatar i år och det landet börjar på Ö 🙂 Kanske inte så överraskande om folk läst vad jag skrivit tidigare 🙂

  Du skrämde mig lite här nu när du började prata om engelsk version av den serbiska låten. Men jag litar på det du säger om att han ska sjunga på serbiska.

  Har inte en susning om vad det handlar om när du pratar om att presentera och analysera en låt imorgon men det låter spännande 🙂

 21. Kerstin

  Vad gäller High on love så håller jag helt med Schlagerpinglan och det har absolut inget att göra med vilket kön jag är. Reidun gjorde samma misstag som den ungerska tjejen förra året. Att stå på ett ställe och ta några staplande steg och vifta på armen oavbrutet det håller inte 2012 i ESC. Låten är bra med en oerhört stark refräng och hon sjunger kanon men scenframträdandet är alldeles för svagt. Låten är bra men tyvärr så faller det på artisten.

 22. Micke

  För mig handlar det om kvalite. Om artisten är karasmatisk som Serbiens Željko Joksimović så äger han/hon scenen utan att göra ett skvatt egentligen. Saknar man dock detta och inte rör sig då blir det ju ganska tråkigt.

  Om man å andra sidan saknar allt vad karisma är och går in och försöker få dans och show som exempelvis “showen” med dansarna kring Andreas Lundstedt eller de där småttingarna i Youngblood då blir det bara “ta mig härifrån. En show med karismatiska artister blir ju något helt annat självklart.

  Det som känns lite jobbigt idag tycker jag är att många försöker gömma dåliga låtar i en show. Har många exempel men varför gnälla 🙂

  Har faktiskt inte tänkt så mycket på hur hon uppträdde under låten den norska tjejen. Mest bara lyssnat och njutit av låten och sångrösten. Ska ta mig en ordentlig titt Kerstin 🙂

  Skulle vilja vända mig till Schlagerpinglan och göra en omvänd grej. För ett tag sen berättade jag om mina tre favvisar genom året. Skulle vara kul att höra vad hon tycker om dem 🙂

  Schweiz – The highest heights 2009
  Måste absolut vara videon man kollar på eftersom sångaren var kraftigt sjuk under uppträdandet

  Serbien – Lane moje 2004
  Går att kolla vilken som men ESC uppträdandet är bäst

  Bosnien-Herzegovina – Bistra voda 2009
  Absolut videon då de vitklädda under finalen var löjligt

  Gillar du dem inte så bara säg så. Jag tycker de är sååååååååå bra

 23. Micke

  Ok då har jag kollat igen på norskan:

  Kan hålla med dig Kerstin att hon inte övertygar på scen på samma sätt som med sången. Vi är helt eniga om det Kerstin. Det som jag dock njuuuuuuter av är att se en låt utan dessa dansare som hela tiden ska kråma sig runt scen och artist. Är sååååååååå trött på alla dessa synkade dansare helt utan känsla.

  Visst en bra show är en bra show men hur många såna ser man med alla dessa dansare. När de då som i vissa fall ska dölja brister i låt och sång med olika ljussättningar på kläder och liknande då säger jag som Magnus Uggla sa en gång. ILLA JAG MÅR ILLA

  Vet åtminstone fyra låtar som både du och jag gillar i år. Serbien, Finland, Tyskland och Sverige. Kommer säkert på fler 🙂

  Nu kommer jag i fortsättningen mer att leta efter positiva grejer i låtarna även om det inte alltid är lätt 🙂

 24. Kerstin

  Micke, det är ju för att vi båda är passionerade ESC älskare som vi har så starka åsikter om bidragen och det är ju helt underbart. Men mina vänner och familj dom förstår ju ingenting av det här dom tittar lite halvt om halvt på ESC och har inga större djupdykningar i det här därför är det så kul att hitta någon likasinnad att byta åsikter med och som också tycker det här är såååå kul. Även om man inte tycker lika så tycker jag det är så kul att höra dina och andras åsikter och ibland får man upp ögonen för något man missat. Det viktigaste är inte att man tycker lika utan att man delar ett intresse.

 25. Schlagerpinglan

  @Micke, Presentationen som börjar i morgon är en liten enkel genomgång av bidragen ett och ett där jag bl.a. tar upp bidragens finalchanser och lite annat smått och gott. Inget allvarligt utan lite amatör-tyckande där andras åsikter gärna tas emot. 🙂

  Nu till dina tre (väldigt bra) låtar:
  “The highest heights” var en av mina favoriter 2009. En mycket behaglig låt som jag sträcklyssnat på otaliga gånger. 😀 Det mesta är rätt här. Tror dock inte att den hade fungerat i ESC ens med en felfri sång.

  En del låtar måste jag vara på ett visst humör för att uppskatta och “Lane moje” är en typiskt sådan låt. Ibland är den underbart vacker medan jag ibland tycker den är oerhört långtråkig. Svårt att förklara men så är det. 😀 Željko Joksimović som artist uppskattar jag däremot alltid, oavsett humör.

  “Bistra voda” avfärdade jag som helt ointressant de första gångerna jag hörde den men strax innan tävlingen så var det som att jag hörde den med helt andra öron. Plötsligt var det en mycket stark låt som fick nackhåren att resa sig. Rösten, trummorna, de instumentala bitarna och variationen mellan svagt och kraftfullt… allt tillsammans gjorde att den var/fortfarande är ett riktigt guldkorn.

 26. Micke

  Kerstin: Om du och jag hade tyckt lika om alla låtar hade det ju inte varit något kul eller intressant att prata med varandra överhuvudtaget om ESC 🙂 Det är ju olikheterna som gör det. Känner igen det där om att vänner och familj inte förstår någonting. Frågan är bara om det är vi eller de som är knäppa 🙂

  Som jag har sagt så är jag från rocken och den lämnar jag aldrig. Där har jag min själ och mitt hjärta därför har i synnerhet mina rockpolare svårt att fatta mitt intresse för ESC. De förstår bara inte hur en snubbe som älskar hårdrock kan lyssna på schlager. Det handlar ju om att bredda sig. Gillar musik inom nästan alla olika sorter idag. Något jag älskar att ligga och bara koppla av till är vår egen Melissa Horn.

  Schlagerpinglan: Tack för dina svar om mina tre favvisar genom åren. Kul att även du gillar dessa.

  Vad gäller schweizarna Lovebugs 2009 njöt jag fullständigt när de ställde upp och när vår finne i införprogrammet gav den en “fet femma”. Två dagar innan finalen blev sångaren sjuk och det var tveksamt om han skulle kunna ställa upp. Han gjorde det och tyvärr låter han hemsk på rösten. Var så besviken när den röstades bort.

  Lane Moje är sååååååå vacker och med som jag tycker kungen av ESC. Vet inte vad det är men han fullkomligt dominerar scenen utan att egentligen göra ett skit. Pondus kallas det.

  Bistra vodo är den låten genom alla tider som jag mest kan säga ha allt. Vill du ha ballad, rock, folkmusik or whatever så finner du det i den. Grym låt som vår finne gav ännu en “fet femma”. Vad gäller Lane moje så minns jag inte om han gav fyra eller fem poäng.

  Ok ser fram mot vad du kommer med härnäst då.

 27. Kerstin

  Micke, Melissa Horn är en personlig favorit har samtliga hennes skivor i hyllan. Hon är ett typ exempel på en artist som verkligen kan förmedla en text med innehåll. Ska idag försöka lyssna igenom alla 42 bidrag det blir ju lätt så att man bara lyssnar mycket på de favoriter man har och glömmer att ge dom övriga en chans. Men jag kan säga att det finns två bidrag jag tycker väldigt illa om varav det ena gör mig irreterad då det faktiskt har en chans i år. Sen finns det två som är helt obegripliga för mig, vilka det är får ni veta så småningom.

 28. Micke

  Riktigt illa om???? Finns bara en för mig. Gissa vilken 🙂

  Sen finns det 7-9 som jag tycker är riktigt dåliga men faktiskt så många som 25 som är ok, bra, mer bra eller mycket bra. Jag är också rädd för några låtar. Däremot inte mitt hatobjekt för jag har större förtroende för mänskligheten än att dom skulle kunna sjunka så lågt att de skulle kunna rösta fram den. Men där finns fyra andra som skrämmer mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se