ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Island i Eurovision Song Contest:

Island
Land: Island deltagit 31 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RÚV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1986 Icy kom 16:e av 20 med “Gleðibankinn

Islands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2018: Our Choice“, Ari Ólafsson (Söngvakeppnin 2018) 19:e i semi 1
2017: Paper“, Svala (Söngvakeppnin 2017) 15:e i semi 1
2016: Hear them calling“,
Greta Salóme
(Söngvakeppnin 2016) 14:e i semi 1
2015: Unbroken“, Maria Olafs (Söngvakeppnin 2015) 15:e i semi 2
2014: No Prejudice“, Pollapönk (Söngvakeppnin 2014) 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi (Söngvakeppnin 2013) 17:e i finalen
2012: Never Forget“,
Greta Salóme & Jónsi
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2012
)
20:e i finalen
2011: Coming Home“,
Sjonni’s Friends
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2011
)
20:e i finalen
2010: Je Ne Sais Quoi“,
Hera Björk
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2010
)
19:e i finalen
2009: Is It True?“, Yohanna (Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2009
)
2:a i finalen
2008: This Is My Life“, Euroband (Laugardagslögin) 14:e i finalen

Island i Eurovision Song Contest 2019:


Islands ESC 2019-bidrag: “Hatrið mun sigra”, Hatari

Lyssna på Islands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Hatrið mun sigra final-framträdandeofficiell musikvideoisländsk / engelsk text
Fler tolkningar: semifinalsframträdandestudioversion
live i Amsterdamlive i Amsterdamlive i Amsterdamlive i Madrid
Låtskrivare: Hatari (t&m)
Startnummer: nr 13 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: Söngvakeppnin 2019: TV-bolaget RÚV utsåg sitt ESC 2019-bidrag genom en nationell uttagning där 10 bidrag tävlade i två semifinaler om 5 platser i finalen den 2:a mars. I finalen, där tre av artisterna valde att tävla med engelska versioner av sina bidag, för att få tävla på engelska i Tel Aviv, fick 50/50 jury- och tittarröster välja ut två superfinalister, vilket visade sig bli de båda bidragen med isländsk text. Den slutliga vinnaren utsågs med 100% tittarröster. Läs mer här: “Islands Eurovision-bidrag 2019
Artister: Hatari
Hatari
(Grafik: eurovision.tv)
Gruppmedlemmar:
Klemens Nikulásson Hannigan
Matthías Tryggvi Haraldsson
Einar Hrafn Stefánsson
Sociala medier:
hatari.isyoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer:
Interview with Hatari (subtitled) (av RÚV)
Interview with Hatari (subtitled) (av RÚV)
Interview with Hatari (subtitled) (av RÚV)
Eurovision in Concert-intervju (av EIC)
Eurovision in Concert-intervju (av wiwibloggs)
♥ Se även: “10 facts about Hatari” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (delad 4:a av 17) & topp-10 (plats 8) av de 10
Odds (2019-04-07): Vidare till final (3:a av 17) & topp-10 (plats 6) av de 10


Åsikter och spekulationer om Islands bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final IslandIslandIslandIslandIsland Betyg: 3+ / 5
Inledningsvis gillade jag inte alls det isländska bidraget, vilket till största del hade med texten att göra. En låt där de sjungs om hat är inte riktigt vad jag i normalfall dras till och därför tog det relativt lång tid innan jag började uppskatta “Hatrið mun sigra” på riktigt. Själva musiken (med sina både intressanta, råa och vackra beståndsdelar samt oemotståndliga slingor) har dock övertygat mig så numera har jag inga större problem med texten (även om jag ännu inte är helt klar över hur den egentligen är tänkt att tolkas). Hur som helst, ett lite udda men välkommet inslag på ESC-scenen och en självklar finalist enligt mig.
Schlagerpinglan tror: Till final
Om man ser till Islands senaste ESC-resultat så har de misslyckats med att ta sig till final de senaste fyra gångerna, vilket inte låter så positivt. Å andra sidan så tog de sig faktiskt till final senast de skickade ett bidrag som stod ut från mängden, så kanske talar det till deras fördel ändå. Likheterna mellan Pollapönk och Hatari är kanske inte helt uppenbara med då de inte bara har förmågan att få publiken att heja till gemensamt utan även kan backa upp det hela med intressanta låtar så tror jag att resultatet blir detsamma, d.v.s. finalplats för Island.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Inför ESC 2019: Island – “Hatrið mun sigra” – Hatari”

 1. Adri

  I Islands superlama final så var detta 100% rätt val. Jag vet inte vad jag ska tycka egentligen. Texten rör mig inte alls. De sjunger i karaktärer och har då lösare gränser. Med det sagt tror jag inte det är “skämt-bidrag”. Tänk typ Lordi eller Conchita Wurst, karaktärer men med seriösa låtar. Lite så tror jag är grejen här också.

  Låten blir bättre och bättre rent musikaliskt också. Den sticker ut och i ESC är det kul. Men jag vet inte… alltså det är konstigt. Det är en av årets mest speciella låtar men ändå har jag typ ingenting att säga. Jag är helt tom i skallen av denna låt.

  Jag både hoppas och tror på final dock. I nuläget infinnes Island på min plats 20.

  De är en bra showgrupp, de är intressanta, låten sticker sannerligen ut, jag gillar delar av låten genuint musikaliskt också.

  Plussen kompenserar minusen 🙂

  Vilka borde vunnit i Island då? Well, Island valde rätt! Bravo 🙂 Även om det mest var ett fall av “best of the worst”.

  ———————————————

  NATIONELLA FINALER – Plats 18:

  https://www.youtube.com/watch?v=dsPPkLR5-mA

  Denna var så J-Ä-V-L-A överlägsen i sin final! Hur slutade det såhär? Jag ogillar inte låten de skickar egentligen, men denna låten är ju som klippt och skuren för ESC. Den är etnisk, den är högljudd och den har den PERFEKTA mängden drama. Och den blir fan bara bättre och bättre… I början var den bäst i en svag final, men nu är den fan bra “for realz”.

  Gillar inte när folk säger att det är för gammalt eller dylikt, men hade detta varit 2005 tror jag denna låt hade haft vinstchans. Om den då vunnit nationella finalen då också 🙂 Synd att den kom (vad min magkänsla säger:) 14 år senare än sin prime time.

 2. Micke

  Vet ni jag har ju sagt några gånger här när någon inbillat sig att den gjort mig sur eller arg att jag väldigt, väldigt sällan blir arg. Det stämmer klockrent men saker runt detta bidraget har faktiskt gjort mig lite irriterad. Inte så mycket bidraget i sig utan mer folks fördomar om rockmusik. Vet inte hur många som har kommit till mig och sagt sig vara så förvånade över att jag inte gillar detta. “Men du som älskar rock och röj” och tusan vet vilka andra grejer jag fått höra.

  För det första: DETTA ÄR INTE ROCK. För det andra: Att älska rock betyder inte att man tycker livet är meningslöst eller att man gapar ut att hatet kommer att segra. För det tredje: Att älska rock betyder inte att man dryper i blod över hela kropparna eller att man måste spy galla över allt.

  Bara så att alla vet det. Jag älskar och nästan avgudar rock. Jag gör exakt samma sak med kvinnor, med livet och det enda jag hatar är hat och folk som deltar i hat och våld.

  Så då var det sagt så inga fler missförstånd uppstår 🙂

  För er som gillar bidraget läs inte vidare nu. Detta är ett för mig rätt igenom vidrigt bidrag som jag inte ens vill veta av. Det som irriterar mig mest är att det finns några små, små detaljer som gör att jag ändå inte kan ge det en fet nolla. Bidraget får därför (1/10) Sen vill jag bara avsluta med att säga att jag vill inte höra någon som säger sig hata rock för att det är våldsamt sedan gå ut och säga sig älska detta för att det är nytt och fräscht. Kan det finnas mer falska personer?

  Jag skulle vilja fortsätta snacka ned bidraget men redan det jag gjort så här långt är längre än jag brukar gå så det räcker nu. Jädrar att det finns dessa få sekunder som hindrar mig att det den feta nolla det egentligen är värt.
  ———-

  Så nu är jag mig själv igen 🙂

  Jag har inget mer att säga om Islands uttagning i år därför att det i mina ögon inte fanns något bra där överhuvudtaget så det får räcka så här 🙂

  Nu tar jag mig istället an Islands bästa bidrag genom tiderna. Oj det är mycket bra från dem genom åren även om de tappat senaste åren. Det bästa bidraget är rock som ni nog vet att jag gillar 🙂 Rock i lugnare format iofs vilket jag gillar lika bra.

  https://www.youtube.com/watch?v=RkHLqRzxxgs

 3. Micke

  Visst tusan jag glömde ju

  TOP 20 AV UTSLAGNA BIDRAG:
  ——————————–

  Här placerar jag ett bidrag från ett land jag normalt ser som en av de två största “svikarna” i ESC. Normalt två av världens bästa musikländer men i ESC det omvända. Det ena landet har en för mig TOP 10 som bidrag nu i maj. Det andra landet har som vanligt ett uselt bidrag men de kunde faktiskt även de haft ett bra om de istället skickat detta. Ett bidrag jag inte gillade först men det växer mer och mer.

  PLATS 18:

  https://www.youtube.com/watch?v=lVjG7nwBoN0

 4. Micke

  @Pinglan är det så att du tycker jag gick för långt i mitt omdöme av det isländska så har jag inte minsta problem med att du tar bort det. Jag lovar dig på min framtida grav att jag varken kommer att skriva mindre eller mer på bloggen eller att något överhuvudtaget förändras för mig om du så gör.

  Har bara fått så många weird kommentarer om min kärlek till rock kontra det här bidraget att jag bara behövde andas ut

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Kanske lät det värre i ditt huvud än vad som kom ut i text… för som jag ser det så är du oerhört upprörd över att vissa felaktigt kallar detta “rock” men något direkt upprörande hittar jag faktiskt inte i din text. (Ska inte tas som någon uppmaning att försöka omformulera dig så att dina känslor kommer fram ännu bättre utan vi förstår nog vad du menar. 😉 )

 6. Micke

  @Pinglan, ok tack. Blir bara lite upprörd av grejer runt bidraget. Men det ska inte upprepas. Jag vet normalt hur man uppför sig 🙂

 7. Adri

  Micke: Jag trodde aldrig du skulle gilla detta, men jag trodde iaf du skulle uppskatta det (snackar naturligtvis om tidigare i vintras innan du gjort dina åsikter tydliga). Inte för att det är rock, för det är det inte. Det vet t.o.m jag och jag är fullständigt musikhandikappad. Jag trodde du skulle gilla detta då det är annorlunda och du snackar ofta om vikten att sticka ut och genrespridning och that sort of things 🙂

  Oj vad fel jag hade.

  Moving on till en annan del av din kommentar: “… jag vill inte höra någon som säger sig hata rock för att det är våldsamt sedan…”

  Du är HUNDRA gånger mer insatt än vad jag är, men det är väl ändå ingen som 2019 säger sig avsky rock för att det är våldsamt. Det var väl sånt som föräldrar till typ Elvis-generationen sa?

  Och för att avsluta på en något ESC-relaterad note: Din länkade version av “Bigger than us” är fan så mycket bättre än den som nu skickas till Tel Aviv. Men likväl inte min favorit i GB’s uttagning 🙂

 8. Adri

  Men oj vad jag börjat svära. Är det att jag känner mig så pass bekväm på bloggen nu att jag skriver som jag pratar?

  För jag har fått för mig att Pinglan inte gillar svordomar, så har försökt “mildra” mitt språk innan, men det går ju inte så bra längre märker jag! Borde läsa igenom saker innan jag skickar 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Adri, Alldeles rätt, jag gillar inte svordomar och grovt språk och hade gärna haft en underbar liten rosa bubbla där alla använder sig utav vårdat språk… men då jag förmodligen blivit ganska ensam i den bubblan och ingen vågat skriva något i rädsla för tillsägningar så kan jag inte vara alltför sträng. 😀

 10. Adri

  Pinglan: Jag ska försöka bättra mig 🙂 Din blogg, dina regler! 🙂

 11. Schlagerpinglan

  @Adri, 😀

 12. JOHANNA

  Islands bästa bidrag sedan senast de var i final. Borde vara en självklar finalist i den lama semi 1 i vilket fall. Gillar att det sticker ut och inte är som alla andra bidrag. Gillar att det är pp isläbdska och gillar också att de är små nallebjörnar i intervjuer- inte alks så tuffa som de ser ut!

  För närvarande plats 14 för mig men pendlar lite så kan hamna ett par placeringar upö i slutänden!

 13. JOHANNA

  Alltså alla mina stavfel nuförtiden. Måste korrekturläsa bättre märker jag!

 14. Micke

  @Adri jag är med i en rockgrupp. Du kan inte ens i din vildaste fantasi ana vilka grejer vi ibland tvingas inse och uppleva. Nej min vän hat mot allt vad rock är kan definitivt inte anses vara utdött tyvärr. Just därför kanske det kan vara svårt för dig att förstå mina känslor runt allt det jag skrev här nu. Har full förståelse för det.

  Men jag lägger ned Island för i år. Hoppas de tar revansch nästa år istället.

  Angående det du skrev till pinglan om svordomar så vet jag faktiskt inte. Svär jag mycket? Seriöst? Ganska borde tänka över det jag också 🙂

 15. Micke

  @Johanna du kan vara lugn. Du är inte ensam om stavfel 🙂

 16. Alex

  Showen Island kommer med i år är häftig, annorlunda, står ut och är minst sagt intressant, låten har det hårda, grova, mörka blandat med det ljusa nästen påminner om något änglalikt. Det Ger Nåt Till LÅTEn och bidrar med det intressanta. något som gör att man har svårt att inte lyssna.

  ÄR Det Min Stil, nej, är det min favorit, nej. men fortfarande glad att island sänder något som inte är ett säkert kort och bidrar med en låt som inte är på engelska. GOOO ISLAND!!!

 17. Johan

  Jag tror inte för en sekund att de manar till att hatet ska segra, utan det är nog en anspelning till att det mycket väl kan göra det. Istället för en snäll, söt, fjompig uppmaning till att vi ska hålla handen och älska varandra istället för att kriga, är väl det här snarare ett slags hot om vad som komma skall ifall vi bara vänder kinden till och hoppas på det bästa.

  Har lite svårt för den här typen av musik: elektronika är absolut inte min grej, och varken versskriket eller refrängfalsetten tilltalar mig. Däremot finns det oerhört mycket värde i det unika här. Jag tittade igenom snabbrepriserna från esc 2008 igårkväll då den dök upp i mitt youtubeflöde. När minns att jag trodde att det året skulle vara döden för ESC: kvaliteten var undermålig, varannat bidrag var ett skämtbidrag, och vinnaren så oerhört sval. Nu däremot är jag orolig för att ESC är påväg att konvergera mot vad som närmast liknar en mellofinal. Det här behövs för att ESC ska vara just ESC.

  Min poäng blir därför 7/10. Inte nödvändigtvis för att jag tycker att låten är speciellt bra, men för att det bidrar till att ESC inte blir en homogen röra.

 18. Schlagerpinglan

  @Johan, Jag kan skriva under på både det du skriver angående tolkningen av bidraget och att ESC behöver något unikt. Lyckligtvis så gillar jag både det elektroniska, det mörka och falsetten så även om vi inte är helt ense på de punkterna så verkar vi trots allt vara överens i stort. Nu håller jag tummarna för att många andra (som även de förmodligen har lite olika åsikter) kommer till samma slutsats. 🙂

 19. Micke

  @Adri och ni andra. Vill bara slå fast en sak här innan jag lämnar Island 2019. Allt det jag sagt om Islands bidrag i år handlar helt om mina känslor för bidraget och inte vad som är rätt och fel. Jag anser inte att jag är bättre än er för det jag känner om bidraget lika lite som jag anser er vara bättre än mig för det ni känner ör bidraget.

  För ett antal år sedan här på bloggen älskade jag ett grekiskt bidrag här medan en av de jag pratade mest här på bloggen tyckte riktigt illa om det för att hon tolkade texten på ett sätt som gjorde henne illa till mods. Jag blev tvärtom på gott humör av texten. Hade hon eller jag rätt? Givetvis hade vi båda rätt för den tolkning vi gjorde var rätt för både mig och för henne. Man känner det man känner och ingen är bättre eller sämre än den andra.

  För er skull som älskar Islands bidrag får jag önska lycka till även om jag själv önskar något helt annat. Nu ska jag sluta yra här och lämna Islands kommande öden 2019 till er andra här 🙂

  Bara så du vet Pinglan. Jag har inte tankat något extra eller så här 🙂

 20. Adri

  Micke: Du vet väl vilken sida det är du är inne på? 🙂 Detta är ett trevligt ställe, inte ett fientligt och hetsigt ställe. Jag misstänker inte att NÅGON antog att du tyckte du är bättre än dem bara för att vissa gillar Island medan du inte gör det.

  Herregud 🙂 Man måste få tycka olika. Om allt: texten, budskapet, musiken, sångaren… Jag ogillar massvis med saker som du visat dig gilla genom åren här. Jag är inte en dålig människa. Inte på grund av det i alla fall 🙂

  Så, du har absolut ingenting att oroa dig för vad gäller tolkningen där. Och jag är 99% säker att jag talar för alla när jag skriver så.

 21. Micke

  @Adri, tror inte du har någon större erfarenhet av bloggar på nätet faktiskt. Definitivt inget fel i det men har man sett vad som händer på bloggar då kan man inte räkna bort någons sorts reaktion that´s for sure.

  Vad jag vet är att du har erfarenhet av Pinglans blogg precis som jag och där händer precis som du säger inget “fientligt och hetsigt”. Något så fantastiskt och ovanligt som en lugn blogg. Det där vet vi båda två Adri men jag har också erfarenhet av den andra mer vanliga typen av blogg och därför är jag extra noga. Helt enkelt rädd om Pinglans fantastiska, unika blogg.

  Nog om det. Bidraget vi snackar om är ett av två bidrag jag tycker direkt illa om. Ytterligare två som ligger nära. 2 bidrag av 41 så vem klagar 🙂 Min betygsbedömning gör ju att (2/10) Mer än dålig aldrig kan betyda något jag tycker direkt illa om. Poängen (1/10) Mycket dålig där jag har tre bidrag behöver inte heller betyda något jag tycker direkt illa om. Bara ett av dessa (Island) är så långt inom detta att det betyder att jag tycker direkt illa om det. Mycket dålig betyder sällan att jag tycker mycket illa om det. Jag tycker väldigt sällan direkt illa om något. Varför leva och tänka så. (0/10) däremot kan du nog lista ut vad det innebär 🙂 Där har jag tråkigt nog ett bidrag i år.

  Det här sista yrandet var lite förklarande för du har ju sagt att du inte riktigt förstår mitt betygssystem Adri

 22. Mia

  Nyss hemkommen från Amsterdam och Eurovision in Concert måste jag säga att jag är ännu mer övertygad över Islands storhet efter att ha sett dem live. Vilket tryck!! Publiken höll helt klart med mig, det var nog bara Nederländerna som fick mer applåder. Harari verkar dessutom göra sin grej med glimten i ögat, känner inte alls att de vill att hatet ska segra utan snarare tvärtom..

 23. Andreas

  Jag tillhör dom som blir irriterad av detta bidrag jag har inte mycket för det. Med det sagt är jag rätt säker på att dom tar sig till final och placerar sig topp tio frågan är vart. Men jag kan i varje fall inte uppskatta låten. Tycker dessutom att låtens titeln inte riktigt passar i ESC.

 24. Placebo

  Tack Pinglan för en toppenfin blogg! 🙂

  Jag har följt ESC sedan 1982 och tycker alltid att det är lika spännande att analysera alla bidrag.
  Har följt sin sida i flera år men inte vågat skriva förrän nu.

  Jag tror faktiskt att Island kan vinna i år! Som “de Eurovisa” sade i första avsnittet i fredags: Detta är en kombination av Rammstein & Modern Talking! Självklart kommer det att funka hur bra som helst i (Öst)Europa! Jag tänker också på den berömda Lordi-effekten. Många tittare i Europa verkar gilla lite “hårdare” bidrag.
  Jag säger inte att denna låt är den bästa, men jag skulle kunna sätta en slant på att de faktiskt vinner hela baletten!
  Det tar ju några lyssningar innan man inser storheten i detta bidrag. Jag tror också, precis som du, Johanna, att detta är Islands bästa bidrag på evigheter!
  Mer Lordi-känsla till tävlingen kan ju bara vara rätt. Som t.ex. Ungern med AWS (2018).
  Metalrock är bra för hälsan 😉

  Heja Island 2019!

 25. Schlagerpinglan

  @Placebo, Tack själv. 😀 Då jag, som sagt, vet vad jag själv tycker så är det just kommentarerna från er läsare som jag tycker är det mest intressanta här på bloggen. 😀

  Vad gäller Islands bidrag så är det ju helt klart ett bidrag som engagerar och det är ju första steget mot vinsten… om det sedan räcker eller ej får vi se. Men visst, ska jag räkna upp länderna som jag absolut inte tror kan vinna så är nog inte Island med där. Hur som helst så ska det bli intressant att följa utvecklingen.

 26. Engsla

  Förutom sveriges bidrag är det här det enda som jag sett på video innan jag kunnat lyssna på det “blint”. Hade en amerikansk vän som länkade den till mig och lite ängsligt undrade vad de egentligen håller på med på eurovision, lol. Vet inte om det gjorde någon skillnad men jag älskade det från första stund! Det blir en 9/10 från mig

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se