ESC2019 Schlagerpinglan: 2012 valde 10 länder att samarbeta med svenska låtskrivare / producenter i ESC. Efter en liten tillbakagång (7 länder 2013 och 6 länder 2014) så vände trenden återigen då 8 länder 2015, 11 länder 2016 och 12 länder 2017 “valde svenskt” inför tävlingen. (Med reservation för felbedömningar.)

Efter att Portugal vann 2017 med en inhemsk låt så ökade antalet bidrag på andra språk än engelska samtidigt som “endast” 10 länder ställde upp med s.k. “svensk-bidrag” 2018 och nu vid Eurovision Song Contest 2019 ser det ut att bli lika många. (Om jag räknat rätt. Säg gärna till om jag missat något.) Här nedan hittar ni dem alla, i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:


Too Late For Love“, John Lundvik – Sverige

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2019 med svenska låtskrivare (2018-03-28):
Sverige 1. Sverige – “Too Late For Love“, John Lundvik
(t&m: John Lundvik, Anderz Wrehov, Andreas Stone Johansson)
(S2)
Cypern 2. Cypern – “Replay“, Tamta (t&m: Alex Papaconstantinou, Teddy Sky,
Viktor Svensson, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark
)
(S1)
Estland 3. Estland – “Storm“, Victor Crone
(t&m: Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Sebastian Lestapier, Fred Krieger)
(S1)
Storbritannien 4. Storbritannien – “Bigger Than Us“, Michael Rice
(t&m: Laurell Barker, Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander)
(F)
Nederländerna 5. Nederländerna – “Arcade“, Duncan Laurence
(t&m: Duncan Laurence, Joel Sjöö, Wouter Hardy)
(S2)
Azerbajdzjan 6. Azerbajdzjan – “Truth“, Chingiz
(t&m: Borislav Milanov, Trey Campbell, Bo J, Pablo Dinero, Hostess and Chingiz)
(S2)
Schweiz 7. Schweiz – “She Got Me“, Luca Hänni
(t&m: Laurell Barker, Mac Frazer, Luca Hänni, Jon Hällgren, Lukas Hällgren)
(S2)
Danmark 8. Danmark – “Love Is Forever“, Leonora
(t&m: Lise Cabble, Melanie Wehbe, Emil Lei)
(S2)
Moldavien 9. Moldavien – “Stay“, Anna Odobescu
(t&m: Georgios Kalpakidis, Thomas Reil, Jeppe Reil, Maria Broberg)
(S2)
Malta 10. Malta – “Chameleon“, Michela
(t&m: Joacim Perrson, Paula Winger, Borislav Milanov, Johan Alkanas)
(S2)

Schlagerpinglan: Egentligen så är ju denna lista en icke-fråga då det naturligvis endast finns ett svenskt bidrag i Eurovision Song Contest 2019, men då det blivit ett fenomen att så många svenska låtskrivare erbjuder sina tjänster till andra länder så tycker jag att det är en intressant sak att hålla koll på. 😀

Å ena sidan så tycker jag att det är tråkigt att så många länder letar bidrag på samma ställe och därmed i alla fall i teorin riskerar att ESC blir en enformig tillställning. Å andra sidan så visar ovanstående lista att årets utbud inte bara är varierat utan även innehåller ett flertal av mina personliga favoriter… så jag antar att det finns både för- och nackdelar med detta.

Det är bara till att skicka ett stort grattis (och ännu större tack) till alla de utvalda låtskrivarna och önska dem lycka till i maj. 😀

Se även: Min personliga rangordning av de 12 icke-engelskspråkiga bidragen, 5 nordiska bidragen, de 5 ex-jugoslaviska bidragen, de 9 ex-sovjetiska bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 17 semifinal-1-bidragen och de 18 semifinal-2-bidragen.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Svensk-bidragen i Eurovision Song Contest 2019”

 1. Adri

  Fan jag tänkte ju ”Åh äntligen skickar inte Azerbajdzjan ett svensk-bidrag” – men sen ser man detta.

  Vem i teamet är det som är svensk?

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag misstänker att “Bo J” är samme person som benämns “Joacim Perrson” i Maltas bidrag, d.v.s. Joacim Bo Persson som skrivit många ESC-bidrag tillsammans med bl.a. Borislav Milanov, som också står med som låtskrivare i båda fallen.

 3. Micke

  Ajdå!!!! Minus till Nederländerna som är på min topp 3. Visste inte att Sverige hade infiltrerat även detta bidrag. Tråkigt och tragiskt

 4. Lukas

  @Micke, i just Nederländernas fall så tycker jag inte det förstör särskilt mycket då helheten i låten ändå känns genuin och äkta. Det brukar annars vara ett signum med många låtar från “svenska maffian”, att de inte gör det. Å andra sidan har Duncan själv också varit med i kompositionen av låten så det bidrar nog extra.

  Sen är jag annars väldigt bitter över att det tycks vara så himla många länder i år som har samma låtskrivare till sina låtar… jag tror att Laurell Barker har fem(!!) låtar i år under sitt bälte. Och så denna intressekonflikt med att John Lundvik ska tävla mot sig själv, som artist för Sverige respektive låtskrivare för Storbritannien…

 5. Adri

  Lukas: Du kan ha rätt, men vilka är de fem isf? Enligt wiwibloggs har hon tre: Schweiz, Storbritannien och Tyskland.

 6. Micke

  @Lukas när det gäller detta blir jag extrem. Hela bubblan handlar om ländernas utbyte av musik. Därför är jag 100% emot allt sånt. Om jag och mitt band exempelvis skulle få uppgiften att representera Sverige 2020 tro mig då skulle vi skriva låten själva. Vi skulle definitivt inte söka hjälp i andra länder. Snacka om att dra skämspåse över huvudet, att ett land inte ska kunna stå för sin egen låt. Sen skulle vi aldrig ställa upp i MF om vi fick erbjudandet men det är ju en annan historia 🙂

  Vem vet Lukas. John Lundvik kanske drar sig ur med en av de två låtarna. Det är ju bara att sätta light on på en criminal Monika Marija i Litauens uttagning. Bland det mest patetiska jag upplevt och då pratar jag ändå ESC.

 7. Lukas

  @Adri, okej, jag står rättad, Barker hade bara tre låtar. Inte för att det reducerar min poäng på något sätt

 8. Adri

  Lukas: Absolut inte 🙂 Din poäng framkommer.

  Jag vill inte lägga blame game på vare sig de svenska låtskrivarna som söker sig utomlands eller på länderna som tar emot vår hjälp. Det är ju ingen slump. Generellt är det ett framgångsrecept och då vill folk ta del av det 🙂

  Jag tycker ESC head of delegation-gruppen ska sätta stopp för sånt här 🙂 Men tills det är gjort kommer jag naturligtvis bedöma alla låtar lika pga the rules are as such 🙂

  Min lista över dessa tio, med helplacering i parentes:

  1. Danmark (4)
  2. Schweiz (5)
  3. Sverige (9)
  4. Nederländerna (10)

  5. Malta (13)
  6. Cypern (14)

  7. Azerbajdzjan (17)

  8-10:
  • Moldavien
  • Estland
  • Storbritannien

  De sista tre länderna innehar plats 28-30 på min lista med varierande ordning. Just idag sätter jag nog Estland sämst. Men det kommer vara utbytt om nån timme säkert. Alla tre är jämtjocka, så för att va konsekvent låter jag alla tre dela på den osmickrande sistaplatsen 🙂

  Men ingen här är fullt underkänd för mig iaf!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se