ESC2017 Schlagerpinglan: I väntan på effekterna av gårdagens stora ESC-nyhet så fortsätter jag mini-presentationerna av de tävlande bidragen i olika kategorier och nu har turen kommit till de bidrag som tävlar för forna Jugoslavien i Eurovision Song Contest 2017.

2012 ställde regionen upp med sex bidrag, 2013 drog sig Bosnien och Hercegovina ur, 2014 hoppade även Kroatien och Serbien av. 2015 vände trenden då Serbien kom tillbaka och 2016 fanns alla de sex länderna med i tävlingen igen. I år får vi dock klara oss utan Bosnien och Hercegovina, som återigen valt att stå över.

Här nedan ser ni länkar till regionens fem bidrag, rangordnade efter hur bra jag personligen tycker att de är för tillfället:


My friend“, Jacques Houdek – Kroatien

Schlagerpinglans topplista av forna Jugoslaviens bidrag i ESC 2017 (2017-03-22):
Kroatien 1. Kroatien – “My friend“, Jacques Houdek (semifinal 2)
Makedonien 2. Makedonien – “Dance Alone“, Jana Burčeska (semifinal 2)
Slovenien 3. Slovenien – “On My Way“, Omar Naber (semifinal 1)
Serbien 4. Serbien – “In Too Deep“, Tijana Bogićević (semifinal 2)
Montenegro 5. Montenegro – “Space“, Slavko Kalezić (semifinal 1)

Schlagerpinglan: I år tycker jag att regionen skickar ett extremt spretigt startfält. Det sträcker sig allt från två intressanta bidrag, som jag gillar att lyssna på och som jag har stora förväntningar på vad gäller respektive scenframträdande, till två bidrag som jag i nuläget endast uppskattar för sin förmåga att ge variation till startfältet, men sådana bidrag behövs ju också. 🙂

Däremellan har vi Omar Naber som visserligen återvänder till Kiev med ett bidrag som jag tycker är bättre än hans 2005-försökStop“… men det känns lite för säkert och ospännande för att på allvar hamna bland mina absoluta favorit-bidrag. Jag hoppas i alla fall att han får en bättre placering än sist då han kom 12:a i semifinalen, se hela ESC-2005-i-Kiev-resultatlistan här.

Se även: Min personliga rangordning av de 5 nordiska bidragen, de (förhoppningsvis) 10 “ex-sovjetiska” bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 18 semifinal-1-bidragen och de 19 semifinal-2-bidragen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Forna Jugoslaviens fem bidrag i Eurovision Song Contest 2017”

 1. Linda

  Bra:
  1. Makedonien
  2. Serbien

  Usla:
  3. Slovenien
  4. Montenegro
  5. Kroatien

 2. hej

  1. Kroatien
  2. Makedonien
  3. Montenegro (Inte ett fan av musikvideon, men låten är lite av en guilty pleasure)

  4. Slovenien
  5. Serbien

 3. Johan

  Oerhört besviken av Balkan i år! Men Makedonien och Serbien är i en kalss för sig själva i det här fallet, och de resterande är i bottenträsket för min del. Hoppas på mer etno till nästa års upplaga 🙂

  1. Makedonien (Den här växer och växer!)
  2. Serbien

  3. Slovenien
  4. Kroatien
  5. Montenegro

 4. Kerstin

  1. Makedonien, stor favorit hos mig.

  2. Serbien

  3. Slovenien
  4. Montenegro

  5. Kroatien

 5. Kerstin

  Jag tycker ändå att 3 av dessa 5 bidrag är rätt bra och 1 nämligen Makedonien är jättebra och tillhör min topp 5. Det är väl egentligen bara Kroatien som jag inte alls gillar.

 6. Schlagerpinglan

  Tre av fyra av er har Serbien på andraplatsen och ser man till oddsen så ligger Serbien ganska bra till. Även om jag är lockad att tro att ni har “fel” allihopa 😉 så anar jag att det kanske finns något i bidraget som jag missat. 🙂 Det blir till att ge bidraget ytterligare extrachanser, för nu blev jag riktigt nyfiken.

 7. Adri

  1. Makedonien – HELT ÖVERLÄGSEN vad gäller ex-jugoslaviska länderna i år. Fantastisk låt med vibbar av Tove Lo.

  -sen ett stort hopp ner-

  2. Serbien – Väldigt typisk låt. Gillar den medan den pågår, men den lämnar inga jättestora intryck.

  3. Montenegro – Detta låter som om någon som aldrig hört en ESC-låt fick uppgiften att skriva en “riktig ESC-låt”.

  – ytterligare stort steg –

  4. Slovenien – Kompetent men extremt tråkigt.

  5. Kroatien – Uppskattar variation, men helt ärligt? Denna låt förtjänar ingen framgång i tävlingen överhuvudtaget. Det enda som inte stryker mig 100% mothårs är det lilla stressade stråksolot.

 8. Lukas

  1. Kroatien

  2. Serbien
  3. Slovenien

  4. Montenegro
  5. Makedonien

 9. hej

  EBU gjorde en statusuppdatering för 40 minuter sedan. De har gjort ett erbjudande till Ryssland om att delta via satellitlänk istället.

  Personligen tycker jag att det är ett bra drag av EBU så länge det är live. Äntligen kom de på en lösning bra för alla parter.

 10. Josef

  @Schlagerpinglan: Otroligt nog är jag lite på din linje angående Serbien. Första anblick verkar det jättebra, men ska man tänka sig detta live blir det en del problem. Undrar hur hennes röst egentligen låter utan det där mixerbordstödet som drar igång refrängen med kraft och Tijana plöstsligt låter kraftfull på rösten. Jag vill höra henne live.

  Min ranking:

  1. Makedonien
  2. Montenegro (Växer! Känslan av Alcazar bara lyser!) 🙂
  3. Kroatien
  4. Serbien
  5. Slovenien (egentligen inte dåligt men VÄLDIGT förutsägbart)

 11. Schlagerpinglan

  @Josef, Ja, när man väl får höra många av de tävlande artisterna framföra sina bidrag live så kan det mycket väl blir stora förändringar på listorna. Själv är jag väldigt nyfiken på Kroatiens bidrag, som kan bli helt förtrollande men där det lika gärna kan gå åt helt motsatt håll.

 12. Johanna

  1. Serbien
  2.Makedonien
  3. Montenegro
  4. Slovenien
  5.Kroatien

  Tycker egentligen inget av dessa bidrag är dåliga faktiskt men kan inte se Kroatien och Slovenien i final. Troligen inte Montenegro heller tyvärr…De andra två bör kunna ta sig dit och om det finns någon rättvisa får Makedonien sin bästa placering någonsin i år.

 13. Micke

  Ok hoppas det kommer att handla om det som det ska göra i fortsättningen nu då 🙂 Vill börja med att rikta ett stort tack till min vän Josef. Du löste en gåta för mig. Tack vare dig förstår jag nu varför jag tycker så illa om Montenegros bidrag. That’s What Friends Are For 🙂

  1. Serbien
  2. Makedonien

  3. Kroatien
  4. Slovenien

  5. Montenegro

 14. Micke

  Se där! Alla av oss förutom en har samma två topp 2. Inte så vanligt 🙂

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag får det till fyra stycken som inte har Serbien och Makedonien på de två första platserna, så riktigt så eniga är vi inte. 😉

 16. Micke

  Tack för info Pinglan. Hur tusan kunde jag missa Hej och Lukas. Josef såg jag. Kanske får skaffa glasögon 🙂 Men ändå. Mer eniga än vi brukar ändå 🙂 Serbien och Makedonien gillar jag, Montenegro tycker jag illa om. Men när det gäller Kroatien och Slovenien hamnar jag på två av de bidrag jag har svårast att bestämma mig för vad jag tycker. Ibland finns det något där men ibland inte. Ger sig nog när man väl får se det på scen.

  Nu får jag verkligen be om ursäkt här. Såg nu att du sa att det var fyra som tyckte annat. Letade och letade men jag hittade bara tre. Men sen började jag använda njuren i skallen och kom plötsligt på att det ju fanns en som skrev hela inlägget 🙂 Där hittade jag nummer fyra. Ber om ursäkt för att jag förbisåg dig 🙂

 17. Schlagerpinglan

  @Micke, Ingen fara, min lista finns ju som sagt inte bland kommentarerna och är därför lätt att missa (om det är där man letar). 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se