ESC2015 Schlagerpinglan: Nu på tisdagskvällen sändes det andra avsnittet av SVT:s “Inför Eurovision Song Contest 2015” och för er som missade det eller vill se det igen så finns det på svtplay.se fram tills den 11:e juni.

Vill ni endast lyssna på de berörda bidragen och veta hur panelen röstade så ser ni deras betyg här nedan tillsammans med länkar till både ländernas infosidor här på bloggen (klicka på flaggorna) och bidragen (klicka på låttitlarna):

Del 2 av “Inför ESC 2015” – Resultatet: Kristin
Amparo
Eric
Saade
Tess
Merkel
Sarah
Dawn Finer
Christer
Björkman
Spanien SpanienAmanecer
Edurne
37 9 7 5 8 8
Albanien AlbanienI’m Alive
Elhaida Dani
34 7 7 8 6 6
Georgien GeorgienWarrior
Nina Sublatti
30 7 5 7 4 7
Österrike ÖsterrikeI Am Yours
The Makemakes
30 5 6 6 8 5
Danmark DanmarkThe Way You Are
Anti Social Media
28 4 5 7 7 5
Ryssland RysslandA Million Voices
Polina Gagarina
26 2 6 6 5 7
Ungern UngernWars For Nothing
Boggie
21 3 4 7 4 3
Rumänien RumänienDe la capăt /
All Over Again
“, Voltaj
20 4 4 3 5 4
Serbien SerbienBeauty Never Lies
Bojana Stamenov
11 1 3 3 3 1
Vitryssland VitrysslandTime
Uzari & Maimuna
9 2 1 2 3 1

Schlagerpinglan: Hmm… av ovanstående tio länder så placerar jag personligen Vitryssland högst upp, vilket framgår av min ranking här. Ser man till hur SVT-panelen röstat så kan jag bara dra en av två slutsatser. Antingen så har alla påverkats av den första talarens uttalande (“osmakligt” och “provocerande dåligt”) och 1:a i betyg och därmed givit lägre betyg än de egentligen velat… eller så har jag en väldigt avvikande smak. Jag hoppas på det sistnämnda, för en panel där ingen vågra stå för sin egen åsikt är inte speciellt givande att lyssna på.

Hur de behandlade Rysslands bidrag, där de blandande in landets politik i det hela, vill jag inte ens beröra utan går i stället raskt vidare till hur Rumäniens bidrag framställdes. Visst lät det som att det rumänska bidraget skulle framföras helt på engelska? Jag vill inte gärna säga att SVT har fel (även om de faktiskt hade fel i förra programmet vad gäller vad som händer om Australien skulle vinna) men innan programmet var jag 100% säker på att Rumäniens bidrag kommer att framföras på både rumänska och engelska i Wien och inget jag hört i kväll har fått mig att ändra åsikt. Tiden lär utvisa vem som har rätt. 🙂

Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag förra veckan såg fram emot ett program som kanske kunde bli bättre… denna vecka ser jag fram emot ett program som knappast kan bli sämre. Usch… jag gillar inte att vara negativ så jag avslutar med detta: På söndag är det dags för det andra avsnittet av Finlands inför-program “De Eurovisa” (se avsnitt ett här). 😉

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till ““Inför ESC 2015” – Del 2 – Resultat”

 1. Johan

  Jag stängde av efter halva programmet av ren ilska och frustration. Det här var verkligen katastrofalt dåligt. Vem är Eric Saade och vad ger honom berättigandet att avgöra vad som är musik och vad som inte är det? Kära gosse, du är inte någon klassisk kompositör, någon jazzmusiker eller musikteoretiskt geni – du har levererat radiovänlig pop förpackat i ett snyggt yttre med en text om ytlighet och högstadiepopularitet. Tess är inte bättre och motiverar på samma mentala nivå som en 6-åring och Kristin verkar fortfarande inte helt hemma i ESC-konceptet alls. Jag förstår inte varför inte det här görs bättre? Christer har jag alltid upplevt som en av de mest passionerade ESC-fansen i Sverige, men nu undrar jag om inte hans tid faktiskt är över, för nu finns det ingen ESC-glädje kvar i hans ögon. Visst, han höll den högsta nivån denna gång men den ribban sattes verkligen inte högt av någon annan utan det var grupptryck, hån, dumma one-liners och ingen blev något klokare eller fick någon ny infallsvinkel att ta med sig. Jag skippar nästa program för nu förstår jag vad som väckte ilskan inom Micke – det här var en katastrof.

  I det här “startfältet” tror jag att Albanien och Ryssland blir farligast. Spanien är jag kluven till, misstänker att de faller på publikröster men räddas av juryn, lite som ifjol. Jag vill att Österrike ska få en hedervärd top 10-plats, men gissar på att den tyvärr glöms bort när folk börjar knappa på telefonen. Ungern har också blivit ett frågetecken – har de en rimlig chans ändå att plocka finalplatsen som för någon vecka sedan kändes helt omöjlig? Mycket ovisst i år, vilket gör det lite mer spännande 🙂

  Men för att avrunda med att återkoppla till panelens prestation: Lägg ner skiten. Sätt Thomas Lundin, Björn Kjellman och hyr in Johan från de Eurovisa och låt Björkman beblanda sig med riktiga proffs istället för hybris-Eric, omogna Tess, vilsna Amparo och följ-med-strömmen-Sarah.

 2. Johan

  Skulle vara kul att höra vad de som inte är inbitna schlagerpinglan-läsare tycker om inför-programmens utveckling från den nordiska panelen till detta. Det är en lång och utdragen backe ner i tramsets avgrund med det lilla undantaget som var 2009 då panelen i min mening höll en någorlunda hög nivå.

 3. Schlagerpinglan

  @Johan, Mmm… ditt förslag om att låta Björkman ingå i en panel med ESC-kännare av lite högre klass känns som en väldigt intressant idé. Jag tror att Christer är väldigt bra på att smälta in i olika sociala formationer och att det är därför han ibland sjunker ner till de andras nivå. Med hans kunskap och lite bättre stimulans så skulle det kunna bli hur bra som helst. Frågan är dock hur intressant det hade blivit för “medel-Svensson”, som tydligen gillar när bidragen slaktas till höger och vänster oberoende av om de förtjänar det eller ej. :/

  Liksom du så är jag intresserade av vad den vanliga TV-tittaren tycker om Inför-programmens utveckling. Jag har fått för mig att de uppskattar det råa och inte bryr sig så mycket om fakta, men det kan ju vara fördomar. Om det är det så är det dock konstigt att det är i den riktningen programmet utvecklat sig… för jag kan knappast tro att någon med genuint ESC-intresse ser det som att det skulle vara något positivt.

 4. Kerstin

  Jag bara hänvisar till min kommentar jag skrev förra veckan efter det första programmet då inget nytt eller bättre hände denna vecka. Samma trams. Jag stängde då av teven och nu har visst Johan gjort detsamma. Så tråkigt för oss ESC älskare.

 5. Jompa

  Jag håller nog inte med er kan jag konstatera. Jag vill höra vad en genomsnittlig tittare tycker om bidragen snarare än ha en massa fans som tokhyllar alla udda låtarna. Det finns en mängd sidor på nätet där fansen skriver vad de tycker och det räcker bra det.
  Ingenting i programmet är hugget i sten men det blir en bra reality check tycker jag; lättare att tippa utgången med dessa inför programmen.
  Snart drar ju även Norge sina inför-program och då blir det än fler fans rasande gissar jag. Ser dock fram emot dessa!

 6. Hannes

  @Jompa står mera på din sida, jag vill höra åsikter så kan jag spekulera själv :p

 7. Schlagerpinglan

  Även jag vill höra åsikter från så många olika håll som möjligt, så det är absolut inte panelens åsikter jag har något emot utan det är snarare sättet de presenterar de på som inte riktigt fungerar för mig. Vid det finska inför-programmet t.ex. så hade de oftast helt andra åsikter än jag själv, men de kunde konsten att presentera sina åsikter på ett intressant och varmt sätt. Alla har dock inte samma smak och detta lite råare klimat som SVT satsar på fungerar tydligen, annars hade det förmodligen inte fortsatt.

 8. Kerstin

  Det jag vänder mig främst mot i de här inför programmen är HUR åsikter och motiveringar framställs. Förra veckan hånade de Frankrikes bidrag och nivån på de omdömena var extremt låg, denna vecka var det Vitrysslands tur. Detta är inte ok. Att alla fem ger högsta poäng till Australien, kom igen det är ingen ny euphoria och igår botten betyg till Vitryssland det speglar knappast någon genomsnittlig tittare det kan jag garantera. Dom får tycka vad dom vill, men gör det på ett respektfullt sätt och med vettiga motiveringar.

 9. André

  Jag kan meddela att jag slutade se på de här inför-programmen redan 2013, då jag tyckte att nivån sjönk alldeles för mycket och utefter era kommentarer verkar det inte som jag missar något. Det här programmet var helt fantastiskt utformat och intressant under de första åren då det var en nordisk panel, det var en helt annan nivå på det och att man fick se det från flera olika perspektiv var tilltalande. När den panelen skrotades hade man iaf Thomas Lundin kvar, som gjorde hela programmet på egen hand, för är det något jag tyckt illa om så är det när programmet dominerats av patrioter som skrattar och hånar flera bidrag medans man alltid ger Sverige högsta betyg och säger att det är årets vinnare. Jag minns 2009 när alla gav Malena Ernman skyhöga poäng och jag själv höll på att gå av på mitten för att jag tyckte det var så dåligt och var övertygad om att Malena skulle vara så långt ifrån en seger man kunde komma. Och man får väl ändå säga att jag hade rätt….När sedan Lundin slutade medverka så gav jag programmet en chans, men tyvärr blev det för mycket svågerpolitik, patrioter, och alldeles för låg nivå på det hela.

  Kerstin: Du säger att alla gav högsta poäng till Australien och Vitryssland låga, vilket inte speglar en genomsnittlig tittare. Jag hade faktiskt tänkt skriva exakt samma sak själv, efter att jag såg poängen. Jag ger visserligen inte mycket för årets startfält och tycker å andra sidan att Australien är en av de bättre låtarna det här året, men högsta betyg är den inte värd för mig. Det är en glad poppig feel-good låt, men inget mästerverk. Australien hade jag själv nog gett en sjua…Vitryssland tycker jag är skamligt att den placeras så långt ner för i årets svaga startfält tycker jag faktiskt Vitryssland har en av de bästa låtarna och jag hade inte ens haft något emot om den vann. Att även Rumänien placeras så långt ner som den gjort av panelen tycker jag också är frustrerande för det är också en av de bättre låtarna detta år, enligt mig. Det enda jag kan vara lite glad för är att jag för en gång skull får se min lilla favorit Georgien vara högt placerad 🙂

  Nej, jag kommer nog inte se på Inför-programmen i fortsättningen heller, särskilt inte nu när jag läst vad ni skrivit här 😉 Tur att vi har en egen liten panel här haha

 10. Hannes

  Det där med att de hånar har jag själv lite svårt över, om det nu har Lettlands bidrag kommer jag att…bli arg eller något, vete fan. Men det kan jag åtminstånde förstå varför ni inte gillar 😛

 11. Isabell

  Jag är inte lika kritisk som ni andra. Har inte stängt av tv:n än & tänker se nästa “Inför Eurovision..” också!
  Inte för att jag tycker att de har jätte mycket konstruktivt att säga, men jag är programmet troget än så länge. Jag håller med om att Eric Saade sätter sig själv på för höga hästar och tror sig veta vem som sjunger bra och inte… Ha!! Tycker INTE att han hör hemma i programmet. Jag anser också att Tess inte är seriös i sina omdömen. Tramsig! Amparo verkar allmänt osäker på vad hon tycker om låtarna. Har svårt att uttrycka sig.. Suck! Sarah tycker jag oftast har vettiga saker att säga. Exempelvis när hon talade om Rysslands bidrag. Utan tvekan tror jag att många påverkas av Rysslands beteende mot minoritetsbefolkning i landet m.m. när de ska rösta. Jag gör det! Jag vet att man inte ska blanda in politik i musiken, men det ÄR provocerande! Låten är bra, inte jättebra, och hon sjunger bra, därför kommer det bidraget att gå ganska långt…tror jag.
  Beträffande Rumäniens bidrag, hoppas jag verkligen att de sjunger på rumänska oxå och inte bara på engelska!!! Hoppas, hoppas!!!

 12. Isabell

  …upptäckte att jag ändå var ganska kritisk i mina kommentarer… 😉

 13. hej

  Ogae har börjat, ni kan se hur det ser ut nu här: http://www.ogaeinternational.com/index.php?option=com_content&view=article&id=198

 14. Johanna

  Hej! är det någon som vet om ogae rest of the world får rösta på Australien- det känns som att det hade blivit orättvist om de fick det men jag tycker det skulle vara intressant att veta!

 15. hej

  Tydligen är svaret ja @johanna. De röstade nu och gav Australien 1 poäng

 16. hej

  Och gav Sverige douze points

 17. hej

  Topp 5 i ogae:
  1. Sverige 83 poäng
  2. Italien 80 poäng
  3. Estland 59 poäng
  4. Australien 36 poäng
  5. Slovenien 31 poäng
  Dessa har röstat:
  Ogae Switzerland
  Ogae rest of the world
  Ogae Estonia
  Ogae Denmark
  Ogae Russia
  Ogae Armenia
  Ogae Albania
  Ogae Luxembourg
  Dessa röstar imorgon
  Ogae Poland
  Ogae Serbia
  Ogae Norway
  Ogae Lithuania

 18. Johanna

  @hej Tack för svaret! Ja det var ju lite märkligt kan jag tycka men, men! Iaf så ger jag inte så mycket för dessa undersökningar där bara fansen röstar men hoppas att resultatet kan bli något liknande i Wien iaf (skulle inte göra mig något om Sverige förlorade mot Italien btw)

 19. Schlagerpinglan

  @hej, Tackar för rapporteringen om OGAE-omröstningen. 🙂 Jag har nu uppdaterat med de två första dagarnas röstsiffor, trots att jag egentligen inte hade tid med det just nu (var alltför nyfiken för att låta bli). På måndag hoppas jag att jag är tillbaka med genomgången av bidragen (då med två-tre länder om dagen).

 20. Isabell

  En liten fråga bara..
  Vad är OGAE the rest of the world?? Vilka är det?

 21. Schlagerpinglan

  @Isabell, OGAE Rest of the World är en OGAE-klubb för de ESC-fans som inte har någon egen officiell OGAE-klubb. Se förteckningen av OGAE-klubbar här: http://www.ogaeinternational.com/

  Av ESC-länderna så är det (enligt ogaeinternational.com) för tillfället Vitryssland, Bosnien & Herzegovina, Ukraina, Ungern, Slovakien, Tjeckien, Monaco, San Marino, Montenegro, Lettland och Georgien som saknar egen klubb. Även andra länder utanför ESC ingår här, främst Kazakstan, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Brasilien, Argentina, Japan och Sydkorea.

 22. Isabell

  Ok! Tack för info. Pinglan! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se