ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Montenegro i Eurovision Song Contest:

Montenegro
Land: Montenegro deltagit 10 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTCG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Stevan Faddy kom 22:a av 28 i semifinalen med “Ajde Kroci

Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:
2018: Inje“, Vanja Radovanović (Montevizija 2018) 16:e i semi 2
2017: Space“, Slavko Kalezić (Internval) 16:e i semi 1
2016: The Real Thing“, Highway (Internval) 13:e i semi 1
2015: Adio“, Knez (Internval) 13:e i finalen
2014: Moj Svijet“, Sergej
Ćetković
(Internval) 19:e i finalen
2013: Igranka“, Who See (Internval) 12:a i semi 1
2012: Euro Neuro“, Rambo
Amadeus
(Internval) 15:e i semi 1
2011:
2010:
2009: Just Get Out of My Life“,
Andrea Demirovic
(Internval) 11:a i semi 1
2008: Zauvijek Volim“,
Stefan Filipović
(MontenegroSong
+ internvald låt
)
14:e i semi 1
2007: Ajde Kroci“, Stevan
Faddy
(MontenegroSong) 22:a i semifinalen

Serbien och Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2006: Landet skickade inget bidrag
men deltog vid omröstningen
(Evropesma 2006) – – –
2005: Zauvijek Moja“, No Name (Evropesma 2005) 7:a i finalen
2004: Lane Moje“, Željko Joksimović (Evropesma 2004) 2:a i finalen

Montenegro i Eurovision Song Contest 2019:


Montenegros ESC 2019-bidrag: “Heaven”, D mol

Lyssna på Montenegros Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Heaven officiell musikvideo: ny versionfinal-framträdandetext
Fler tolkningar: original-studioversionsmakprov på montenegrinska versionen “Ti” m.m.
live i Amsterdam
Låtskrivare: Dejan Božović (m), Adis Eminić (t)
Startnummer: nr 2 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: Montevizija 2019: Montenegro utsåg sitt ESC 2019-bidrag den 9:e februari då den nationella finalen med fem tävlande bidrag avgjordes genom två röstningsomgångar. Först fick tre olika jurygrupper och tittarna välja ut två superfinalister innan tittarna själva fick utse vinnaren. Vann gjorde D mol med 62% av rösterna. Läs mer här:
Montenegros Eurovision-bidrag 2019” – “Videon till nya versionen av Heaven
Artister: D mol
D mol
(Grafik: eurovision.tv)
Gruppmedlemmar:
Tamara Vujačić, Mirela Ljumić, Željko Vukčević
Ivana Obradović, Emel Franca, Rizo Feratović
Sociala medier:
instagramwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with D-Moll (av ESC Bubble)
Interview with D-Moll (av ESC Bubble)
♥ Se: “D-mol “Heaven” Making of the official video” (RTCG Montevizija)
♥ Se även: “10 facts about D mol” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Ej vidare till final (plats 17 av 17) & botten-10 (plats 35) av de 41
Odds (2019-04-03): Ej vidare till final (plats 17 av 17) & botten-10 (plats 35) av de 41


Åsikter och spekulationer om Montenegros bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final MontenegroMontenegroMontenegroMontenegroMontenegro Betyg: 3+ / 5
Montenegros bidrag är ett rejält gränsfall för mig. Inledningsvis gillade jag det inte alls, men den nya versionen har vuxit till sig rejält så det finns en stor chans att jag kommer att vilja ha bidraget vidare till final. Allt hänger dock på framträdandet, då jag är allergisk mot fenomenet med ett antal sångare som står uppradade på scen och kör solorace (som Schweiz 2006). Blir det något sådant så finns det andra bidrag som kan få deras finalplats. Jag tror dock att de, om inget annat så med tanke på att det trots allt är den enligt mig lite svagare semifinalen, får till ett finalvärdigt framträdande.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Med tanke på att Montenegro tillhör de länder som enligt oddsen har minst chans att ta sig vidare till finalen, och har en historia av att oftare missa än att lyckas, så känns det lite väl vågat att gissa på en finalplats. Jag tror dock att de flesta baserar sitt spelande/antagande på final-framträdandet, som är helt annorlunda mot den version de kommer att tävla med i Tel Aviv. Jag skulle faktiskt inte bli så jätteförvånad om de trots allt kniper en av finalplatserna. Hur daterad den än kan kännas så finns här en del övertygande folkmusiktongångar och trevliga röster och kombinerar man det med en fungerande show så är allt möjligt. Jag vill dock se detta innan jag tror det, så min gissning för tillfället är därför att de inte går vidare.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Inför ESC 2019: Montenegro – “Heaven” – D mol”

 1. Adri

  Det är ju årets bästa re-vamp. Det ger jag Montenegro. Absolut.

  Jag såg en sammanställning över artisternas åldrar i år och förstå chocken när typ alla i denna grupp är ungdomar i min ålder (23) eller yngre om jag minns rätt. Måste säga att jag trodde alla var runt 30-snåret.

  Det om det.

  Låten? Ja. Den är cheesy. Som sagt, den nya versionen var ju en uppgradering på många många många procent!

  Alla kan sjunga. Det har visat sig förr. Och det kan ge dem lite pluspoäng. Men nej… jag tror inte det blir final här tyvärr.

 2. Adri

  Just det. På min personliga lista är den på plats 32.

  Och så min lilla favorit i Montenegro:

  Jag gillade inte denna låt alls egentligen. Montenegros final var helt enkelt bara så svag. Så om jag fått fria händer hade följande låt representerat Montenegro:

  https://m.youtube.com/watch?v=wVXzZuwzq0c

 3. Marcus

  Jag känner mig smutsig när jag lyssnar på den här. Det är så falskt, så tillgjort. Och som sagt, de verkar helt ha missat att det inte är en soloshow. Nej, mycket sämre än det här går det inte att bli. Den här placerar jag i långt ner av alla låtar som någonsin tävlat.

 4. Andreas

  Blir mörkrädd då man läser deras bidrag genom åren enda jag tycker är riktigt bra är Knez med Adio i övrigt så har det ena värre än det andra avlöst varandra. Jag tror och hoppas att det blir ytterligare ett uttåg redan i semifinalen för Montenegro.

 5. Micke

  Aj fan är vi drabbade av samma allergi du och jag Pinglan. Man kan bli vansinnig på det irriterande kliandet 🙂 Det här är enligt mig ett av de fyra mycket dåliga bidragen i ESC 2019. Det är inte det sämsta av de fyra men faktiskt det enda av dem som jag ännu inte hittat någon som tycker om. Kanske dyker upp här nu då.

  Pinglans jämförelse med Schweiz 2006 är klockren. Exakt samma “se på mig det är jag som är stjärnan. Skit i de andra de är ingenting i jämförelse med mig.” Såna här bidrag gör inte gott för min mage. Det finns dock små moment i bidraget som räddar bidraget från en fet nolla i betyg. Ytterst små och få. Nej detta är Montenegros sämsta bidrag någonsin.

  Det fanns ett bra bidrag i Montenegros uttagning som jag var bombsäker på skulle vinna “Ja sam ti san“, Andrea Demirović. Nu ska jag dock fylla i det faktum att jag aldrig såg det bidraget live så jag har ingen koll på hur det stod sig i verkligheten så att säga. Studioversionen var däremot stark. Om den inte höll live så är istället bidraget från 2009 det bästa de haft.

  Tidernas bästa bidraget från Montenegro då? Oj så jag saknar balkanballaderna i ESC. Ett av de största momenten inom ESC har gått i graven. Här är ett som absolut inte är superklass men det är Montenegros bästa bidrag i ESC

  https://www.youtube.com/watch?v=4giAO-2aICo

 6. Micke

  Hmm! Kommentaren om bidraget från 2009 hamnade fel. Det skulle givetvis stått i sista stycket ihop med deras bästa bidrag genom åren

 7. Adri

  Micke: Vi hade ju en balkanballad så sent som ifjol… ”Inje”. Även den från Montenegro. Oj vad den var dålig.

  Montenegro överlag är nog det svagaste landet i tävlingens historia. Två bidrag har dem som inte är bra, men slightly mindre usla än övriga.

  Nämligen:
  • ”Ajde Kroci” – 2007
  • ”Just get out of my life” – 2009

  Sämst är typ en delad plats med resten av deras låtar… men bara för den var så vedervärdig så får ”Space” från 2017 ett ”dishonorable mention”.

 8. Johanna

  Alltså. Jag såg deras vinst i sin uttagning komma men det här KAN inte gå till final. Tror att de flesta balkan-länderna jobbar i svår uppförsbacke i år och den här är sämst av de alla (dock finns det två bidrag i år som är sämre ändå så rankar den ändå rank 39)

 9. Schlagerpinglan

  @Johanna, Jag hade samma känsla inför/efter finalen, men remixen visade sig vara ett riktigt upplyft, i alla fall för mig, så har du inte lyssnat på den så kan den kanske hjälpa dig att ge bidraget en mer positiv känsla. (Har du redan lyssnat men fortfarande inte är imponerad – strunta i min kommentar. 😀 )

 10. Micke

  @Pinglan, jag skulle aldrig strunta i en kommentar från dig. “WOW! Snacka om inställsam 🙂 Jag vet inte hur Johanna har gjort om hon har lyssnat på den här eller inte. Jag har gjort det men grejen för min del är mer artisterna än låten. Jag gillar ingetdera men det är främst artisterna och deras hela uppträde som kryper för hela mig.

  Du får inte lura Johanna nu så att hon och jag inte längre har samma placering 39 för bidraget 🙂 Det finns ju dock ett bidrag från Norden och främst ett som ylar om vänner som jag rankar som än värre

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, 😀 Mmm… hur bra jag än tycker om den nya versionen (som fått mig att tycka att Montenegro förtjänar en finalplats) så kommer allt att avgöras av artisternas agerande på scenen. Jag hoppas på det bästa… men vi får helt enkelt se hur det blir. 😀

 12. Johanna

  @Micke Är dock rätt säker på att det inte är samma låtar du har placerat efter denna som det är för mig. För mig är det Ausxtralien och Frankrike. Den ena vet jag att du gillar hyfsat i alla fall

  @pinglan Jag ska lyssna lite mer på remixen lite senare så får vi se. Tror inte att jag någonsin kommer sätta den som en finalist dock….

 13. Micke

  @Johanna, om du tittar på De Eurovisa och kollar på de två länder som Johan Lindroos ger sina bästa betyg åt så ser du vilka två jag placerar efter Montenegro och då på plats 40 och 41. Man kan lugnt säga att Johan och jag inte riktigt är överens när det gäller dessa två bidragen 🙂

 14. Engsla

  Tråkigt nog stämmer jag mest bara in i klagosången vad gäller det här bidraget. Love love peace peace indeed… Farbrorn med felan är nog det bästa med den här. Ger den en 1/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se