ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Estland i Eurovision Song Contest:

Estland
Land: Estland deltagit 24 gånger – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: La Forza“, Elina Nechayeva (Eesti Laul 2018) 8:a i finalen
2017: Verona“, Koit Toome & Laura (Eesti Laul 2017) 14:e i semi 2
2016: Play“, Jüri Pootsmann (Eesti Laul 2016) 18:e i semi 1
2015: Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
(Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln (Eesti Laul 2010) 14:e i semi 1
2009: Rändajad“, Urban Symphony (Eesti Laul 2009) 6:a i finalen
2008: Leto Svet“, Kreisiraadio (Eurolaul 2008) 18:e i semi 1

Estland i Eurovision Song Contest 2019:


Estlands ESC 2019-bidrag: “Storm”, Victor Crone

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Storm officiell video: final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: semifinal-framträdandelive i Madrid
Låtskrivare: Stig Rästa (t&m), Victor Crone (t&m), Vallo Kikas (m), Sebastian Lestapier (m), Fred Krieger (t) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 14 i Semifinal 1 (14:e maj)
Uttagning: Eesti Laul 2019: Estland valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av 24 tävlande bidrag gick 12 vidare till finalen den 16:e februari där juryn och tittarna först valde ut tre superfinalister innan tittarna själva fick utse vinnaren. Vann gjorde den svenska Victor Crone med runt 46% av rösterna. Läs mer här: “Estlands Eurovision-bidrag 2019“.
Artist: Victor Crone
Victor Crone
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
youtubeinstagram
facebookwikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Victor Crone (av ESC plus)
Interview with Victor Crone (av eurovoxx)
Victor Crone deltog i Melodifestivalen 2015 tillsammans med Behrang Miri
med låten “Det Rår Vi Inte För” som tog sig till Andra Chansen.
♥ Se även: “10 facts about Victor Crone” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (delad 4:a av 17) & botten-20 (plats 22) av de 41
Odds (2019-04-09): Vidare till final (plats 8 av 17) & botten-20 (plats 22) av de 41


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 4 / 5
“Storm” var en av mina absoluta favoriter i den estländska uttagningen, vilket egentligen inte är speciellt konstigt då jag brukar gilla Stig Rästas “Eesti Laul”-bidrag. För mig är det en självklar finalist, även om jag inte riktigt tycker mig hitta det där “lilla extra”. Låten är både medryckande och varierande och jag har inget att klaga på vad gäller Victor, vare sig vad gäller rösten eller scennärvaron, så vad det än är jag saknar så är det bara någon liten detalj. Vem vet, kanske dyker det upp i semifinalen?
Schlagerpinglan tror: Till final
Låten är enkel och effektiv men risken finns (om de inte får till något riktigt spektakulärt vad gäller scenshowen) att den kan uppfattas som lite väl tam och därmed riskerar att hamna i skymundan när den tävlar mot ett stort antal riktigt färgstarka bidrag i den första semifinalen. Jag gissar därför på ett gränsfall… men en bra låt är trots allt en bra låt och då måste jag bara tro att det räcker till en finalplats för Estland även i år.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2019: Estland – “Storm” – Victor Crone”

 1. Andreas

  Jag skulle ge en trea, tycker det är en bra låt tyvärr så känns det som vi har hört detta alltför många gånger förut. Jag hoppas dock det går till final men tror att den kan få det tufft lär vara ett av bidragen som slåss runt dom sista platserna till final skulle tro att det är 50/50 om den går vidare eller ej.

  Om den tar sig till final tror jag den hamnar relativt långt ner inte för att den kommer vara sämst där utan för att den helt enkelt kommer försvinna i mängden.

 2. Adri

  Det känns som en låt jag borde uppskatta. Men… jag gör inte det. Den är så trist. Den är gjord sen länge. Och väldigt lat. Hooken känns liksom som den första idén låtskrivarna fick. Ingen vidareutveckling eller dylikt. Låten blev säkert klar på.., sju minuter.

  Så jag gillar detta ovanligt lite. Min plats 28.

  Jag tror det blir final och nånstans runt 20-snåret.

  Vem borde vunnit i Estland? Glasklart. ”Cold Love” 🙂

  ——————

  NATIONELLA FINALER – Plats 16:

  Jag gillar den riktiga vinnaren. Riktigt mycket t.o.m men denna lekfulla lilla trudelutt är mer min kopp 🙂

  https://m.youtube.com/watch?v=4zb2ebqIFbA

 3. Johan

  Hörde den här på radion häromdagen faktiskt och blev lite förvånad att den gavs radiotid redan nu! Förmodligen tack vare att Crone är svensk, men ändå.

  Låten i sig är helt okej +. Okontroversiell och trivsam: här finns inget att direkt störa sig på. Det jag kan anmärka är lite det Adri säger, just att den känns lite lat. Det är snarare B-sidan på singeln som man kör med i år än det stora huvudnumret. Jag skulle gissa på final, men att den där får se en placering i den nedre halvan av startfältet.

  För min del blir det 6/10 och ett fullt godkänt till Estland från mig!

 4. Daniela

  Håller med både Pinglan och Adri, Victor bör jobba med scennärvaro, den upplever jag som mesig! Sorry, men det är så! Han kommer på scen med en gittat, sen försvinner den och Viktor tar några steg fram…och sen? …

 5. Johanna

  Denna låten bara är där och jag är absolut inte säker på att den går till final. Jag rankar den på tjugotredje plats och den är nära att falla ett par placeringar till. Den är inte dålig, men inte heller särskilt bra och jag skulle inte allas bli arg om den här missade finalen och gav sin plats åt säg, San Marino.

 6. Micke

  Om inte det mest svårbedömda bidragen av de 41 så åtminstone ett av dem. Jag precis som Pinglan har tyckt om Stig Rästas bidrag i Esti Laul. När hans namn dyker upp vet man alltid att det åtminstone är ett gediget hantverk, så även i år. Så vad är det då som är så svårbedömt?

  “All my life I’ve wondered why…..” Inleder Victor Crone med i den officiella videon och jag är helt och hållet med på resan som pågår fram till 0.30 då någon plötsligt drar i handbromsen och Victor utstöter “A storm like this…..” Jag hinner börja fundera över vad som hände men bara 15 sekunder senare 0.45 in i låten hörs det plötsligt ” All my life I’ve tried to find….,.” från Victor och jag inser att tåget åter igen har hamnat på rätt spår. 1.00 in i låten återvänder “stormgrejen och efter 1.15 gör jag mig redo att tillkalla haverikommissionen.

  Med andra ord… Jag älskar versen (9/10) Mycket bra är ett solklart betyg på den. Sedan kommer den “lugna” refrängen som jag ger (6/10) Mer än godkänd, men alltså inte bra. Efter tillkallandet av haverikommissionen på grund av urspårningen genom “gap-refrängen” framställdes en utredning som jag senare gjorde klar och redogjorde som (3/10) Dålig.

  Attans skit Stig Rästa att du inte kunde få till en matchande refräng till den mysiga versen. Har du ens gjort refrängen? Jag blir alltid skeptisk till låtar med fler än två låtskrivare. Känns alltid som det då inte handlar om ett teamwork utan mer som ett lappverk av olika influenser från andra låtar som låtskrivarna har gjort. Jag har skrivit flertalet låtar i mitt liv men alltid ihop med en person eller ensam. ALDRIG med flera. Blir alltid misstänksam på sånt.

  Slutomdömet då?

  (6/10) Mer än godkänd

  Var det då rätt låt som vann i Estland? Jag hade den som trea. Men min absoluta favvis i Estland var “Soovide puu“, Sandra Nurmsalu

  Vad finns i övrigt att säga om Estlands resa genom åren i ESC. Deras bästa bidrag hade de det fantastiska året 2009 då det mesta var bra. Estlands bidrag 2009 är på min topp 10 överhuvudtaget i ESC. Deras sämsta bidrag deltog ett bedrövligt dåligt år då bara Frankrike och Grekland var bra, resten usla. Året jag pratar om var 2001 då Estland var sämst av alla men chockerande nog vann hela ballongen.
  —————————————————-

  Så då till topp 20 av de utslagna 2019

  PLATS 16:

  Här tronar ett bidrag som hade kommit mycket högre om de hade bemödat sig med att göra en refräng till det övriga och inte bara la la lallat. Synd det drar ned bidraget flertalet pinnhål. I synnerhet det instrumentala är en höjdpunkt.

  https://www.youtube.com/watch?v=0t2GjI7vAQA

 7. Engsla

  Tycker det här är en helt ok låt. Trevlig och lättsam melodi och en text om att allt faktiskt ordnar sig i slutändan… Men när de nu var flera stycken som slog sina huvuden ihop och knåpade fram det här – kunde de inte ha hittat ett bättre rim på “this” än “this”? Slött är bara förnamnet :/ Sedan tycker jag att rösten låter alltför vobblig live för att det ska kännas riktigt bekvämt. Studioversionen får ett bra mycket högre betyg än det han gör live, men jag landar ändå på en 5/10.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se